Досадни обичаи в българските сватби

• 25 201
  • 343
  •   1
Отговори
# 135
Обмяната на мнения е едно, раздаването на квалификации - съвсем друго.

# 136
Lidsy на сватбата ти няма да дойда.Писах защо.Но за топла содена питка и чушки с
боб съм първа.И детето трябва да носи някакво име.Важно е човек да стане.

Burmette ами като никой не прави направи ти.Тука ще ти направят строен график
на ритуала.Може и 2дни да трябва да изпълниш всичко.

# 137
  • София
ом ,не гледам само от собствената си камбанария,дори тя моята беше отдавна,преди шест години,след това ходих на доста сватби и бях от другата страна-гост,дори бях и кума,това не променя мнението ми,че младоженците отделят много от енергията и парите си,за да направят сватбата,организират,канят,срещат,плащат,а от гостите се иска да отделят един ден и някаква сума за подарък,не е съразмерно,при това пак казвам,те не са длъжни,мен лично би ми било обидно да разбера,че на нашата сватба е имало хора,които са били там не по свое желание.На взимане на булка наситина не разбирам как могат да те накарат насила да отидеш,освен ако не си кума?Винаги можеш да кажеш,че преди сватбата имаш ангажимент и ще дойдеш направо в ритуалната,в цялата тарапана едва ли на някого ще му направи впечатление.
Мен ме взеха/без оркестър и тъпани/ и бях много щастлива от това,че ММ не сме живяли заедно и си беше хубаво,както и лисването на водата от мама,изпратиха ме от вкъщи и беше вълнуващ момент,виж като кума ме взеха с тъпани от нас и въпреки че не съм много за пак бях щастлива,защото имах честта да бъда кума на най-добрата ми приятелка и бях доволна,че тя е доволна и щастлива,така че за мен всичко е въпрос на гледна точка и на това кой в какво настроение сам ще се нагоди - дали чашата ще ти е наполовина пълна или наполовина празна зависи само от теб!
А иначе то и бялата рокля е глупава,все пак колко от нас са се омъжили дествени,а това символизира тя.И украсата,и лачената кола,и хвърлянето на жито и парички,и питката с менчето,и специалния букет и още и още.
Ми дайте да ги махнем и само да разпишем и да отидем по дънки на ресторант и с какво това ще е по-различно и специално от едно ходене на по бира с приятели?
Въпросът не е да спазваме дословно всички наши и чужди ритуали,всеки сам решава,за мен ключовото тук е да не осъждаме тези,които ги спазват и да ги поставяме по-долу от нас,по-глупави,селяни и т.н. защото видиш ли ритнали менче на сватбата си.
Осъждаме нещо без дори ниел ично да сме го изпитали,говоря за авторката,която още не е омъжена,както разбирам, и ще ми е много забавно след време като мъжът и настоява да я вземе с оркестър  Laughing примерно,може пък и да се съгласи:)

# 138
Lidsy, не бих сравнила ястията за Бъдни вечер с танци с пилета, живи такива са без коментар, жартиери, мазане с торти, размятане на мръсни двулевки /защото основно тези "традиции" бяха определени като досадни и неприятни/.

# 139
Обмяната на мнения е едно, раздаването на квалификации - съвсем друго.
За мен някои квалификации са си точно на мястото. С други не съм съгласна, но и не ме обиждат. Хората имат различни схващания по различните въпроси. Не разбирам защо на теб ти е проблем.

# 140
# 141
# 142
  • В мечтите
А бе не знам кое колко е досадно на сватбите, на които ходите, но определено, тази снимка, дето стои навръх темата, е отвратителна  Sick Тя ме накара да вляза тук. Щото аз се жених в миналия век и не мисля да повтарям.

Снимката е много знакова наистина за темата,хвана ми окото още от разстояние  Mr. Green

# 143
  • Бургас
hetera, нищо и никой не осъждам. Казах вече - Всеки да си прави сватбата както си иска, но не може да очаква от мен /и от всички останали гости/ да ми харесва всеки детайл от нея. Както аз няма да очаквам всички гости до един да са във възторг от моята сватба.

За отделянето на енергия, пари и време от младоженците - да, отделят, но както казах голяма част от гостите, също отделят. Така преди години отделих едни почти хиляда лева за една сватба, която така и не се състоя, защото въпросната сватба беше с идеята жениха да се сдобие с "няква жена" и в последствие размисли и отмени сватбата.

# 144
Lidsy, не бих сравнила ястията за Бъдни вечер с танци с пилета, живи такива са без коментар, жартиери, мазане с торти, размятане на мръсни двулевки /защото основно тези "традиции" бяха определени като досадни и неприятни/.

Някои хора смятат сармите за просташки. Затова предпочитат да бъркат гуакамоле и да хрупат кейл на Бъдни вечер. Те също са постни.
Всъщност, в нито един мой коментар по темата не се опитвам да ви убедя да спазвате обичаите и да съобразявате сватбените си тържества с тях. Чудите се къде ми е проблема. Ей го де'й - уважавайте изборите на другите хора. Не смятам, че едно мазане с торта, в което на всичкото отгоре не участвате ще ви изнасили емоционално толкова много.

# 145
  • ВАРНА
......
 Чудите се къде ми е проблема. Ей го де'й - уважавайте изборите на другите хора. Не смятам, че едно мазане с торта, в което на всичкото отгоре не участвате ще ви изнасили емоционално толкова много.

newsm74 Сватбите са такъв катализатор на щастие,винаги имам чувството,че се намирам в центъра на потоци положителна енергия,мога само да съжалявам хора,които не могат да усетят това,при това за близки за тях хора.И не мога да разбера кое е трудното да отидеш,да хапнеш,да потанцуваш и да се веселиш,че да го смятаме чак за голяма инвестиция на време  Shocked Айде помислете за ВСЯКА Нова Година като си купите тоалет,отидете на прическа,платите куверта.....не е ли същото?А сватбата дай Боже е веднъж в живота на приятелите ви!

# 146
На нашата сватба обмислях, да не спазвам никакви обичаи, освен хвърлянето на букета. В последствие обаче, по идея на диджея, решихме да направим захранване на младоженците, разчупване на пита и танц с пиле и питка. Беше много весело и не съжалявам, че ги направихме, въпреки че уж не исках. Забавно беше и остава драг спомен.

Обичаи, които изобщо не харесвам са взимането на булката с оркестър, тъпани и прочие.
Също и свалянето на жартиер, което ми се струва пошло за пред всички..

# 147

Досадно ми е и сключването на църковен брак. Това не е вяра, това е показност и защото видяла жабата, че подковават коня.

Не съм съгласна с теб.

# 148
Не съм вярваща.И не ходя на църква.Имам обаче почитание и уважение към светите места.
Как да вляза в църква и да обещая пред Господ нещо,което може и да не изпълня.
Дори не постя,На много църковни празници не спазвам традициите.
Та си ми е лицемерие да вляза в църква.
Но от познатите ми само по-заможните сключиха църковен брак.

# 149
Lidsy на сватбата ти няма да дойда.Писах защо.Но за топла содена питка и чушки с
боб съм първа.И детето трябва да носи някакво име.Важно е човек да стане.

Burmette ами като никой не прави направи ти.Тука ще ти направят строен график
на ритуала.Може и 2дни да трябва да изпълниш всичко.
Да направя, да направя, ама с това бебе ... влизам в категорията "женят се, щото булката бременна", нищо, че не ми личи много Simple Smile Дано скоро някой ме покани - сигурно ще е забавно. Аз не мога да ги нарека просташки тези ритуали, просто аз няма да се чувствам  удобно, ако ги има на моята сватба, а нали уж трябва да е "моя ден". Но определено мисля, че темата може да се превърне в изключително забавна, ако вместо да  се дискутира хубаво ли е или лошо да се спазват тези ритуали, всеки сподели по някоя забавна случка от сватба или някой интересен ритуал Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт