Майчинството счетоводно-61

• 38 223
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
  • София-Младост
Майчинските се изплащат за месец назад или за предстоящ месец? Т.е. майчинството ми е прекъснато от 9-ти септември защото дъщеря ми тръгна на ясла. Последната пълна сума /340/ съм получила месец септември или ще получа месец октомври?  newsm78
За м.09 ще получиш пропорционално на работните дни до 09.09., вероятно през октомври. Сега през септември сумата се отнася за м.08 и ще е последната пълна сума-340.

# 631
  • София
от 30 септември прехвърлям майчинството за втората година от бабата на мен, защото детето тръгва на ясла.
документите в нои ще занесат в 3 дневен срок, както си е разрешено.
притеснението ми е че най-вероятно на 2 октомври ще изплатят цялата сума от 340лв за месец септември на бабата.  а въпроса ми е сумата за единия ден как ще си я върнат обратно?
не ми се ще да има тя проблеми за в бъдеще, пък и искам всичко да ми е наред.

# 632
  • Пловдив
Майчинството ми за 1-во дете изтече на 01.07.14 и се върнах на работа,но се водих 40 дни платен отпуск(от 01.07).Ако забременея ноември дали ще имам право на майчинство,за което връщат 18 месеца назад дохода или ще съм на минималното.Доколкото разбрах,трябва да имам поне 1г работа,но в тази 1г влиза ли платения отпуск и 45-те дни болничен преди раждането или не?

# 633
  • Пловдив
Ако забременея ноември дали ще имам право на майчинство,за което връщат 18 месеца назад дохода

Да
Няма причина да си на минималното

Моите две чертички от ноември сега спят до мен  Grinning

# 634
да ви питам самата дата на рожденния ден на детето влиза ли във втората година майчинство или от тази дата то свършва - трябва да пиша молба за платен отпуск и се чудя от коя дата да е

# 635
  • Пловдив
да ви питам самата дата на рожденния ден на детето влиза ли във втората година майчинство или от тази дата то свършва - трябва да пиша молба за платен отпуск и се чудя от коя дата да е

Вторият рожден ден на детето влиза във втората година майчинство.Ако е роден на 29 ти септември примерно,отпускът тряба да ти започне от 30 ти септември

# 636
Искам да попитам нещо - детето ми тръгва на ясла на 27ми октомври и аз веднага ще подам информация до офиса , че е тръгнало , за да уведомят НОИ . Аз веднага ще си пусна 2та месеца платен отпуск . През тези 2 месеца аз ще получавам ли половината майчинство? 
И един въпрос не е свързан точно с майчинството - как човек , който е на Борсата може да си взема обезщетението при положение , че му се налага да замине за чужбина за няколко месеца? Или няма право на борса тогава и се прекратява?

# 637
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, имаш право на половината щом детето е под 2год.

По втория въпрос - човека трябва всеки месец да ходи за подпис, иначе му спират обезщетението. В случая не виждам как ще стане.

# 638
Да, имаш право на половината щом детето е под 2год.

По втория въпрос - човека трябва всеки месец да ходи за подпис, иначе му спират обезщетението. В случая не виждам как ще стане.
Много ти благодаря !

# 639
  • Пловдив
 Днес сутринта видях  EFP
Още е много, много рано (3 дни закъснение).
Преди време обаче на работното ми място се носеше легенда за жена, която била санкционирана, защото дълго е крила бременността си от ръководството и личен състав. Имало едва ли не законов срок, в който трябва да се декларира това.
Въпроса ми е има ли наистина такъв срок?
Ако има какъв е той?
Има ли определено време също така след, което ще се счита противозаконно да ме освободят от работа?
Работата е много намаляла напоследък и имаше някои съкращения, за това искам внимателно да планирам, кога да го съобщя.

# 640
poohito, на първо място-честито! Hug, помня те от темата за мъжете и бебетата. Simple Smile
Законът те пази, без значение срока на бременността, ако не си в изпитателен срок. На какво основание е била санкционирана и как по-точно-глобиха ли я ? Shocked Първо си иди на преглед, да се потвърди и да те регистрират. Аз не бих избързвала,бих изчакала 3-тия месец, да съобщя и ако преценя на момента, че бих имала проблеми, да изляза в непрекъснат 6-месечен болничен до края. Успех!

# 641
  • Пловдив
Въпроса ми е има ли наистина такъв срок?

Няма такъв срок.Когато решиш да съобщиш в работата,АГ то да ти издаде бележка и я входирай в личен състав/счетоводството.АКо си на постоянен ТД,могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда.Това ти е защитата.И ако те тормозят,правиш това

да изляза в непрекъснат 6-месечен болничен до края. Успех!

# 642
  • Пловдив
Не познавам жената лично, не работи тук вече.
Легендата е:
Съобщава късно за бременността си и от там тръгва история "има си срок за съобщаване, не може така" и едва ли не започва процедура да я освобождават от работа, защото не е спазила ... някакви условия от кодекса. Мъжа и също работи тук. Освобождават я май. Става голям скандал и излиза, че нещата не са съвсем така. Той заплашва да ги съди и за да се потули случая те я назначават на друго работно място (дори друга фирма на същите собственици). По-късно тя сама напуска.
Всичко, както казах е в сферата на легендата и чути, не до чути неща.

# 643
Здравейте момичета искам да ви питам - някой от вас може ли да ми каже горе долу колко пари ще ми е болничния? Бременна съм в 1м и искам да си взимам болничен но не знам как да го из числя знам че се връща 18м назад. В тези 18м имам 7м осиг .на 310, 4 месеца бях записана в бюрото по труда(те ми отпуснаха обезщетение в размер по 7.20лв дневно),имам 1м без никакви доходи,3м доход на 235лв и 3м на 470лв.Моля ви за помощ baby_neutral.

# 644
Здравей poohito, честито за прекрасната новина!
Ето малко информация по въпроса: http://www.pravoto.com/site/trudovo-pravo/15181-spetzialna-zakri … -kodeksa-na-truda

Наистина няма срок за уведомяване, но ти си прецени, може би ще е в твоя полза да уведомиш по надлежния ред, познаваш си работодателя. Аз лично предпочетох да си взема бележка от ЖК и да уведомя в 3-тия месец. Между другото се оказа, че клюката се е разнесла много по-бързо отколкото очаквах и аз си мислех, че знаят само 3-ма човека, а те били 300  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт