Южна Корея, анньонгхасейо!

• 1 116
  • 21
  •   1
Отговори
  • На планетата Земя

Скрит текст:
Информация на сайта на МВнР

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/south+korea

Между Република България и Република Корея (Южна Корея) от 13 август 1994 г. е в сила междуправителствена Спогодба за премахване на визовите изисквания, съгласно която българските граждани, които притежават валиден задграничен паспорт, могат да влизат и да пребивават краткосрочно (до 90 дни) в страната, при условие че престоят им не е с цел да упражняват доходоносна или платена дейност. Поне 24 часа преди пътуването (качването на полета за Р. Корея) те трябва да се регистрират и да получат електронно разрешение за влизане в страната K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization) – повече информация/кандидатстване за K-ETA може да бъде направено на ел. адрес: www.k-eta.go.kr.

Внимание: Министерството на правосъдието на Република Корея е взело допълнително решение за удължаване, до 31 декември 2025 г., на срока на временното освобождаване на гражданите от определени държави, сред които е Република България, от изискването да притежават К-ЕТА (Korea Electronic Travel Authorization) при пътуване до Република Корея.
Подробности и допълнителна информация за решението на корейската страна са публикувани на адрес: https://www.k-eta.go.kr/portal/board/viewboarddetail.do?bbsSn=258312 .

При влизане в Република Корея задължително се попълва стандартен информационен формуляр на английски език, състоящ се от две части: „пристигане” и „напускане”, като втората част се предава на корейските гранични власти при напускане на страната, както и митнически формуляр. Българските граждани, посещаващи Република Корея, следва да знаят населеното място и адреса, на който ще пребивават, или името на хотела, в който предстои да отседнат, за да впишат съответните данни в съответните формуляри.

От 2012 година на ГКПП на Корея се вземат биометрични данни от пътуващите с изключение на деца под 17 години и на пътуващите с дипломатически или служебни паспорти. При краткосрочно пребиваване няма изискване за задължителна регистрация пред корейските имиграционни служби.

Българските граждани, които възнамеряват да пребивават повече от 90 дни или желаят да упражняват каквато и да била доходоносна или платена дейност, трябва предварително да получат виза (съществуват общо 31 вида визи) от дипломатическо или консулско представителство на Южна Корея.

Поради настъпили промени в законодателството на Република Корея, чужди граждани, приносители на моряшки паспорти, не могат да влизат и пребивават на територията на Република Корея без наличието и на задграничен паспорт. В тази връзка, разпоредбите на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Корея за морски транспорт, подписан на 16 юни 2005 г. в София, в сила от 25 ноември 2005 г., касаещи влизането и пребиваването на български граждани на територията на Република Корея, приносители на моряшки паспорти, са неприложими. Според информацията, предоставена от посолството на Република Корея в София, за времето, за което ще се отстранят несъответствията между настъпилите промени в законодателство на страната и сключените от нея двустранни спогодби за морски транспорт, българските граждани, приносители на моряшки паспорти, при влизане и пребиваване на територията на Република Корея трябва да притежават и обикновени задгранични паспорти.

Допълнителна подробна информация, свързана с посещения в Република Корея, може да се намери на английски език на следните страници:
- www.korea.net
- www.visitkorea.or.kr
- www.hikorea.go.kr
- www.customs.go.kr
- www.ncov.kdca.go.kr
- www.moj.go.kr
- www.mofat.go.kr

Скрит текст:
Naver Map - работещата алтернатива на Google Maps
Kakao Map - отново навигация
Papago - изключително удобно приложение за превод от и на корейски
Kakao Taxi - за поръчка на такси
Klook - платформа за закупуване на услуги, билети за забележителности с големи отстъпки
Coupang eats - поръчка на храна
T Locker - съхранение на багаж в Сеул (OTP Locker за други градове)

С влак - Използвайте AREX all stop train, който спира на доста основни спирки, или EXPRESS влака, който пътува от летището директно до Сеул Стейшън (за втория ще е необходима предварителна резервация).

С автобус - спирките са разположени пред терминалите, пътуването отнема между 50 и 80 минути. Добре е предварително да сте проверили маршрута на съответния номер автобус.

С такси - по-скъпо е, отнема отново около 50 минути. Не всичи шофьори разчитат латински букви, затова е добре да им подготвите листче с напечатан адрес на корейски.

T Money карта - предплатена карта за транспорт в града

Карта на метрото - https://english.seoul.go.kr/wp-content/uploads/2023/09/2023-seoul-metro-map.jpg

СИНИ - ползват се за по-големи дистанции, свързват покрайнините на града с центъра. Синият цвят символизира реката Ханганг.
ЗЕЛЕНИ - За по-къси разстояния, свързват основните метро станции и сините бус линии с жилищните райони в рамките на един квартал. Зеленият цвят символизира планината около града.
ЧЕРВЕНИ - бързи линии, използвани основно от работещите, свързват централната част с метрополитена. Червеното е символ за енергията на скоростта.
ЖЪЛТИ - кръгови, циркулиращи автобуси, свързващи метро станции с туристически и търговски райони, връзка между другите бус линии, гари и метро станции. Този тип автобуси намаляват като бройка, основно са в района на Намсам. Жълтият цвят е избран заради динамичното и слънчево излъчване.

Замъци (най-вече Гьонгбокгунг и Чангдокгунг)
Hanok Villages (Bukchon, Namsangol, Inseon-dong, Eunpyeong, Seongbuk)
National Museum of Korea - https://www.museum.go.kr/site/eng/home
Вижте града от високо (Namsan Tower, Lotte World Tower, Seoul City walls)
Возете се на корабче по реката Хан (има програми с включена музика, храна, заря)
Посетете Starfield библиотеката и прилежащия Coex Mall.
Вземете под наем носия ханбок и си направете красиви снимки.
Опитайте улична храна, седнете в някое от уютните кафенета и се насладете на чая/кафето в приятна компания.
Посетете някой храм (Bongwonsa, Jinwangsa, Daegaksa, Mitasa, Dalmasa)
Направете си вечерна разходка по канала Чонггьочон (мечтая да видя нашата Перловска река така някой ден...)
Dongdaemun Design Plaza
Korean Folk Village - https://www.koreanfolk.co.kr/multi/english/
Тур до демилитаризираната зона на границата със Северна Корея
Увеселителен парк Everland - https://www.everland.com/everland/home/main

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:30 от Mileto

# 1
Може да се добавят и двете основни приложения за навигация (вместо Google Maps) - Naver Map, Kakao Maps

# 2
  • На планетата Земя
ConstructiveDestruction, горе са, в скрит текст, за да не става прекалено дълъг началният пост.

# 3
Записвам се за темата, имаме купени билети за края на август. Вече съм инсталирала Naver map и Kakao. И изредените забележителности съм прегледала. Това е само за Сеул, планираме и Бусан.
Току що тук разбрах, че имаме късмета да сме освободени от електронното разрешение за пътуване.

# 4
  • На планетата Земя
И ние пътувахме с бързия влак до Бусан, много ни хареса! Имахме време и за плаж.

# 5
Понеже сме в бг мама (нищо, че аз съм бг татко) и преди 3 месеца бяхме в Корея с дете на 2 години, да добавя две думички, които може да са ви полезни, когато търсите нещо в Naver или Kakao Map.
키즈카페 - това е думата за детско кафе
어린이공원 - това пък е детска площадка
Поне на нас ни помогнаха много, понеже не винаги се получаваше с playground примерно.
Когато ми остане време, ще опиша и цялото пътуване, ама най-вероятно в отделна тема.

# 6
  • На планетата Земя
Да кажа как се произнасят тези прекрасни думички Simple Smile

키즈카페 - това е думата за детско кафе - киджъкапе
어린이공원 - това пък е детска площадка - оринигунгуан  Куон е може би повече със значението на парк.

Преди нашето пътуване (и малко след него) инвестирах време и ходих на уроци по корейски в Корейския културен център в София, беше много полезно и приятно. Стигнах тогава някъде до В1 ниво.
Ще отделя време в някой от следващите дни да систематизирам накратко информация за азбуката им, сравнително лесно се чете, в някои случаи е удобно да се прочете какво пише.

# 7
  • пак на Рив Гош
Аньо! Hands Wave
Да се запиша и аз, че билетите ми са за втората половина на октомври.
И аз видях тия дни, че Корея е удължила с една година освобождаването от K-ETA за европейските държави, което много ме радва.
За момента съм на етап планиране и Naver ми е първи приятел.
Установих, че съм научила повече хангъл, отколкото очаквах Joy

# 8
Ох, нямам смелост да купя билети още, но много се надявам края на 2025 и ние да успеем да кацнем на корейска земя. Пожелавам си да ми се случи Heart Exl

# 9
  • На планетата Земя
Я колко скрити бъдещи пътешественици! Нямам търпение да споделяте за планираното и за самото пътешествие.

Роца, планирате ли дни извън Сеул? Ние ходихме до планината Сораксан и до морето Naksansa Temple. Беше чудесен еднодневен трип.

# 10
  • пак на Рив Гош
Mileto, да, планът е: остров Чеджу, Бусан, Гьонгджу и Сеул (в този ред Grinning), с еднодневен трип до ДМЗ и Суон от Сеул (не в един ден).

# 11
  • На планетата Земя
Фантастично!
Не ни остана време за острова, но следващия път ще отидем със сигурност!

# 12
  • София
Kamsamnida!  За доброто оформяне на темата, записвам да чета. Чеджу ми е задължителен в списъка (успях преди години да се запозная с една девойка, която е потомствена гмуркачка като баба си Simple Smile ).

# 13
  • София
И аз мога да споделя малко за пътуването ми ди Южна Корея 2017 г. Кацнахме в Сеул на Ичеон, с влак стигнахме до някаъде, не помня вече, после хванахме метро до Мюндонг, където ни беше хотела. Първият ни, как да го кажа, стрес беше като ни накараха да се събуем в хотела, на етажа на стаите ни имаше шкафчета за обувките с ключ. Вземаш ги, носиш ги до входа и ги обуваш. Бяхме 4-5 ношувки в Сеул. Обиколихме каквото си бяхме набелязали, ходихме на един пазар, където ядохме. Сервираха ни в купички с найлонче, за да не ги мият  после, само сменят найлончето, вместо салфетки имаше тоалетна хартия. Капихме се и на тази кула, с лифт, ходихме в онзи квартал, вече не помня имена, за чужденци. Ходихме и в студентското им градче, и доста забележителности. От Сеул взехме полет до Джеджу, спахме в града, в едно много приятно хотелче, до него имаше кръчма местна беше пълна с младежи. Така се напих там като смесих бира със соджу, че изтървах обиколката на другия ден. Бяхме си взели кола под наем. От Чеджу летяхме до Пусан и тям бахме 2-3 дни, пообикаляхме и се върнахме до Ичеон с този супер бърз влак. Беше много добра екскурзия.
Аз съм пушач, да ви обърна внимание, че там не се пуши, дори по улиците, има си едни аквариуми, в които е позволено. Почти навсякъде трябва да се събуваш, музеи, ресторанти. През деня всичко е много цивилизовано, ама вечер тези хора са като развързани. Направи ни впечатление, че вечер по улиците е голяма свинщина, но сутрин като излезехме, за поредната забележителност, всичко светеше. Ходихме и до ДМЗ, влизахе в тунелите, до някъде. Хареса ми в Южна Корея. Много цивилизовано.

# 14
  • plovdiv
Ние сме планирали края на май,но аз искам чист Сеул.

Общи условия

Активация на акаунт