Япония

• 76 577
  • 591
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
О,да,това за храмовете е така .и ние може би по-набръжко ще минем по храмовете, смятам,че след 3-4 вече ще дойде в повече.
Писанка, и ние така за седмица поради същата причини. Но, пак е много по-добре от  нищо. И винаги си оставаме ,където и да  отидем, нещо за виждане следващия път, ей  така , за стимул. Важно е да се усети духа, традициите, да се види и модерното ,  ясно е,че все ще има нещо невидяно.  Peace

# 451
Да, аз съм от хората, които не могат да гледат храмове до безкрай. Особено след две други азиатски дестинации с будистки храмове, в Япония съвсем ми дойдоха в повече. С което не искам да кажа да не се гледат, задължително да се гледат, но най- основните, най- важните и толкова. С приоритет където има красиви градини.

# 452
Наистина има толкова много други разнообразни и интересни неща за правене/гледане! Не е толкова важно кое е световно културно наследство и колко хора са отишли да го видят. Например комплекса Асакуса е тоооолкова комерсиаизиран и не бих казала особенно красив, но е най-известния в Токио и понеже Токио е най-посещаваният град съответно най-много хора отиват там. Както и Chandni каза - в малките провинциални места може да си прекарате прекрасно и да усетите "истинската" Япония най-много. В баланса е истината.
Има много информационни центрове напоследък, с много и добре говорещи английски хора, които с удоволствие ще ви опътят, помогнат и насочат. Уърк шопове, лекции, концерти - в големите културни центрове винаги тече нещо интересно.
Много хора са във възторг и от Коясан - спане в храм в свещенната планина Коя.
http://eng.shukubo.net/
В провинциалните части текат програми за привличане на туристи, има уникални възможности. Япония изживява туристически бум и отрасъла е приоритет на правителството. Въползвайте се!

# 453
  • Пловдив
Здравейте!
При нас обратното броене започна, а гледам, че писана вероятно е вече там. Вчера се опитах да си начертая най-накрая по-подробна програма за дни, но ударих на камък. Знам какво искам да видя, обаче ми се ще в определени дни да съм на едно място, което пък не кореспондира с умното планиране да се разглежда по райони и... не знам. Май май ще се наложи да импровизирам. За съжаление като ударих чертата ми се видяха много малко дни /направо часове/ в Токио и може би ще оставя Нико за друг път. Много искам да видя рибния пазар, а ако отида в понеделник в Нико, рибния пазар остава в последния ден, събота, и не знам, може би ще оставя Нико за събота евентуално, ако решим, ако ли не, каквото. Имам много лош спомен от последното ни пътуване, в Италия и то, на езерото Комо бях отделила ден, бях наблъскала възможно най-много неща в програмата и страшно много се изнерви половинката ,че трябва да препускаме от едно място на друго, и дори да има време за разглеждане, все бързаш да не изпуснеш следващото и накрая стана мазало. Не можа поне той да се наслади на деня, а беше нервен и сърдит /малко е като детенце съпружето, какво да се прави/.  Та, за сега съм решила Нико малко да го оставя настрана, за сметка на една по-спокойна и възможна разходка из самото Токио. Също така, последния ден в Киото смятам да го отделя за Нара /и евентуално Кобе/, и чак вечерта от Кобе да пътуваме за Токио. Не знам дали е ок, но ми се ще да видя парка на Нара, най-старата дървена постройка, Будата, а в Кобе ми се ще да се кача на Лифта  и разгледам градината с подправки и билки, евентуално и Кобе бийф да хапне мъжлето, че е голям фен на телешкото. Та, ако може да ми препоръчате някъде за хапване на не най-скъпи цени , в Киото , Нара или Кобе, ще съм благодарна.
И това, което най-ме притеснява след всичко изчетено е , дали ще намираме правилните изходи на метрото. Дано си го пише на тези големи табели вътре, чеееее ... много неприятно да се лутаме така. Имам мапс.ми, дано ми помогне някак. Така или иначе, човек не може да бъде подготвен за всичко, каквото стане, все пак не се отива в третия свят, а в една супер цивилизована държава със стройни правила. Човек ги е измислил всички тези влакове, тунели и надписи и за човек са предназначени, нали.А днес си и представих пък какво ли е на горките японци, като дойдат на екскурзия в Бг, като тук НЯМА надписи на английски, а да не говорим, че и почти няма табели. Редовно ни се случва да ходим някъде, еко пътеки и какво ли не и да се лутаме с часове, докато намерим пътя, щото никой не се е постарал да сложи табелка. та така. Стига със словоизляянията, в петък летим, ако имам някакви доуточнения, ще пиша. Като се върнем, живот и здраве, ще дам репортаж. Весел ден!

# 454
Здравейте!
Та, за сега съм решила Нико малко да го оставя настрана, за сметка на една по-спокойна и възможна разходка из самото Токио. Също така, последния ден в Киото смятам да го отделя за Нара /и евентуално Кобе/, и чак вечерта от Кобе да пътуваме за Токио. Не знам дали е ок, но ми се ще да видя парка на Нара, най-старата дървена постройка, Будата, а в Кобе ми се ще да се кача на Лифта  и разгледам градината с подправки и билки, евентуално и Кобе бийф да хапне мъжлето, че е голям фен на телешкото. Та, ако може да ми препоръчате някъде за хапване на не най-скъпи цени , в Киото , Нара или Кобе, ще съм благодарна.
И това, което най-ме притеснява след всичко изчетено е , дали ще намираме правилните изходи на метрото. Дано си го пише на тези големи табели вътре, чеееее ... много неприятно да се лутаме така. Имам мапс.ми, дано ми помогне някак. Така или иначе, човек не може да бъде подготвен за всичко, каквото стане, все пак не се отива в третия свят, а в една супер цивилизована държава със стройни правила. Човек ги е измислил всички тези влакове, тунели и надписи и за човек са предназначени, нали.
Не знам как си представяте "спокойна разходка" из Токио. Аз такива тълпи като там другаде не съм виждала. Един ден за Киото, че и Нара, а накрая Кобе ми се струва невъзможно. Паркът на Нара определено си струва да се види. Има много сърнички, които са съвсем питомни и можете да купите бисквитки, с които се хранят. Храмовете там също са интересни. Разстоянията, обаче не са малки и за Нара няколко часа до обад няма да успеете да видите повечето. Дано мъжът ви да харесва и нещо друго освен телешко, защото цените там на месото, плодовете и зеленчуците са убийствени, а и телешко можете да ядете навсякъде. Препоръчвам ви да опитате риба и скариди. Не разчитайте, че лесно ще се оправите с метрото и влаковете в Япония. Изходите наистина са означени с надписи и на латиница, но са японски. Случи ми се да питам един клас гимназисти дали спирката на картата на японски е тази и на картата на английски. Настана такава суматоха. Избутаха отличничката на класа и тя след много мислене и притеснения ми каза, че да това е. Повечето Японци изпадат в ужас, когато им заговорите на английски. Когато те ви отговорят обаче, вие изподате в ужас. В големите туристически градове може и да видите чужденци и съответно там хората поназнайват английски, извън тях всичко е само на японски. Правила има и те наистина се спазват. Боклуци не се изхвърлят. Кошчета обаче няма. Прибирате си боклука и го хвърляте у дома (в хотела). Търсете "западни" тоалетни. Типичните японски тоалетни са нешо като турските. Така и не разбрах как се ползват. Обувки се събуват на много места - в традиционни ресторанти, в магазини за кимона, в музеи, в поликлиники и пр. Затова си носете обувки, които лесно се събуват и обуват. В Киото има карти за цялата градска мрежа и ние пътувахме с такива за да не се занимаваме с билети. Интересните места не са на пеша разстояние едно от друго. Между градовете си струва са се използва скоростния им влк Шинкансен. Пести се време.

# 455
Пропуснах да ви кажа да си пазите билета от метрото като влизате, защото на излизане ще ви трябва. Ако е карта за цял ден, като минавате през портала и си пуснете картата, за да се отвори, ще ви я върне. Ако е еднократен билет, ще я глътне. Цивилизована страна е - дума да няма, но е друга цивилизация.

# 456
Забравих да ви кажа и да си носите пари в кеш. Постерминали има в някои магазини, но за транспорта се плаща в кеш. Не се краде!

# 457
  • Пловдив
Под спокойна разходка имах предвид да не препускам от забележителност на забелвжителност с цел да ги вместя за ден и половина,а не,че ще зяпам лежерно токийските улици / макар че вероятно и това е възможно технически/. В Киото имаме три пълни дни, отделно е разходката до Нара, евентуално отделно е и Кобето,ако го решим. Ясно е,че няма само телешко да яде, но веднъж поне ще си го позволим, а той дори е ял истинско Кобе бийф, но в Европа. Друго е там все пак. Пари имаме и йени достатъчно, отделно си носим винаги и евро и долари и кредитни карти. За билета за Метрото знаех, а проблем с ориентацията също ще има, но няма как, и все пак Япония не е на луната. Peace

# 458
Сигурно ще ви хареса. Ние бяхме там, когато цъфтят вишните, но есента също е прекрасна и топла. Японците са много мили хора.

# 459
  • The QC to be!!!
Това с телешкото, ако не сте яли качеството което японците смятат за качествено, може и да ви се стори супер преувеличено. За мен и половинката  Sick не мерси, тяхната категория за качесвено Коби телешко не се изобщо вкл. с нашата класация за нещо което бихме искали да повторим. Но, да не забравяме, това е съвсем друга култура и техните храни, не допадат на всички, както и нашите де.  Peace

# 460
Здравейте,

моля да ми препоръчате сериозна туристическа фирма, която организира екскурзии в Япония, може и на лични, разбира се. Аз съм от тези туристи, които нямат време и нерви сами да си организират пътуването, обичам да ме таралянкат натам-насам  Laughing

Благодаря ви предварително

# 461
Не разчитайте, че лесно ще се оправите с метрото и влаковете в Япония.
Ммм... не съм съгласна изобщо с това заключение. Точно след ден използване на JR-влакове и метро съвсем успешно планираш и използваш тези видове транспорт без кой знае какви усилия.  Peace

А дилемата Никко - Рибен пазар ... Какво очакваш да видите на рибния пазар? Да, огромен, оживен, но разглеждането е леко неприятно, защото усещаш, че си някакъв навлек там, който само блее, а около теб хвърчат забързани служители, които се опитват да си вършат работата сред хаоса, за който много спомагат блеещите туристи. За едночасова разходка става, нищо впечатляващо. Освен ако не се строите в 5 часа за аукционите на риба тон ...

В Япония всичко е изключително добре организирано и в помощ на туристите. Честно казано в Лондон се лутахме повече, отколкото в Токио ...  ooooh!

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 21:45 от Chandni

# 462
Подкрепям за рибния пазар - ако ще жертваш нещо защо ще е Никко? Те не го ли преместиха вече тоя пазар?
Нара за един ден от Киото става, но Нара и Кобе  newsm78 трудно. Аз бих те посъветвала да си се разходите из Нара на спокойствие, да разгледате парка, да отидете в Тодайджи (най-голямата дървена постройка), да отидете в двете градини до него Исуйен и Йошикиен, после да се спуснете на юг към стария град, да надникнете по дюкянчетата, да хапнете телешко и ако имате сили - мяткате се на Кинтецу линията и ви откарва директно в Кобе. Но ще имате време само за нощен чайна таун и светлините на пристанището. Стъмва се в 18.

В Нара мога да препоръчам два ресторанта единият е специално за Кобе телешко :
Ciel Bleu Отзивите за него са много добри, особенно за храната.
Аз лично харесвам Танака - намира се в стария град, точно срещу входа на Гангоджи - първият будистки храм в Япония. Страхотна атмосфера и храна, телешкото е порода "японско чернокосместо говедо" (не знам как точно да преведа), заслужава си всяка йена! Не далеч от него е Харушика сакеджийницата - много горещо препоръчвам, за 500 йени опитваш 5 вида саке, едно допълнително шампанизирано и чашката си ти остава за спомен.

Не знам какви са "техните" и "нашите" стандарти и вкусове, точно преди 3 дни препоръчах Танака на трима германци, които бяха в Киото по бизнес, изказаха само суперлативи. Може и да е било от любезност, но по принцип постовете на Baby* за Япония винаги предизвикват усещане за паралена реалност у мен... newsm78 Ако клас А5 уагю не е "качествено" страх ме е да попитам с какво си готвите телешкото варено у вас  Mr. Green

Сега се сещам, че може да отидете в Нара рано сутринта и да оставите багажите си на гардероб. В един новооткрит инфо център има безплатен сървис, както и много забавления и уъркшопове, много услужливи служители. До Сарусава езерото, в подножието на пагодата на Кофукуджи. Ресторанта Танака е надолу по същата улица, както и едно магазинче за кимона и кукли втора употреба по за 500 йени.
http://en.japantravel.com/view/nara-visitor-centre-inn
И след като изкарате един пълен ден в Нара може да си вземете багажа и да отидете да видите нощно Кобе и да преспите там, на сутринта да си видиш билките и тревите и да потеглите към Токио. Peace

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 08:12 от samuraika

# 463
  • Пловдив
Самурайка, благидаря! Ще се възползвам от съвета ти и ще прекараме цял ден в Нара. Кобето най-вероятно ще пропуснем,че вече е късно да освобождавам хотела в Токио в петък за сметка на друго място,може би. За Нико, проблема не ми беше в пазара,колкото в минималното количество дни в Токио, но днес видях една програма на един приятел, той е ходил от Токио в Нико, от там в 15 часа влака до Токио и от Токио в 17 за Киото. Може би ще направя така, хем ще ми останат два дни пълни в Токио, Нико един, една вечер и два пълни в Киото и един ден в Нара, една вечер и цял ден още в Токио, тъй като самолета лети чак в 22 часа в събота. То може и тогава да се ходи до Нико,но май в събота ще е лудница. Що се отнася до телешкото, огромно благодаря за,ресторантите,ще идем. Съжалявам да кажа, но вкуса на българина към месото е несравним с останалия свят. Слава богу,моя мъж е европеец по отношение на мръвката. Но тук в бг телешкото е кравешко, а е и от млекодайни породи, за това е жилаво и хората го готвят с часове. Телешкото за месо е съвсем друго , а да не говорим,че дори уел дан в целия свят е розово по средат,а в Италия уел дан дори е кърваво. Но повечето бг семейства /включително и моето, преди да се омъжа/ обичат супер препечено прегоряло и сухо месо, нещо, което в Европа няма как да се яде, за това и поняког не се харесва кухнята на всеки. Та, проблем с телешкото няма да имаме,ще имаме проблем с малкото дни. Нооо... И това е умопомрачително невероятно за мен. Благодаря на всички,пиша от телефон и ме извинете за грешки.

# 464
  • София
Аз пък бих избрала рибния пазар пред Нико.  Peace
Може би, защото ние не отидохме в ранни зори, а към 10 сутринта. Бяхме с гайд, спирахме на различни щандове. На едно място говорихме за рибата тон, на друго ни показаха как си точат ножовете. Имаше ужасно много и интересни плодове и зеленчуци, включително дини-куб и дини-сърце. Купихме си "микро" домати. Накрая се разходихме из други части на пазара, купихме си чай, нож, ядохме "пазарско суши", посетихме местния храм... Изобщо много ни хареса.

Общи условия

Активация на акаунт