Да преправим старите мебели с любов - тема 27

• 130 415
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Ами преценете сами. Този в Лидл е 600 вата, 65лв и с гаранция 3 години. За три години няколко пъти ще ти се изплати  Grinning
Мъжът ми ползва Лентов шлайф BUDGET от маса време http://praktiker-online.bg/product/98296/lentov-shlayf-budget-bbf-8005.html, същия размер но 800 вата, никакви проблеми с него, върши му работа.
Аз имам и един по-дървен шлайф - Бюджет от 17-18 лв, също не е мръднал 3-4 години, а доста работа ми е свършил - врати, маси и др. под. мебели.

# 376
Здравейте,

преди време се обърнах към вас за съвет за една ламперия,която все пак изкъртих в последствие. До реставриране на масата още не съм стигнала, но и това време ще дойде.

В стари теми обсъждахте и третирането на дюшеме/паркет предимно с масла,но аз искам лак. Дали някоя от вас може да ми препоръча фирма за циклене и лакиране на паркет? Препоръчвате ли BONDEX ECO лак,като по безвреден и на водна основа? Коя друга марка би била достатъчно безвредна, но покривна и износоустоичива? Като фирми производители съм чувала добри отзиви за ICA, Milesi, Levis.....

Искренно се надявам на съвет, защото фирмите зз циклене в нета са много, а с този ремонт много главоболия имах с некоректни фирми и измамници!

# 377
   Здравейте! Вчера рано-рано купихме от лентовия шлайф в Лидл, но не виждам други тук да се хвалят, преди време бяхте писали за такива. До месец няма да мога сигурно да го пробвам, та да попитам - да не би да съм сбъркала, да е било за друг вид шлайф или от друг магазин?
Точно това и аз се мислех да попитам тук - по-опитните момичета да ми препоръчат шлайф. Моля, споделете от кой модел сте доволни, защото мога да дам повече пари, но да ми върши работа, а не да се ядосвам. Имам насъбрани стари мебели и столове и мислех да се заема с тях. Hug
От българските лентови препоръчвам MBS 976E , мощност 900 W и регулируеми обороти, стандартна лента 76 x 533 mm / т.е. средния размер/  - 172,00лв. Към него може да се вземе и стойка да около 18лв. Мощен и надежден, евтина поддръжка и ремонт.  
От професионалните може да погледнеш -  Бош GBS 75 AE Лентов шлайф 750 W, 75 mm x 533 mm - 469лв.За ежедневна работа  и постоянно натоварване. Три години гаранция. Скъп ремонт и хронична липса на резервни части / ако не си от София, срока за отремонтиране е 22 раб.дни/.
От Макита модел 9910 650 W, 75 mm x 457 mm /малък размер/ , без регулиране на обороти- 309 лв, с регулиране на оборотите -349лв. Три години гаранция. Инструмент за продължителна работа и големи натоварвания. Евтин ремонт и доба сервизна база из цялата страна.  Peace

Аз лично предпочитам за работя с ексцентър шлайф -  по- производителен, имат две движения въртеливо и ексцентрично / от 2мм до 6,2мм при различните машини/, и не на последно място евтини консумативи.
Имам  ексцентър  SXE 450 TurboTec - цената му е около 400лв.  и  FLEX MS 713 / около 230лв.
Имам ги от 6 или 7 години, лятото са тормозени постоянно. Не са "влизали" още в сервиз.

# 378
  • София
И аз съм се замислила за шлайф. Мислех за някой по-евтин, защото най-вероятно ще го използвам 1-2 пъти. За сега основно искам да "изгладя" кухненска маса (соц. производство, разтегателна) и шкафче за обувки (което е в по-добро състояние).
Кухненската маса е в ужасно състояние. На едно място плота има надигната гънка (леко сцепено) и не знам дали само с шлайф ще се оправи. Плота (допълнителния, който се вади при разтягане) го няма, т.е. масата не се разтяга. Мисля отдолу да я хвана с ъглови планки и болтове, за да не се разтяга. Не мога да я изхвърля, защото е на хазаина.
Дали само с шлайф ще мога да я приведа в що-годе нормален вид? След това мисля само да я лакирам.

# 379
Ако гънката не може да се оправи с кит за дърво, шлайф и боя, то можеш да закрепиш отгоре допълнителна плоскост за плот на масата със същата форма или може да е малко по-голям. С 4 винта в 4те края, дори и да се виждат няма да е проблем и ще е много по-добре от сегашното положение. По супермаркетите и складовете продават всякакви видове плоскости, също ги режат по размери на клиента и кантират на машина.

# 380
  • София
Масата е елипсовидна и доста голяма, т.е. стига ни като размер. Мисля да я застопоря да не се разтяга изобщо. За кит за дърво не се бях сетила, ще взема. Благодаря.

# 381
Ние лакирахме с Леко на водна основа един буков паркет - изглежда съвсем като естествено дървото, не личи да е лакиран, не е лъскаво и оцветено. Но вече няколко години не е мръднало. Петна няма, но стаята е спалня, та няма и откъде.... Съхне бързо, не мирише и е евтино, колко е качествено - не знам....  Flutter
Със същия лак правихме и една реставрирана дървена маса - и не остават петна по нея. Изглежда много добре. Доволна съм.

# 382
  • Варна.
Да се включа. В отпуска съм вече  Wink и започвам ремонт на масата за хранене. Планирам шкурене на ръка и лак на водна основа, може Леко, може нещо друго (масло), още нямам идея. Дървото е махагон, кръгла е и между отделните сектори има леки празнини, получени от изпадане на материала, с който са слепвали отделните части.
Ще покажа снимки т.дни, евентуално да получа съвети.
Успех в майсторенето.

# 383
  • Варна
Няма АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ проблем с лаковете на водна основа, те са специално създадени за подове и това с белите петна е просто смешка. В къщи съм с паркет на всякъде, включително голяма част от коридора, лакиран с лак Bona Traffic, за 6-7 год леко се е поизтъркал на места, но е в много по-добро състояние от миризливия (не помня какъв точно) лак с който беше лакиран паркета в едната стая. Там преди година изциклихме и този път омаслихме с масло за паркет Bona и трябва да кажа, че съм изключително доволна.
В никакъв случай не му треперя на паркета, мия го редовно с вода, излизам от банята и шляпам с мокри крака, съответно оставям локвички, изсъхва си и никави петна не се забелязват още по-малко бели. Такива петна биха се получили на некачествено омаслено дърво, но върху лак... не мисля

# 384
Много ви благодаря за отзивите!  Simple Smile

Mimozka, уффф, сега ме притесни. Иска ми се определено немиризлив и нетоксичен лак. Определено клоня към този на водна основа. Утре ще разпитам и за лаковете на Bona. Попаднах и на тях с положителни отзиви.

# 385
Не знам защо някои от вас така остро реагират,опс... не остро, а с насмешка?! Ами смейте се тогава! Жената пита, ама хората си пишат и никой не я отразява... Опитах се да помогна с професионално мнение базирано на солиден ежедневен опит, но вече съжалих за което. Не ангажирам никого с поста си и не съм заставила никого да се съобразява с него.
Кой с каквото иска да маже, в тази тема има достатъчно професионалисти, които да дадат насоки, жалко, че влагат усилията си да отговарят не на когото трябва Simple Smile
Благодаря на всички за идеите, за моралната подкрепа и за стимула да осъществя проектите си това лято   bouquet

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 01:15 от mimoza7710

# 386
  • София
Момичета, бях писала в миналата тема, че се залавям с реставрацията и пребоядисването в бяло на едно бюро и една библиотека. Вече съм на финала, скоро ще публикувам и снимки, но имам един въпрос. КАК БОЯДИСВАТЕ ВЪТРЕШНИТЕ ЪГЛИ, така, че да не се виждат следи от четки? При мен колкото и внимателно да минавам с четка не стои добре Sad. А и вътрешните ъгли винаги остават по-тъмни от останалата повърхност, която минавам с валяче. Използвам праймер на Сократес (водоразтворим) и бял емайл Professional, отново на Сократес.
И да споделя, че е доста по-стабилен от матовия на Сократес (Colour).
Благодаря за предварително за съветите!

Който търси шлайф, тук може да разгледа - най-различни цени и модели и да им сравни показателите:http://www.instrumentistart.com/category/99/ekstsentrichen-shlayf.html?page=1
Аз съм с виброшлайф на BOSCH и съм доволна. Но ако трябва да купувам сега, бих взела ексцентър шлайф - по ефективен ми се струва, но може и да греша.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 11:30 от Skiorche

# 387
  • в света на неограничените измерения
Момичета да похваля едни чешки четки за акрилна боя. Възможно е и да ги знаете, но аз ги открих наскоро. Много лесно се работи с тях и лесно се поддържат.

Скиорче, този Сократес Праймер има ли цветове или е нещо универсално.

Любопитна съм да покажеш бюрото и библиотеката. Нямам опит в боядисването  на вътрешни ъгли, но по принцип не бих се тормозила много, ако няма да се вижда, как ще изглежда. Нали ще има книги върху тази библиотека.  Simple Smile

# 388
  • София
Vanvel, а къде ги предлагат тези четки? Аз си взех преди дни 2 комплекта по 3 четки от Лидл (за акрилна боя и за лак). Не съм възхитена, но за толкова пари - толкова Simple Smile.
Иначе Primer-а на Сократес се предлага само в бяло, мисля (може да има и сиво, но не съм сигурна). Това е вид грунд, която се полага на 2 слоя преди боята. Осигурява по-добро сцепление между повърхностите, а и спестява от боята (когато е бяло), защото боядисваш върху основа със същия цвят. Ползвах праймер и под зелена боя на Сократес за една врата - доволна съм. Мисля, че може да се тонира - на ръка, в зависимост от цвета който ще ползваш за финишното покритие.
За вътрешните ъгли принципно си права, ама етажерките са ми доста по-високи от дължината на една книга и сигурно ще се вижда. А и аз искам да съм перфектен бояджия Simple Smile, все пак това са мебели, а не ограда Simple Smile.
Следващата седмица се надявам да съм готова и ще кача снимки. На библиотеката и остава още една ръка боя (и да и монтирам нови дървени крачета), а на бюрото една ръка лак върху плота (той си остава дървесен, останалото е бяло)

# 389
  • в света на неограничените измерения
Vanvel, а къде ги предлагат тези четки?

Четките купих от големия магазин на BORO на околовръстния път София  - при кръговото на Драгалевци.
Предполагам, че ги има и в другите строителни хипермаркети. Пуснах линк за да се види как изглеждат.

Благодаря ти за Сократес Праймер - как не съм го забелязала до сега не знам.
В момента правя вратичките на един чамов гардероб и макар да е изшкурен перфектно пак ми избива някакаква жълтевина от долу. Минах го три ръце и пак ми жълтее. Може би с този Праймер щеше да ми се получи, но късно.  Ще го имам впредвид за следващите ми "проекти"  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт