БХС-смущаващи резултати!!

• 5 261
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!
Майка съм на 1.6-годишно детенце,което родих когато бях на 29 години. Детето се роди и се развива абсолютно нормално. В момента съм бременна в 18г.с. и миналата (17г.с.) направих БХС за първи път по препоръка на гинеколога си,тъй като навърших 31 години.
Отивайки в кабинета преди БХС очаквах да измери и запише точно ехографските данни във формуляра,но се оказа че той просто го попълни и ме изпрати...не ме питайте защо след като тогава замълчах,защо сега питам вас..предполагам,че даниите,които е записал за бебето са тези от последния преглед,който беше точно преди една седмица. Доколкото знам за максимално точна оценка на риска при това изследване ехографските данни трябва да бъдат взети максимум до ден-два преди това.. и сега съм разтревожена от резултата за Синдром на Даун, който е изписан като риск-повишен  >1:50 !
В момента гинеколкога ми е в отпуска,но след 10 дни ми каза да отида и че ще ми каже какво ще правим...
Посъветвайте ме- как бихте постъпили вие! Как да съм спокойна!?

# 1
Действително ехографското изследване се прави непосредствено преди БХС, максимум два дни преди това. Не се притеснявай и изчакай до връщането му от отпуска и тогава ще решите дали да не го повторите. Ако не си сигурна в преценката и след пропуска му, потърси друг гинеколог, доверието е особено важно в такива моменти. Стискам ти палци!

# 2
  • В офиса
Повтори изследването, недей да чакаш. Докато се върне след 10 дни и докато излязат резултатите, вече става гранично за амниоцентеза. Има и белези, които могат да се проследят при обширна фетална морфология при добър специалист. Но нито БХС, нито феталната морфология могат да ти дадат 100% гаранция, че всичко е ОК. Аз родих последното си дете на 39. Имах първо лош резултат на БХС, при повторното изследване - доста по-добър, но все пак граничен, добра фетална морфология без никакви признаци (специално ходих при 3-ма специалиста на ФМ), реших да не правя амнио и родих напълно здраво бебе. За себе си бях убедена, че съм взела вярно решение и изобщо не се притеснявах по време на бременността. Дори се оказа, че гинеколожката ми се е притеснявала повече от мен, но тя ми го каза чак след раждането.

# 3
Или повтори БХС колкото се може по-скоро, или иди директно на амниоцентеза. Риск 1:50 е доста сериозен резултат, за да се пренебрегне, но може и да е грешка - не една и две бременни са оставали без нерви след БХС и то напълно неоснователно. Съветът в този случай на доц.Балев ФМ от Варна - бързайте за амнио!!!

# 4
  • София
Аз бих се разтревожила сериозно, ако на първия БХС (11-13 седмица) резултатът е 1:50. На втория БХС се изследват нивата на бета-ЧХГ (хормон с плацентарен произход) и АФП (алфафетопротеин). При Даун те са ниски, но са ниски също така и когато зачеването е станало малко по-късно от сметнатото по последна менструация,..., а и в други случаи... затова втория БХС често е фалшиво положителен - май беше някъде в над 30% от случаите...
направи си втори скрининг, но отиди на фетална морфология в същия ден при някой наистина добър (Врагалева от Фемина, Стратиева от Тина Киркова, има и други може би) - за да знаеш и да си спокойна  Hug стискам палци всичко да е било напразна тревога  Peace

# 5
Моят резултат от БХС беше 1:5 при големина на нухална гънка 2,9 тоест за горна граница.
Въпреки това не направих амнио,тъй като не исках да рискувам макар и да е малък риска от аборт.
Вътрешно вярвах че детето ми е здраво.И наистина се роди напълно здраво,без никакви аномалии.
Моят съвет към теб е да си намериш свестен доктор,който да измери плода добре и да прецени дали е необходимо амнио.Въпреки че според мене си доста в напреднала бременност за това.
Желая ти успех и бъди уверена и силна!

# 6
Предлагам да не стряскаме излишно happy pepi , предвид състоянието й. Вече разбра, че трябва да обърне внимание на тези резултати. Да ги потвори и да смени гинеколога, евентуално, след като е допуснал този пропуск.

# 7
Благодаря на всички ви за споделения опит и подкрепата!
Още утре ще отида при друг лекар,който разполага с най-добрата техника в града, за да измери и запише точно ехографските данни и веднага ще отида да повторя изследването.
Вътре в себе си знам и вярвам  че всичко ще бъде наред с бебето ми. Просто този пропуск,който допуснах да бъде извършен при първия бхс ми струва не само повторното заплащане на изследването,а и толкова тревоги и безсъние!
Благодаря ви!

# 8
Успех happy pepi, и наистина най-важното е да запазиш спокойствие, за да е спокойно и бебето ти  Peace Пожелавам ти този път всичко да е ОК.

# 9
Според мен повтори изследването. Аз съм на 28 години и резултатът ми при първия БХС беше 1 : 75 комбиниран  риск, всичко останало беше наред като хормони и други показатели. Веднага ми предложиха амниоцентеза, но след няколко дни мислене отказах, преценихме, че тя е по-опасна. Този резултат при мен беше на база некоректно снети мерки на нухалната гънка, 2 лекари ме гледаха и признаха, че не са убедени в това, което мерят. Все пак е заключението от ФМ писаха "неубедително снети мерки между 3-4 мм". Комбинираният риск при втория БХС вече беше 1 : 552, гънката се видя и се измери както трябва.

# 10
  • София
happy pepi сигурна съм, че всичко ще бъде наред, само вярвай повече !
БХС е на база статистическа вероятност и не се шашкай много.
Направи си Фетална морфология, за мен най-добрия е Димитър Марков, но и другите специалисти от центъра са супер http://www.mc-markovs.com/   Simple Smile
Стискам палци !

# 11
Здравей,  Heart Eyes
Според мен БХС е най-глупавото изследване...... Изобщо не се притеснявай ако няма други отклонения. На мен БХС ми беше 1:30 за синдром на Даун....Бременна съм втори опит ИнВитро...много чакана бременност и естествено правих амнио и благодаря на Бог, че всичко е ОК. Ако искаш за твое успокоение го повтори, след като не са били взети правилно мерките.....но ИЗОБЩО не се притеснявай..., че аз (чаках резултата от амниото 25 дни) вече втори месец не мога да се успокоя...и съм кълбо от нерви заради глупавото БХС....все пак това не е диагноза, а е някаква вероятност....то и 1:100000 да е резултата пак може да се случи това 1 ..... Уф, много съм му набрала на това БХС  #2gunfire  Mr. Green Успех  - пухкав и здрав бебок Heart Eyes

# 12
Благодаря ви,момичета!
В понеделник повторих БХС-то,но все още чакам резултати  newsm78
Направихме и ФМ при единствения лекар,който прави това в града ни. Според него не се вижда ама нищичко, макар и малко притеснително. Не знам дали това,или подкрепата на всички наоколо ме заредиха със спокойствие и в мен се загнезди не чувство,а твърдата убеденост, че ще си родя едно прекрасно,здраво бебенце newsm30
На ФМ се видя,че ще бъде с пишленце и много,много се зарадвах!!  stork-boy 
Очаквам резултат в понеделник, но до тогава съм спокойна и happy peppi Simple Smile

# 13
Успех и пиши резултата Grinning

# 14
Здравейте,момичета!
Не успях да пиша по-рано тъй като не бяхме вкъщи и нямах достъп до интернет.
Няколко дни след като направих втория БХС се обади лекаря,който ми го пусна и ми каза да дишам спокойно,че няма място за никакви тревоги и няма нужда от амниоцентеза!! Днес се прибрахме от път,точния резултат ще получа в понеделник!  newsm44
Щастлива и спокойна съм,а вчера усетих и почукванията на момченцето ми отвътре(19г.с.+5дни)  preggo

Бъдете здрави и щастливи!!!

Общи условия

Активация на акаунт