Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 983
  • 628
  •   1
Отговори
# 390
Е на кого да сигнализирам  Crazy То няма закон да не се чупят човките на пилетата или да не се хвърлят мъжките и т.н. А наредбата против клетъчното отглеждане се видя колко се спазва. В магазина е пълно с такива яйца.

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 10:38 от Пролетен дъждец

# 391
Имах колежка чието внуче не ядеше месо , но родителите искаха да го хранят , но детето като радар усещало и категорично не искало да яде. 

Е, ние ли неправилно обяснаваме...

Тук става за другия казус - когато детето има непоносимост към месото. Още в началото посочих такъв пример с моя приятел лекаря.

Цялото напъване в темата започна от нежеланието да се дава месо на дете по "идеологически"  Simple Smile причини

И за протокола - има деца, които не искат да ядат плодове. Не го одобрявам, но само техният радар ли е повреден.

# 392
Още един казус съотносим към темата.

Майка решава, че на детето в яслата не трябва да се дава вода, защото:

1. може да си я набави от други източници;
2. водата е мръсна;
3. водата е на привършване и не трябва да я пилеем;
4. ........

Как би постъпила в случая толерантната учителка?

# 393
  • Ямбол
....Как би постъпила в случая толерантната учителка?
Дава вода.

# 394
  • София
Е на кого да сигнализирам  Crazy То няма закон да не се чупят човките на пилетата или да не се хвърлят мъжките и т.н. А наредбата против клетъчното отглеждане се видя колко се спазва. В магазина е пълно с такива яйца.

Нали има организации за защита на животните на местно и международно ниво?
Може и при китайците да опиташ да вдигнеш пушилката, а те много ще ти се зарадват.
Ти сега какво искаш - хората да не ядат месо, за да не се отглеждат животните в лоши условия? Да не потребяват изделия от естествена кожа, защото в Китай дерат живи животните? А за салатите и ягодите, дето не виждат слънчева светлина, а се отглеждат в някакви изкуствени почви какво ще кажеш? Да спрем да ядем и от тях, че мъчат растенията?

# 395
  • Ямбол
За растенията не знам, но аз предлагам и лекарства да спрат да приемат за да не убият вирусите, които са в тях.

# 396
За растенията не знам, но аз предлагам и лекарства да спрат да приемат за да не убият вирусите, които са в тях.

Вярно, никой не се за тях, а смъртта им е толкова мъчителна. Клипът с хлебарките, които са изтребвани до крак, бледнее.  Grinning

# 397

Ти сега какво искаш - хората да не ядат месо, за да не се отглеждат животните в лоши условия? Да не потребяват изделия от естествена кожа, защото в Китай дерат живи животните? А за салатите и ягодите, дето не виждат слънчева светлина, а се отглеждат в някакви изкуствени почви какво ще кажеш? Да спрем да ядем и от тях, че мъчат растенията?
Не  да спрат да ядат, а да потребяват съзнателно. Вече писах какво означава това. Писах и за замърсяването от животинските ферми. Търсенето определя предлагането. Акос е търси друг продукт, гледан по различен начин, производителите ще се стремят да отговорят малко или много на това търсене. Както започнаха да се организират фермерски пазари например. Има търсене за тях.
Иначе твоята логика "големите" да се сетели и да спрели замърсяването и прочие е същата като на онези, които казват защо да дарявам 1лв за кампании при положение, че и с моя 1 лв и без него е все тази. Сумата, която трябва да се събере така или иначе е огромна. Е, да, ама не е така.

# 398
  • София
Фермерски пазари ли? Ти в България ли живееш? Какви фермерски пазари? Всички пазари в София и в големите градове се държат от едри търговци, които предимно продават внос. Продукцията се изкупува пак от едри търговци директно на полето или от оранжерията. Или от фермата. Отделно не можеш ей така да си пльоснеш закланото теле на сергията и да режеш и да продаваш. Аз поне няма да купя месо просто ей така, от такъв обект, само с уверението, че било прясно. Може да стават всякакви шашмалогии на ниво внос, големи вериги, замразени меса, обикаляли всичките земни кълбета, но човек се научава в кой магазин горе-долу какво се предлага. Когато купувам агнешко примерно, гледам дали има печат.
Сори, ама наистина не си хич наясно с това как се прави земеделие и животновъдство! Да, големите въртят играта! Чела си малко за силата на потребителя, ама не е баш така. Единствено мога да те посъветвам да си купуваш лицензирани еко-био, и то наистина лицензирани, а не с хвърчаща бележка на щанда. Обаче ще ти излезе майка ти и баща ти като цена.

Между другото, точно сега в другия форум обсъждаме глада и яденето, и се включиха доста хора, които живеят по чужбините и по нашенско. Така като гледам, се налага изводът, че ние в бегето може да си мислим, че ядем зле и нездравословно, но се оказва точно обратното - все още повечето жени готвят и в повечето семейства се яде готвена храна, а не полуфабрикати или замразени храни. Така че презряната пържола, която е купена прясна от магазина за месо (определено няма как да е внесена от Китай), и метната във фурната, с домашно приготвена гарнитура от живи зеланчуци, пък дори и хлябът да е от магазина, пак е доста добра храна в сравнение с това, което обикновеният западняк яде.

# 399
Цитат на: Пролетен дъждец link=topic=793621.msg28796505#msg28796505

Не  да спрат да ядат, а да потребяват съзнателно. Вече писах какво означава това. Писах и за замърсяването от животинските ферми. Търсенето определя предлагането. Акос е търси друг продукт, гледан по различен начин, производителите ще се стремят да отговорят малко или много на това търсене. Както започнаха да се организират фермерски пазари например. Има търсене за тях.
Иначе твоята логика "големите" да се сетели и да спрели замърсяването и прочие е същата като на онези, които казват защо да дарявам 1лв за кампании при положение, че и с моя 1 лв и без него е все тази. Сумата, която трябва да се събере така или иначе е огромна. Е, да, ама не е така.

Вече съвсем се обърках. Доволен съм, че дадохте назад с желанието децата насилствено да се лишават от месо и стигнахме до съзнателното му ядене. Обаче оттам нататък?
Дискусиите в събота ми изцедиха много енергия и вчера наваксах. Следобед хапнах две паници курбан (от овца, надявам се знаете какво е). Снощи преди лягане, за добър сън - половин щафета луканка. Консумираните през деня пряснооткъснати зеленчуци ги оставям настрана.
За овцата мога да проуча как е гледана, но откъде да взема инфо за всички животни, месото на които е вложено в луканката, и как да съм сигурен някое дали не е от Китай?

# 400
На Римската стена, на пазара Иван Вазов, разни кооперативи. Повечето неща са  зеленчук, но го дадох като пример как когато има търсене, има и предлагане. Допълвам се, че все още не може всичко да се купи от там, но все пак е някакъв напредък. Същото се отнася и за найлоновите торби, избягване на фирми, които ползват детски труд и още много други неща.
Аз също не бих купила месо просто ей така от някой си, нито пък живеем еко на 100% (доста далеч сме). Просто се старая да правим малки стъпки. Затова казвам, че нещата трябва да се променят, а това може да стане единствено с натиск и информираност от потребителя, а не от лобитата, както се надяваш ти Wink
Живяла съм и в чужбина, и в България  Grinning  Готварските ми навици са все едни и същи последните 8-9 години, ако изключим студентството ми в чужбина, когато от глупост също ядях полуфабрикати Whistling
Там био храната беше доста по-достъпна и по-свежа от тук.

Бащатко, никъде не съм писала някой да не дава месо на децата си. Ако няма какво да кажеш, по-добре не се излагай.

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 12:32 от Пролетен дъждец

# 401
Пролетен дъждец, защо се хабиш? Тука няма "съзнателно", има само "аз така казвам, аз така знам, какво като детето не е мое, какво като чупят човките, какво, като има народи и хора, които не консумират месо и са здравословно и ментално ок? Аз така си правя, вие защо не правите като мене?! Аааа, аз знам - вие сте с психически отклонения! (и СЗО казва!)" Просто дискурсът и налагането са безумни. Темата ми привлече вниманието не, защото имам отношение към вегетарианството (или защото "търся лично отношение", май desitka така беше предположила), а защото имам отношение (много специално) към лица, които смятат, че ще решават за другите и че тяхната истина е "най-добрата истина".  

Както и да е, аз персонално се изключвам от тази обезумяла тема и оставям да се вихрят "толерантните учителки" и другите толерантни лица. Само бих казала на четящите вегетарианци, че бг мамма не е вярна и точна картинка на обществото (поне не на всички негови слоеве), така че това, че тук виждате дежурни драки да търсят от 7 кладенеца вода, за да са пак отгоре, изобщо не значи, че мнозинството от хората мислят и действат толкова авторитарно, първосигнално и нетолерантно (дори и месоядните). Споко. Както се видя, съществуват учителки, дори държавни, които приемат факта, че 1) повереното им от родителя дете не е тяхно лично и 2) те не (могат) знаят с пълна достоверност всичко на света, та да се налагат на хора, понякога доста по-добре и по-актуално информирани от тях.

Аз лично, ако бях майка на дете, което не иска или аз не искам да консумира месо (или нещо друго) по някакви причини, все пак бих избрала частна градина, стига да мога да си го позволя.

ПП. Андариел, на фермерските пазари у нас специално месо не се продава. Продават се зеленчуци, плодове и подобни, много от които имат сертификат за биопроизводство. Не знам ТИ в коя страна живееш, или по-точно коя е твоята изолирана версия на България, та да не знаеш за фермерските пазари. Очевидно нямаш отношение и интерес към по-чистите храни и здравословното хранене, но към надприказването - да...

# 402
  • София
тъй ли, ще вземе някой да продава на пазара Иван Вазов и Римската стена истински сертифицирани био? В България производителите са малко и те работят за износ.

# 403
Бащатко, никъде не съм писала някой да не дава месо на децата си. Ако няма какво да кажеш, по-добре не се излагай.

Споко, момиче, изпусни въздуха Simple Smile
Темата засяга точно принудителното недаване на месо на децата, но е възможно да не си обърнала внимание при толкова много информация, която ни залива отвсякъде.
Ще припомня, че малко по-нагоре потърсих съвет как да разбера произхода на месото от снощната луканка, респ. дали съзнателно или несъзнателно е било храненето ми снощи. За вредата съм сигурен.
За излагането - да, някой определено се излага Wink

# 404
  • София
никак. Помня навремето как правеха русенското варено.

Общи условия

Активация на акаунт