НВ-ВМХ, част 83

• 40 264
  • 733
  •   1
Отговори
# 345
  • SA
А, да, сьпрузите Жамине и диетата им се споменават в статията.  Simple Smile

# 346
Тема и половина съм изтървала.  ooooh! Утре с кафето ще ви чета.

# 347
Преди време четох една статия за устойчивото нишесте, където се казваше, че в зависимост от това как е приготвена храната, количеството на устойчивото нишесте се променя. Например, в случай че оставим банана да узрее устойчивото нишесте се превръща в обикновено. Същото се случва и когато пържим или варим картофите. Термичната обработка на храната всъщност играе най-важната роля за това, колко от устойчивото нишесте ще остане в дадената храна.
Като проблем при ВМ НВХ, особено при строго спазване, се приема точно липсата на източници на устойчиво нишесте. В надземните зеленчуци почти липсва. За да си набавим достатъчно количество от устойчиво нишесте, зеленчуците не трябва да се обработват топлинно дълго време. Процеса на превръщане на нишестето от устойчиво в обикновено зависи от термичната обработка, като при нагряване много бързо преминава от едното състояние в другото.
Също така интересен факт е, че устойчивото нишесте в суровите картофи е в най-голям процент. Поради това се препоръчва не да се ядат сурови картофи, разбира се  hahaha , а да се извлече нишестето от тях. Картофът се настъргва с ренде, след което се залива с вода и се прецежда през марля и течността се оставя да престои и да се утаи. Именно утайката представлява устойчивото нишесте.

# 348
И за какво толкова ни е нужно това устойчиво нишесте?

# 349
  • София
Момичета,
Скрит текст:
цикъла ми го няма, закъснява ми доста вече....не съм бременна. Миналия месец ми дойде на 25 ден, днес съм 37 ден. Rolling Eyes Четох, че при дълго хранене без въглехидрати се получавало това, какво да правя?

# 350

Ани-Бани, за мене това е абсурдно твърдение, анализирай си внимателно начина на живот и виж дали няма други причини, като стрес например...Или пък увеличи зеленчуците и малко ориз и картофи...
Поставам едно видео на една жена, която не е учен,  но някак си я харесвам много, следя я от доста време и понеже се обсъждаше кетозата, мисля, че тя има с какво допринесе към нашите дискусиии...

https://www.youtube.com/watch?v=q9m-HT8Yxjc&feature=share

# 351
Устойчивото нишесте обикновено го приемат като хранителна добавка - купува се картофено нишесте и се приемат отначало по 1-2 чаени лъжички, после постепенно се увеличава (постепенно, защото обикновено в началото води до дискомфорт, подуване, газове и т.н.) - мисля, че трябва да се достигне количество от 2-3 супени лъжици на ден. Не съм се интересувала много подробно, но знам, че трябва да се приемат и точно определени пробиотици с нишестето. Но много хора са доволни, защото не просто им регулира стомаха, но и инсулиновата им чувствителност се подобрява. На мен все още ми се струва малко прекалено всичко това...

По отношение на вит. Д и щитовидната жлеза: понеже явно често му задават въпроси за вит. Д при хипо- и хипертиреоидизъм, д-р Холик подчертава, че няма никаква вреда от прием на вит. Д при хипотиреоидизъм, а точно обратното - ако има дефицит, трябва да се приема вит. Д, за да се коригират нивата. А при хипертиреоидизъм дори трябва да се приемат по-високи дози, защото организмът бързо унищожава вит. Д, така че е по-вероятно да настъпи дефицит.

ANI BANI
, не е изключено смяната на начина на хранене да се отрази и върху цикъла, но с времето (няколко месеца) би трябвало да се нормализира. Самата въглехидратна рестрикция не води до спиране на цикъла. Това, което би могло да доведе до спиране, е ако приемаш прекалено малко храна.

# 352
  • Пловдив
Да питам...дали не е по-добре да се ползва шарлан за овкусяване вместо зехтин  newsm78
http://www.balcho.bg/bg/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0% … 0%BB%D0%B0%D0%BD/
Какво мислите?

# 353
Шарланът е слънчогледово олио, пък макар и студенопресовано, така че той е богат най-вече на омега-6. Точно затова не се препоръчва да се използва редовно слънчогледово олио - заради високото съдържание на омега-6. От време на време, примерно за домашна майонеза, може. Но иначе за ежедневна употреба зехтинът е по-добър вариант.

# 354
Йойото,
нашия робот (food processor) е 1000 вата.

Изглежда книгата за кетозата на Джими Мур ще породи интересни дебати вьв ВМ-НВ среди.  Simple Smile
Мой близък я чете и е очарован.

# 355
  • SA
ANI BANI , ти напьлно без вьглехидрати ли се храниш?
Вери, и аз я почнах тези дни.  Simple Smile Ще споделя по-нататьк впечатления. Една от любимите ми теми е това, а и определено сьм от хората, които проблеми с кетозата нямат никакви ( изпитано).

# 356
kameloth, може ли с две думи да кажеш с какво/как се храниш при кетоза. След като махнах глутена и млечните, може пак да я пробвам.

# 357
  • SA
hjkl, обикновено ям яйца ( пьржени с кокосово масло, или варени - с майонеза), мазно месо от различни видове, риба, бекон, сланина, ядки макадамия, авокадо, пача...( това е след като спрях млечните, иначе сьм яла и сметана, масло, кашкавал, маскарпоне). Забелязала сьм сьщо така, че по-големите интервали между храненията улесняват навлизането в кетоза ( например 2 хранения на ден - сутрин и вечер). Всьщност по-стриктно следя нещата пьрвите дни. След това и апетитьт ми почти изчезва и основно гледам да не превишавам 30 гр. вьглехидрати дневно.
За сьжаление нямам апаратче за мерене на нивото на кетоните, така че не мога сьс сигурност да твьрдя, че през целия период сьм в нормите, приети като хранителна кетоза. Случвало се е да се тествам с тези лентички за урина и са се доказвали кетони.

# 358
Мерси за отговора. А като продължителност в дни и калориен прием, как стоят нещата?

# 359
Някой чувал ли е отзиви за Омега 3 на Green Master ? Подариха ми едни и се чудя дали да ги започвам ThinkingИскам да питам има ли някой от форума, който да е с хипотиреоидизъм и как му се отразява режима? Аз съм с такава диагноза и съм на хормонално лечение.

Общи условия

Активация на акаунт