С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 240
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
За мантуто, явно е по някакъв график, също не сме правили и ни иска педиатърката на 16.09. Ще се наложи да отсъства явно от училище този ден, ще видим. Но не е казала да се ходи другаде, а при нея.
Сисето, силно се надявам да не ни задължават да сме с униформите на 15.09., защото това жълто -зелено не знам с какво да го съчетая, освен дънки и черен панталон/ клин. Иначе, имаме рокля, която е тип туника - памучни ръкави и гръб, лице - рисувана коприна, дано да може да я облече. Ето ни тоалета за 15.09 сниман -http://mupa.snimka.bg/arts/risunki.739630.33979606
За 15.09 не знам дали ще идват баби и дядовци, няма да каним / ние имаме само един брой- свекитата и може и да дойдат, че и другата им внучка също ще е първокласничка и в същото училище.

# 466
  • София-Младост
Синът ми ще навърши 7 октомври и чак тогава ще му сложат тази  ваксина...поне така каза нашата ЛЛ. Хич нямам желание сега да се сбутвам в поликлиниката даже, направих му здравната карта още май месец...най-много да преправя датата, че не знам какво писа, промени от тогава няма.  Mr. Green
За плащането...бих позвънила в НЗОК, защо за едни патено за други-безплатно  newsm78

# 467
  • София
Узи, за децата не се дължи потребителска такса!
Скрит текст:
Стана ми тъжно. Няма да са задръстени децата ти, че нямат таблети и телефони. Може би ще са малко по-разумни и ценящи от нашите, които имат. Аз си признавам, че прекаляваме на моменти с материалните неща, осъзнавам го, но ми е трудно да устоя. Но примерно няма смартфон (който ужасно много иска), а телефон за 30 лв. и карта прима за деца, която ми струва 3 лв. на месец. Гледам да балансирам въпреки всичко, но и ми се иска да ми осигуря нещата, които иска, защото знам какво е да си мечтаеш за хубавите и модерни неща, а да ги нямаш. По-важното е да успееш това да не се отрази на самочувствието им като хора.

# 468
И на нас не ни го направи ЛЛ но не сме плащали нищо ( манту).

# 469
Калина ходи основно с обувки и по-рядко маратонки. Тази година дето и купих 2чифта с мисълта, че ще играе физическо с тях, но явно няма да стане. Едните са и малко големи, дано и стават до пролетта че да може да си ги носи. Иначе пак ще се чудя къде да ги продавам.

Голям проблем с тези диадеми, за сега поръчах една ,макар да не е точно това, което искам.
Ето я
диадема
ето и още видове, ако някои си хареса, магазина е Мимоко (има го във фейсбук).

Узи, не се притеснявай за тези неща.
Дъщерята има таблет, подарък от дядо си. С баща и бяхме твърдо против, но не успяхме да спрем да и купят. Ползва го само и единствено в къщи.
Телефон, използва моя когато реши, нейн не съм купувала специално, при положение че има едно 6-7апарата в къщи, които ние сме оставили.
На този етап телефон и карта няма да и давам и слагам.
За ски-лагерите, май са популярни само сред софиянци и то започват да ги влачат още от детската градина. Аз подобно нещо не одобрявам, независимо дали имам, или нямам финансовите средства за това.
Екскурзии от училище и еднодневни могат да им правят и човек да си плати само автобуса (едва ли ще излиза повече от 5-10лв) и нещо за хапване за децата.

# 470
  • София

Хъм, беше ми представено, че се плаща такса, тъй като идва лекар от друго място.  newsm78
Нищо де, като ми кажат - давам. Тъпото в случая е, че някак си човек остава с нагласата, че все нещо не е доразбрал, изпуснал е, и какъв е безотговорен - не е отишъл навреме.

Момичета, много благодаря за милите думи - не съм искала да бъда така апокалиптична. Явно много ми идват училищните вълнения. А още повече ме ядосва, че мъжът ми си спи най-спокойно и хич не му дреме. Лелее!

# 471
Узи, неприятно това с таксата, но независимо от къде идва, децата са освободени от такава.

Аз манту няма да правя, но трябва да отида вече да взема и да ми попълнят тази здравна карта.

# 472
  • sf
Моят няма да получи смартфон преди 5ти-6ти клас, сега е с един смотан телехон с копчета, без игри, без нищо, на Прима е, а децата зад блока му се смели,че телефонът му не е тъчскрийн и няма игри  ooooh! иде ми да ги запукам всичките едно хубаво.
До докторката не стигнахме, отпуска е до 17ти, та ще си го лекувам сама на магия, дано не се надценя,че с тая астма  всяка кашлица ми друса нервите  Rolling Eyes
За Мантуто- на каката сме правили при нашата си докторка, пролетта стана дума и за него- не е казвала да ходим на друго място.
На 15ти ще е спортно-елегантен, с 7/8 дънки, ризка и спортни обувки. Освен ако не кажат нещо за униформите утре. И аз ще съм по-неглиже,че ММ и каката ще са на спортен лагер, та ще трябва да мина и през нейното училище да й взема учебниците, после в неговото, а накрая и в Младост да се доредя до плуването  Joy  хич няма да ми е до токове. А за идването на баби, лели,чичовци и т.н. направо не понасям мъкненето на тълпи  Rolling Eyes смятам,че мама и тате са достатъчни, за другите- снимки, сега поне има всякакви технологии  Joy

# 473
  • София
Тъпото в случая е, че някак си човек остава с нагласата, че все нещо не е доразбрал, изпуснал е, и какъв е безотговорен - не е отишъл навреме.

Чувството е гадно, да и не мога да разбера как така да сме безотговорни?  ooooh! doh
Ако датата в поликлиниката е през май месец, а детето навършва 7г. през ноември, това си е половин година по-рано и поради тази причина може да откажат да направят Манту.
На нас ни бяха казали, че детето трябва да е навършило 7-те си годинки.
График в нашата поликлиника не е имало. Педиатърката каза, че при тях не се прави, т.е. явно не идва никой външен за това. И сега ще ходим в диспансера на ул. "Кирил и Методий".
Взехме една бележка от ДКЦ-то; не знам дали с нея ще минем без въпросните 7лв., но се съмнявам, честно казано.

# 474
  • София
Мантуто  нашата лекарка го беше организирала в края на август за децата навършили 7 години. Най-странното беше, че го бие отгоре, не от вътрешната част на ръката....Споделете при вашите деца къде беше сложено...
Узи - не знам какво да ти кажа относно теразнията ти...Лично аз смятам, че у-щето не е място за избиване на комплекси, както ще да ви прозвучи...ТАм се учи, който иска да се демонстрира да го прави сред сбеподобните си на ниво...Имаме възможност да й купим и смарт и март, но ще бъде без телефон,/ако се наложи да купим, ще бъде нещо скромно/ таблет има, но няма да й позволим да го носи в у-щето. Много ми се ще и тая тема да я изкоментираме на РС /аз съм в родителския актив и събирах пари за шкафчета и боядисване/ и определено имаше хора, на които им беше проблем отделянето на съответната сума и други такива дето демонстрират положение...Явно и при децата ще е така....което ще е тъпо...И по този повод ме изумяват разни разговори м/у деца с какви марки са облечени и родителите им колко богати били..../днеска в парка м/у дъщеря ми и уж нейна приятелка...след този разговор моята ме попита Ми мамо ние богати ли сме...И едното дете я попитало колко врати имаме в апартамента - щяяях да падна/  Та в у-ще очаквам всичко, опитвам се да я подготвя, но най-вероятно ще се сбълсквам с всякакви дразнещи за мен неща...Не знам как ще се справя и въобще детето как ще се справи, защото носи маркови маратонки, но не знае, че са маркови и не сме я възпитавали да се фука, че е с такива...и т.н.
Много ми хареса във ФБ разказа за РС в Швеция...особено последните точки, за играчките, колективизма, в който се възпитават децата...и смятам да предложа на РС някои неща...знам, че ще ме гледат странно....и едва ли ще се приеме нещо, но ще се пробвам:))))Дори съм си нахвърляла разни неща за РС...в тази насока...

Последна редакция: пн, 08 сеп 2014, 15:34 от EmiR

# 475
  • София

Хъм, беше ми представено, че се плаща такса, тъй като идва лекар от друго място.  newsm78
Нищо де, като ми кажат - давам. Тъпото в случая е, че някак си човек остава с нагласата, че все нещо не е доразбрал, изпуснал е, и какъв е безотговорен - не е отишъл навреме.

Момичета, много благодаря за милите думи - не съм искала да бъда така апокалиптична. Явно много ми идват училищните вълнения. А още повече ме ядосва, че мъжът ми си спи най-спокойно и хич не му дреме. Лелее!

Хехех, тъй са те мъжете Simple Smile Моят е същия, а аз не мога отново да спя от вълнение и притеснение от 15.09. и връщането ми на работа.

# 476
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...

Скрит текст:
Понякога си мисля, че моите деца ще са най-задръстените - не можем да си позволим скъпи езикови курсове, телефони, таблети, а така ми се иска да ги пратя на ски или на лагер ... Ама няма. Tired

Скрит текст:
не непременно в този ред, нали?

не ки се иска да го записвам на курсове по "езици" - видях резултата от последната група и от лятната занималня. по-добре у дома с песнички и дисковете на дисни.
искам да го изпратя на ски, на лагер, но при нас няма, или поне не за тази възраст.
това лято отиде на лагер с отбора си и беше най-малкия, обикновено толкова малки не ходят;
ски не се очертават и тази година - за малки няма лагери, бащата зает, аз не мога сама в планината
таблетите и телефоните не са им жизнено необходими, а само за да "блестят и светят" в махалата - айде нЕма нужда  Tired

чета ви и не мога да спра да се чудя - сякаш живеем в различни държави. при нас личната сложи манту, определи дата, обади се и отидохме. после тя си го видя, даже два пъти - вечерта и на другия ден, но може би защото ни срещна на улицата.
за малкия не плащам такса, не съм плащала и ваксини.

Joy Боже, мислих, че вече няма какво да ме шашне! Joy Joy у дома има две вътрешни врати - на спалнята и на баня-тоалетната  Joy изводът: бедни сме

# 477
  • София
Joy Боже, мислих, че вече няма какво да ме шашне! Joy Joy у дома има две вътрешни врати - на спалнята и на баня-тоалетната  Joy изводът: бедни сме
Аз бях така  Shocked така че, нещата предстоят или може би тепърва започват...не знам...

# 478
  • София
За Манту-то нашата ЛЛ през май беше организирала поставянето. Сестрата ми се обади да я заведа в понеделник сутринта в 8. Бяха извикани около 5-6 деца. После отидохме и в четвъртък след детската градина. Много добра беше организацията, защото при нашата лекарка се чака с часове.  Peace

И аз се притеснявам от демонстриране на възможности от съученици на дъщеря ми, но ще го решаваме, когато възникнат евентуално.  Tired

Аз днес съм на родителска и много се вълнувам, защото не съм виждала учителката й.  Sad Цял ден не ми спори работата и ми е някакво притеснено, притеснено.  Praynig

Последна редакция: пн, 08 сеп 2014, 15:22 от Лиличка

# 479
EmiR, много любопитно това с вратите. Simple Smile

Дъщеря ми също няма особена представа от това бедни-богати. Е, за тези които събират пластмасови бутилки и ровят по кофите и е ясно, но до там.
Също е облечена и обута с добро качество дрехи и обувки, но нито има представа от марки, нито се интересува от тях.
Не е свикнала и не е виждала демонстриране на възможности, не умее да води такива разговори и т.н. Ако се сблъскаме ще го мислим.
По присъствието на 2те родителски срещи не забелязах родители с подобни уклони, но при децата не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт