Веганството - да споделим опит - тема 14

• 46 882
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Да, в Гърция и Турция готвят много с булгур и нахут.
Като споменах преди малко източните народи имах предвид преди всичко индийците, които също имат доста ястия с леща и ориз.

Сега се сещам, че преди време бях яла едно арабско ястие с нахут, грах и леща, овкусени с чесън и копър (с месо, обаче). Много вкусно ми се видя, макар  че отначало трудно ме накараха да го опитам. Принципно не обичам да ям смесени продукти, които традиционно се готвят отделно. Например картофи и грах не обичам да ям сготвени заедно, макар че това ястие може и да мине за традиционно. Не и при мен Grinning.

# 121
Те всички източни народи ползват много полезни храни, докато ние без свинско и винско не сядаме.

В бедните на времето държави като Япония, Китай и Индия...оризовите и бобените храни са били единственото достъпно хранене(а ние сме наблягали на хляба) и затова имат много ястия с тези храни, а също и ползват много полезни подправки като къри, куркума, шафран и т.н. Затова при тях рядко ще видиш някой американски тип "Макдоналдс) 150+кг

# 122
bobo_13, по повод коментара ти за източните народи и техния стил на хранене...

Преди време в една книжарницата се бях зачела в книжка за философията на хранене на китайците. Стана ми забавно и интересно от това, което прочетох. Заглавието беше нещо от сорта "Защо няма дебели китайци" (всъщност не съм много сигурна дали беше точно така).

Накратко - на изток считат доброто хранене за синоним на щастие.
Първият въпрос, който задават не е както при нас - "Как си?", а "Хапна ли вече?" (Т.е. как може да не си добре, щом вече си хапнал Joy). Според автора (европеец ли беше или американец - не помня) китайците никога не страдат от угризения за това, че са похапнали добре. Ядат много ориз и все пак пълните хора при тях са голяма рядкост. И други интересни неща прочетох, но вече съм ги забравила.

Сега си обяснявам защо в азиатските филми героите постоянно ядат - не само ядат, а направо се тъпчат с ориз и разни други неща, но нито един път не чух от някой реплика на страх, че ще напълнее от това  Grinning

Хубава книга, чак ме е яд, че не си я купих тогава.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 20:12 от simpatikonia

# 123
Сигурно и генът им има пръст newsm78
Защото оризът си е гориво подобно на картофите: ако не се движат активно, как не им се лепи?!

simpatikonia, киноата действително обича сладки неща - сушени плодове или поне морков; => ядки/семена... Замисленото от теб е обречено на успех!
Ако имаш и малко чия за спойка, добави и нея.

# 124
Преди много години случайно попаднах на един документален филм за Китай и даваха как живеят по поречията на реките на наколни жилища и отглеждат жито ( явно е било в провинцията) и казаха нещо от сорта, че заплатата била 40$ на месец + чувал ориз.
Явно хората много бачкат, не случайно израза бепе "да бачкаш като китайско багерче" или нещо от сорта. Но е факт, че рядкост е да видиш дебел азиатец или индиец.

За съжаление ние европейците сме малко мързеливи....тук говоря дори и за развити нации като германци, испанци, италианци, англичани.....и затова май сме дебелички.

Баба ми викаше "Няма как да имаш мечтаното дупе ако само седиш на него"  Joy

# 125
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Но е факт, че рядкост е да видиш дебел азиатец или индиец.

еее бая тлъстички индийци и индийки има  Wink
явно са от по-висша каста и не бачкат като багерчета Mr. Green

# 126
Имаше една жена навремето в Гърция...от Шри Ланка, бачкахме заедно. Не беше хич мързелива; ядеше поне 2 пъти на ден ориз; е, сигурно е имало и друго, но ми правеше впечатление този ориз. Ми добре закръглена си беше жената - особено корема.
Иначе моите впечатления са, че гърците не готвят като турци и индийци (комбинациите). Вярно ползват нахут; за булгур не се сещам. Много си зависи кой от какъв край е и какви традиции носи. Но от моите срещи с гърци спомените ми са, че даже си хапват добре месце, риба, морски и субпродукти. Това беше все пак преди 15 години. За това време може да са се поамериканчили или повеганчили. Simple Smile

Чиата има 16гр протеин на 100гр. Тя по-скоро е известна с богато съдържание на омега-3.

# 127
  • София
моля намиращите са на ваканция в бургаско да ми звъннат по телефона, имат го Simple Smile

# 128
Симпатикона , този поздрав "ял ли си " не мисля , че се е ползвало в смисъла ,в който го разбираш. Чувала съм го , и ми е обяснявано , че се е ползвало имайки се предвид глада ,който ги е морял , за емоционални неволи на гладен стомах никой не мисли . Индийската кухня е  предимно вегетарианска , месото са го въвели арабските племена които са отишли там ,мюсюлмани. Примерно дават един сериал следобеда по БТВ , няма да чуеш да готвят мръвка , за вкусотии като бамя и патладжан говорят. Китайците ядат , скакалци , хлебарки , мишки , кучета, котки , тофу защото нацията има вродена непоносимост към лактоза, червеи и ларви всякакви подобни. Това което тука знаем като китайска кухня е силно европеизирана дефакто.

Майак е живяла години в Гърция , както и аз за малко . Точно от там знам че се готви леща с ориз /против газове /, зелен боб с тиквички и подобни . Булгур в турската и арабската кухня , правят така наречения пилаф. Това което си го яма с месо , същото ще е прекрасно на вкус и без месо . Месото няма вкус , ако не е добре сготвено и с много подправки , реално да се докара до там че да няма нищо общо с първоначалния си вкус , че да е годно за ядене аджеба.

# 129
За азиатците, че са много подвижни и със сигурност си изразходват ориза, го помислих и аз. Но все си мисля, че при тях е и въпрос на ген.

Баба ми викаше "Няма как да имаш мечтаното дупе ако само седиш на него"  Joy
Peace Много е права жената.

# 130
Не бях влизала от няколко дни и ви изчетох на един дъх.   
danilu, много ми хареса как описа природата около себе си,звучи страхотно. Желая бързо възстановяване на съпруга ти и да не видите болници в близките 15-20 години най-малко Hug

А относно храненето на нациите - в Китай имат най-малко заболявания като остеопороза ,рак,атеросклероза и други сърдечни..
А гърците определено си хапват много животински - моите  кръстници са гърци и преди половин месец ги нагостихме - месото цвъркаше на скарата, мидите и октоподът бяха предястие,млечните продукти се консумират без притеснения - тиросалата,фета сирене..

Направих хумус с бял боб вместо нахут и много се хареса на всички ни. Но определено се усеща сусамовият му вкус и се замислям дали прекалих,въпреки че е само 1с.л.?

# 131
Да ви се похваля - днес изпекох първия си хляб със закваска от боза "Хармоника" Grinning
Закваската ми се получи много бързо - само за 2 дни.
Самият хляб не го месих много, а тестото го оставих доста влажно.
Оставих да втасва през цялата нощ, но без особен резултат в бухването (ползвах ръжено-пшенично брашно "Грахам").

Вкусът си го биваше (за малко да забравя да сложа сол).
Много съм доволна - изядохме го с приятели и изчезна за секунди. И най-важното - никакъв кисел привкус, въпреки че беше на топло цяла нощ. И никой не позна, че беше направен с боза.

Доволна съм! Ще пробвам пак!
adelinda , може да се гордееш с мен! Wink

# 132
 Crazy #Crazy newsm78

направо ме разби....хляб от боза...да не си изпиеш бозичката, ами

# 133
 hahaha

Бозата е само за закваска. Едва ли съм сложила повече от 1 чаша  Grinning
Всичко останало е ръжено-пшенично брашно, сол и вода.
(бозата беше вече твърде вкиснала, така че не съм изпила останалото)

Идеята взаимствах от adelinda, затова  очаквам да ме похвали за резултата.

# 134
Да ви се похваля - днес изпекох първия си хляб със закваска от боза "Хармоника" Grinning
Закваската ми се получи много бързо - само за 2 дни.
Самият хляб не го месих много, а тестото го оставих доста влажно.
Оставих да втасва през цялата нощ, но без особен резултат в бухването (ползвах ръжено-пшенично брашно "Грахам").

Вкусът си го биваше (за малко да забравя да сложа сол).
Много съм доволна - изядохме го с приятели и изчезна за секунди. И най-важното - никакъв кисел привкус, въпреки че беше на топло цяла нощ. И никой не позна, че беше направен с боза.

Доволна съм! Ще пробвам пак!
adelinda , може да се гордееш с мен! Wink

Поздравления за резултата!  smile3501
Правя ръжено-пшенични хлебчета с домашен ръжен квас. Сега е топло и наистина кваса е готов за два дни и ухае на някогашната боза. Този вид хляб не набухва почти никак или съвсем малко и е с висока влажност. Понякога слагам сушени зеленчуци за да отнемат влагата. Вкусът е чудесен, дори и да има малко кисел вкус. Съпруга допълнително си препича филийките в тостер.
Желая ти успех в хлебоправенето.  Simple Smile

Днес съм на вълна крекери. Направих няколко вида и "пека" на слънце.

Общи условия

Активация на акаунт