Тропеа (Калабрия) - перлата на Тиренско море

• 82
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
Струва ми се, че и тази област на Италия заслужава да има отделна тема, особено при наличието на директни полети от София до Ламеция Терме и от двата най-популярни нискотарифни превозвача, стартиращи в края на март. Признавам, че аз самата имам голям интерес и се надявам да я видя на живо тази година. Засега из форума се намират само отделни мнения из другите италиански теми, но не би било лошо информацията да се подреди, а се надявам, че ще има и нови отзиви.

Тропѐа е пристанищно и морско курортно градче и община в Южна Италия, провинция Вибо Валентия, регион Калабрия. Разположено е на брега на Тиренско море. Тропеа е известна преди всичко с красивите си плажове, с морското си дъно, идеално за любителите на подводните изследвания, както и с гастрономията си. Всъщност, лукът от Тропеа е известен по целия свят със своята сладост, благоприятствана от климата и близостта на морето. В исторически план морето е било и източник на опасност - за да го защитят, арабите построили Торе Лунга на най-високата част на скалата, византийците - стените, а арагонците - Торе Маестра.

Точно срещу Тропеа се намира вулканичният остров Стромболи с един от най-активните вулкани, който съм имала удоволствието на посетя лично. Гледката от Тропеа при залез е неповторима. От пристанището на Вибо Валентия - Вибо Марина има директна морска връзка до Стромболи и пътуването е само 1,5 часа. За съжаление не е всеки ден.

Засега ще се огранича с тази оскъдна информация, защото не съм посещавала Калабрия и тепърва събирам информация. Ще се радвам да се включат хора с лични впечатления и такива с планирани пътувания.

# 1
Ще бъда там на 24 май.. С полет до Ламеция Терме, после влак.

# 2
  • София
diziler, никак не се изненадвам, че вече имаш билети Simple Smile Колко нощувки ще останеш и какво планираш да видиш? Наистина влаковата линия по крайбрежието изглежда много удобна и доста места могат да се разгледат и без кола.

# 3
Тази дестинация и аз я заглеждах, но нали обявиха извънредно положение заради урагана Хари, и то за 1 година. Трите области - Сицилия, Сардиния и Калабрия, където е Тропеа.

# 4
  • София
За Тропеа не съм попадала на информация за сериозни щети от урагана. Сицилия е най-пострадала, но хората са борбени и ще се възстановят бързо. Все пак ги е заливал вулкан и земетресения са ги тресли стабилно в миналото и са справяли. А и четох от очевидци, че пораженията не са повлияли на пътуването им.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 19:12 от миленка_д

# 5
Записвам се в темата, дано има кой да пише Simple Smile.
И на мен регионът и полетът са ми обект на интерес, само че трудно преглъщам тълпите по италианските плажове дори в началото и в края на сезона. Може би бих опитала да видя Тропеа и Стромболи не през лятото. Датите на diziler изглеждат чудесна идея.

Общи условия

Активация на акаунт