Майчинството счетоводно-61

• 38 230
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор.Много ме объркват,всеки казва различно.Някои,че трябва 1,6 г. стаж,други,че трябва да е без прекъсване,трети,че трябва още от сега да започна да се самоосигурявам,ще питам в НОИ,макар че и те не са от най-разговорливите...
Отваряте КСО и там пише:
Право на обезщетение за бременност и раждане
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Никой никъде не е написал непрекъснат, непосредствено преди болничен и при един работодател!

# 406
Здравейте.
И аз имам един въпрос ,не знам тука ли му е мястото,но ще се радвам ако получа ,някаква информация.Бременна съм във втори месец и след третия мисля да изляза в болнични,защото работата ми не е много лека,но проблема е там че нямам трудова книжка (откраднаха ми я) в новата имам само 5 месеца стаж и сега работя от три месеца,та въпроса ми е с този стаж ще мога ли да изляза в болнични,и как мога да си възтановя стажа от книжката защото разбрах ,че за майчинство искат 2 години и половина назад стажа.

имах същия проблем като теб с тр. книжка - откраднаха ми я.
възстанових си я, по следния начин.: копирах всички тр. договори и заповеди за прекратяване   + една нова тр.книжка. отидох в инс. по труда и  там по служебен път ми вписаха стажа  и удариха печат, че те са ми издали книжката и са вписали стажа. всичко стана за 1 седмица.
При мен ,май ще е по сложно,защото нямам всички договори,и съм работила на доста места и някои фирми са в София,Бъргас а аз съм  Плд,трети вече не съществуват.

# 407
Здравейте! Имам няколко въпроса, надявам се да ми помогнете!
Втората година от майчинството ми изтича на 19.11.2014. Детето ще посещава ясла от 21.10.2014. Ако не се върна на работа имам ли право да получа 50% от майчинството за периода до 19.11 или трябва задължително да съм на работа ( или в отпуск )?
Другият проблем е, че работодателят ми не желае да се върна на работа след като ми изтече майчинството. Всички служители са преназначени в нова фирма, а аз съм към старата, която ще бъде закрита, когато изтече майчинството. В този случай за мен отпада ли защитата на майки с деца до 3 г? Мога ли да не подавам молба за напускане и ако не подам такава, управителят може ли да ме уволни? Ако все пак ме уволни дължи ли ми някакво обезщетение? И от кога има право да ме освободи - когато детето стане на 2 г или когато тръгне на ясла? В същото време пред директора на яслата аз съм декларирала, че работя, ще вляза ли в противоречие ако остана без работа, когато детето ми тръгне на ясла?

# 408
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам няколко въпроса, надявам се да ми помогнете!
Втората година от майчинството ми изтича на 19.11.2014. Детето ще посещава ясла от 21.10.2014. Ако не се върна на работа имам ли право да получа 50% от майчинството за периода до 19.11 или трябва задължително да съм на работа ( или в отпуск )? - няма такъв вариант - отпускът за гледане на дете се прекъсва и или се ползва друг отпуск, или се връщаш ефективно на работа
Другият проблем е, че работодателят ми не желае да се върна на работа след като ми изтече майчинството. Всички служители са преназначени в нова фирма, а аз съм към старата, която ще бъде закрита, когато изтече майчинството. В този случай за мен отпада ли защитата на майки с деца до 3 г? - ако се закрива част или цялото предприятие нямаш закрила от уволнение, независимо, че детето ти  е под 3 годиниМога ли да не подавам молба за напускане и ако не подам такава, управителят може ли да ме уволни? Ако все пак ме уволни дължи ли ми някакво обезщетение? - по чл. 222 от КТ - едно БТВ И от кога има право да ме освободи - когато детето стане на 2 г или когато тръгне на ясла? - след като ти изтече предизвестието, което е поне 30 календарни дни В същото време пред директора на яслата аз съм декларирала, че работя, ще вляза ли в противоречие ако остана без работа, когато детето ми тръгне на ясла? - според мен това, че работиш има връзка с приема в яслата, а не в бъдеще - няма как да гарантираш, че към някакъв момент няма да останеш без работа

# 409
Благодаря за отговора. Само последно да попитам, за да нямам колебание. 50 % от майчинството мога да ползвам ако детето е прието на ясла, а аз се върна на работа или използвам платения си отпуск за двете години, така ли ?

# 410
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за отговора. Само последно да попитам, за да нямам колебание. 50 % от майчинството мога да ползвам ако детето е прието на ясла, а аз се върна на работа или използвам платения си отпуск за двете години, така ли ?

Да

# 411
Здравейте,
имам един въпрос: на 15 юли приключи първата година от майчинството ми и от тогава се върнах обратно на работа (ползвам платен отпуск в момента). Току-що разбрах, че счетоводителката не ми е подала документите, за да ползвам 50% за втората година. Въпросът ми е, като ги подаде сега, ще ми изплатят ли от предните месеци (от 15.07 до 3.09) или ги губя?

# 412
  • София-Младост
Здравейте,
имам един въпрос: на 15 юли приключи първата година от майчинството ми и от тогава се върнах обратно на работа (ползвам платен отпуск в момента). Току-що разбрах, че счетоводителката не ми е подала документите, за да ползвам 50% за втората година. Въпросът ми е, като ги подаде сега, ще ми изплатят ли от предните месеци (от 15.07 до 3.09) или ги губя?
Не се губи нищо, а вие кога си подадохте декл. 4? През м.07 ли?

# 413
  • БУРГАС
Здравейте.
И аз имам един въпрос ,не знам тука ли му е мястото,но ще се радвам ако получа ,някаква информация.Бременна съм във втори месец и след третия мисля да изляза в болнични,защото работата ми не е много лека,но проблема е там че нямам трудова книжка (откраднаха ми я) в новата имам само 5 месеца стаж и сега работя от три месеца,та въпроса ми е с този стаж ще мога ли да изляза в болнични,и как мога да си възтановя стажа от книжката защото разбрах ,че за майчинство искат 2 години и половина назад стажа.

имах същия проблем като теб с тр. книжка - откраднаха ми я.
възстанових си я, по следния начин.: копирах всички тр. договори и заповеди за прекратяване   + една нова тр.книжка. отидох в инс. по труда и  там по служебен път ми вписаха стажа  и удариха печат, че те са ми издали книжката и са вписали стажа. всичко стана за 1 седмица.
При мен ,май ще е по сложно,защото нямам всички договори,и съм работила на доста места и някои фирми са в София,Бъргас а аз съм  Плд,трети вече не съществуват.

изкарай си пик от нои и ще видиш при кои фирми си била и на които нямаш ще търсиш в архивите , питай за всеки случай и инс. по труда как да процедираш.

http://www.noi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn

# 414
Аз съм подала само молба до директора на фирмата, че искам да се върна на работа от 15.07. Доколкото разбрах, счетоводителката е подала в нои документите, че няма да ползвам майчинство повече, но не е подала, че искам да ползвам 50-те процента, които се полагат през втората година. Sad

# 415
  • София-Младост
Аз съм подала само молба до директора на фирмата, че искам да се върна на работа от 15.07. Доколкото разбрах, счетоводителката е подала в нои документите, че няма да ползвам майчинство повече, но не е подала, че искам да ползвам 50-те процента, които се полагат през втората година. Sad
Ваше задължение е да си подадете това прил.4 за 50% до работодателя!

# 416
  • Sofia
Здравейте,
не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но ще съм благодарна ако можете да ме посъветвате.
Момченцето ми е прието в ясла, но ми се иска да забавя малко тръгването, защото е само на 1г и 2м, имаме още ваксини да слагаме и разни др неща. От яслата ми казаха, че е възможно, само трябва да напиша едно "искане", в което само се пише, че искам да го забавя по семейни причини до едикоя си дата (мисля си от декември да го пусна).
Досега не съм чувала за подобна практила и не искам да объркам нещо, да изгубя мястото или друго. Съптветно ми казаха, че няма и майчинството да прекратявам.
Благодаря предварително Simple Smile

# 417
  • София-Младост
Здравейте,
не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но ще съм благодарна ако можете да ме посъветвате.
Момченцето ми е прието в ясла, но ми се иска да забавя малко тръгването, защото е само на 1г и 2м, имаме още ваксини да слагаме и разни др неща. От яслата ми казаха, че е възможно, само трябва да напиша едно "искане", в което само се пише, че искам да го забавя по семейни причини до едикоя си дата (мисля си от декември да го пусна).
Досега не съм чувала за подобна практила и не искам да объркам нещо, да изгубя мястото или друго. Съптветно ми казаха, че няма и майчинството да прекратявам.
Благодаря предварително Simple Smile
След като от детското заведение казват, че при тях това искане важи не би трябвало да загубите мястото. Детето не е постъпило ефективно т.е. не е започнало посещение на детското заведение и за мен нямате основание да прекъсвате отпуска. Съответно и получаването на пълен размер обезщетение.

# 418
Ако звънна в НОИ дали ще ми дадат информация по телефона във връзка с неизплащане на майчинство или трябва лично да отида до там. Става въпрос за следното: На 08.08. 2014 ми изтече последния болничен издаден от педиатъра за дъщеря ми, който ми го изплатиха в средата на август. Вземам и половин майчинство и за второто си дете, последно за август, навършва днес две години. Във вторник имам превод за голямото дете, но не и за малката (остатъка от 8 август до 31). Счетоводителката твърди, че е подала всичко необходимо. Чудя се проблем ли има или ще направят превод чак другия месец. Сега погледнах в справката, въобще не ми се обработва майчинство за август.

# 419
  • В полите на Пирин планина
Ако звънна в НОИ дали ще ми дадат информация по телефона във връзка с неизплащане на майчинство или трябва лично да отида до там. Става въпрос за следното: На 08.08. 2014 ми изтече последния болничен издаден от педиатъра за дъщеря ми, който ми го изплатиха в средата на август. Вземам и половин майчинство и за второто си дете, последно за август, навършва днес две години. Във вторник имам превод за голямото дете, но не и за малката (остатъка от 8 август до 31). Счетоводителката твърди, че е подала всичко необходимо. Чудя се проблем ли има или ще направят превод чак другия месец. Сега погледнах в справката, въобще не ми се обработва майчинство за август.

Срокът за подаване на декларация Приложение 2 е до 15.09.2014 г. Ако не я виждаш в сайта на НОИ, най-вероятно изобщо не е представена още.

Общи условия

Активация на акаунт