Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 902
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
  • Точно където трябва
Май стана  Grinning
Редактирам се да допиша, че бебка се размрънка-Сърчице и мама Ирина, какви са тези коси, какво е това чудо!!! Ако е вярно приказката за киселините и косата, като знам аз за тези 5 косъма какво преживях, направо не мога да си ви представя!

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 16:47 от elliee

# 166
  • София
стана да Simple Smile,малка красавица в бяло със страхотно име Simple Smile

Днес моята бочолинка е голяма поспаливка,да не дърпам дявола ама дано да е от тези хапчета дето почнах да давам за коликите,по-назад писах.

# 167
Помните ли ме  Grinning
Ние от миналия понеделник сме в пълен комплект-най-сетне!
Сега ги водя по всякакви доктори, но така е с недоносени деца. От стандартните ги водих на ортопед.
Храненето-изцеждам се и така им давам. За сега ми стига, трудно, но ми стига.
За перилните препарати-аз използвам Бочко и съм доволна.

# 168
  • София, св. Троица

Скрит текст:
Към ЛЛЛ. Бебе Боян се роди на 21 август, но заради усложнения от нормалното му раждане не можахме дори да се опитаме да се кърмим и ме почнаха с лекарства и ми забраниха да го кърмя. Сега още осем дена най-малко няма да можем т.к. от утре пак съм на антибиотик за седем дена. Опитвам се да се цедя на всяко негово хранене, но си признавам, че ми е трудно и пропускам някой, когато съм много уморена или той плаче и трябва да го гушкам. Страшно ми е гадно как хвърлям кърмата, но няма как. Докато бях в болницата събирах на цедене по около 70/80 мл от двете гърди, вкъщи нещата зазляха...може би като ефект от умора, лекарства и притеснения. Млякото ми вече е бяло и по-рядко в сравнение с това което цедях в болницата -  жълто и гъсто. Ще се боря с цеденето, но въпроса ми е от тук на къде след това, когато свърша хаповете.....как да процедирам след повече от две седмици изкуствено хранене....въобще как да започна .....да цедя и давам от бутилка, кога да се пробвам, как да преценя колко добавка да давам т.к. явно няма да му стига от мен, като гледам по колко цедя сега???? Въобще ако има някаква схема как се минава от изкуствено към кърмене - мислех си може би да го сложа на гърда след като съм подърпала малко с помпата да тръгне и докато той още не е много гладен, че тогава е направо истеричен. Да видя какво ще направи и после освен да цедя и дам с бутилка. Но пък направо не знам как после да преценя колко и дали да давам добавка  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Лошото е, че това предполага, че скоро няма да имам никакъв нормален режим на хранене така и направо не знам дали ще ми стигнат силите, че и без това още се боря с последиците от раждането. Благодаря предварително за помощта.

Astined, привет и честит да ти е Боян!
През сериозно начало сте минали двамата с него, но е похвално, че се опитваш въпреки трудностите да изцеждаш кърма и търсиш допълнителна информация за връщането му на гърда. Знам колко натоварващо може да е постоянното изцеждане на мляко и те поздравявам за решението да го правиш.
Като начало, ако прецениш, би могла да напишеш какъв антибиотик са ти предписали лекуващите те лекари. Може да проверим в справочниците дали е съвместим с кърменето. Обичайно предоставяме тази информация на майките и те преценяват дали да я обсъдят с лекаря си и дали е възможно да се обмислят и варианти с този, или подобен лекарствен препарат, който да е съвместим.

По отношение на изцеждането: нормално е кърмата да променя вида си с течение на времето. Както вероятно знаеш в първите дни след раждането тече предимно коластра, която е почти прозрачна, жълтеникава течност, в малки количества, но пък за сметка на това е много богата на хранителни вещества. Новородените бебенца растат буквално с часове и затова организмът на майката  е устроен така, че да задоволява нуждите на бебето и съответно променя плавно и вида на млякото. В следващите дни то става по-гъсто и наситено – тъй нареченото преходно мляко и в последствие избледнява и добива вида, който и ти си видяла. Това е нормален процес на развитие. Нормално е също леко да намалее млякото при изцеждане в ситуацията, която описваш. За да се поддържа лактацията, която е необходима за бебето е необходимо да се изцеждат гърдите толкова пъти, колкото бебето би сукало от тях. За новородените е препоръчително хранене от 10 – 12 пъти в денонощието, или иначе казано на около 2 – 2,5 ч от началото на едното хранене до началото на следващото. Добрата новина е, че кърмата може да се регулира спрямо нуждите на бебето и когато то се върне към гърдата и започне да се храни от нея е възможно до няколко дни организма на майката да се настрои така, че да отговори на нуждите му.

Един от най-добрите начини за поддържането и стимулирането на лактацията е сукането на бебето от гърда. Има и бебета, които отказват гърда по една, или друга причина, но постепенно с насоки и помощ за майката и някои усилия и трикове приложени от нея се съгласяват да засучат и да се върнат към сукането от гърда.

Ако мислиш,че е подходящо при вас би могла като начало да опиташ да храниш Боян по алтернативен начин, а не с шише – например с чашка, или пипета, а защо не и с лъжичка? Много новородени учудват майките си с това, че умеят да изпият млякото си от чашка без прекалени усилия от страна на майката. Ето и едно клипче, което нагледно показва как новородено пие от чашка.

Приемането на млякото от шише и сукането от гърда се различава доста: когато бебето пие кърма от шише, засукването на биберона е плитко и той пуска лесно и бързо млякото, а бебето не полага достатъчно усилия за да получи храната си. Докато при сукането от гърда в устата на бебето би следвало да попадне освен зърното и част от ареолата, което прави засукването по-дълбоко, но и ефективно при изсукването на гърдата. Залъгалката-биберон също може да има неприятен ефект върху засукването от гърда – Боян ползва ли залъгалка? Ето защо бебетата се объркват и често това може да е причина да отказват да сучат, но с търпение, спокойствие и желание много майки успяват на върнат бебетата си да сучат от гърдите им.

Много бебета са склонни да сучат в полусънно състояние. Ако искаш би могла да опиташ да му предлагаш да засуче когато се пробужда, или пък когато се унася да заспива.

Друго, което би могло да помогне да се върне бебето на гърда е да му се предлага да суче преди дохранването от чашка/лъжичка/пипета. Така, ако не е прекалено гладно може да е склонно да засуче и от гърдата. Чудесно си се сетила, че изцеждането в началото би било подходящо, защото така вероятността млякото да потече по-лесно в устата на бебето след като засуче е голяма и то вероятно не би имало против да суче от гърда когато млякото тече по-лесно.

Храненето на по-чести интервали е друг подходящ подход за връщане към гърда, т.е. да не се чака бебето да огладнее, за да не се изнервя, че трябва да положи малко усилия, за да потече кърмата. Обикновено първите признаци, че бебето е гладно са когато започне да си слага ръчички в устата, или леко да промрънква, да върти главичка наляво надясно и да прави сукателни движения с устичка - при тези знаци може да му се предложи да суче.

Изтеглянето на зърната с помпата преди даването на бебето да засуче също е идеален метод за да се помогне на кърмата да тръгне по-лесно и също би имало реален шанс бебето да суче когато полага по-малко усилия за това. Друго, което би могло да помогне е да се остави малко кърма по зърното - мирисът и ароматът ѝ понякога успяват да възбудят интереса на бебето към зърното и съответно кърменето.

Още нещо, което много майки споделят, че им е помогнало за връщането на бебето на гърда е гушкането “кожа до кожа“. Може да опиташ, току виж и при вас проработило. Това означава да се съблечете до кръста и ти и бебето и да полегнете заедно. Така приятно гушнати да полежите в леглото заедно кожа до кожа, или да поседите на дивана, за да може бебето да има достъп до гърдите когато има нужда да посуче. Докосването по кожата активизира инстинктите на бебето да суче, а и така то усеща близостта с мама и много често предпочита да се успокоява гушнато в мама и да суче от гърда. Често пъти за успеха допринася и спокойната обстановка и/или кърменето в притъмнено помещение, което би могло да успи бебето и то естествено да засуче и да се нахрани в полусън.

За количествата мляко за дохранване: Обичайно  се предлага на бебето първо да суче от гърдите /предлага се първата гърда, помага му се евентуално с компресия да я изсуче, след това се слага на втората/ и ако има нужда от още храна – т.е. прави познатите движения с уста, примрънква и т.н. е препоръчително да се дохранва с изцедена кърма, която се предлага с чашка, пипета, или лъжичка, защото по този начин то има възможност да откаже храната като избута лъжичката/пипетата, или чашката с езиче и да престане да преглъща. Когато едно бебе се дохранва с биберон то обичайно само преглъща изливащото се мляко в устата му и му е трудно да „откаже“ да се храни, когато вече се е наситило.

Ако мислиш, че и при вас това би могло да се случи не се колебай да ни пишеш и да обсъдим допълнителни варианти, които да опитате и които може да помогнат в това начинание.
Ща очаквам да пишеш и да ни държиш в течение как се случват нещата при вас.
  bouquet

В болницата бях на два антибиотика, но не те бяха проблема (до колкото знам там дават такива които не се излъчват с кърмата) а Калимин, който ми даваха заради катетъра. Сега антибиотика, който почнах е Аугментин. Слагам и свещички Волтарен за болката, че просто нямаше да могат да ни изпишат и трябваше спешно лекаря да ми предпише нещо, за да се събера и изляза. Гледам вече да не ги слагам, но пък така и така пия антибиотик ако ме заболи много слагам, че поне да съм по-качествен родител, но последните два дни не съм прибягвала до тях, не че няма болка, но по се търпи.

Дадох биберон още в болницата и бях с ясното съзнание, че е лощо за кърменето, но просто нали бяхме само на шише и не можех да го сложа на гърда да го успокоя просто направих този избор- все пак трябваше да се чакат определени часове за хранене. Моя бонбон се оказа много активен, а може би го хванаха болки в коремчето още там (макар лекарите да казваха, че не е възможно) т.к. е само на АМ и бях единствената която по цяла нощ обикаляше коридорите и се затваряше в празните стай да го успокоява, та в комбинация със състоянието ми биберона си беше спасение. Най-страдам, че дори една глътка не успя да вземе от мен, за да си добие антителата и стомашните бактерии и затова и може да ни се появяват коликите толкова скоро.

Малко ме отчайвате с това с пипетка и чашка, защото ми се струва, че значи въобще да не спим, а от другата седмица съм вече сама и се чудя дали ще се справя. Сега ММ ми спестява доста задължения и му приготвя храната. За сега цедя 60 мл кърма на около 3 часа (гледам да цедя докато видя, че вече струята намалява или спира). Както казах случва се да пропусна, ако го хванат болките Боянчо и тогава го взимам на корема ми и така спим. Ще видим като спра антибиотика как ще се развият нещата и ако трябва ще инвестирам в ел. помпа, за да спестявам поне това време за цедене.

Да обобщя, че сега пия Аугментин, взимам и Б-комплекс, Малтофер и Утинал форте. Може да се каже, че мога и без свещичките Волтарен - изкушавах се само защото така или иначе не мога да кърмя и от два дни не съм слагала от тях.

Здравей Astined,
Поздравления за старанието ти да си запазиш лактацията.   bouquetИмали сте начало изпълнено с предизвикателства и ти си се справила по възможно най-добря начин с информацията, с която си разполагала тогава. Била си близо до бебето си, гушкала си го и си му помогнала да се справи с болничния режим на хранене. Hug

Относно лекарствата:

Аугментин - информация за лекарството взех от тук http://apteka.framar.bg/01004501/%D0%B0%D1%83%D0%B3%D0%BC%D0%B5% … 4-glaxosmithkline
Активните съставки са amoxicillin/clavulanic acid. Според сайта TOXNET те са приемлви по време на кърмене. Ограничена информация показва, че серизони реакции у бебетата са много необичайни(малко вероятни), понякога може да се появи безпокойство, диария или обрив(моя бел. - подобни ефекти са характерни за лечението с антибиотици). Приемането на amoxicillin/clavulanic acid не е причина за прекъсване на кърменето. Добре е да се наблюдава бебето за посочените реакции.

След прием на 1г от лекарството, най-високи нива в организма на майката се наблюдават около 4-ия 5-ия час след приема.....

Средно статистическото изключително кърмено бебе би следвало да получи около 0,1 мг/кг дневно, при положение че майката взима 3 пъти по 500мг. Това е около 0,25% до 0,5% от типичната доза, за деца. Повече и по-подробна информация английски има тук:
http://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm а именно:

Скрит текст:
Drug Levels and Effects:

Summary of Use during Lactation:

Amoxicillin and clavulanic acid is acceptable to use during breastfeeding. Limited information indicates that serious reactions in infants are very uncommon during the use of amoxicillin-clavulanic acid during nursing, with restlessness, diarrhea and rash occurring occasionally. If amoxicillin-clavulanic acid is required by the mother, it is not a reason to discontinue breastfeeding. Monitor the infant for these reactions during nursing.

Drug Levels:

Maternal Levels. After a single 1 g oral dose of amoxicillin (without clavulanic acid) in 6 women, peak milk amoxicillin levels occurred 4 to 5 hours after the dose. Average milk levels were 0.69 mg/L (range 0.46 to 0.88 mg/L) at 4 hours and 0.81 mg/L (range 0.39 to 1.3 mg/L) at 5 hours after the dose.[1] Using these data, an exclusively breastfed infant would be expected to receive a maximum of about 0.1 mg/kg daily of amoxicillin with a maternal amoxicillin-clavulanate dose of 500 mg 3 times daily. This amounts to 0.25 to 0.5% of a typical infant amoxicillin dosage.

Infant Levels. Relevant published information was not found as of the revision date.

Effects in Breastfed Infants:

A small, controlled, prospective study had mothers monitor their infants for signs of adverse effects (furring of the tongue, feeding difficulties, changes in stool frequency and consistency, diaper rash, and skin rash). Weight change and the development of jaundice were also recorded. No statistical differences in these parameters were found between the infants of the control mothers and those of the 14 mothers taking amoxicillin-clavulanate.[2]

A prospective, controlled study asked mothers who called an information service about adverse reactions experience by their breastfed infants. Mothers were taking either amoxicillin or amoxicillin-clavulanic acid. Overall, adverse reactions in the infants were statistically more frequent in the amoxicillin-clavulanic acid group (22.3%) than in the amoxicillin group (7.5%) and the rate of adverse effects was dose-related. Amoxicillin-clavulanate reactions consisted of restlessness (8.9%), diarrhea (5.9%), rash (5.9%), and constipation (1.5%), although no single adverse effect was statistically more frequent than in the amoxicillin group. One infant whose mother was taking 1.5 g daily of amoxicillin-clavulanic acid developed mildly elevated liver enzymes (AST and ALT) during maternal therapy that returned to normal 10 days after discontinuation of the drug.[3]

A 2-month-old infant breastfed since birth. His mother had taken many medications during pregnancy, but she did not recall their identity. She developed mastitis and was treated with amoxicillin/clavulanic acid 1 gram orally every 12 hours and gentamicin 160 mg intramuscularly once daily. The infant was breastfed for 10 minutes starting 15 minutes after the first dose of both drugs. About 20 minutes later, the infant developed a generalized urticaria which disappeared after 30 minutes. A few hours later, the infant breastfed again and the urticaria reappeared after 15 minutes and disappeared after an hour. After switching to formula feeding and no further infant exposure to penicillins, the reaction did not reappear with follow-up to 16 months of age. The adverse reaction was probably caused by the antibiotics in breastmilk. The drug that caused the reaction cannot be determined, but it was most likely the amoxicillin/clavulanic acid.[4]

Effects on Lactation and Breastmilk:

Relevant published information was not found as of the revision date.

References:

1. Kafetzis DA, Siafas CA, Georgakopoulos PA et al. Passage of cephalosporins and amoxicillin into the breast milk. Acta Paediatr Scand. 1981;70:285-8. PMID: 7246123
2. Campbell AC, McElnay JC, Passmore CM. The excretion of ampicillin in breast milk and its effect on the suckling infant. Br J Clin Pharmacol. 1991;31:230p. Abstract. PMC: PMC1368401
3. Benyamini L, Merlob P, Stahl B et al. The safety of amoxicillin/clavulanic acid and cefuroxime during lactation. Ther Drug Monit. 2005;27:499-502. PMID: 16044108
4. Cherif F, El Aidli S, Kastalli S et al. Drug induced urticaria via breastfeeding. Fundam Clin Pharmacol. 2009;23 (Suppl 1):37. Abstract 203. DOI: doi:10.1111/j.1472-8206.2009.00689.x

Според сайта http://e-lactancia.org amoxicillin е с ниво на безопасност 0, т.е. счита се за безопасно. Класивфкацията на нивата на безопасност в този сайт са от 0 до 3. Повече можеш да видиш тук http://e-lactancia.org/search?q=Amoxicillin

Относно Уринал Акут (предполагам това имам предвид), в самата листовка е посочено в т.2, че лекарството е съвместмо с кърменето

Скрит текст:
2. Безопасност

Голямо предимство на Уринал Акут е възможността продуктът да се приема дори по време на бременност и кърмене, естествено след консултация с лекар. Уринал Акут съдържа само естествени субстанции и не притежава неблагоприятни странични ефекти.

Още за: УРИНАЛ АКУТ табл. * 10 ВАЛМАРК (URINAL ACUT tabl. * 10 WALMARK), цена и информация
от framar.bg[/color]

Витамин Б комплекс според сайта http://e-lactancia.org също е ниво 0, т.е. съвместим с кърменето http://e-lactancia.org/alias_en/293

Относно Малтофер - според листовката "Приложението на Малтофер Фол не води до нежелани ефекти върху кърмачето" от framar.bg

Предоставената информация за съвместимостта на лекарствата с кърменето, следва да бъде обсъдена с лекуващия лекар.

Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси ние сме на насреща.

bouquet

# 169
Здравейте мамчета!
Ние днес бяхме на консултация.Още не ни е минала жълтеницата и лекарката каза да му давам глюкоза на едно от нощните хранения.Трябвало да започна да го отбивам от едното нощно хранене.На мен ми се струва още рано. Вие как мислите? Иначе сме качили 400 гр  за 9 дни.

# 170
Майчета, по колко наакани памперса е нормално да имат бебетата за 24часа и на кой ден се смята че е  запек?

# 171
Въпрос към ЛЛЛ - нашето момиче е вече на почти месец и е наддала 900 грама, но тръгна ли да изцеждам гърдата, от която трябва да яде количеството е 50 -75 мл. А знам, че трябва да яде повече. Иначе тя яде от едната гърда около 10 минути и заспива, след което прпбвам да я изцеда и нищо не тръгва. Мисля, че ми намаля кърмата и не знам как да я засиля отново. А също и тя много повръща след всяко хранене. Ако има някакви начини за увеличаване на кърмата моля за съвет

# 172
Как точно да  давам глюкозата  на бебо?Трябва ли да я затоплям предварително или не?
Моля ако някой знае да пише .
Благодаря !

# 173
  • Точно където трябва
Как точно да  давам глюкозата  на бебо?Трябва ли да я затоплям предварително или не?
Моля ако някой знае да пише .
Благодаря !
Да, затопля се. Дръж я неотворена в хладилник и дърпай със спринцовка.

# 174
  • Варна
Eti*, радвам се, че се отчете! Мислихме те и най-вече малкия ти мъж с всички премеждия, през които мина. Радвам се, че вече всички сте си вкъщи! От това по-хубаво няма!
geryll, честита месечинка! Сещам се как преди месец те видях при бебетата и се чудех при кого си на свиждане  Embarassed  Hug и аз пропуших..  Blush
За МГ-хубаво ли е времето сме с часове там. Днес изпратих гостите и нямам опашка Laughing
За паролата-пишете ЛС, че ще пропусна някого.
Сега отивам да гледам сладури, че май има нови снимки Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 22:04 от eli70o0

# 175
А къде е албума Embarassed  ? Аз парола имам, но успявам да вляза само ако някой е посочил линккъм него.

# 176
Асти, аз на моите дечица им давам Малтофер по 4-6 капки дневно, така че нямам как, приемай го, да навреди на бебчето ти.

# 177
geryll, честита месечинка! Днес си мислих за теб- с Алекс се разхождахме в парка до вас. Ако ходиш там, може да се засечем.
Eti*, браво на твоите борбени бебоци.
Да се отчета и аз- днес бяхме на консултация. За един месец сме наддали 1250гр. и сме порастнали с 5см. Обаче са ни излезли едни пъпки по цялото лице, та ни изписаха някакво кремче да мажем. И пъпа ни още не се е прибрал, много се надявам лепенките да помогнат, че можело да се стигне и до операция. Sad
Относно прането и гладенето-аз пера с Рекс бебе и гладя всичко.

# 178
Здравейте мамита , аз да кажа 4е си преносвам с 4 дни и утре влизам в болницата .... много ме е страх , незнам какво ще правят. Май вси4ко зависи от състоянието на бебка.

Стискайте палци , моля ви вси4ко да мине бързо и лесно  Hug

# 179
eli70o0 благодаря Simple Smile аз пък си мислех, че вече сте си в къщи и също така бях изненадана да те видя при бебетата  Crazy (до някъде е успокоително, че не съм единствената  Blush). Като заговорихме за МГ и времето се развали  Rolling Eyes Аз другата седмица ще имам посещение за седмица но пак може и да успея да се включа за една разходка.
danetta и на теб ти благодаря! С моя мушмул сме там всеки ден след 15,30ч обикаляме из парка (днес ще пропуснем, като гледам времето). Обади се следващия път като идвате насам, аз ако не съм там съм по улиците около блока ни  Laughing
Sisskata стискаме ти палци!
Eti* мислех те, радвам се че най - после сте си в пълен състав, желая ви да сте здравички всички!  Hug

Последна редакция: чт, 04 сеп 2014, 09:37 от gerryll

Общи условия

Активация на акаунт