Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 4 707
  • 83
  •   13
Отговори
# 45
За СМГ и ПМГ физика+химия е добра комбинация. За останалите ЕГ, с уж профили "Природни науки", няма смисъл, според мен.
Аз, честно казано, не вярвам в тези ЕГ природните науки да се учат на необходимото ниво. Но, съвсем по български (манталитет, не език), сме намерили цаката на изискването на МОН за по-засилено изучаване на природни науки (вече май има някакъв задължителен % паралелки да са с изучаване на природни науки, съответно % езикови паралелки е намален). И от училищата "закачат" природните науки към някакъв език (какъвто преподава учителка в училището, на която трябва да й се гарантира хорариумът за пълна заплата) и се отчитаме пред МОН.

Иначе химия+биология е най-естествената комбинация, за кандидатстване медицина. Там са най-много кандидат-студентите. За чиста химия и чиста биология няма достатъчно кандидат-студенти. Хем се налага яко да учиш за "чистите" специалности, хем реализация, извън учителска, в България трудно се намира (и за обидно ниска заплата).

# 46
  • София
По-малък интерес ще има към тази комбинация, защото са малко професиите, които я изискват. С химия и биология са повече. А не защото няма да има оцелели на изхода.

# 47
OFFTOPIC и две теми по-късно John01 ме заинтригува с тази книга “Давид и Голиат” на Малкълм Гладуел, ама е изчерапана. Някой иска ли да се раздели с нея?
Аз препоръчвам всички книги на Гладуел. Особено "Повратната точка" и "Проблясък".
Много различен автор, с много интересен поглед върху света, икономиката, психологията, социологията и т.н.
За жалост "Жанет 45" се отказаха да ги издават явно и последните му две книги аз лично си ги поръчах на английски.

# 48
Доста сте креативни за понеделник сутрин Wink

Аз мога да обобщя нашата ситуация за трето класиране с онзи велик израз "Много исках да гласувам, ама нямах желание"

В общи линни за второ класиране кандидастващата персона не пожела да участва, но сега като видя 9-места в СМГ и изведнъж зачочна да мисли дали все пак не иска там.
Проблемът е, обаче, че ще влезе... а уж не искаше.
Но пък да не вземеш решение, също е решение Wink

Но определено е интересно какви подбуди имат за да си сменят решението на тази възраст Wink

# 49
Санака, ако наистина задълбаваш сериозно в тези две науки, няма да има оцелели много на изхода, освен някои изключения. Но ако се учи Пунта Мара, както всичко напоследък у нас, ще има, тогава ти си правата! Но да твърдиш, че профил физика и химия е нищо особено е меко казано, смешно
 Сега няма интерес, защото няма пари в тази работа и го учат само деца, които ги влече, които са много, много малко.

# 50
  • София
Санака, ако наистина задълбаваш сериозно в тези две науки, няма да има оцелели много на изхода, освен някои изключения. Но ако се учи Пунта Мара, както всичко напоследък у нас, ще има, тогава ти си правата! Но да твърдиш, че профил физика и химия е нищо особено е меко казано, смешно

Къде съм твърдяла такова нещо? Може ли цитат? По-скоро ти инсинуираш, че профил биология е нищо особено, което вече наистина е смешно. Много меко казано.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 16:23 от sanaka

# 51
Върни се и виж. Каза, че нямало просто интерес, а не че е трудно, репликира ме с Не, като знаеше, че се шегувах.. Нищо не инсинуирах за биологията, шегувах се, че който може да погълне физика плюс химия, една биология отгоре на това чудовище повече или по-малко няма да я усети.

# 52
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Аз пак се връщам на казуса с детето от предишната тема, чиято майка е наредила само лоши училища и друг трябва да помогне да спасява ситуацията... може аз нещо да не разбирам, но за дете с дислексия подходящи ли са хуманитарните паралелки?

Цитирам, защото е от миналата тема - "приятел от класа с бал 334, той е с дислексия и може би лек СОП се води" - дали насочеността на хуманитарните паралеки няма да е в негов ущърб? И този бал 334 - въз основа на какво е формиран, в смисъл - на едно място може да е повече, на друго по-малко.
И какво се има предвид под лоши училища (наредените от майкага) - той ли ги възприема като такива, съучениците му ли смятат така, славата ли им се носи, или просто са под тежестта на секирата на ниския бал?

# 53
  • София
Върни се и виж. Каза, че нямало просто интерес, а не че е трудно, репликира ме с Не, като знаеше, че се шегувах.. Нищо не инсинуирах за биологията, шегувах се, че който може да погълне физика плюс химия, една биология отгоре на това чудовище повече или по-малко няма да я усети.
Казах, че училищата не предлагат комбинацията химия+физика, защото няма да има такъв интерес към нея. Защото малко професии изискват такава. Интересът на училищата е да си запълнят паралелките и затова предлагат профили и комбинации, които предполагат, че ще привлекат по-масов интерес, а не защото са се загрижили кой ще оцелее на изхода. Ти обаче каза, че не се предлага тази комбинация, защото е много трудна, т.е. по аргумент от противното, биологията е песен, което е голяма глупост.
Аз няма какво да се връщам, защото знам много добре какво съм казала. Никой не е казвал, че химия и физика е "нищо особено", така че това ти изречение: "Но да твърдиш, че профил физика и химия е нищо особено е меко казано, смешно" виси безсмислено в пространството. Моля да не ми слагаш в устата думи, които НИКОГА не съм казвала.

# 54
Успех на играещите на трето класиране! Аз съм от тези, които също не мислят, че трябва да им е зор в гимназията. Баланс трябва. Сега е времето да се научат да общуват, първи трепети и тн. Наборът избра сам профил, в който нямам никакъв опит или интерес. Но мисля, че ще е плюс, дори да не му хареса и да разбере, че в университет иска да учи друго. Надявам се на добра среда и положителни изживявания.

# 55
Успех за трето класиране!

# 56
При нас не беше толкова тежко и стресиращо, уроци два пъти седмично, тренировки и без голям зор в училище, но детето се справи много добре и влезе на 1во класиране, първо желание. Проблемът сега обаче е друг - така желаната паралелка в желаното училище е без квоти и се оказва, че моето момче е единственото в класа. Много се притеснява сега и не знам дали не съжалява за избора си. На мен също ми е тъпо, защото в крайна сметка аз го насочих към това училище и тази паралелка.
Не се притеснявайте. Аз съм завършила паралелка с едно момче в класа. Отначало то беше много стресирано, а после се чувстваше като цар. Всичките момичета го защитаваха и обгрижваха. И до ден днешен сме в прекрасни отношения с него.

# 57
  • Варна
В паралелката на моя син пък ще има много малко момичета. Странно ми е на мен това с квотите. Някак нечестно. В крайна сметка който колкото е учил, да си получи наградата. Защо е това делене? Във Варна в ни едно училище няма квоти, съответно няма потресаващи разлики в баловете на първия и последния.

# 58
На мен ми е интересно за Патриарха в Пловдив как едната паралелка се оформи само с момичета, без да има квоти. Шансът ми се струва малък. Явно повече момичетата искат да учат обществени науки и испански. Като че ли момчетата клонят повече към немския.

# 59
  • София
Всъщност има специалности в чужбина, които изискват определен хорариум и по физика, и по химия, освен математика. В някои медицински пък искат такива и по математика, и физика. Мисля, че тепърва може да има интерес и у нас и към такава комбинация. Доста деца в АК тази година добавиха допълнителни часове по химия в профил математика и физика. Иначе, да, със сигурност е непопулярна комбинация, но не заради трудността. А и като човек, който има афинитет и към двете, смятам, че имат много общо и не би било повече зор, от която и да е друга комбинация, ако не се учи насила. Така че...санака е права Joy

Общи условия

Активация на акаунт