Майчинството счетоводно-61

• 38 139
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Lady , брагодаря ти за бременност става въпрос.

# 511
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
самата молба за отпуск в два екземпляра ли трябва да е, че ако е в един те ще я входират, ама какво от това като аз нямам доказателство, тя остава при тях

В два екземпляра като на твоя слагат входящ номер и дата.
Ако и това те притеснява, прати молбата по куриер/пощата с обратна разписка и пази разписката.

# 512
  • София
Момичета, идвам и аз с въпрос.
Рано ми е още де, в начален месец съм, но да си проверя.
Изчислявам в калкулатора на КИК майчинството и се двоумя на менюто "ВИД".
През цялото време ли е 90%?
Или първите 135 дни е 80%, а след това 90?
Обърква ме и защо последния месец спада така драстично.

# 513
  • София-Младост
Момичета, идвам и аз с въпрос.
Рано ми е още де, в начален месец съм, но да си проверя.
Изчислявам в калкулатора на КИК майчинството и се двоумя на менюто "ВИД".
През цялото време ли е 90%?
Или първите 135 дни е 80%, а след това 90?
Обърква ме и защо последния месец спада така драстично.
90%е за целия период, изчиислва се веднъж и всеки месец обезщетението варира спрямо броя на работните дни в месеца.

# 514
Скъпи мами днес получих смс от НОИ ,че са ми преведни 113, 33 лв за месец септември. Много съм объркана , по принцип на 2-3 ми превеждат паричките за изминалия месец. Детето ми вече навърши една година (август). Аз ли съм объркала пак и не съм подала някакви документи? Защо ми превеждат по-рано пари и то по-малка сума? Като проверих с ПИК в сайта пише само, че са изплатени 7 работни дни от септември. Моля ви, обяснете ми какво става Sad

# 515
  • София-Младост
Скъпи мами днес получих смс от НОИ ,че са ми преведни 113, 33 лв за месец септември. Много съм объркана , по принцип на 2-3 ми превеждат паричките за изминалия месец. Детето ми вече навърши една година (август). Аз ли съм объркала пак и не съм подала някакви документи? Защо ми превеждат по-рано пари и то по-малка сума? Като проверих с ПИК в сайта пише само, че са изплатени 7 работни дни от септември. Моля ви, обяснете ми какво става Sad
Кога ти изтичат 410-те дни, считано от първият 45 дневен болничен? Това вероятно са парите за м.09 за последните дни от м.09. Би следвало да си подала вече молба за отпуска за отгл. на дете до 2г., както и прил.3, за да получаваш съответното обезщетение, 340лв.

# 516
Привет,

Бях в майчинство 2г. и половина, после на борсата 5 месеца, остана да взема за 2 месеца, но започнах работа. Работих 2 месеца, но се наложи да излезна в болничен /престой в болница + още 15 дни болничен/. В работата казаха, че от НОИ нямало да изплатят болничния, защото нямам 6 месеца стаж на новото място. Но разбрах, че такива болнични се изплащали от друго място, напр. бюро по труда или друга институция. Вярно ли е това?
При работодателия ли да го представя и длъжна ли съм да го уведомя, че ще отсъствам още 15 дни след излизането от болница?

# 517
Здравейте момичета.Аз пак имам проблем с болничния и се надявам някой да ми даде съвет.Болничния ми лист е от 13.08 до 11.09 вкл.Представен е в НОИ от работодател на 01.09.Предиода от 13.08 до 31.08 ми го изплатиха на 04.09.Днес е вече 16.09,а периода от 01.09.до 11.09. даже не са започнали да го обработват,поне според сайта на НОИ.Този болничен ми е продължение и до сега винаги сами ги изплащали с около 2 дни разлика.Дано съм обяснила както трябва.Дали пак трябва да ходя до НОИ или да чакам още?
Благодаря предварително.

# 518
  • В полите на Пирин планина
Привет,

Бях в майчинство 2г. и половина, после на борсата 5 месеца, остана да взема за 2 месеца, но започнах работа. Работих 2 месеца, но се наложи да излезна в болничен /престой в болница + още 15 дни болничен/. В работата казаха, че от НОИ нямало да изплатят болничния, защото нямам 6 месеца стаж на новото място - не е вярно - нужно е да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си, а не непосредствено преди излизане в болничен. Но разбрах, че такива болнични се изплащали от друго място, напр. бюро по труда или друга институция. Вярно ли е това? - първите 3 работни дни са за с-ка на работодателя, а остатъка се изплащат от НОИ
При работодателия ли да го представя - да и длъжна ли съм да го уведомя, че ще отсъствам още 15 дни след излизането от болница - може да го уведомиш, но не си длъжна; обаче след издаване на болничния лист трябва в 2-дневен срок да го представиш или уведомиш?

# 519
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета.Аз пак имам проблем с болничния и се надявам някой да ми даде съвет.Болничния ми лист е от 13.08 до 11.09 вкл.Представен е в НОИ от работодател на 01.09.Предиода от 13.08 до 31.08 ми го изплатиха на 04.09.Днес е вече 16.09,а периода от 01.09.до 11.09. даже не са започнали да го обработват,поне според сайта на НОИ.Този болничен ми е продължение и до сега винаги сами ги изплащали с около 2 дни разлика.Дано съм обяснила както трябва.Дали пак трябва да ходя до НОИ или да чакам още?
Благодаря предварително.

Не е нужно да ходиш до НОИ. Щом по болничния лист е започнало плащане, то с него няма проблем. Ще ти го изплатят.

# 520
Здравейте, имам въпрос относно калкулатора в КИК. Имам 13 месеца осигуряване на заплата, останалите 5 не съм работила-тогава МРЗ беше 310 лв, но как да го  пиша във всяка колона - на брутно и нетно по 310 или на нетно, колкото се получава, тъй като реално аз не съм работила през тези 5 месеца ? Благодаря.  bouquet

# 521
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос относно калкулатора в КИК. Имам 13 месеца осигуряване на заплата, останалите 5 не съм работила-тогава МРЗ беше 310 лв, но как да го  пиша във всяка колона - на брутно и нетно по 310 или на нетно, колкото се получава, тъй като реално аз не съм работила през тези 5 месеца ? Благодаря.  bouquet
И бруто и нето 310.

# 522
"обаче след издаване на болничния лист трябва в 2-дневен срок да го представиш или уведомиш"

може ли по телефона да уведомя, че ще отсъствам още, а да го представя при започване на работа?
2 дневен срок включва ли деня на издаването?

# 523
  • София-Младост
"обаче след издаване на болничния лист трябва в 2-дневен срок да го представиш или уведомиш"

може ли по телефона да уведомя, че ще отсъствам още, а да го представя при започване на работа?
2 дневен срок включва ли деня на издаването?

Въпрос на договорка с работодателя е, б.лист издаден на 15.09, до 17.09 вкл трябва да си го представила. Ако счетоводството няма против не е пречка да се занесе и на 30.09. Но е въпрос на вътрешна организация, има фирми където това не е желателно.

# 524
Кога ти изтичат 410-те дни, считано от първият 45 дневен болничен? Това вероятно са парите за м.09 за последните дни от м.09. Би следвало да си подала вече молба за отпуска за отгл. на дете до 2г., както и прил.3, за да получаваш съответното обезщетение, 340лв.

На 26.08 са ми изтекли тези 410 дни. Говорих със счетоводителката (попълнила съм прил.3 и молба), но според нея до 15.10 можело да ми подадат документите. Знаете ли дали е така?

Общи условия

Активация на акаунт