Отговори
# 240
Вярвам на наредбата, Антигона, на журналисти, които търсят сензация, не!

А аз като част от некомпетентните, глупави и търсещи сензация журналисти, именно в сектор "здравеопазване" (разкъсайте ме сега!), знам как ми се е налагало да задавам въпроси по наредби, на които ми е отговаряно с "на практика никъде не е посочено, че..." , "това не е изрично упоменато, но..." и т.н. В много от наредбите, които търпят промени има неща, които не са ясно формулирани, които оставят вратички, които не могат да бъдат простичко разбрани.

Не, това не означава, че когато се роди бебе под 800 гр лекарите ще махнат с ръка, но означава, че ако някой си позволи да го направи, той трудно ще бъде подведен под отговорност на базата на текстът от тази наредба. И много лесно може да се измъкне позовавайки се на нея. Защото както никъде не е изрично упоменато, че деца под 800 гр и под 26 седмица се оставят без грижи, така никъде не са точно упоменати и задълженията на лекарите в подобна ситуация. А това за мен лично е отворена вратичка.

# 241
Вярвам на наредбата, Антигона, на журналисти, които търсят сензация, не!

Защото както никъде не е изрично упоменато, че деца под 800 гр и под 26 седмица се оставят без грижи, така никъде не са точно упоменати и задълженията на лекарите в подобна ситуация. А това за мен лично е отворена вратичка.

Поли, това задължение е по професия, те са лекари, няма нужда наредби да го уточняват.

# 242
  • София
като стане белята, и първата работа е да се посочаат членове и алинеи от наредбите. Отделно трябва да има разписани норми и стандарти на работа. Има и нещо, което се казва добра практика. Но в началото и в края са наредбите, защото по тях се отчита и дейността.

# 243
Винаги съществува рискът един живот да бъде оставен да си отиде, когато грижата за него е не дотам добра и то нарочно.
Зачекнахте преди време и клиничните пътеки- за болниците е в полза да минават през тях пациентиу лекувани по скъпо струващи такива, поради простата причина, че ДМС-то им е на тяхна база. Ако интензивната и последвалата грижа по едно недоносено струват Х лв, от които отделението ще вземе в края на месеца 5% и ще разпредели между персонала, защо да ги откаже?

Братовчедка ми е родена в далечната 1981-ва с тегло от 900 без малко грама. Днес е 33-годишна жена, а тогава три месеца е държана без име и ЕГН, водена аборт. Никой, без да има или няма наредба, не я е оставил. Едва ли и сега това ще се случи.

Поли, нищо лично към журналистите, но предвид фактът, че години наред бях част от глутницата, пардон гилдията, и с радост и на стари години записах друго висше, за да се махна от бунището, колегите ти масово нито питат, нито поясняват, нито дори разбират това, което преписват. На прима виста се сещам за още две журналистически разбираници, довели до тотален хаос и публично изригване- орязване на лимита за секцио и задължително обучение за четиригодишните.

# 244
Каситаbouquet

Чест ти прави да споделиш и признаеш това. Peace

# 245
  • София
Сега сме капитализъм, а болниците са търговски дружества. Ти говориш за братовчедка си за времето на соца, когато ни клинични пътеки, ни нищо. И са им дишали във вратовете за детската смъртност. Изобщо, в момента е точно наопаки на времената преди трийсет години. То не е до това дали формално се води аборт, а  какво стои като обем дейности зад това водене аборт. Да бяха казали поне защо вдигат долната граница, примерно, така и така, еди-какъв процент от бебетата умират, толкова са с еди-какви-си тежки увреждания. Поне от кумова срама да се аргументират. А то нищо! ще принудят лекарите да започнат да се водят по наредбата заради разходите.

# 246
Има една стена в МД, Андариел, благодарствена, закачени са снимки на бебета, минали през неото. Там има бебета, родени с тегло от по 600 гр. в годините на капитализма- 2003, 2004.

# 247
  • София
късметлии са. Дано да съм лош пророк, но очаквам след време да започнат да се появяват статии с ревящи родители, чиито бебета са останали под чертата на новите грамове и седмици.

# 248
Има отделения, които винаги са на загуба, но болниците ги поддържат, защото са многопрофилни. Съответно други отделения са печеливши и общия баланс е наред.
Според моята гинеколожка, на която вярвам, неонатологиите по правило са от губещите, педиатричните отделения и АГтата ги компенсират. Беше ми споменала кои от кои са, но не помня.
Не мисля, че в която и да е професия се работи само по подразбиране. Има длъжностни характеристики. Вярно, не те те учат какво да правиш,но в правен спор са база, на която да се стъпи. Ако гледаме на наредбата като инструкция за работа, то всичко е на късмет. Къде екипът ще е всеотдаен и къде ще мислят само за пари. Категорично не съм съгласна, че всички са мили ангели крилати, които бдят над дечицата. Не това съм виждала.

# 249
Като майка на недоносено дете малко над споменетите критерии, считам голяма част от коментарите за безумни. Моля не говорете за недоносените като потенциални слепи инвалиди, които са в тежест на обществото. Има начини, грижи, които се полагат, които помагат такова дете да има прилично качество на живот. Дори дете, родено 800г или по-малко има съвсем реални шансове да порасне здраво, никои не знае какво ще се случи с израстването на детето, дори лекарите. Някой каза, че ако родила недоносено дете, не искала лекарите да го спасяват! Това е жестоко, нехуманно, а да го кажеш за собственото си, дори хипотетично дете е толкова безумно, че думите ми не стигат. Дано на никой не му идва на главата, но някои като мен се борят всеки ден да осигурят качество на живот на детето си. Към съфорумката, която изказа подобно мнение, въпроса ми е, ако има доносено дете дори, което на 2-3 години получи някакво увреждане, ще се откаже ли от него, ще го захвърли ли?
Отклоних се от темата, извинявайте, но съм много чувствителна към такива изказвания.

# 250
Като баба на недоносено, много глупости се надрънкаха тук.  Нямам думи да изкажа благодарността си на лекарите, сестрите, които спасиха моето внуче, а също и много такива деца.

късметлии са. Дано да съм лош пророк, но очаквам след време да започнат да се появяват статии с ревящи родители, чиито бебета са останали под чертата на новите грамове и седмици.

Говориш пълни глупости. 

Антигона, не разбра ли малко нещо, не прочете ли, та си повтаряш едно и също.

# 251
  • София
Ако поводът не беше гаден, щях да се хвана на бас с теб! Ще има случаи като с Горна Оряховица, само дето никой вече няма да пита "защо не извикахте екип от Плевен" и дори лекарите няма да се чудят дали да викат екип, защото никой и никак няма да ги задължава.

# 252
Ако поводът не беше гаден, щях да се хвана на бас с теб! Ще има случаи като с Горна Оряховица, само дето никой вече няма да пита "защо не извикахте екип от Плевен" и дори лекарите няма да се чудят дали да викат екип, защото никой и никак няма да ги задължава.

Всяко бебе, дори над чертата, родено в малка болница или дори в голяма, но без неонатология е в голям риск.
Не смесвай нещата.
Все едно да искаш да ти правят чернодробна трансплантация в Г. Оряховица.
На същия неуспех си обречена.

Антигона, не разбирам ти какво точно целиш?

# 253
  • София
Нали при проверката точно за тази наредба са се хванали за линейката! Това не е трансплантация. Ако беше по новите грамове и седмици хич нямаше да стане въпрос.

# 254
  • Ямбол
....
Антигона, не разбирам ти какво точно целиш?
Да повярваме на статията, не на наредбата, защото новината се е завъртяла по всички медии и щом медиите я отразяват така, значи е така. А ние, които може да мислим и да четем наредби сме глупавите.

Общи условия

Активация на акаунт