Сардиния

• 6 528
  • 134
  •   1
Отговори
# 30
И моите впечатления са, че колкото пò на запад по Средиземноморието отиваш, толкова по-студена (или поне по-късно се стопля) е водата.
Ама на Сардиния май и мистралът я охлажда.

Saleni,
сподели още нещичко от вашия опит и снимки, ако искаш Simple Smile Къде бяхте, какво ви хареса.

# 31
Ние ходихме в Сардиния около 20 август 2021г в района на Олбия най-общо казано. Плажовете, които посетихме бяха пълни с туристи, като на някои, например на Rena Bianka нямаше къде да се сложи хавлия. Единият път само се къпахме, а багажа си го свряхме в едни камънаци.
Но иначе този плаж беше много хубав.

Бяхме взели кола под наем, но цените бяха доста високи.
Голямото ни разочарование обаче беше прехваления плаж Spiaggia del Principe, беше пълно с водорасли, даже понамирисваше. А до плажа се слиза по тясна и стръмна пътека.
Даже не го и снимах.

# 32
Ох, много ме натоварват тълпи по плажа. Дано да е по-спокойно септември. Иначе рент-а-кара вече е платен! 😄
Уча италиански с Дуолинго, да мога да тренирам там 😁

# 33
Да знаеш, че в Алгеро основният език е каталан Simple Smile

# 34
Ние пътувахме до Каляри, два дни бяхме в района на Пула, 2 дни  в  Santa Maria Navarrese и един ден в Каляри преди полета обратно.

Бяхме отседнали в Пула и обиколихме плажовете Spiaggia di Monte Cogoni, Su Giudeu Beach и Spiaggia di Tuerredda.
Красиви плажове, пясъчни, сравнително плитки. Su Giudeu Beach е широк, има и дюни. Ние уцилихме някакъв много ветровит ден, направо ни отнесе. Преди самите плажове има паркинги за кола, плащаше се на ден, мисля между 5 и 10 евро. На някои от плажовете има си шезлонги платени, има и някакъв малък бар, има и място за собствени чадъри. Красиви места, пътя до плажовете като цяло е хубав. На места с повече завои и височини, но като цяло лесно достъпни.

В Santa Maria Navarrese направихме еднодневни турове с лодки по брега от селото до плажа Cala Luna. Брегът в тази част е висок, планински релеф и между височините красиви плажове и пещери. Например Cala Luna, Spiaggia delle Sorgenti di Goloritzèq, Cala dei Gabbiani, Cala Sisine. Много красиви плажове, наситено синьо вода. На част от тях се слиза от лодките и си плажуваш. Понеже района си е планински има и доста турове за катерачи и хайкинг. На високо има малки селца където има малко туристи и е по автентична атмосферата.
Друг плаж който посетихме беше Punta Molentis Beach,сравнително малък, много красив с кристална вода, но според мен в сезон ще е направо един връз друг положението.
Каляри е сравнително голям град, с исторически център нависоко, има хубави гледки, типична италианска атмосфера, крепостни стени. Но според мен повече от половин - един ден няма какво да се прави.

Снимки за съжаление не са ми подръка, ще се опитам довечера или утре да кача някои.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 14:35 от saleni

# 35
  • Milano
Никой не ни е говорил на каталунски в Алгеро.

Saleni, аз гледах https://calagononecrociere.it/
Ние ще отседнем в Орозей една от седмиците и се чудех дали тура да го запазя от Кала Гононе или от Орозей. Понеже от последното е с по-голям кораб.

Су Джудеу и Туерредда ми бяха в плановете октомври, но не ставаше за плаж, както писах.

Да се надявам тази да стане.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 15:28 от regina di cuori

# 36
Реджи, Кала Гононе е препълнена с туристи, имайте го предвид. Вечер е лудница.
Тук съм снимала залеза.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 15:16 от Tsugumi_

# 37
  • Milano
Мерси много, Tsugumi.🌹
Значи от Орозей ще запазя.
В Алгеро вечерния трафик към центъра беше някакъв кошмар, паркирането още повече.

# 38
Не си спомням ние коя компания точно ползвахме за туровете, но от сайта на посочената, корабчетата са същите. Комфортно беше,  достатъчно големи, не се препълваха, точни. Ние тръгнахме от Санта Мария наварезе и там се връщахме. Там спяхме и пеша ходихме до пристанището. Ето и малко снимки
Скрит текст:
]
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 21:56 от saleni

# 39
Здравейте, с много желение и кеф резервирах билети до Алгеро от 26.06 до 01.07.
Сега съм в процес на търсене място за настаняване за 2-ма възрастни и едно дете, като детето спи при нас може и двойна стая със спалня. Харесах едно местенце до плажа Мария Пиа, но ми е доста отдалечено от самия град- магазини и ресторанти. Може ли някой да даде препоръки в коя част е хубаво да се спи, ако искаме хем да има хубав плаж наоколо, хем да има какво да хапваме без да се налага да използваме транспорт?

# 40
Алгеро и Мария Пия са свързани с автобус на всеки 20 минути (линия AF). Билет 1 евро.
Ако искате да сте близо до заведения и магазини, може би е по-добре в града, а да ходите с автобус на плажа.
https://www.arst.sardegna.it/servizi-orari/servizi-urbani-tpl/tpl-alghero/

Уточнявам, че не говоря от опит, а само от проучванията си на този етап Simple Smile

# 41
Мисля че близостта до ресторанти и магазини е по-важна. А иначе самата плажна ивица започва от стария град. Може и там да ви хареса, да си спестите 3 км път.

# 42
  • Milano
Алгеро е нормален град, заведения за хранене има не само по крайбрежната улица. Тоест не е необходимо да се взема автобус, където и да си отседнал за да се нахраниш. Даже бих казала по-хубава и евтина е точно извън центъра, където има туристически капани.
Иначе магазините са основно там.
Алгеро е известен с червените си корали, той  е в т.нар. Ривиера на Корала.

Център и хубав плаж са несъвместими понятия.
Както са ви казали след края на крайбрежната започва плажа Лидо ди Сан Джованни, който после преминава в Мария Пия.

В такъв случай, около Виенското колело търсете настаняване да сте на равно разстояние до плажа и ценътра.

Освен посочените градски автобуси през лятото има и Алгеро бийч бус, който върви по всички основни плажове, някои от които сме изброили в предни постове чак до Капо Качча.
Освен него има и междуградски автобус 9321   Аlghero - Capo Caccia по същият маршрут, но по-нарядко.

И двата спират в центъра (via Catalogna).
Там ще може да им видите разписанието или питате в туристическото бюро.

През юни може и да са празни, но през август им съчуствах.
Претъпкани, всеки понесъл чадъри, надуваеми дюшеци, играчки и т.н.

Моето търсене е било ориентирано към безплатен паркинг за колата, което изключва центъра.

П.п. Мария Пия е по-далеч.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 00:14 от regina di cuori

# 43
В самия Алгеро няма ли хубав плаж? Или около плажът Мария Пия да има неща за хранене или отсядане?
Някой бил ли е Плажът Лас Рока и Плажът Пунта Negra, хубави ли са?

# 44
Непосредствено от стария град си почват плажовете, пясъкът само не е толкова фин. Може и там да се плажува.

Общи условия

Активация на акаунт