Досадни обичаи в българските сватби

• 25 201
  • 343
  •   1
Отговори
# 150
Я стига и не се вързвай на хорските глупости.Чакай да ти кажа за колежката ми.
След 2-3 месеца ще става баба.Дъщеря и се омъжи преди 5г и чак сега забременя.
След 2г. след брака и като не можеше да забременее дъщеря и тя викаше ,че
трябвало първо бебето да направят после сватба.Беше сигурна,че причината е в
момчето.
Иначе сватбата е ден като ден.Както си го направиш.Може да си пасивна и да правиш каквото
ти кажат старите.Може да си активна и 300 гости да кетрят баири
защото си решила да целунеш любимия на връх Мусала.

# 151
Различни сме, а това винаги е интересно. На моята сватба така омазах мъжа ми с торта, че диджеят каза, че е заприличал на Мики Маус. Забавлявахме се от сърце. Не мисля, че е било пошло, клоунско, показахме се такива каквито сме, а аз не се срамувам от спонтанността си.

На сватбата на най-добрата ми приятелка обратното, тя е емоционално сдържан човек и си размениха по едно мъничко парченце торта и това е. Е, на мен ми беше много скучно Laughing, но така виждат те нещата и аз уважавам избора им.

# 152
......
 Чудите се къде ми е проблема. Ей го де'й - уважавайте изборите на другите хора. Не смятам, че едно мазане с торта, в което на всичкото отгоре не участвате ще ви изнасили емоционално толкова много.

newsm74 Сватбите са такъв катализатор на щастие,винаги имам чувството,че се намирам в центъра на потоци положителна енергия,мога само да съжалявам хора,които не могат да усетят това,при това за близки за тях хора.И не мога да разбера кое е трудното да отидеш,да хапнеш,да потанцуваш и да се веселиш,че да го смятаме чак за голяма инвестиция на време  Shocked Айде помислете за ВСЯКА Нова Година като си купите тоалет,отидете на прическа,платите куверта.....не е ли същото?А сватбата дай Боже е веднъж в живота на приятелите ви!
  202uu newsm26

# 153
  • Варна
Сватбата трябва да е такава каквато си я представят младоженците

На нашата сватба нямаше, нито вземанки, нито краденки. Сутринта съпругът ми ме заведе на фризьор и грим, облякохме се и тръгнахме от нашия дом с нашият автомобил. Сватбата беше в парк нямаше нито жартиери нито танци с петли, но и сега три години по късно повечето ни приятели твърдят, че това е най хубавата сватба на която са ходили дори родителите ни, които бяха доста скептични, защото не можели да си представят що за сватба е това, сега все обясняват че по хубава нямало как да се получи.
И най-важнота за нас това беше страхотно изживяване  Simple Smile

Относно традициите мисля, че при нас са доста изкривени и пошли, хем се хвърля букет, хем жартиер все Български традиции.

# 154
Винаги съм обичала да ходя на сватба,и само през последните 4-5 години съм присъствала на около 10.На една от тях бях и кума - с такава радост приех това предизвикателство и с такъв хъс участвах в подготовката ,че накрая когато всичко или почти всичко което беше предварително уговорено, не се случи бях много,ама адски много разочарована.За да не съм голословна, ще ви кажа за какво става дума.
Скрит текст:
Първо когато дойдоха да ни вземат,младоженеца беше забравил бъклицата за кума/както и да е,младоженеца излезе от положение като беше отишъл да вземе бутилка уиски от магазина отсреща и беше откъснал здравец от пред блока с който я беше украсил Mr. Green/.Второ - при пристигането при булката,тя толкова беше бясна за нещо си,че като ми се озъби два пъти,инстинктивно ми идеше да си тръгна.Чувствах се така все едно съм отишла там насила,а не че съм най важния гост на сватбата им.Трето - при пристигане в черквата се оказа,че са си забравили халките/подписването беше минало два дена преди това/,и въпреки че от там казаха,че имат резервни за такъв случай,младоженците настояха да се върнем за техните си.Загубихме един час.Четвърто - след черквата изведнъж решиха,че сватбарската кола е много тясна ,и ни разпределиха да ни вози една братовчедка.Пето - отивайки да правим фото сесия,се оказа,че въпросната братовчедка е много по важна и беше на първа линия на всяка снимка,да не говорим фотографа колко беше зле ooooh!. Загубих ме повече от предвиденото за това време,а от ресторанта се звънеше през пет минути да питат какво става,че гостите вече са из дивели.Шесто - при посрещането в заведението се оказа,че за нас няма чаши,а в същото време ди джея пита кума какво е виното ooooh!.Ми откъде да знае какво е,като не го е опитал  Joy Joy Joy. Седмо - бях предвидила две пити,една за чупене и една за булчинската маса.Да, ама не - някой я беше взел,разчупил и раздал без да разбера...за нас така и нямаше пита ooooh!. Осмо - когато се разряза тортата,ми беше дадено едно парче и аз си го хапнах сладко,сладко.Малко по късно разбрах,че мм не е имал честта да я опита.Когато си поискал парче,учудено го питали дали аз не съм му дала от моето,и съжаляват но няма резервни...всички били раздадени и изядени Rolling Eyes. Девето - щяха да идват да ни взимат с музика,но два дена преди това ни съобщиха,че това няма да стане,защото майката на булката казала,че това е селяния/всъщност сега съм и благодарна,че ми го спести/,но това не променя факта,че някой си определя това какво да стане на нечия сватба Crazy
А всички останали на които съм присъствала,минаваха идентично...нищо ново и различно.Копи пейст Mr. GreenНяма да крия ,че съм се забавлявала,но за себе си реших да не го причинявам това на другите с моята собствена сватба.

# 155
Живеем до гражданското,за мен най-неприятното и смущаващо е свиренето с клаксони. Сравним с хвърлянето на пиратки около новогодишните празници .

Sick

# 156
Ами ако бях на теб досега щях да съм издивяла и да ходя да се черпя от бонбонките.
Ама аз живея до полицейски участък и спешното и нищо не хващам.Освен някой сеир.

# 157
  • София
Винаги съм обичала да ходя на сватба,и само през последните 4-5 години съм присъствала на около 10.На една от тях бях и кума - с такава радост приех това предизвикателство и с такъв хъс участвах в подготовката ,че накрая когато всичко или почти всичко което беше предварително уговорено, не се случи бях много,ама адски много разочарована.За да не съм голословна, ще ви кажа за какво става дума.
Скрит текст:
Първо когато дойдоха да ни вземат,младоженеца беше забравил бъклицата за кума/както и да е,младоженеца излезе от положение като беше отишъл да вземе бутилка уиски от магазина отсреща и беше откъснал здравец от пред блока с който я беше украсил Mr. Green/.Второ - при пристигането при булката,тя толкова беше бясна за нещо си,че като ми се озъби два пъти,инстинктивно ми идеше да си тръгна.Чувствах се така все едно съм отишла там насила,а не че съм най важния гост на сватбата им.Трето - при пристигане в черквата се оказа,че са си забравили халките/подписването беше минало два дена преди това/,и въпреки че от там казаха,че имат резервни за такъв случай,младоженците настояха да се върнем за техните си.Загубихме един час.Четвърто - след черквата изведнъж решиха,че сватбарската кола е много тясна ,и ни разпределиха да ни вози една братовчедка.Пето - отивайки да правим фото сесия,се оказа,че въпросната братовчедка е много по важна и беше на първа линия на всяка снимка,да не говорим фотографа колко беше зле ooooh!. Загубих ме повече от предвиденото за това време,а от ресторанта се звънеше през пет минути да питат какво става,че гостите вече са из дивели.Шесто - при посрещането в заведението се оказа,че за нас няма чаши,а в същото време ди джея пита кума какво е виното ooooh!.Ми откъде да знае какво е,като не го е опитал  Joy Joy Joy. Седмо - бях предвидила две пити,една за чупене и една за булчинската маса.Да, ама не - някой я беше взел,разчупил и раздал без да разбера...за нас така и нямаше пита ooooh!. Осмо - когато се разряза тортата,ми беше дадено едно парче и аз си го хапнах сладко,сладко.Малко по късно разбрах,че мм не е имал честта да я опита.Когато си поискал парче,учудено го питали дали аз не съм му дала от моето,и съжаляват но няма резервни...всички били раздадени и изядени Rolling Eyes. Девето - щяха да идват да ни взимат с музика,но два дена преди това ни съобщиха,че това няма да стане,защото майката на булката казала,че това е селяния/всъщност сега съм и благодарна,че ми го спести/,но това не променя факта,че някой си определя това какво да стане на нечия сватба Crazy
А всички останали на които съм присъствала,минаваха идентично...нищо ново и различно.Копи пейст Mr. GreenНяма да крия ,че съм се забавлявала,но за себе си реших да не го причинявам това на другите с моята собствена сватба.

То всичко това е абсолютно неуважение.
Аз с кумата си към днешна дата се отнасям така, както с майка си, баща си - тя за мен беше част от семейството ми като приятелка много преди да ми стане кума. И тъй като тя е човек влагащ цялата се положителна енергия за мен беше чест, че прие да ни ожени.

Наречете ме простачка и мен, но за мен от цялата дандания беше най-важен ритуала в църквата. Направихме го преди гражданското (попа се съгласи и каза, че няма никакъв проблем). И мина страхотно. Попа беше супер добър, говореше разбрано, бавно. Нито провлачи ритуала, нито пък го претупа. После в гражданското ми беше все тая какво се случва. Дори и да го нямаше ние бяхме женени.

Почти никакви ритуали нямахе, но си мисля, че дори и при никакви ритуали сватбата може да бъде просташка, а гостите да са обидени по някакъв начин. Това, че няма танц с кокошка не пречи някой подпийнал чичо да започне да играе ръченица на Металика удряйки с лакти всички или на гостите да им стане топло и да се хвърлят с все официалните дрехи в басейна полу-мъртво пияни. И това с басейна съм го виждала с очите си. Бях в съседно заведение на хотел. Кошмар някакъв!

# 158
  • SF
Това е един спецялен и единствен ден,в който най-важни са младоженците и мисля,че е редно всеки да се съобразява с тях,ако иска булката да си хвърля букета,ще си го хвърли,ако иска да не играе хоро,няма да играе,ако иска да я вземат от дома и ще я вземат.Това си го решават двамата влюбени и всеки е длъжен да се съобразява.

bowuuИ всеки се съобразява.
Никой не иска да променя ничия сватба или да я планира по собствен вкус, освен, ако не му плащат за това. Никой не обсъжда никого във форума. Имена, дати, места не се цитират. Казваме си мнението - харесва ли ни, не ни ли харесва, ние бихме ли… или не…. Ето такива общи неща. Без конкретика.
Ако не го правим във форум, къде? На сватбата ли да си споделяме мнението с човека по маса? Или директно с младоженците?
Остави ни са ди пишем и да си казваме на кой какво му допада.
И да ти кажа, че понякога на някои сватби трябва да се отиде. Не е точно думата "насила", но… трябва. Не мога да ти го обясня, но сигурно ме разбираш. Така са поставени нещата, че даже може и кум/кума да го играеш на точно такава, не по твоя вкус сватба. Заради такива традиции, български, кумово родство или и аз не знам как се казва, мои познати, трябваше да бъдат кумове на селска сватбица и да танцуват тя с питата, той с ракията пред родителите или нещо такова. А пък колко често самите младоженци се правят на маймуни "защото така трябва", "защото е важно какво ще кажат хората". Пфффффф.

# 159
И аз съм съгласна ,че сватбите са хубаво нещо.Обаче с традиции или без традиции
наякой сватби събират очите на повечето хора като ги гледат.Интернет е пълен с такива.
Като да влачиш бебето на роклята си.Мисля ,че не става въпрос за добре изпълнен ритуал.
Какъвто и да било.
А пък снимките на младоженците бият много рекорди.

# 160
  • Бургас
Това е един спецялен и единствен ден,в който най-важни са младоженците и мисля,че е редно всеки да се съобразява с тях,ако иска булката да си хвърля букета,ще си го хвърли,ако иска да не играе хоро,няма да играе,ако иска да я вземат от дома и ще я вземат.Това си го решават двамата влюбени и всеки е длъжен да се съобразява.

bowuuИ всеки се съобразява.
Никой не иска да променя ничия сватба или да я планира по собствен вкус, освен, ако не му плащат за това. Никой не обсъжда никого във форума. Имена, дати, места не се цитират. Казваме си мнението - харесва ли ни, не ни ли харесва, ние бихме ли… или не…. Ето такива общи неща. Без конкретика.
Ако не го правим във форум, къде? На сватбата ли да си споделяме мнението с човека по маса? Или директно с младоженците?
Остави ни са ди пишем и да си казваме на кой какво му допада.
И да ти кажа, че понякога на някои сватби трябва да се отиде. Не е точно думата "насила", но… трябва. Не мога да ти го обясня, но сигурно ме разбираш. Така са поставени нещата, че даже може и кум/кума да го играеш на точно такава, не по твоя вкус сватба. Заради такива традиции, български, кумово родство или и аз не знам как се казва, мои познати, трябваше да бъдат кумове на селска сватбица и да танцуват тя с питата, той с ракията пред родителите или нещо такова. А пък колко често самите младоженци се правят на маймуни "защото така трябва", "защото е важно какво ще кажат хората". Пфффффф.

Напълно подкрепям Деми. Първо - има сватби, на които наистина не знаеш какво те очаква. Има интелигентни хора с добри професии, а на сватбата им да трябва да търпиш очевидни простащини /на една сватба младоженците така се бяха унесли в трошенето на чаши, че ме порязаха, а бях на около 10м. от тях/. Второ - наистина има сватби, на които е редно да присъстваш, защото са ти много близки хора и не може да откажеш. Най-малкото те канят месеци предварително, а не от днес за утре. Какво толкова основателно оправдание ще имаш, че да не идеш. Така преди две-три години най-добрият приятел на мъжа ми от детинство ни покани за кумове. Момчето произхожда от заможно семейство и се знаеше, че сватбата ще е минимум 300 човека, а на всичкото отгоре баща му освен богаташ е и селски човек и щеше да направи сватбата възможно най-селска с традиции от 18 век. Аз като цяло не обичам шумни събирания с много хора и дандания, но не можех да откажа да кумувам, защото сме много близки. Е, сватбата не се състоя.

# 161
Най-тъжно е младоженците да организират сватбата си по някакъв начин, защото така ТРЯБВА, а не защото им харесва.
Преди години, когато не съм си и представяла, че може да се омъжа, и аз се смеех на хората пред блока и други обичаи. Но ето, че като се сгодих и определихме дата за сватбата- всичко се промени! Такива трепетни вълнения, емоции, сълзи от щастие дори Simple Smile И ето, че с младоженеца искахме истинска българска сватба- с хората, с обувката, с погачата, че даже и кумско пиле изникна от някъде..
Всичките ни роднини бяха много щастливи, а ние най-много. 2 месеца по-късно все още гледаме снимки и видео почти всеки ден Simple Smile))
Който както иска си прави сватбата- но бъдете щастливи и доволни, защото този ден е е един път в живота Wink

# 162
  • SF
Била съм на всякакви сватби. На мен ми допадат повече "дизайнерските" сватби. За много хора те са скучни и сковани, затова на тях не присъстват много хора. Няма бъклици и менчета, няма напиване с ракия. Хората по-скоро се държат като "бастуни" Wink, вместо като подпийнали сватбари. Питиетата са изискани, свещите в тон с цветята... Булката, естествено, е ултра модерна, леко встрани от класическата булка с бухнала бяла рокля с перли.... ей такива нешарении ми допадат.

От традиционните сватби задължително бих си спестила традиционните диджеи. На една сватба диджеят забавляваше гостите с мен. Всяка песен беше поздрав за "момичето с белия гащеризон" (аз) и организира състезание кой мъж ще ме покани пръв на "Запечатано с целувка". "Куме, покажи им как става и какво се прави като се сграбчи момата, давай куме, ти си, момата чака." Имаше "горчиво за младоженците" и "горчиво за кума и кумата". После въпрос "Куме, ти само толкова ли можеш, я покажи на младите колко дълго го можеш". А родителите там... Embarassed И кумът по-млад от младите... и кумата не му е жена... Ужасна  ЗАБАВА на гостите предложи този смешник с риза от пясъчна коприна!

# 163
Винаги ме е изненадвало това, че хората искрено се забавляват на тотални простотии  Tired

А иначе младите се съобразяват с желанията на родителите си, защото често последните плащат всичко и нали - който плаща, той поръчва музиката. Няма как, ако си финансираш и организираш всичко сам, някой да дойде и да ти каже, че без мъртъв петел няма да мине

# 164
Винаги ме е изненадвало това, че хората искрено се забавляват на тотални простотии  Tired

А иначе младите се съобразяват с желанията на родителите си, защото често последните плащат всичко и нали - който плаща, той поръчва музиката. Няма как, ако си финансираш и организираш всичко сам, някой да дойде и да ти каже, че без мъртъв петел няма да мине
Вярно е та чак боли.И се чудя за отмъщение ли го правят.Сякаш на сила
им вземат парите.

Общи условия

Активация на акаунт