Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 5 771
  • 112
  •   48
Отговори
# 15
  • софия
Има ли вече деца и родители, които окончателно са решили да си пробват късмета на трето класиране? Какво ви мотивира?
Има, има. Тъкмо ги изпратих с ММ да ходят за свидетелството. То нашата мотивация си е направо детска мечта, семейно е при нас, наследствено и много желано, но... Банкер го приеха Simple Smile Нищо лошо не казвам, но някакси не го виждам да учи това, въпреки че на него си му харесва и това да е, приятели имал там Simple Smile Затова ще се пробваме ние, пък каквото е рекъл Господ това ще да е, живи и здрави само! Успех и на другите като нас!

# 16
  • Пловдив
По повод коментара на татко Врабчо за балообразуващите предмети от свидетелството за 7 клас:

Всяко училище си решава на съвет кои предмети да избере и това се вижда в план-приема. И за мен е логично за природни науки да взимат БЗО/ХООС/ФА, за хуманитарни науки да е БЕЛ и ИЦ, и т.н.

# 17
Физиката не е в профил "природни науки", а в математически... и обичйано вземат от дипломата ФА+ Мат

# 18
  • София
Профил Природни науки може да бъде и с химия+физика, но на практика никъде не съм виждала да се предлага тази комбинация.

# 19
  • Пловдив
За ФА не споря - добавих го по-скоро по навик.

# 20
Има ли вече деца и родители, които окончателно са решили да си пробват късмета на трето класиране? Какво ви мотивира?
Има, има. Тъкмо ги изпратих с ММ да ходят за свидетелството. То нашата мотивация си е направо детска мечта, семейно е при нас, наследствено и много желано, но... Банкер го приеха Simple Smile Нищо лошо не казвам, но някакси не го виждам да учи това, въпреки че на него си му харесва и това да е, приятели имал там Simple Smile Затова ще се пробваме ние, пък каквото е рекъл Господ това ще да е, живи и здрави само! Успех и на другите като нас!
Успех и дано стане!

# 21
Вярно е, че в София има най-много деца (кандидати), но и най-много училища. Дори в големи градове като Пловдив, Варна, Бургас, реалното състезание е за 2-3, най-много 4  най-желани училища.
И наличието на много училища - първи, втори или последен ешалон, води и до тази голяма чуденка - комбинации всякакви от езици и профили. Ако имаш, като в другите градове, ограничен брой читави/търсени гимназии/училища, комбинациите от езици и профили не са чак толкова много. Малко в София ми се струва, че и децата, и родителите са "разглезени" от прекалено много опции.
Това е много вярно.
Мога да кажа конкретно за Пловдив – не стига, че т.нар. „елитни“ училища тук са изключително малко, но дори и те са по-скоро компромисен вариант и нивото не е толкова високо, колкото се очаква.
Децата, които са свикнали да учат и имат добра мотивация, успяват, но по-скоро благодарение на собствените си усилия, отколкото на самото училище.

Иначе в МГ Пловдив разликата между първия и последния класиран за една и съща паралелка тази година е почти 100 точки, което за мен е абсурдно голяма разлика. А като се има предвид и че настоящият формат на изпита по никакъв начин не измерва реално математическите способности, конкретно по математика ще попаднат деца с огромни различия в знанията, подготовката и начина на мислене. А как се работи с такъв клас, в който нивото е толкова различно, нямам идея..

# 22
  • пловдив
Тази година за нас беше доста тежка.В училище доста промени на учители , включително и по БЕЛ,проблемно деца и дисциплина...Уж училището беше добро.С частните уроци не успяхме да навксаме пропуските и не ни приеха в 1-те 3 желания , това което ни приеха беше лек компромисен вариант за нас , на 2-ро класиране "на косъм" не ни приеха на по-горна позиция. Аз лично като майка не съм удовлетворена никак и за съжаление го предавам и към детето.За 3-то класиране рискуваме много и за сега се отказваме от него.Лично аз съм супер изтощена от тази година  , въпреки усилията не сме много доволни.

# 23
При нас не беше толкова тежко и стресиращо, уроци два пъти седмично, тренировки и без голям зор в училище, но детето се справи много добре и влезе на 1во класиране, първо желание. Проблемът сега обаче е друг - така желаната паралелка в желаното училище е без квоти и се оказва, че моето момче е единственото в класа. Много се притеснява сега и не знам дали не съжалява за избора си. На мен също ми е тъпо, защото в крайна сметка аз го насочих към това училище и тази паралелка.

# 24
  • София
Благодаря за темата, с интерес ще я следя.

# 25
А защо смятате ,че е хубаво само училище, което тормози учениците денонощно с домашни, проекти, изпитвания , тормоз , пишат се високи оценки само на Господ , и така 5 години ?  Аз не мисля,че качеството на едно училище се измерва със степента труд на децата,които успяват да го завършат. Смятам, че е хубаво учениците да се чувстват и добре и на място, да имат време за личен живот, излизания, хоби, спорт, а не да прекарват всеки ден часове в учене. Поне за моите деца това хич не работи и по-скоро ефекта ще е обратен. Но и за повечето е така. В края на краищата е само едно средно образование и нищо повече. Добра обща култура и подготовка можеш да получиш навсякъде, стига да искаш. Аз лично се стремях към среда. За това и положих усилия детето да я получи. В същото време знам, че не е и толкова изискващо училището, макар и да е топ за Пловдив,но то, по ирония на съдбата във високобаловите училища някак е по-лежерно. Сина ми не беше положил усилия и влезе преди 6 години в най-недолюбваната ЕГ в града. Е,сега приятелите му са все много амбициозни деца, всички учат качествени неща, имат амбиции и го бутат напред, защото са осъзнали ,че познанствата са всичко. В същото време изкара много лежерни 5 години. Сега е лежерен студент, но пак има успех и знае доста. И какво, да кажа, ооо, колко е лошо, че ти е лесно, трябва да ти е трудно , за да е ценно? От друга страна, на друга приятелка, тази година детето завърши в доста по-качествено училище с огромни изисквания. Ами средата му е ужасна, оценките му са лоши, дипломата също. Няма никакви хора, на които да разчита да гради някакво бъдеще заедно. Може би е и до човек, но просто целия клас на детето беше ужас. И какво, като се учи много ? КПД е също важно, най-важно е да си гониш целите, да ги нагласящ според обстановката, и да не смяташ, че трябва да е трудно ,за да вървиш напред в живота. Дъщеря ми сега учеше в селското училище, подготовката по бел беше изключително добра, по математика също. Тя не учи много, максимум по 2 часа на ден, като единия се опитвах да е математика. Честно казано в среда,където би се налагало да учи повече, тя няма да вирее. Не мога да си представя да учи по 5-6 часа, ще се откаже. Дано такова училище в Пловдив няма, защото си е тормоз
Флауър,вие бяхте в ЧХ? Не съжалявай, ама изобщо,ще видиш,че ще се чувствате добре там. Гарантирам ти. Ще видиш колко е хубаво да се учи спокойно, да имаш високи оценки и д а имаш време за всичко, без да неглижираш учебния процес
А, в Патриарха сте. Ама то си е топ училище! Топ! Само където много се учи. Не е по-зле от ХГ.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 13:43 от Antisneji

# 26
Зависи от амбициите на детето.
Ако е амбициозно е нужно много изискващо училище, което се завършва трудно.
Защото, ще знаят, че за да постигнат нещо е нужно да полагат много труд. Важи за частен бизнес и за придобиване на значима професия, различна от посредствена.
Смятам, че ако ще се учи висшето в БГ, ще се живее в малко градче в БГ, тогава и селското училище е ок. Особено ако желаната специалност е различна от медицина и някои инж. специалности.

# 27
Ние ще участваме на 3 класиране.
Моля и за препоръка за хубави школи за познато дете за догодина.....
Ние бяхме в интерлогос  доволни съм, но й е много далеч......

# 28
Високо ниво на училище за мен не значи да се учи много.
Това по-скоро означава ангажирани и компетентни учители, които да предават материала разбираемо и увлекателно, да успяват да събудят интерес и желание за учене и развитие у учениците си.
Да се сформира ангажираност към учебния процес, а също и идентификация с училището и училищните ценности.
Мотивацията за учене е раздел от педагогиката. Не е задача на детето да се мотивира само, а на учителя да събуди тази мотивация.
За мен едно училище е толкова добро, колкото добри са учителите в него.

Зубренето на сухи факти няма да направи някого добър ученик. По-скоро уменията да мислиш критично, да ализираш, селектираш и разбираш нова информация те правят успешен.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 18:05 от _Michellle_

# 29
OFFTOPIC и две теми по-късно John01 ме заинтригува с тази книга “Давид и Голиат” на Малкълм Гладуел, ама е изчерапана. Някой иска ли да се раздели с нея?

Общи условия

Активация на акаунт