Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 933
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
eli70o0 честита месечинка на усмихнатото момче! Да е здрав и все така да расте!  Hug

Ana-Sofia харесва ми много чувството ти за хумор!  Hug

kremolin аз за това не излизам сама, и  все съм недоспала .... С баткото като беше бебе излизах, ревеше така, бързах по пътя, вкъщи рев.........не искам да си спомням  Mr. Green

# 121
Момичета,може ли някой да ми прати паролата в снимка бг.Иска ми се да видя ващите сладури ,а и аз да пусна някоя снимчица.
Ана София-няма спасение за толкова малко дете ако не иска биба или вода-другото е на ръчички,ама и те какви хитруши са като разберат че може и после няма слагане в количката.Бих те посъветвала да го обърнеш на другата страна  или аз например мятам една пелена отпред и понякога като не вижда сенки наоколо, заспива Hug Hug Hug.Да ти кажа ти докато кърмиш мъника ние ще прави ме къси преходи около пейката Laughing Laughing Laughing.А твоя младеж защо хапва често,заспива ли,какво, ти спомена че имащ кърма пък на всеки час, голям гладник ще да е Grinning Grinning Grinning Grinning
За Абоколикен-а-аз не съм ги ползвала, но майки са ми ги препоръчвали-те са си и скъпички де към 20 лв-дано да помагат

# 122
  • Точно където трябва
Някой да знае какъв е срока на годност на Лефакс след отваряне?

# 123
  • София
Някой да знае какъв е срока на годност на Лефакс след отваряне?
3 месеца

# 124
Докато беше в корема ми, майка ми нареждаше : баба ще му купи гайда, ще  си имаме гайдарджийче, и сега като надуе гайдата, оглася и съседните кооперации. Два пъти се прибираме на прибежки от  разходка, биберона и водата не помагат като писне.

# 125
eli70o0 честита месечинка! Да ти е жив и здрав сладура, много сладък!
Ние вече си създадохме следния график - като почнем с ядене в 2 ч. до към 3,30 се яде и се успокояваме напоследък докато яде и се почва едно присвиване, рев, ядене и така час и половина после още половин час приспиване, не знам за вашите бебета ама моя човек като яде и половината тече по брадата и бузите  Laughing та след това се продължава с ядене вече към 5,30 / 6 и после пак същата процедура до към 8 се дундуркаме  Confused поспива на рамото ми задължително до 9 и пак ядене след това сме на шезлонга в хола защото в промеждутаците се опитвам да измия някой зъб, око и т.н. та вече в 12 като яде се успокоява и до към 14,30  има някакво спокойствие през това време аз търча да се къпя и да варя води, да мия бутилки и да приготвям багажи за разходка, вече в 15 ч се храним със слинга и после уригвайки се излизаме на разходка, аз бутам празна количка а той в слинга (да не му треса много бузите докато излизаме  Laughing) по време на разходка си спи като ангел а аз дремя вървейки и така си бришим из улиците до към 19 ч ако имам късмет ММ се прибира и качва количката ако ли не се моля да се прибере до 21, когато вече се чипкаме хем се кефи на водата хем реве, че е гладен и в 21,30 пак ядене и дундуркане до към 22,30 / 23ч. Та познайте кога чистя и готвя.
Не знам тези дето сте с второ и трето как се оправяте  newsm78 аз луднах, нямам търпение някой да го подържи за малко барем се наспа за няколко секунди (но уви ако идва някой да помага само го гледа докато спи в кошарата или шезлонга и като се наложи да се сменя памперс или да го успокояват хоп пак аз  Sad) Утре сме на ДК да видим как вървим с теглото последния път беше с 1200   пораснал а това беше преди 5 дни.
Днес мушмулчето ми има имен ден и по този повод цял ден рев и дундуркане, подари ми болки в кръста  Crazy
Искам да се разхождаме вече в Морската с вас, но уви колата дето щяхме да купуваме отиде при друг и аз пак с пръст в уста, ще се наканя и ще сляза с такси та да ги запознаем сладурите и аз да си подремя с вас  Grinning

# 126
Момичета,
Нормално ли е бебето да спи над 4 часа всеки ден междухраненията и да не се събужда за ядене,че започнах да се притеснявам?
И може ли да се прави фотоепилация като се кърми?

# 127
  • София, св. Троица

Мерси много. Май наистина е било нещо временно, може би от повръщането (което не знам от какво беше) защото от вчера нещата отново са нормални. Даже май млякото ми се е увеличило- имам за първи път петна по дрехите (ако не кърмя повече от 3 часа, например защото бебето спи). И на пробно мерене излезе, че бебо е изсукал 70 мл, което е максикума, който сме постигали досега. Той вече е в трета седмица и "трябва" да яде май по 100, но както сте казвали и друг път всяко дете е различно и няма "трябва".

Последни въпроси от мен (поне засега)- първо, ако бебето спи, нали не се буди за хранене? Педиатърката каза, ако спи над 4 часа да го будя, но нощем май това не важи? А денем никога не спи повече от 2-2.5 часа.
И другия въпрос- ние се кърмим нещо средно между на поискване и на интервали от по 2-3 часа (т.е. гледам горе долу през 2.5 часа, но ако ревне гладен по-рано, му давам) Въпросът ми е ако плаче и показва признаци на глад след като е сукал близо час, поспал е малко и след 30 мин пак иска- да му давам ли, или да пробвам да го залъжа с друго?
[/color]

Здравей Пипи2013,
Много е хубаво, че виждаш подобрение и смяташ че кърмата ти се е увеличила. Относно пробното мерене, ще си позволя да цитирам част от поста на Ivy  до Сърчице:

За съжаление пробното кърмене не ни дава кой знае колко информация. Това, че Цвети сега на това кърмене е изсукала 65 гр, не означава, че винаги суче по толкова. Хормона, който отговаря за производството на млякото се казва пролактин и неговия пик е от 2-3 през нощта до към 7-8 сутринта. Обикновено в сутрешните часове има по-обилно кърма. Към обяд, тя е малко по-малко, а в следобедните и/или вечерни часове е най-малко и после кривата пак тръгва нагоре. Кърмените бебета, за разлика от повечето бебета на АМ се хранят с различно количество мляко в различните части от денонощието, като кърмата се променя постоянно според техните потребности, според вкуса на храната, която майката консумира, според сезона и т.н. Прекрасно е, че сте установили, че Цвети си суче, но грамовете посочват само това колко в момента е сукала и нищо повече. В други часове, тя може да суче съвсем различни количества и това да е напълно ок. При следващото теглене е важно да се вземат предвид приблизително същите условия - по едно и също време на денонощието; да е било или преди, или след изхождане; да е или преди, или след хранене; да е голичко, без памперс по възможност. Важно е какво е наддаването за седмица, еднократното хранене не ни дава много информация.

[/color]

Наистина, за кърмените бебета не може да се каже с точност какво количество кърма трябва да приемат всеки път на всяко хранене. Те се хранят по-скоро като нас възрастните - на едно хранене, може да сучат едно количество, на другото хранене - повече или по-малко. Важно е бебето да има неограничен от график достъп до гърдите, за да може да си набавя нужното количество кърма. Може би тази статия ще представлява интерес за теб “Не може да е гладно. То току-що яде!”

А сега по-конкретно на въпросите ти:
 - Дали бебето трябва да се буди за да се храни - През първите 6 седмици е добра идея майката да поема инициатива за храненето, ако бебето не се събужда самичко, достатъчно често. През този период е важно да има между 8 и12 кърмения за денонощие и не повече от една 4 часова пауза от сън. Повечето новороден имат нужда да се хранят поне 10-12 пъти за денонощие. Един добър ориентир затова дали бебето получава адекватно количество кърма са пелените - около 5-6 напишкани и от тях 3-4 наакани, както и наддаването - минимум 110 гр. на седмица.

Кърмата като естествена храна за бебето се усвоява много лесно, пълноценно и бързо между 30 и 90 минути. Ето защо е естествено за повечето бебета да искат да сучат и по-често от 2 часа.

- Дали ако показва признаци на глад да се предлага кърмене, дори и да е сукал през час - Чудесно е, когато майката разпознава ранните признаци на глад - въртене на главичка, смукане на юмручета,облизване. Плача е закъснял сигнал за глад. През първите седмици и месеци бебета се развиват много бързо, за 6 месеца трябва да удвоят теглото си. При това положение, е много добра идея да бъдат кърмени винаги, когато покажат признани на глад, независимо колко скоро след кърмене е това. Бебетата преминават през различни периоди на развитие и понякога може да имат нужда да сучат много често, а друг път не чак толкова.
Може би това което споделих със Сърчице преди няколко дни, ще е интересно и за теб: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=794126.msg28904824#msg28904824,  а по-конкретно:

Скрит текст:
Какво е естествено случва на повечето бебета през първите седмици:

- Много е вероятно в ситуацията, в която Цвети е била ограничена да суче само 10 минути на гърда, да не е могла да се нахрани, което да е причина за раздразнението й и за нуждата след това от дохранване;

-   Също така за почти всички бебета е естествено да се разплачат щом са оставени да лежат в страни от тялото на възрастен, независимо, колко добре са се нахранили. Техните инстинкти ги тласкат да търсят винаги близостта на майката, защото именно при нея е и храната и закрилата. Те още не знаят, че се намират в жилище, което е безопасно.

-   За много новородени бебета е характерно кърменето на куп – това са много чести кърмения през кратък интервал то време – бебето суче добре и сякаш се засища, но 10-15 минути след това отново иска да яде и така няколко пъти. Това поведение е естествено. Предполага се, че така се засищат с повече калории за един по-дълъг сън

-   Правилно си забелязала, че схемата, която докторката ти е направила на 2.5 – 3 часа може да не е съвсем удачна за кърмено бебе. За кърмените бебета е естествено да имат нужда да сучат по-често от 2.5-3 часа, тъй като кърмата, като естествена храна за бебето, се усвоява много лесно и пълноценно, а именно между 30 и 90 минути. Ето защо и препоръките на редица световно признати педиатрични организации по света са бебетата да бъдат кърмени между 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 пъти е минимума. Повечето бебета биха се нуждаели от сукане поне 10-12 пъти за денонощие, като е добре да имат не повече от една 4 часова пауза от сън.  А когато има съмнения за недостатъчно кърма, именно честото и ефективно сукане на бебето е това, което стимулира гърдите по-най-добрия начин за повече кърма. Колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече кърма би имало за него.

-   Много майки не могат да се изцеждат нито преди, нито след кърмене и въпреки това кърмят бебетата си успешно. Причината е, че няма помпа или техника на изцеждане на ръка, която да може да стимулира гърдите на майката толкова добре, колкото едно добре сучещо бебе. И опита на много майки е показал, че когато бебето суче от гърда, може да изсуче няколко пъти повече кърма, от колкото майката може да изцеди с помпа.

-   Сравняването на кърмените бебета с тези които се хранят с АМ, може да създаде сериозно объркване. За разлика от АМ, кърмата е жива течност и тя се променя непрекъснато, за да може да отговори на непрестанно променящите се потребности на растящото бебе. Също така кърменото бебе, когато суче от гърда, може да регулира само, кога от какво количество кърма се нуждае – понякога може да изсуква повече, друг път по-малко, понякога може да суче много често през денонощието, друг по-рядко и в крайна сметка да получава адекватно количество кърма, да расте и да наддава. АМ не се променя през първите 6 месеца и за това е нужно при него непрекъснато да се увеличава количеството.

-   По отношение на честото кърмене – през първите 6 седмици, тъй като бебетата са все още уязвими е важно майката да следи повечето неща около кърменето – да има между 8 и 12 кърмения за денонощие; да събужда бебето за хранене, ако то спи повече; да следи за ефективното сукане – да не го оставя да заспи на гърда преди да се е нахранило; да следи пелените. След първите 6 седмици, ако бебето наддава и се развива добре и е здраво, тогава може да се премине на кърмене на поискване.

....

По отношение на дохранването с АМ – до дохранване с АМ би следвало да се стига в краен случай. Обичайно има много мерки, които могат да се предприемат преди да се наложи дохранване, а когато се налага то е само, колкото е нужно.

....

- добре да има поне 1-2 кърмения през нощта в периода между полунощ и 7-8 сутринта;

- добра идея е може да е да предлагаш кърмене на Цвети, винаги щом видиш, че е неспокойна, дори да е сукала малко време преди това.

Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси не се колебай да пишеш.

bouquet

ПП: Нямам възможност да прегледам комуникацията ви с Tony_st, надявам се, че не съм я повторила. )

# 128
  • Варна
Благодаря, мамчета! 
Ana-Sofia, добра идея за непрестани разходки. Вярно, че си ходя доста, че трябва и да се отслабва, но ако ходя по 3-4ч ще излизам 1 път на 3 дни, а и морската(от входа до зоологическата я правя 30мин и няма накъде повече да се ходи, а и аз съм човек и ми се почива) Laughing така, че спокойно мога да си почивам, а ти си кърми колкото искаш. Тъкмо няма да ставаме хих
geryll, нашите вярно се видяха в родилното, но май са си поприказвали  Laughing същото мазане е като яде. Така лакомо дърпа, че не успява да преглътне и тече ли тече... хих На 1 хранене по 1 лигавник+1 кърпичка и пера ли като луда всеки ден пълна пералня. Това успокояване заради коликите е направо убийствено на моменти, но какво да ги правим човеците. Не на последно място-честит празник! Днес(вече вчера  Blush) като видях, че е Симеоновден се сетих за твоя юнак, но докато стигна до форума деня си мина. Вече нали съм пак подвижна та навън спахме, а вкъщи съчетавахме успокояване+простиране+гладене+миене+приготвяне на багажа на мъжо и за финал, когато си мислех, че блаженно ще почина с него след банята и хапването му, решихме да напишкаме леглото на мама и татко и хайде на ново-смяна на чаршафи, пране, простиране  #Crazy имам чувството, че по цял ден това правя.

# 129
Eli70o0 Благодаря ти! Явно наистина си имат договорка двамата, същата работа сме и с лигавниците и кърпите  Laughing

# 130
И моя не спира да реве, нито спи нито нищо... луда работа. Суче по малко и заспива, а като го сложа в леглото се ококорва и почва да ревтуни. Само някакви ръмжащи звуци издава, и не се оригва след хранене почти винаги някой има ли същия проблем? За капките даваме и коликинд и еспумизан, ама май нищо не помага. С еспумизана сякаш е по-добре.

# 131
  • София
Мами, що гладите, бе?

Аз се старая много в простирането (даже ММ съм го освободила от това мероприятие с бебешките дрешки), после прилежно ги сгъвам и оставям да постоят няколко часа затиснати под собствената си тежест и някоя по-тежка моя дреха, и после редя в шкафа.

Нямаше нужда да стана многодетна, за да се изтарикатя - още ворото бебе го изгладих еднократно и то преди да се роди, и това му беше... Експериментирах, след като видях, че на първото нищо не му стана след не-гладене след 3 месец.

# 132
Здравейте и от мен! Имаме си момиченце - роди се на 22.08 - 2800 - мъниче Heart Eyes
Имам въпрос към ЛЛЛ:
Малката е вече на 8 дни и се мъчим много с това кърмене. Слагам я на гърдите - и на двете по ред, суче около 30 минути общо и след като я измеря винаги се вижда, че е изяла не повече от 30-40 гр. След това й давам кърма, ако имам изцедена и в повечето случай тя си е още гладна и търси още храна. Тогава й давам и 20-30 АМ.
След всяко нейно ядене се цедя и винаги излиза още 20-та мл общо.
Притеснявам се, че кърмата ми започва да намалява, а не да се увеличава, както би трябвало да стане. Пия по 1.5 л лактогонен чай, пия много течности, ям супи и цедя допълнително за стимулация, но не се получава. Имам огромното желание да си храня детенцето само с кърма, но не се получава  Cry
Дайте ми съвет какво да направя, за да стимулирам повече кърма. Има ли медикамент, който може да ми помогне? От болницата ни изписаха 2620, а за 4-5 дни е качила само 90 гр.

Здравей, akemi и честито бебче!

Чудесно е, че се опитваш да търсиш допълнителна информация за успешно кърмене. Медикамент за увеличаване накърмата има и той се нарича често кърмене. Simple Smile Това е така, защото кърмата се образува предимно в процесът на кърмене, т.е. Колкото повече бебето суче, толкова повече кърма се образува в гърдите. Тук на 100 % важи правилото, че търсенето определя предлагането.

Бих искала да отбележа, че за новородено е напълно нормално да суче по 30-40 мин, а понякога и повече, защото новородените са мънички и бързо се изморяват да сучат, както вероятно се случва и с твоето бебче. При много бебета на тази възраст подобно поведение е напълно нормално, защото от една страна стомахчето на бебето е много мъничко и то бързо се напълва и засища, а от друга кърмата се усвоява по-бързо, предвид количествата.
Би ли споделила как е организирано кърменето ви? Колко често суче малката за едно денонощие? Колко пъти се налага да я дохранваш с кърма и колко пъти с АМ? Препоръчително е новородените да имат 10-12 кърмения за денонощие, което означава, че би следвало да се хранят на около 2 ч. - 2,5 ч. от началото на едното хранене до началото на следващото.

Контролните тегления на всяко кърмене не дават почти никаква информация за това колко е изяло бебето, защото кърмените бебета може да изсукват различни количества мляко по различно време от денонощието. Ето защо е важно новороденото да изпива/изсуква определено количество мляко за денонощие. Това означава, че дори следобед да е хапнало по-малко, то е много вероятно през нощта, или в ранните часове на деня да изсуква повече мляко и така да успява да си набави общия прием на мляко за денонощие, което да му помага да расте и наддава оптимално.

Един от начините бебето да приеме повечко мляко е прилагането на компресия на гърдата, докато то суче. Ето тук може да видиш практически как се прави - http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA Понякога бебета се лъжат и поемат повечко количество кърма в полусън, или преди да успеят да се успят.

Би могла да опиташ следното нещо: да кърмиш от едната гърда, когато бебето се измори и не усещаш да преглъща да приложиш компресия. Когато и с компресия вече не се чува онзи спицифичен звук на преглъщане, едва тогава би могла да преместиш малката на другата гърда. След като усетиш, че и там е успяла да изсуче количеството сама, да приложиш копресия отново. Ако и след това тя има още нужда да се храни би могла да я върнеш отново на първата гърда и да приложиш компресия, за да изсуче и междувременно образувалото се мляко в нея. Същото упражнение може да се повтори няколко пъти за двете гърди – това би помогнало да бебето да изсуче повече мляко, от което има нужда, а в същото време би заявила на организма ти, че има нужда от допълнителни количества мляко. До няколоко дни би следвало лактацията да се увеличи, според нуждите на бебето и тя да успява да се храни от гърда.

Надявам се тази информация да ти е полезна и съвсем скоро притесненията да останат зад гърба ви. Не се притеснявай да пишеш, ако имаш допълнителни въпроси. Ще очаквам развитието при вас с интерес. Поздрави!
 bouquet

# 133
Момичета страхотни сладури имате, а Макс и Марти си приличат много,направо си помислих че са едно дете.И моята беба е вече там, Grinning Grinning Grinning
И ние вчера ръмжахме и се сърдихме доката сучеше проревава и рита с крачета,пуска и после пак няколко пъти цоква,неспокойна си беше.Но пак си слушка.Аз искам съвсем да не измрънка Laughing Laughing Laughing Laughing
Аз имам помошници-свекърва ми която и в домакинската работа ми помага и с баткото се разправя и пак имам чувството че цял ден не сядам-но и ние сме много гарджета и всеки ден яко готвене и пране Grinning Grinning Grinning.А и гледам и къщата да не анемаря че после няма изчистване, а и нали ще ставам пак ученичка Laughing Laughing Laughing
Днес да ви се похваля моят син сменя памперс- и ми вика фасулска работа Grinning Grinning Grinning

# 134
mama hrisi браво за помощниците Simple Smile какви са тези възглавници за колики и доволни ли сте който има такава. Че нашия много се превива милия и е все червен и има много газове и се чудя какво да го правя, чак не спи сега за малко се успокои  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт