Отговори
# 330
jp, обясниха ти няколко потребители вече, по няколко пъти.
ако в бързината не си ги разбрала, моля върни се назад и чети пак.
включи се и юрист, но ти пак не четеш.
докато повтаряш само своето и се отнасяш с нетърпимост към всяко чуждо мнение, различно от "колко е тъпа новата наредба", няма защо да задаваш въпроси, така или иначе не искаш да прочетеш отговорите им.  Stop

# 331
jp, обясниха ти няколко потребители вече, по няколко пъти.
ако в бързината не си ги разбрала, моля върни се назад и чети пак.

И не допускаш, че не са/сте прави? Аз също доста обяснявах. Може би не си разбрала нещо? Да го обясня пак?

happy mama®, няма как лекари, работещи в тази област да направят подобна елементарна грешка, която да въведе абсурдни задължения на техните колеги. Още повече, че такава граница има в повечето развити държави (не знам къде няма всъщност). За мен е изключено умишлено да са махнали долната граница - нямам идея с какви мотиви биха го направили.

# 332
  • Пловдив
И аз мисля, че наредбата, както е формулирана, не урежда точно граница за задължително нещо си, а урежда само третирането след смъртта. И в предишния си вариант също.
Това, впрочем, доколкото прочетох, казват и тук: http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&newsid=4377&home=true
(линка го взех от друг форум).

Съгласна съм, че мнозина биха тълкували обаче границата именно като граница за минимално задължително / незадължително. Вижда се и от горнооряховския случай, там наистина се говореше за 600 грама - от разговора като че ли наистина излизаше, че според говорещите щом е над тях, викаш неонатолог, иначе си уязвим, ако е под... нали. Съгласна съм и че е очаквано донякъде да има такава формална граница, която да дава предписание и за действие, в края на краищата стандартите наистина, по принцип са основно за това. И може би е съвсем естествено и онези, които ги прилагат (лекари, одитори...), да възприемат тази граница и като граница, под която не се изисква реанимиране на живородения плод.
То само това стига, за да има проблем, а иначе и аз се подписвам под мнението "никак не я урежда", ако ще гласуваме кой какво мисли.

# 333
И аз мисля, че наредбата, както е формулирана, не урежда точно граница за задължително нещо си, а урежда само третирането след смъртта. И в предишния си вариант също.

Точно.
За трети път го пиша.

# 334

Точно.
За трети път го пиша.

Е, ти писа и че предният стандарт поставял граница - 22 г.с., а пък Магдена казва, че не поставял и той.

За мен текстовете в старата и новата наредба не се различават принципно. И двата поставят долна граница, под която плодът може да не се реанимира и изобщо да му се оказват медицински грижи.

И съм сигурна (както и Магдена казва), че далеч не съм единствената, която тълкува така текстовете - включително и сред хората, които пряко ги прилагат. В България винаги е имало такава граница. Е, поне откакто аз помня. Доста труд ще трябва, за да обясните на акушер-гинеколозите и педиатрите, че вече граница няма и че никакви 600 грама няма да ги спасят от разследване (както в действителност бяха разговорите в случая в Горна Оряховица).

И не мисля, че създателите на наредбата са целяли това.

# 335
Вече не знам какво и как да напиша! Shocked

Първо, това е стандарт за Гинекология. И касае дефиниране на термините аборт и раждане (не само). И още по-конкретно, не /издаване на смъртен акт и следващите го обреди.

Второ, редно е да има граница.

Трето, с теб е безпредметно да се говори/пише. Crazy

# 336

Първо, това е стандарт за Гинекология. И касае дефиниране на термините аборт и раждане (не само). И още по-конкретно, не /издаване на смъртен акт и следващите го обреди.

Второ, редно е да има граница.

Трето, с теб е безпредметно да се говори/пише. Crazy

Може би ако се опитваш да мислиш, а не просто да повтаряш колко е яка наредбата и колко са истерични журналистите, ще помогне да се разбираме.

Да, стандарт за Гинекология е. Същият, към който изрично реферира стандартът за Неонатология. Защото преценката дали плодът има шанс да живее първо идва от срока и протичането на бременността - което е предмет на гинекологията. Затова и нормално при аборт в ранни седмици неонатолог не се вика - нищо, че в стандарта по неонатология нищо не пише по въпроса колко точно са тия седмици.

Наистина не знам защо ти е толкова трудно да разбереш, че без Гинеколозите да извършат раждането на потенциално жизнеспособно дете, Неонатолозите няма какво да вършат. Няма как двете неща да не са свързани.

"Аборт" и "раждане" правят разликата между това дали потенциално жизнеспособно дете има или няма. Или според теб те си ги дефинират просто ей така - щото речници няма...

# 337
И аз мисля, че наредбата, както е формулирана, не урежда точно граница за задължително нещо си, а урежда само третирането след смъртта.

Тя и това не урежда както трябва, защото не може да кажеш, че човек роден жив и живял определено време всъщност не е живял...

Според мен трябва тези, които промениха наредбата да се обосноват защо са взели това решение. Да кажат с кои лекари са се консултирали, как са стигнали до определени изводи, да обяснят какво в предишния вариант не е било добре, къде е имало пропуски и чрез промени да се поправят. А не просто днес е така, от утре - иначе. Как определиха границата да е 800, а не 700гр примерно ?

Вчера се зачетох в стандарта Неонатология, наредба 13 май беше - по-късно ще го прочета целия, но на пръв поглед задълженията на неонатолозите се отнасяха към новородени деца.

# 338

Да, стандарт за Гинекология е. Същият, към който изрично реферира стандартът за Неонатология.

Наистина не знам защо ти е толкова трудно да разбереш, че без Гинеколозите да извършат раждането на потенциално жизнеспособно дете, Неонатолозите няма какво да вършат. Няма как двете неща да не са свързани.

Къде съм писала това? Че примерно в 20 седмица чака неонатолог? Shocked
Къде????????
Цитирай!

# 339

Да, стандарт за Гинекология е. Същият, към който изрично реферира стандартът за Неонатология.

Къде съм писала това? Че примерно в 20 седмица чака неонатолог? Shocked
Къде????????
Цитирай!

Не чака ли? Защо не чака? Някъде в стандарта по Неонатология ли пише, че в 20 г.с. неонатолог не се грижи за плода при аборт? Там долна граница няма, нали стана ясно - значи трябва да чака и да реанимира и да спасява. Не е ли така по твоята логика?

Къде се казва, че в 20 г.с. неонатолог не се вика, а в 28 се вика?

# 340
Не е така по моята логика и никъде не съм писала това.

Помолих те за цитат.

# 341
Не е така по моята логика и никъде не съм писала това.

Помолих те за цитат.

Веднага.

Ох, спри вече, че се излагаш! Stop

Неонатолог се вика задължително! Naughty
Той няма как да гадае дали бебето ще е ОК, преди да е излезнало.

# 342
Извадено е от контекста.

Никъде не съм споменала за ранни седмици. В 20 седмица не е раждане.

Не ми се занимава повече, всеки може да чете.
Моята теза е ясна и непроменена.

# 343
  • Ямбол
Оф, сигурно има наредба, в която са посочени хигиенните изисквания за здравните заведения. Обаче най-вероятно в нея не е казано, че лекарят е длъжен да лекува пациентите си. И jp следва да направи заключение, че след като в някоя си наредба не е регламентирано, значи лекарят е освободен от отговорност.

# 344
Извадено е от контекста.

Никъде не съм споменала за ранни седмици. В 20 седмица не е раждане.

От никакъв контекст не е вадено. Отговор е на "А сърдечен ритъм има и в 4 месец преди раждането - но едва ли някой предприема мерки да уведоми неонатолог в тази фаза на бременността. Та долна граница някъде има."

Точно така - неонатолозите се грижата за бебетата след раждане. А какво е "раждане" не пише в стандарта по Неонатология, нали? Пише го в стандарта по АГ.

Мисля, че си изясни проблема. Твоята теза вече ми е съвсем неясна, предвид че твърдиш разнопосочни неща, но това не е най-важното в случая.

Общи условия

Активация на акаунт