Другият наш възможен живот

• 97 585
  • 3 375
  •   1
Отговори
# 3 300
Mамамсита, училището днес не е като по наше време. Като ти дойде до главата, ще разбереш. Образователната система е голям провал, както много други неща.

# 3 301
Няма училищна система, която да не може да бъде хакната. Просто не я взимаш насериозно и това е. Ако учебникът е неразбираем, не го четеш, а избираш книга по темата. Така разбираш, че всъщност се преподава много малко количество информация, но формата е усложнена. Имам голям опит с усложени и раздути учебници, така че мога да разбера кое се чете и кое е сложено за пълнеж.

Освен това съм набор '82 и при мен вече започна тая модернизация на учебници и образование. Но все пак знам достатъчно класика, за да се сетя, че Гордиевият възел не се разплита, а се съсича с меч. Ако тръгнеш да разплиташ, край няма и ще си като Андариел, която яко се е шашнала от великия седми клас.

Малкият носи някакви "учебници" за детска градина, приумица на МОН, пълна простотия са. Уж ми ги носи да ги разглеждам и одобрявам, но не съм ги поглеждала. Между другото, той не може да рисува. И брат ми не рисуваше. Ама не съм скочила да го водя на детски психолог, защото виждам, че строи влакови тунели и виадукти, тоест има конструктивна мисъл, просто не е с моливи върху листа.

# 3 302
  • Куциндрел
Мислих да не пиша повече. Ноо след последните постове ми се дописа. Само, че смятам да се цензурирам:
 rotfImao rotfImao rotfImao rotfImao

Не ви ли е ЛОШО след толкова много писаници?

# 3 303
Няма училищна система, която да не може да бъде хакната. Просто не я взимаш насериозно и това е. Ако учебникът е неразбираем, не го четеш, а избираш книга по темата. Така разбираш, че всъщност се преподава много малко количество информация, но формата е усложнена. Имам голям опит с усложени и раздути учебници, така че мога да разбера кое се чете и кое е сложено за пълнеж.

Така бях решила и аз, баща и дори и казва, че може да ходи с половин домашно. Но и така не става, детето страда и пак аз помагам в крайна сметка. Просто са заринати с учебен материал, едно нещо се дъвче пак и пак, но не е ефективно.

# 3 304
Заринати- не заринати, има два основни принципа. Единият е via negativa. Няма нужда да знаеш всичко и много, ако не правиш грешки в малкото, което знаеш. На изпита по български ще изкараш по-висока оценка, ако нямаш пропуснати запетаи и пишеш четливо, отколкото ако знаеш сума ти аналитични постановки, но допуснеш технически грешки.

Другият е: ако те зарият с информация, кондензирай я. Едва ли информацията е толкова много. Предполагам, че по-голямата част е шум и раздути постановки. Ти си възрастен, би трябвало да може за седмица да прочетеш учебниците, да видиш каква е централната идея и дали изобщо има такава и да знаеш кое е важно и кое е булшит.

Гарантирано детето няма да пострада, ако не знае наизуст някой урок в четвърти клас.

Сега се замислих, че тая идея "не ми е време за семейство, заета съм" идва именно от това вторачване в детайли, неспособност да се хакне ситуацията, от което се чувстваш претоварен и много зает. Май зубърски навик от детството на повечето момиченца. Просто сме учени прилежно да се опитваме да разплетем Гордиевия възел.

# 3 305
Не завиждам на учителката, която ще учи децата на Mamacita Mr. Green

# 3 306
Не завиждам на учителката, която ще учи децата на Mamacita Mr. Green

Зависи. Може да попадне на някое страшилище и да й взема страха.

Нека се абстрахираме, че последните два поста ги е писала Мамасита и да се абстрахираме от това, че ни се струва, че се представя за Супермен, който може да пребори всичко - ами в написаното има доста логика. И повечето разсъждаваме така по отношение на образователната система.

# 3 307
Въобще и не очаквам, че децата ми ще се учат от учителка. Учителите са хора, които се използват, за да се научи човек да се справя с тъпа и упорита бюрокрация. Ученето е от други източници.

Има университети, в които нарочно засипват с информация, за да проверят кои са идиотите, които ще вземат всичко насериозно и ще се опитат да прочетат и запомнят всичко. Защото идеята е не да се научиш да помниш, а да научиш как да отсяваш. Винаги ми е било интересно, че най-добрите ученици също така не са стресирани и правят нещата с лекота. Това го наблюдавам и в училище, и в университета. Просто не се връзват на примамката и имат достатъчно енергия за истински постижения. Оттам нататък се справят със стандартния материал, като използват около две мозъчни клетки.

Нещо като Миранда Прийстли, която гърчи асистентките си, за да се научат в крайна сметка да се справят с лекота, а не да се връзват с детайли. Номерът е наистина човек да се претовари, за да се получи breakthrough и след това да вижда нещата по друг начин. И това го знаят доста хора, товарят учениците и се подхилкват отстрани, чакайки да видят кой ще се усети и кой ще продължи да се гъбри.

Или както е казал един морски тюлен: ако не скатаваш, значи не се стараеш достатъчно.

Наистина няма образователна система, която да не може да бъде хакната, защото целта на образователната система е да те гърчи, докато се научиш на най-важното: да хакваш.

# 3 308
Малкият носи някакви "учебници" за детска градина, приумица на МОН, пълна простотия са. Уж ми ги носи да ги разглеждам и одобрявам, но не съм ги поглеждала. Между другото, той не може да рисува. И брат ми не рисуваше. Ама не съм скочила да го водя на детски психолог, защото виждам, че строи влакови тунели и виадукти, тоест има конструктивна мисъл, просто не е с моливи върху листа.

Явно 91-вият персентил тук сериозно ти изневери.

# 3 309
  • София - Рим и обратно

Другият е: ако те зарият с информация, кондензирай я. Едва ли информацията е толкова много. Предполагам, че по-голямата част е шум и раздути постановки. Ти си възрастен, би трябвало да може за седмица да прочетеш учебниците, да видиш каква е централната идея и дали изобщо има такава и да знаеш кое е важно и кое е булшит.

Сега се замислих, че тая идея "не ми е време за семейство, заета съм" идва именно от това вторачване в детайли, неспособност да се хакне ситуацията, от което се чувстваш претоварен и много зает. Май зубърски навик от детството на повечето момиченца. Просто сме учени прилежно да се опитваме да разплетем Гордиевия възел.
И с двете неща съм много съгласна.

Елице, сега ще нареждаш и на кои да се включват ли? hahaha

# 3 310
  • София
Къде нареждам? Дай цитат.
Чета си тука бисери, сръбвам кафето и се забавлявам Laughing

# 3 311
Рисувателният талант смята ли се за мерило за интелект? Щото има хора, които смятат за повредени всички, които не са музикални.

Всъщност детските рисунки не са точно рисуване, но това е друга тема.

# 3 312
Иначе образователната система е тотален шит. По-тъпо поднесено едва ли може да се представи нещо на един четвъртокласник, който дава заявки за IQ в 99-тия персентил.
Ако детето не успява да запомни урока в час, то у дома си гарантира прочит, гарниран със скука, която най-късно в пети клас ще доведе до хронично нежелание за учене.
Поради това хващам още в началото на учебната година учебниците, плюнча и прелиствам, отбелязвам къде е полезното и където тоталният брак, карам детето да хвърли поглед на милион и едната книжки, по които трябва да учи и да прецени само, стават ли за нещо или не. Повечето деца направо се чувстват омерзени от начина, по който са приети от списвачите на учебници. Да те мислят за тъп, е ужасно обидно, нали така.

Образователните програми за ДГ не са приумица на МОН. Това имах предвид, а това че детето ти не може да рисува, направо затваря доста широки врати пред него.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 10:02 от Касита

# 3 313
Аз не мога да се боря със системата, дори не мога много ефективно да помогна на моето дете. Явно и аз съм от зубърките. Направих някои предложения на род. среща, но е трудно, защото за родителите е нормално и желателно часовете по изобр. изк., например, да се заменят с БЕЛ и математика. Да наваксват материала, който наистина е много заради допълнителните сборници и приложения. Също така никой не смята за нужно децата да имат поне по 10-15 мин. на въздух на двора в рамките на учебния ден (изключвам занималнята). Отделно, че няма площадки за игра. Това не е приоритет. Поне топки имат нови.

# 3 314
Съгласна съм сега с Касита. Няма как да стане без помощ от дома.
Мамасита малко си противоречи в този смисъл за помагането.

Общи условия

Активация на акаунт