Майчинството счетоводно-61

• 38 176
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Много благодаря!

# 496
Здравейте,прегледах темите назад,но не намерих конкретно отговор на питането ми,ако се повторя,извинете ме.
Планувам бременност,на последната си месторабота работя вече 1г и 6 месеца,преди това имам 8 годишен стаж без прекъсване.Така се случи ,че в момента имам много проблеми на работата си и мисля да напускам.Въпросът ми е ,ако напусна сега ще взимам ли нормално майчинство или само социално ?-в случай,че съм бременна newsm78
Ако изчакам още един месец,за потвърждение на бременността и тогава си пусна болничен за целия период до раждането има ли право работодателя да ме уволни?

# 497
  • София
аз искам да попитам за отпуските.
имам останали дни от миналата година.
притискат ме да взема и дните от тази година, защото излязла наредба или нещо такова, според която отпуск от 2014 може да се прехвърля чак за 2016.
на мен ми звучи много глупаво, не можах да намеря подобно нещо.
интересува ме вярно ли е  newsm78

# 498
В непрекъснат болничен е най-добре да излезеш в 3-тия месец от бременността до края, тъй като той е до 6 месеца, иначе ще трябва да ходиш на ТЕЛК. Хубаво е да се водиш на работа по време на бременността, защото базата за майчинство се изчислява 18 месеца преди излизането в 45-дневния преди термин болничен. Ако напуснеш, то базата ти ориентировъчно ще е 9 месеца на МРЗ и 9 месеца на дохода ти от работа, т.е. няма да е минимална работна заплата, но все пак ще е близко до нея.
За уволненията не съм много наясно, но щом не си в изпитателен срок,мисля, че ще е по-сложно точно уволнението ти, но трябва да проучиш по-скоро въпросът със съкращенията.

# 499
В непрекъснат болничен е най-добре да излезеш в 3-тия месец от бременността до края, тъй като той е до 6 месеца, иначе ще трябва да ходиш на ТЕЛК. Хубаво е да се водиш на работа по време на бременността, защото базата за майчинство се изчислява 18 месеца преди излизането в 45-дневния преди термин болничен. Ако напуснеш, то базата ти ориентировъчно ще е 9 месеца на МРЗ и 9 месеца на дохода ти от работа, т.е. няма да е минимална работна заплата, но все пак ще е близко до нея.
За уволненията не съм много наясно, но щом не си в изпитателен срок,мисля, че ще е по-сложно точно уволнението ти, но трябва да проучиш по-скоро въпросът със съкращенията.

Много лошо,защото в тази фирма и секунда не мога да остана повече Tired

# 500
  • В полите на Пирин планина
аз искам да попитам за отпуските.
имам останали дни от миналата година.
притискат ме да взема и дните от тази година, защото излязла наредба или нещо такова, според която отпуск от 2014 може да се прехвърля чак за 2016.
на мен ми звучи много глупаво, не можах да намеря подобно нещо.
интересува ме вярно ли е  newsm78

Не е вярно. Прехвърлят се ползване за другата година максимум 10 дни, които важат за ползване до 2 години. По принцип е добре отпуската да се ползва година за година, така е и според КТ. Трябва да има реална невъзможност за ползването / например друг вид отпуск да се ползва /, за да се отложи цялата.

Бобинкаа, ако си бременна може да помислиш за фирмата на някой приятел и евентуално излизане в болничен веднага, а после и на ТЕЛК.

# 501
Бобинкаа, ти бременна ли си към момента? По принцип четох из форума, че комисията на ТЕЛК е само формална, така че може да си излезеш болничен от самото начало.

# 502
Незнам още със сигурност, Wink,но искам предварително да съм информирана,а болничния ще намали ли майчинството ми newsm78

# 503
Няма, ако 18 месеца преди излизането в болничен си осигурявана на една и съща( или поне не с голяма разлика) сума, а доколкото разбрах, ти имаш точно толкова месеци в тази фирма, така че това не трябва да те притеснява. Късмет с бременеенето!

# 504
  • софия
Здравейте,  искам да задам един въпрос. Синът ми ще навърши 2 год на 11 . 10 2014 г, а аз от 18. 08. 2014 г се върнах на работа, т. е. ползвах 11 дни отпуск за август, а реално работя от 2 септември. въпросът ми  е въз основа на какво се изчислява обещетението за тези 11 дни отпуск, т.е. не е ли като среднодневното обезщетение за болничния преди раждането, защото сумата е доста по- малка. И още нещо- половината майчинство от нои със заплтата ли се превежда или на отделна дата,  и това че детето не посещава ясла има ли значение , щом аз съм се върнала на работа преди 2-та годинка? Много благодаря предварително  bouquet!

# 505
здравейте, синът ми октомври навършва 2 години и ще трябва да си пускам платена отпуска. обаче фирмата, в която работя, има да ми изплаща минали заплати и сега е много зле, та си мисля, че ще искат да се разделяме. ама ако нещата стигнат до съд някой ден ми се ще нещата да са ми изрядни и затова се чудя като си давам молбата, че искам да ми изчислят дните платен отпуск точно колко са и да ги ползвам те винаги могат да я изхвърлят и да кажат, че такава молба не съм дала. та според вас не е ли удачно, примерно да я пратя с обратна разписка или как всъщност ... предложения?

# 506
Здравейте, искам да попитам колко болнични ще получавам, като се осигурявам като зем.производител , като се осигурявам на 240 лв.80 процента от 240 или мин .за страната 340.Благодаря предварително.

# 507
Здравейте,  искам да задам един въпрос. Синът ми ще навърши 2 год на 11 . 10 2014 г, а аз от 18. 08. 2014 г се върнах на работа, т. е. ползвах 11 дни отпуск за август, а реално работя от 2 септември. въпросът ми  е въз основа на какво се изчислява обещетението за тези 11 дни отпуск - това е възнаграждение, а не обезщетение и се изчислява на база предходен месец, в който имаш отработени поне 10 дни; няма връзка със средноднвеното обезщетение, което НОИ изплаща, т.е. не е ли като среднодневното обезщетение за болничния преди раждането, защото сумата е доста по- малка - попитай ТРЗ, счетоводтел във фирмата, в която работиш. И още нещо- половината майчинство от нои със заплтата ли се превежда или на отделна дата - изплаща се от НОИ и няма връзка с датата, на която получавате заплата,  и това че детето не посещава ясла има ли значение , щом аз съм се върнала на работа преди 2-та годинка - не, няма значение дали детето посещава или не ясла.? Много благодаря предварително  bouquet!

# 508
здравейте, синът ми октомври навършва 2 години и ще трябва да си пускам платена отпуска. обаче фирмата, в която работя, има да ми изплаща минали заплати и сега е много зле, та си мисля, че ще искат да се разделяме. ама ако нещата стигнат до съд някой ден ми се ще нещата да са ми изрядни и затова се чудя като си давам молбата, че искам да ми изчислят дните платен отпуск точно колко са и да ги ползвам те винаги могат да я изхвърлят и да кажат, че такава молба не съм дала. та според вас не е ли удачно, примерно да я пратя с обратна разписка или как всъщност ... предложения?

Входирай я - нека на копие да ти сложат входящ номер или поне подпис, печат и дата на работодателя ти.

Здравейте, искам да попитам колко болнични ще получавам, като се осигурявам като зем.производител , като се осигурявам на 240 лв.80 процента от 240 или мин .за страната 340.Благодаря предварително.

Ако е болничен за общо заболяване, то 80% от брутния осигурителен доход за предходните 18 месеца, а ако е болничен за брем,енност и раждане - поне минималното обезщетение, което е 340 лева в момента.

# 509
самата молба за отпуск в два екземпляра ли трябва да е, че ако е в един те ще я входират, ама какво от това като аз нямам доказателство, тя остава при тях

Общи условия

Активация на акаунт