Литва, Латвия, Естония

• 16 155
  • 146
  •   1
Отговори
# 120
Никакъв проблем с руския език – все пак трябва да го говорят, за да ти вземат парите! За ралика от отношението на литовците – ненавист се усещаше още докато чуят и една дума.
А Вие защо им говорите на руски и защо ги дразните? Там не е Русия. Все едно някой чужденец в България да ме заговори на руски, директно ще го сиктирдосам, ние част от Руската федерация ли сме?
От написаното от  Вас разбирам, че Вие сте ги заговаряли на руски, тоест първи. Защо?
Скрит текст:
Ако бяхте посетили Музея на окупацията в Талин и Музея на окупацията в Рига, щяхте да разберете защо е тази неприязън. Тези хора са доста мачкани от Съветския ботуш, буквално газени, избивани, разселвани, хиляди семейства разделяни още от времето на Сталин, след това тайните служби са ги досъсипали. Заради КГБ колко хора са лежали невинни в затворите и са измирали…  Последният път като бях в Рига преди 2 г, на летището видях учителката ми по пиано от музикалното у-ще, тя е латвийка. И си говорихме по тази тема, тогава нашумя скандала покрай руснаците с двойно гражданство в Латвия, които отказват да учат латвийски и да говорят, дори над 60 годишни руснаци в Рига не знаят и дума латвийски, а живеят там цял живот. Това нормално ли е? Да не говориш националния и официалния език на държавата, в която живееш? И властите в Латвия им казаха, че или ще живеят по правилата, или да се връщат в РФ. Само че те не искат при диктатора, не искат синовете им да ходят в казармата (съответно и на война), не искат да са им ограничени пътуванията, да имат визи за цял свят, да нямат свобода на изказа и да работят за 200 долара на месец, добре си им е в прибалтийските държави, Еврозона, Шенген, няма граници, могат да шофират до Португалия без никой да ги спре на границите, пълна свобода. А тя е извоювана с цената на много жертви, ама в истинския смисъл. Литовците също  са мачкани  жестоко от руснаците. Омразата им е напълно оправдана, защото местните руснаци пробват да им се качват на главата. Учителката ми каза (преди да се качим на полета за София): местните руснаци искат да ни разиграват както едно време, но няма да стане повече, не сме длъжни да им пускаме медии на руски и да трябва да им превеждаме всеки документ в държавната администрация, който не могат да попълнят… в пощата, в банката… официалният език в страната е латвийски.

Та се чудя с какъв акъл сте ги заговаряли на руски? Аз и в трите държави общувах само на английски и нямах проблем никъде, хората отвръщат веднага на английски, свикнали са на чужденци от цяла Европа. За Хелзинки да не говорим.

Относно Lux Express, както бях писал в предишни коментари, между столиците: влак е най-добрата опция, влаковете не са тип БДЖ.  4 часа е Вилнюс-Рига. Пак толкова е Рига-Талин.

За Тракай, от гарата до замъка е най-добре ПЕША, разбира се. Пътьом се снимат прекрасните къщи, езерото, църквата… Няма нужда от транспорт! Най-хубавите ми снимки от Тракай са именно от пътя между гарата и замъка.

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 23:48 от diziler

# 121
  • Бургас
Уважаеми diziler!
Скрит текст:
  А Вие защо им говорите на руски и защо ги дразните? Там не е Русия. Все едно някой чужденец в България да ме заговори на руски, директно ще го сиктирдосам, ние част от Руската федерация ли сме?
От написаното от  Вас разбирам, че Вие сте ги заговаряли на руски, тоест първи. Защо?     
Ако бяхте посетили Музея на окупацията в Талин и Музея на окупацията в Рига, щяхте да разберете защо е тази неприязън. Тези хора са доста мачкани от Съветския ботуш, буквално газени, избивани, разселвани, хиляди семейства разделяни още от времето на Сталин, след това тайните служби са ги досъсипали. Заради КГБ колко хора са лежали невинни в затворите и са измирали…  Последният път като бях в Рига преди 2 г, на летището видях учителката ми по пиано от музикалното у-ще, тя е латвийка. И си говорихме по тази тема, тогава нашумя скандала покрай руснаците с двойно гражданство в Латвия, които отказват да учат латвийски и да говорят, дори над 60 годишни руснаци в Рига не знаят и дума латвийски, а живеят там цял живот. Това нормално ли е? Да не говориш националния и официалния език на държавата, в която живееш? И властите в Латвия им казаха, че или ще живеят по правилата, или да се връщат в РФ. Само че те не искат при диктатора, не искат синовете им да ходят в казармата (съответно и на война), не искат да са им ограничени пътуванията, да имат визи за цял свят, да нямат свобода на изказа и да работят за 200 долара на месец, добре си им е в прибалтийските държави, Еврозона, Шенген, няма граници, могат да шофират до Португалия без никой да ги спре на границите, пълна свобода. А тя е извоювана с цената на много жертви, ама в истинския смисъл. Литовците също  са мачкани  жестоко от руснаците. Омразата им е напълно оправдана, защото местните руснаци пробват да им се качват на главата. Учителката ми каза (преди да се качим на полета за София): местните руснаци искат да ни разиграват както едно време, но няма да стане повече, не сме длъжни да им пускаме медии на руски и да трябва да им превеждаме всеки документ в държавната администрация, който не могат да попълнят… в пощата, в банката… официалният език в страната е латвийски.

Та се чудя с какъв акъл сте ги заговаряли на руски? Аз и в трите държави общувах само на английски и нямах проблем никъде, хората отвръщат веднага на английски, свикнали са на чужденци от цяла Европа. За Хелзинки да не говорим.

Познати са ми вашите "трактати" по различни теми и въпроси, но мисля че освен желанието за пътуване, нямаме други допирни точки с вас. Освен това, съм забелязала, че  сте компетентен в многото области и форуми в които се изявявате! И да...бях в музеите на КГБ, обичам историята, а след едно дълго приятелство с литовци на студентска бригада в Германия, в далечната 1980 година изградих и мнение за тях като нация. Но явно под влияние на съвременните събития, омразата се е върнала с пълна сила. И тогава руският език беше начин на комуникация, а не на политически пристрастия...Въпреки дългите години живяни в чужбина, английския ми не е на нивото на руския, а и интуицията винаги ме е насочвала към правилните хора.Така се случи и тук - третият човек беше украинка, която без проблем ни помогна! Езика все пак е начин за комуникация, а не политически чадър за насаждане на омраза и неприязън! В Кипър, където няма семейство без трагедия по време на окупацията 1974 - все още можеш да се оправиш с гръцки език в турската част, защото туризма го изисква, а от това зависи и поминъкът им.
А що се отнася до чужденците-туристи в България - няма как да ги "сиктирдосам", защото това е признак на ниска култура! Такова отношение мога да имам само към тези, които работят, получават социални помощи, децата им учат безплатно, карат джипове за по 200-300 хиляди, живеят безплатно в хотелите, а апартаментите си дават под наем и отказват да научат български! Такива край морето имаме в изобилие
И не diziler никого не искам да дразня! От поколението съм, закърмено с руска литература и изкуство и никакви политически пристрастия не могат да променят отношението ми към езика и културата на една многовековна империя! И да....дори в Хелзинки нямах проблем с езика!

# 122
Такова отношение мога да имам само към тези, които работят, получават социални помощи, децата им учат безплатно, карат джипове за по 200-300 хиляди, живеят безплатно в хотелите, а апартаментите си дават под наем и отказват да научат български! Такива край морето имаме в изобилие

От поколението съм, закърмено с руска литература и изкуство
Този абзац показва много ясно колко ненавиждате украинците и използвате типичната кремълска пропаганда за “джипове за 200 000” и “безплатни хотели на морето”. Доста ниска топка е да се насажда омраза към хора, които бягат от война и от неописуема агресия. Да не дава Господ да сте на тяхно място, не Ви го пожелавам.

По темата: няма значение кой какво е учил, кой какво знае и с кой с какво е закърмен. В случая се съобразяваме къде сме. Като идете в Русия, си упражнявате наученото. И аз знам руски и съм закърмен със същите глупистики, това каква връзка има? Отивам в прибалтийски държави, в които руският език не е официален от 1991 насам, които отдавна са част от ЕС, НАТО; Еврозона и Шенген. Общувал съм в латвийци, за тях това е просто “езикът на окупатора” и не искат да го говорят, въпреки, че всички родени преди 1990 го знаят.  Въпрос на култура е да се уважават местните хора във всяка страна, в която ходим.

Латвия е била част от Хабсбургските територии, Литва … от Полша…  Естония и Латви са лутерански държави, Литва е католическа. Не са бивши руски земи. Просто са окупирани от СССР, разказана им е играта до 1991 и после същата съдба като при нас, режим на тока, купонна система, празни щандове, глад и мизерия през 90-те.  Дори и от архитектурата на сградите в центъра на трите столици усещате, че сте в Западна Европа. Неслучайно и това са трите държави от бившия СССР, които дръпнаха доста напред и са на светлинни пред останалите.

Политически пристрастия изразихте Вие (силно проруски), аз Ви казах, че прибалтийските страни не са  мястото. Това не е Беларус. Предполагам, с очите си сте видели знамето на държавата вероломно нападната през 2022 на всяка втора сграда и в Литва, и в Латвия, и в Естония, и във Финландия. Очедивно местните хора не са на Вашето мнение по въпроса. А по-скоро на моето.
Хубав уикенд от мен.

P.S. За протокола: “музеи на КГБ” няма. В Талин има “Музей на окупацията” и в Рига има “Музей на окупацията”.  Доста семейства са разделени и мъжете заточени в Сибир, като над половината не са се върнали. А част от завърналите се заварват празни домове. Стотици хиляди семейства разделени и със съсипани съдби.

Последна редакция: сб, 02 май 2026, 08:19 от diziler

# 123
Aniksi, благодаря за подробния разказ, както и съветите за пътуването. Ние в Талин ще бъдем в хотел Hestia, който е в непосредствена близост до терминала на Tallink, но се учудвам за чекиране.
Ние на билетите имаме баркод и мисля, че това е достатъчно.
Между отделните държави сме с вътрешни полети на Air baltic.
Относно Bolt, ще си го ползваме, нищо че сме двама. Зная колко е удобно.  На много места сме ползвали.
Дано и времето да бъде с нас.

# 124
  • Бургас
"Ние на билетите имаме баркод и мисля, че това е достатъчно"
Този бар код сканирате на машината, за да ви даде едно картонче - бордна карта.

# 125
Колко време да предвидя за замъците в Тракай?
Мисля да тръгнем към обед с влака?

# 126
Аз лично си предвидих половин ден (заедно с пътя). Като стигнете при самия замък повече от час едва ли ще Ви отнеме. Иначе от гарата до замъка 30-40 Мин (отбих се в катедралата), и на връщане половин час…  Ако сте в Латвия повече дни, замъците при Cēsis и Sigulda (влак от Рига ходи дотам), мога да прикачва и снимки, ако някой иска.

# 127
Благодаря ви.
Нашата програма е следната
Ден вторник София -Рига и Рига-Талин. Пристигане вечерта в Талин и три нощувки,  като в единия ден сме цял ден в Хелзинки.
Ден петък, следобеден полет Талин-Вилнюс.
За Вилнюс имаме петък привечер и събота до обяд. Към 12,40 видях, че има влак за Тракай и привечер ще се приберем.
Две нощувки Вилнюс.
Следва неделя сутрин полет Вилнюс-Рига и два дни в Рига.
Вторник обратно Рига-София.

# 128
Каунас, Литва
(или както казват местните "Коонас")

Скрит текст:

Октомври 2023

# 129
Тракай или Каунас,  не мога и двете.
Благодаря за хубавите снимки и вдъхновенията на всички в групата, които ми помогнаха да планирам така мечтаното пътуване.

# 130
Хайде приятели да помагате.
Отмениха ни единия от полетите Вилнюс-Рига поисках канселиране, защото часовете на другия полет не ме устройва.
Та ще моля за съвет-влак или автобус по маршрута Вилнюс-Рига и съответно линк на влаковете или автобус които сте ползвали.

# 131
  • София
Хайде приятели да помагате.
Отмениха ни единия от полетите Вилнюс-Рига поисках канселиране, защото часовете на другия полет не ме устройва.
Та ще моля за съвет-влак или автобус по маршрута Вилнюс-Рига и съответно линк на влаковете или автобус които сте ползвали.
Ние миналата година пътувахме с автобус от Вилнюс за Рига и си купихме билетите  в бюро близо до  гарата и автогарата на Вилнюс. Пътувахме около 4 часа.

# 132
Благодаря,  иска ми се онлайн да ги купя предварително.

# 133
  • Бургас
Цитат
Iki70
https://www.obilet.com/bg/bus-ticket/vilnius-riga       от тук билети за автобус / ако търсите комфорт, не и Flix Bus/
https://bilietas.ltglink.lt/journeys?oStop=17&dStop=271&oDate=20 … EME_GROUP.ADULT,2
от тук - билети за влак
Времето за пътуване е около 4ч 30 и с двата вида превоз. Сега бих избрала влак - много по-удобно и комфортно. Автогарата във Вилнюс е по диагонал, с/у жп гарата, а в Рига - до Пазара и Стария град. Жп гарата на Рига е малко по-далеч, но пак си е в центъра.

# 134
Не разбрах защо не препоръчвате flixbus.
В Нидерландия, Италия и Португалия сме ги ползвали, даже и във Франция се сетих.
Остарели ли са или имат закъснения?

Общи условия

Активация на акаунт