Изядоха ми цветето

• 8 598
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Котьо, научих нещо ново. Благодаря за идеята!  bouquet Twisted Evil

# 16
  • София
Слагам една статия с рецепта за вредители по растенията. Не съм я прилагала и не мога да коментирам дали е ефикасна:

https://sputnik.bg/moyata-recepta-sreshtu-belokrilka-i-listni-va … tva-bez-himikali/

# 17
Здравейте))
Много интересна тема и аз имам нужда от съвет. Май тези памуклийки или каквото е там са ми налазили цветенцата. Имам голяма тераса , мноого голяма и съм си я обградила със  сандъчета, като градинка е станало-много си я харесвам. Не съм цветарка и затова си засаждам повечето сакъзчета и мушката. Купувам и от пазара да е по-цветно и разнообразно, но нищо не ми вирее оттам , като купя.(( Миналата година розичките ми ги налази нещо бяло, лепкаво, като паяжина и се плъзна и по другите цветенца. Листенцата , като попарени станаха , цветята залиняха(( Купих нещо от пазара препарат ,пръсках , не става(( Махнах листата, подрязах до здраво уж, не помага(( Почвата сложих от друг препарат каквото ми продадоха (не помня) нищо не става((.
Тази година пак от розичките тръгна гледам. Майка ми казва да ги къпя и аз такова къпане им удрям(( Сапунена вода пръсках(( Имаше подобрение ,ама сега едната розичка да цъфне има пъпки доста и...гледам това бялото пак се лепнало(( Май ги преполивам, като четох тук това ще е.
С паста за зъби ли да пръскам или с водка? Много неприятно и те милите се мъчат, ((  Дали пък от почвата не е, ама аз си купувам уж готова , всяка година я разривам, каквото мога -правя и пак не става нещо . Това от 1-2 години и няма отърваване от тези белите паяжини и дребни като вар се рони сякаш не мога да го обясня точно((

# 18
  • на брега на морето
И аз опитах с водка, но ефектът беше кратък. Пръстта от пазара е заразена; мъжът ми и детето купуват пръст заради петуниите и така се зарази красулката ми. С пастата ги унищожих почти напълно - само една памуклийка намерих. Пръсках 2 пъти, като след първия път изкъпах с чиста вода, защото остават бели следи по листата, но те не пречат на цветето. Копнала съм си от фейса и друга рецепта; дано не забравя утре да я пусна и тук.

# 19
Много ти благодаря))) bouquet
Ще пробвам направо с пастата да видим ))
дано се оправят, че ме е яд много
те пренасят и на съседните цветя , цяло лято се борих миналата година и градинката ми не се оправи
сега пак тръгна това чудо , а точно в момента са напъпили и се оживяват

# 20
  • на брега на морето
Намерих го:
http://webnovinar.com/2016/03/28/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0- … 0%B8%D1%81%D1%82/

Не съм го пробвала, защото нямах много люти чушки

# 21
Намерих го:
http://webnovinar.com/2016/03/28/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0- … 0%B8%D1%81%D1%82/

Не съм го пробвала, защото нямах много люти чушки

Много ти благодаря bouquet
Ще пробвам първо с пастата за зъби , както си го правила.
Ако не даде резултат и по тази рецепта. Аз всъщност пръсках със сапунена вода, но няма ефект. За тютюн съм чувала , но не съм го правила. Толкова люти чушки нямам, освен от чили нещо да сложа. Ще видя след твоя метод))
Иначе копирах тук съставките да се виждат от линка.
Ще пиша за резултата как съм се преборила

За приготвяне на сместа са ви нужни:

1 средно голяма глава чесън;
    1/2 средно голяма глава лук;
    5-6 от най-лютите чушки, които можете да намерите;
    тютюнът от 3-4 цигари
    20-30мл веро
    пасатор;
    пръскалка.

Тютюнът се слага ден по-рано да кисне в около литър вода.

Скилидките чесън се обелват и се слагат в чашата на пасатора, заедно с лука и чушките. Прибавя се 100-150 мл вода и сместа се пасира в продължение на около минута- трябва да стане на пюре или поне на много дребни парченца. Така приготвена стои половин до един час. Захлупете я с найлон или вестник, понеже миризмата е силно задушлива, заради лютивината на чушките.

След като мине нужното време, вземете марля или стар женски чорап/чорапогащник, а ако имате- и филтърна хартия и прецедете половината количество в пръскачката. Добавете половината тютюнева вода и към така получената смес прибавете 20-30 мл веро. То ще помогне за залепване на природния инсектицид по листата на растенията. По желание можете да сложите и 50-100 мл прясно мляко- то се характеризира с инсектициден ефект, а също и бори гъбичките по растенията.

# 22
Добра новина, момичета. Напръсках красулата и коледарчето с разтвор на паста за зъби и вода, почвата им също. Удивителен резултат - гадинките измряха. Намерих 1-2 в красулата и коледарчето.
Каква паста за зъби ползва и разтвора горе долу в какво съотношение беше?

# 23
  • на брега на морето
Пастата е Колгейт, но имах такава подръка; в приблизително 200 мл изстисках 1-2 см. Всичко е на око  Peace

# 24
Благодаря, имам да трепя гадове и аз.
 bouquet

# 25
  • на брега на морето
Благодаря, имам да трепя гадове и аз.
 bouquet
Трябва да изкъпеш цветето след време и ако е нужно повториш пръскането. УСПЕХ! Борбата е продължителна  Grinning

# 26
Казвате, че и от пръстта (пакетирана от магазин) стайните цветя могат да пипват такива гадинки? А личи ли заразената пръст, преди да се постави. Или изненадата идва после?

# 27
  • на брега на морето
После, после идва. Предполагам, че е от пръстта, защото дъщеря ми всяка пролет разсажда цветя и купува нова пръст. Докато тази мода не беше въведена красулата беше здрава. Може и да е от разсадите на цветя - отначало купуваше разсади, сега посява семенца.

# 28
Много неприятно така. Значи никога не може да си сигурен, че пръстта е читава, още преди да се добави на цветето?

# 29
Да ви кажа, разбрах от къде са ми дошли листни въшки върху китайската роза. Не е от пръстта, а от букет градински рози, които ми подариха. Четох, че това се случвало често, понеже между листенцата често се криели, но не се забелязвали, докато не се отворят пъпките. За това, лесно можело да ги внесеш вкъщи, без да подозираш, че ги има. Така че внимавайте с градинските букети. Може да са много по-ароматни и красиви от парниковите, но трябва добре да се оглеждат.

Общи условия

Активация на акаунт