Сардиния

• 6 511
  • 134
  •   1
Отговори
Мисля, че имаме нужда от такава тема, след като от 19 юни за пръв път ще има директен редовен полет от София до острова. Линията се обслужва от Wizz Air (за съжаление) до летище Алгеро, всеки четвъртък и неделя, и ще продължи до средата на октомври.

Алгеро е град с 40 хиляди души в северозападната част на острова и едно от трите международни летища на Сардиния - другите са Олбия и Каляри. Островът има и фериботни връзки с Италия и Франция. Особеното за Алгеро е, че местният език е каталан.

Сардиния е супер популярна морска дестинация за европейците, но досега беше доста неудобно за посещение от България - с прекачване в Италия, Германия или Лондон, чартър с пакетна почивка или по някакви други заобиколни пътища.

През годините във форума е имало няколко теми на Сардиния, които са предизвиквали слаб интерес и обикновено замират след няколко поста. Най-полезната е тази, в която повечето постове са от 2015 г. и оттогава е продължавана спорадично, а преди 1 г. увисва в небитието. Затова реших, че имаме нужда от нова.

Съвсем неангажиращо като човек, който не е посещавал острова, оставям няколко линка с информация за Сардиния и малко снимки, които показват част от красотата й.

https://www.sardegnaturismo.it/en
https://www.discover-sardinia.com/
http://www.sardinianbeaches.com/
https://www.charmingsardinia.com/sardinia/sardinian-beaches

Виласимиус

Боза

Коста Смералда

Алгеро

Кала Брандинки, Сан Теодоро

Олбия

Кастелсардо

Ще се радвам в разговора да се включат хора, които са посещавали острова, ако не сега, то след 19 юни. Лично аз от около 10 г. я заглеждам като дестинация, но все не успявах да се мотивирам достатъчно за пътуване с прекачване (особено като се имат предвид интимните ми отношения с морска Гърция).

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 17:27 от Параход

# 1
Благодаря за темата! Дано има интерес към линията и се задържи, т.к. нямахме пряка връзка  и достъпът не бе улеснен. Не познавам летището на Алгеро, ползвам винаги това в Каляри, което е добре уредено.
За острова е задължително наличието на транспорт, т.к. се прекосява бързо, но няма добре организирана транспортна мрежа (няма магистрала) и голям избор.
Ще се хареса на хора, които предпочитат спокойна почивка. Морето е невероятно, плажната ивица е чиста, с фин пясък. Липсва безконтролното застрояване. Градовете са малки. Има често мистрали и през лятото е много горещо. Не е от най-бюджетните варианти, но си заслужава посещението и престоя!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 15:39 от Tsugumi_

# 2
  • Milano
Кала БрандинКи,  Коста Змералда, Параход!
Плажа  Кала Брандинки е с резервация и вход през лятото, както и Лу Импосту до него.

В другите теми за мен е copy-paste, отсядат и посещават едни и същи места с малки изключения.

До Каляри ходя със самолет, защото имам осигурен транспорт там - при приятели.

В северната част ходим с колата с ферибот  - миналата година Дженова-Порто Торрес, тази ще бъде Дженова-Олбия.

Няколко снимки:

Стинтино, Ла Пелоза (резервация и вход лятото):

Плаж Мугони (Алгеро):

Плаж Ле Бомбарде (Алгеро):

Алгеро:

В Сарденя е най-хубавото море.
Алгеро не се класира🤣.

Стига засега.😊
Благодаря за темата!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 21:44 от regina di cuori

# 3
Алгеро не е хубаво за море, но са пуснали полет до там? От алгеро може ли лесно да се стигне, където морето е хубаво?

# 4
Алгеро Мариа Пиа, на половин час пеша от града. Пясъкът е пудра захар

Аз ходих на разузнаване извън сезон от Каляри до Алгеро преди 10 години, пак ми се ходи, но да видим...цените на нощувките доста скачат от юни до септември.

# 5
Аууу, Брадли, жестоко е това!

Regina, благодаря ти за информацията, за поправката - също Wink

# 6
Много ми хареса и на мен. Отзад има и огромни едно листни дървета с пейки за релакс.

# 7
Хубав е районът на Виласимиус, но е доста туристически, както и Кала Гононе. Миналата година бяхме близо до Тортолѝ.
Аз имам сантимент към Сант Антиоко и о. Сан Пиетро.
Правят се хубави екскурзии с яхти в много красиви заливи.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 00:54 от Tsugumi_

# 8
  • Milano
Имах предвид, че не е сред топ плажовете, които са на изток (изключение Ла Пелоза горе).
Брадли малко фотошопирани ми се виждат някои снимки.
Мария Пия:

Вярно, че за цвета на водата е от значение и часа (следобед към 14ч, като че ли е най-добре), дали има вятър, дали е било бурно и т.н.

За един път става за мен.

P.p.Tsugumi, ние това лято сме натам - от Сан Теодоро надолу до Орозей.

# 9
Втората снимка е с филтър, другата според мен не. То много зависи сезон, час и т.н. аз отидох при облачно време у нямам хубави снимки но определено си личеше колко е хубав пясъка и колко прозрачна е водата. Иначе вероятно по-недостъпните плажове си струват повече.

Скрит текст:
но пък много ми хареса на Бая верде през септември, без да ходя на острови 😂

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 18:33 от Bradley Cooper

# 10
Да не забравим и нурагите, каменните кули от древността, които са едно от уникалните археологически богатства на острова.

Тези са в Барумини:
Скрит текст:

Скрит текст:

# 11
  • Milano
До Алгеро е "Пещерата на Нептун":

https://grottadinettuno.it/

По-точно до Капо Качча (Capo Caccia),  на ок. 24км от Алгеро (където е плажа Мугони по-горе на снимката).

По-добре е да се посети по море. В противен случай 654 стъпала - да се застреляш през лятото.🤣

# 12
  • София
Включвам се в темата, за да събирам интересни места за посещение. Като гледам - няма да е трудно - много сте ползотворни само за няколко часа Hug Благодаря и на Параход за идеята за темата!
Сардиния ми е мерак от много време, дано само да се запазят директните полети, че няма да мога да отида тази година. Но ако останат, живи и здрави да сме само, следващото лято през юни (2026) ще сме там.

# 13
Nuraghe Palmavera са близо до Алгеро.

Посещението може да се комбинира с плажовете Lazaretto и Bombarde

Катеренето е нечовешко до пещерата , да, дори и в прохладно време.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 11:35 от Bradley Cooper

# 14
Тук оставям един списък на плажовете, които са с предварителна резервация и се допускат определен брой хора/дневно. Има и цена за човек/кола, която също е маркирана за всеки от тях.

https://www.sardegnatoujours.com/sardegna-spiagge-a-numero-chius … osa-ce-da-sapere/

Общи условия

Активация на акаунт