Майчинството счетоводно-61

• 38 218
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Аз имам хипотетичен въпрос. Ако сега напусна работа и започна да упражнявам свободна професия мога ли да се самоосигурявам като такава? Включени ли са в тези осигуровки Общо заболяване и майчинство така че при евентуална бъдеща бременност да получавам майчинство?

# 466
  • В полите на Пирин планина
Аз имам хипотетичен въпрос. Ако сега напусна работа и започна да упражнявам свободна професия мога ли да се самоосигурявам като такава? - длъжна си да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице Включени ли са в тези осигуровки Общо заболяване и майчинство така че при евентуална бъдеща бременност да получавам майчинство? - по твой избор, т.е. може да ги включиш при подаване на Декларация за започване на осигуряване в НАП

# 467
Здравейте, дами.Интересува ме кое е по-добрия вариант и как ще се отрази върху майчинството ми- да взимам периодично болнични или да взема докрая на бременността (която е едва втори месец)?

# 468
Ако дадеш повече информация  от колко време те осигуряват, на какви суми, можеи да получиш информация.

# 469
От 10 месеца ме осигуряват на 4 часа и сумата от 230лв, но от септември до края ще ми вдигнат осигуровката на 8 часа и съответно на 460лв

# 470
  • София-Младост
Според мен няма да има значение дали ще сте в болничен периодично или непрекъснато.

# 471
Здравейте ,интересувам се какви документи трябват ,за да изляза в майчинство? Къде и кога трябва да ги занеса ,за да съм подготвена с нещата?

# 472
Здравейте. Бих искала да попитам как стои въпросът, когато се влиза от едно майчинство в друго. Какви документи са ми необходими пред работодателя.
Детето ми е на 1,8м., отпускът за гледане на малко дете до 2 год. изтича януари 2015, а терминът ми е 22 ноември 2014.
Благодаря предварително за отделеното време.

# 473
Здравейте. Бих искала да попитам как стои въпросът, когато се влиза от едно майчинство в друго. Какви документи са ми необходими пред работодателя.
Детето ми е на 1,8м., отпускът за гледане на малко дете до 2 год. изтича януари 2015, а терминът ми е 22 ноември 2014.
Благодаря предварително за отделеното време.

В първия пост на темата има обяснено за застъпеното майчинство.
Подава се Приложение 12 за прекратяване на отпускът за гледане на първото дете в 3-дневен срок от деня, в който излизаш в болничен 45 дни преди термин за второто дете. Също приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете.

# 474
Здравейте, имам следният проблем и ако може някой да ми помогне, ще съм много благодарна. На 17.07 ми изтекоха 410-те дни отпуск за бременност и раждане и на 22.07 НОИ ми изплатиха полагащата ми се сума. Юли месец говорих с работодателя си, че няма да се връщам на работа и ще си ползвам отпуската до края. Счетоводителката ми каза, че ще подаде всички необходими документи в НОИ. Проблемът е, че от 22.07 нямам никакви превеждани суми. Проверявам в сайта на НОИ, но там няма нова дата за представени документи. Въпросът ми е мога ли сама да си подам необходимите документи в НОИ, защото имам съмнение, че работодателя ще го направи скоро.

# 475
  • Cambridge, UK
здравейте дами,
моля за помощ, защото вече ще се побъркам с моя счетоводител

ситуацията ми е следната от 07 до 12. 2013 година съм се осигурявала като самоосигуряващо се лице
януари 2014, замразих дейност и заминах в чужбина, от 06.2014 година работя на трудов договор в България

в момента съм със спрени здравноосигурителни права, защото
1во счетоводителя не ми е подавал декларация образец 1 за месеците през които съм се самоосигурявала и въпреки че съм платила, парите не са разнесени по партидите
2ро защото имам месеци в които не съм била тук, но не съм и плащала здравни осигуровки

миналата седмица ходих в НАП и ми казаха първо да пусна декларации 1 за нужните месеци, а след това деклараация 7 и да си платя осигуровките като безработна, за да си върна статуса

наложи се да си направя ел, подпис, за да не ме глобяват за декларация 1

сега съм се разбрала със счетоводителя в понеделник (15.09) да ми пусне декл. 1, а аз във вторник да отида за декл. 7 и да си платя нужните месеци за възстановяването на правата

проблемът е, че от 17ти септември трябва да изляза в майчинство Sad

и сега се чудя дали до раждането (термин 1ви ноември) НАП и НОИ ще успеят да предадат информацията една на друга, за да си върна праватаа преди да родя и дали ще мога да получавам майчинство

и какво ще стане, ако си върна правата след като съм родила, ще мога ли все пак да пусна документи за майчинство?
първият си болничен лист ще дам на новата счетоводителка с 2 дена закъснение

# 476
Здравейте, имам следният проблем и ако може някой да ми помогне, ще съм много благодарна. На 17.07 ми изтекоха 410-те дни отпуск за бременност и раждане и на 22.07 НОИ ми изплатиха полагащата ми се сума. Юли месец говорих с работодателя си, че няма да се връщам на работа и ще си ползвам отпуската до края. Счетоводителката ми каза, че ще подаде всички необходими документи в НОИ. - А ти попълни ли Приложение 3 и заявление за ползване на отпуск за гледане на дете при работодателя? Проблемът е, че от 22.07 нямам никакви превеждани суми. Проверявам в сайта на НОИ, но там няма нова дата за представени документи - значи не са представени. Въпросът ми е мога ли сама да си подам необходимите документи в НОИ - не, работодателят ги пшредставя с придружително писмо, на което се поставя задължително печат, защото имам съмнение, че работодателя ще го направи скоро.

usmifchica, здравноосигурителните ти права ще се възстановят веднага, щом платиш дължимите суми. НОИ няма връзка с тях. Информацията от НАП се проверява и в болниците, за да се види дали са ти прекъснати. Виж по въпроса с връзването на обр.1 и вноските ти като самоосигуряващо се лице е малко по-бавно, но и това се решава с една молба и ходене до НАП, за предпочитане на място.

Издаването на болничен лист за бременност и раждане също мисля няма връзка с прекъсването или не на здравноосигурителните ти права. А за да ползваш отпуск за бременност и раждане трябва да си осигурена за фонд ОЗМ /което е така по трудов договор / и да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 14:01 от Lady Brinne

# 477
  • Cambridge, UK
благодаря Лейди,
имам стажа и трудовия договор

девойките в НАП бяха много отзивчиви и ми казаха да си спестя глобите за обр. 1 като ги подам с ел. подпис, пусна обр. 7 и платя всичко, а те щели да ми дадат документ че съм здравно осигурена вече?

предложиха и да платя всичко като безработна, но тогава губя стажа от 6 м., пък и съм превела парите като самоосигуряваща се вече и ще се дублират ...

каква молба имаш предвид?

# 478
Здравейте, имам следният проблем и ако може някой да ми помогне, ще съм много благодарна. На 17.07 ми изтекоха 410-те дни отпуск за бременност и раждане и на 22.07 НОИ ми изплатиха полагащата ми се сума. Юли месец говорих с работодателя си, че няма да се връщам на работа и ще си ползвам отпуската до края. Счетоводителката ми каза, че ще подаде всички необходими документи в НОИ. - А ти попълни ли Приложение 3 и заявление за ползване на отпуск за гледане на дете при работодателя? Проблемът е, че от 22.07 нямам никакви превеждани суми. Проверявам в сайта на НОИ, но там няма нова дата за представени документи - значи не са представени. Въпросът ми е мога ли сама да си подам необходимите документи в НОИ - не, работодателят ги пшредставя с придружително писмо, на което се поставя задължително печат, защото имам съмнение, че работодателя ще го направи скоро.

Мерси много за отговора.
Не не съм попълвала нищо, специално за това отидох при нея юли месец и я попитах какво трябва да попълня и да им представя като документи, но тя ми каза че ще го направи тя и ще ги занесе в НОИ. Преди 2 седмици им звънях и ми казаха, че са подали документите, а сега когато звъня просто не ми вдигат телефона. В този случай въпросът ми е има ли някакъв законов срок, в който да ми представят документите в НОИ.

# 479
  • Варна
        Здравейте, извинявам се ако въпросът ми не е в правилната тема, но имам нужда от помощ и се надявам тук да намеря съвет и разбиране. В момента ползвам натрупания платен отпуск по време на майчинството и след него ми предстои евентуално да се върна на работа. Работя на смени, а детето ми тръгва на ясла, поради което помолих във фирмата ако има начин да работя само дневни смени, така че да мога да си прибирам детето. Отговориха ми, че нямат нужда от хора, работата била намаляла и има вероятност да си пусна молбата за напускане.Е, естествено за да се върна аз, ще трябва да уволнят някой новодошъл сигурно, което ме съмнява, но по тази логика всеки излязъл в майчинство няма шанс за връщане на работа Simple Smile.  Искам да попитам в този случай какви са моите права, ако имам такива разбира се и при евентуално напускане как е най-добре да стане това? След това имам ли право на нещо и на борса?

Общи условия

Активация на акаунт