Южна Корея, анньонгхасейо!

• 3 006
  • 48
  •   1
Отговори
# 45
Да,  всяка година си правим застраховки покриващи почти всичко, дори и да не пътуваме толкова надалеч. Интересно е, че нищо не ни поискаха, но ние също така отказахме прием в болница. Просто ни посъветваха да се обадим отново на бърза помощ, ако забележим, че не се подобрява. Просто исках да ги похваля за адекватната реакция и отношението, което получихме.

# 46
Аз го пиша често, но нека пак да е - добра застраховка при пътуване с малки деца е просто задължителна. Нас ни се наложи в Египет и в Токио да ходим в болница с малко дете (съответно на 9 месеца и после на година и 7 месеца) и в Египет удоволствието излезе около 400 евро, в Токио над 500 евро. И в двата случая после парите бяха възстановени в рамките на седмица от застраховката.

# 47
  • пак на Рив Гош
Анньо Hands Wave
Нашето корейско пътуване завърши благополучно преди 3 седмици и още не мога да се отърся. Много ми хареса Корея, със сигурност ще отида пак!
Даже вече почти съм подготвила програмата за следващото ходене 😄.
По стечение на обстоятелствата, в началото тръгнах сама (посетих остров Чеджу и град Гьонджу) и щерката се присъедини към мен около седмица по-късно за Бусан и Сеул. Корея е благоприятна за самостоятелно пътуване, нямах никакви проблеми, хората бяха изключително мили и отзивчиви, особено като видеха сама заблудена лелка 😂.
besyto препоръча на предната страница отсядане в Инсадонг/Джонгно в Сеул и подкрепям напълно! Ние също бяхме в хотел със студио (Wecostay Insadong) и беше много удачно - близо до 4 линии на метрото (от които ползвахме 2 почти всеки ден), множество автобуси, включително и за една от линиите обслужващи летището Инчон, с много ресторанти и магазини в квартала, а самото студио беше обзаведено с всичко необходимо (и най-вече пералня! 😂)
На остров Чеджу препоръчвам да наемете кола, ако имате тази възможност. Аз не карам, затова се придвижвах с автобуси. Също е възможно, но е по-бавно и се губи повече време. За единия ден бях наела такси за деня (9-17ч) и шофьорът ме разходи по избран от мен маршрут. Та тогава видях разликата между кола и градски транспорт 😂.
Тъй като пътувахме с чекиран и ръчен багаж, използвах два вида услуги за транспорт на багаж, за да можем да имаме еднодневни отбивки само с по една раница на гръб:
- от летището в Бусан до хотела в Бусан, чрез ZimCarry, резервиран през Klook - лесно, удобно и сравнително евтино.
- от хотел в Бусан до хотела в Сеул - чрез LuggAgent, резервирано директно през сайта им - удобно, но никак не беше евтино.
За резервиране на билети за влак препоръчвам да ползвате мобилното приложение на Korail (Korail Talk), което има версия на английски. Поне при мен, резервацията през сайта не работеше като хората, докато от мобилното приложение успях да резервирам няколко различни билета.
Между Бусан и Гьонджу се придвижих на отиване с междуградски автобус, а на връщане - с влак. Билетите за автобуса купих директно на автогарата, без предварителна резервация.
За останалия транспорт - ползвах картата T-Money. Изчислих, че пасовете не винаги биха ми свършили работа.
За такси ползвах основно Uber, така и на стигнах до KakaoT или приложението им специално за туристи, K-ride.
Навигацията през Naver работеше безотказно, но приложението ми гълташе много батерия, та затова предвидете външна батерия, ще ви се наложи, особено ако правите и много снимки.
Много сайтове и блогове препоръчват шопинг за козметика в Мьонгдонг, аз, обаче, си го разпределих и на други места. Olive Young (най-голямата верига за козметика) има магазини на всеки ъгъл, при това с по-малко хора. В Мьонгдонг навалицата ми беше подтискаща, затова минахме само през няколко магазина на марки, които така или иначе ползваме. Добре е предварително да знаете горе-долу какво търсите, защото иначе ще се загубите сред множеството магазини, пред които продавачите упорито ви канят да влезете.
По време на престоя ни в Сеул (последната седмица на октомври и първите дни на ноември) течеше фестивал на корейското историческо наследство и имахме късмет, че много исторически забележителности бяха със свободен вход.
Ако пътувате през втората половина на октомври - началото на ноември, предвидете етажно обличане. Ние имахме температури от 23 градуса и ясно слънце до минус 2 и пронизващ вятър. Предвидете и чадър, или още по-добре, лек дъждобран.
За резервиране на някои атракции, може да се окаже, че цените в Klook са по-изгодни, отколкото на сайта на атракцията, затова проверете предварително.
За качване на кулата Намсан - придвижването с лифта за мен беше разочарование. Първо чакахме поне 30 минути на опашка на фуникуляра, който да ни отведе до площадката за лифта и после около час, за да се качим на самия лифт и да се возим не повече от 2 минути. Вероятно щеше да е по-бързо с градския транспорт (или пеша през парка, ако качвате склонове). Но пък, ако се качите горе на обсерваторията на кулата, препоръчвам да се отбиете до тоалетната 😂
Скрит текст:
За мен лично, кварталът Букчон не беше от най-добрите места за посещение, особено ако сте предвидили някой от градовете с повече запазени исторически квартали (като Гьонджу и Чонджу). В Букчон сте носени от тълпата по двете основни улици с най-много ханоци. Но пък, ако кривнете по страничните улички, може да намерите също толкова красиви исторически къщи, макар и по-нарядко. За сметка на това, останах приятно изненадана от Namsangol Hanok Village, където са събрани възстановени различни къщи и където туристите са значително по-малко.

В Инстаграм пуснах няколко поста със снимки от различните места от пътуването, а след известно време ще напиша повече подробности и в блога ми:
https://www.instagram.com/p/DQKiJcLEwhy/?igsh=MWM3c2JzanlneWcxbw==

https://www.instagram.com/p/DQQ-N57gudZ/?igsh=MWdxYjQ2dzl3eHJudg==

https://www.instagram.com/p/DRAY6MUgq7x/?igsh=MTlqZDBiODkya2dlOA==

https://www.instagram.com/p/DRMEW-agoH4/?igsh=ajY1ODNtNDA0ZGJt

# 48
  • plovdiv
Роце,идвам с теб,моля!!!Забравих си душичката там, трябва да отида да си я взема.Края на май,по къс ръкав, 8 дни само Сеул.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 12:34 от mamichon

Общи условия

Активация на акаунт