Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Застраховка "Живот и злополука"

 • 10 323
 • 21
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 13
Момичета, ще отговоря на този и на други въпроси след седмица.
От днес съм в отпуска, по време на която мисля да почивам.
И наистина се надявам да ви бъда от полза. Simple Smile


Аз съм тук, ако наистина искате да сте в помощ на питащите, дайте следния пример.

При застраховка с покритие 50 000 евро при смърт на лицето колко би била месечната вноска по застрахователния продукт, който банката изисква като минимум при отпускането на кредита и колко би била вноската, ако лицето предпочете застраховка Живот със спестовен характер. Да кажем, срок от 20 години. Ето това би било полезно и тогава бих приела, че искате да споделите опита си, за да сте полезна, а не за да си продадете застраховките.

# 16
 • София
 • Мнения: 2 611
Включвам се набързо, тъй като аз бях причината да се развихри тази полезна според мен дискусия.И аз в момента съм в отпуск и  ви прочетох  набързо през телефона, което е  доста неудобно за обширни коментари.След няколко дни ще се  разпиша подробно.Дотогава искам да  споделя че попълвах въпросник  към застрахователя newsm78 Вярно че беше от няколко въпроса, но все пак  имаше анкетен елемент за предварително проучване  и оценка на риска... ThinkingОкончателното придвижване на документите през банката   тепърва предстоят , така че имам време за събиране на още полезна информация, за което искам да ви благодаря bowuu

# 17
 • Мнения: 13
Здравейте,
съжалявам за огромното забавяне. Имахме много работа и много промени. Сега преди празника ми остана малко свободно време и се включвам набързо.
За мен също беше интересно да сравня 2 различни застрахователни продукта, които биха могли да ползват човека при обезпечаване на кредит.
В условието на задачата заложих едни и същи параметри - 40 г. човек, кредит с търсено обезпечение 50 хил. евро при смърт на лицето вследствие злополука, 20 г. кредит.

Ето какво се получи:
Срочна застраховка - 474,50 евро /годишно/. Не може да се плаща разсрочено.
Покритие: при смърт на лицето вследствие злополука - застрахователната сума в полза на бенефициента - банката. При над 70 % трайна загубена или намалена работоспособност - преждевременно изплащане на застрахователната сума. През следващата година застраховката трябва да се поднови.

Спестовна застраховка - 820,50 евро /годишно/ по спестовната част на плана. Може да се разсрочва - 1 месец, 3 м. или 6 м. Гарантирана застр. сума - 25 хил. евро.
По Злополука - гарантираната сума е 50 хил. евро. Плащат се 150 евро/годишно. Може да се разсрочва. Като тук е възможно само при смърт от злополука бенефициентът да е банката. Бенефициентите при смърт вследствие заболяване да са посочените от застрахования лица, а при временна нетрудоспособност - самото застраховано лице.
При преживяване застрахованото лице ще има сума от 37700 евро.

И в двата случая човекът попълва Декларация за здравословно състояние.
При сравнението веднага се вижда, че при срочната застраховка ще бъде платена 2 пъти по-малка сума.
От друга страна ще трябва да я внесе наведнъж. Няма спестяване. Рискът смърт от злополука е покрит.
При спестовната - сумата е 2 пъти по-голяма. Предимствата са, че на финала човекът има спестени прилични средства, както и че може да плаща разсрочено.
Разбира се, ако може да си го позволи. Тъй като тези суми се добавят към месечните вноски по кредита и тежестта за едно семейство може да е непоносима.

И остава още един въпрос - дали банката ще приеме това покритие от конкретния застраховател, защото някои банки работят само с един застраховател, въпреки че са длъжни да приемат застраховка, отговаряща на условията им.
Важен е въпросът и за здравния статус на лицето.

Затова моят съвет при необходимост от обезпечение е да си направите добре сметката. Да прецените какво и колко можете да отделите от изтънелия семеен бюджет, да вземете изчисления от банката и допълнително от застраховател. И да смятате с калкулатор в ръка. Ако средствата не достигат - приемете обезпечението, което предлага банката, но задайте въпроси какво се случва при смърт от заболяване, изискайте максимално информация. Не е грешно да питаш - грешно е да се предоверяваш, тъй като преценката ще повлияе в дългосрочен план на семейството.

Надявам се да съм била полезна при разглеждането на този казус. 
Най-малкото не искам да оставям в старата година едно поето и неизпълнено задължение.

На всички четящи тук пожелавам светли празници и много успешна нова година!

# 18
 • Мнения: 7 119
А моят съвет, в допълнение на горния е никога да не се застраховате при застраховател, който слкючва застраховка само на база декларация за здравословно състояние.

От личен опит го споделям. Първото, което застрахователя прави, е да "предположи", че застрахованият е излъгал в декларацията си. И почва едно ровене...от кога е заболяването, кои лекари са го установили, какво прегледи са правени преди това, защо не е установено заболяването по-рано....А през това време кредита си виси, банката тормози наследниците, на които и без това не им е особено весело в този момент....Докато изплатят застраховката, банката може и да е продала апартамента. Освен ако наследниците не са решили да плащат вноски, които не дължат.

Има достатъчно застрахователни компании, които преди да направят застраховка, правят прегледи. Във ваш интерес е да изберете такава.

# 19
 • Мнения: 2
Мениджър екип Simple Smile погледни в кодекса на застраховането чл.9,чл.188,чл.186,чл.199а,чл.236. и да ти се разясни какво е период на изключване и период на изчакване задължително. Копието на сертификата задължително да е подписано от теб иначе не е валидно.

# 20
 • Мнения: 2
Цитирам: "Застраховките, които правят банките, са към кредита. Някои банки изискват допълнително застраховка "Живот". Аз съм специалист в тази област и бих могла да Ви консултирам" ?????? Това ли се нарича мнение на специалист ? Естествено, че банката ще има определени условия към определени техни продукти и услуги като превод на работната заплата, застраховка в тяхна полза и прочие. И банките не правят застраховки а предлагат застраховки има разлика. Застраховката в банката ти е предлага човек дето пет пари не дава дали си разбрал или не си той се интересува само от ЗЗД,ЗПК и ГПК. Дори да не знае изобщо за какво иде реч нали ще те прибере за донор това му стига.

# 21
 • Мнения: 1
Цитирам: "Застраховките, които правят банките, са към кредита. Някои банки изискват допълнително застраховка "Живот". Аз съм специалист в тази област и бих могла да Ви консултирам" ?????? Това ли се нарича мнение на специалист ? Естествено, че банката ще има определени условия към определени техни продукти и услуги като превод на работната заплата, застраховка в тяхна полза и прочие. И банките не правят застраховки а предлагат застраховки има разлика. Застраховката в банката ти е предлага човек дето пет пари не дава дали си разбрал или не си той се интересува само от ЗЗД,ЗПК и ГПК. Дори да не знае изобщо за какво иде реч нали ще те прибере за донор това му стига.

И в допълнение към това независимо от интереса си към ЗЗД, ЗПК и ГПК той и от тях не вдява Grinning

Общи условия

Активация на акаунт