ПЪРВОКЛАСНИЦИ на прага на училище - 7 тема

• 33 137
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • София
И Кати също Laughing
Днес пък минал логопед - учителката раздаваше картончета с проблемите на децата...На едно картонче дори прочетох астигматизъм...и ми стана странно как пък логопеда го е открил...Ние ходихме на очен лекар и там излезе, че Кати има астигматизъм, но под нормата и не трябва лечение...днес не получих картонче...
Домашното е пак някакви чертички.....

# 631
  • на път
Момичета  Hug
Големи емоции кипят! Как ли ще оцелеем до дипломиране  Wink.
Много е неприятно учебната година да започва с болести, но здравето е с предимство пред всичко. Жаси  Hug.

На нас ни раздадоха копие на програмата още на 15 септември заедно с учебниците.
Девойката май не е в свои води още - няма приятели. Днес е приплакала на татко си като я оставял сутринта (а вчера ме пъдеше да си тръгвам по-бързо). Иначе и харесва май - рисуват, пишат, говорят. Госпожата им беше закачила по един ръчно правен медал с името и звездички по него за да ги запомнят различните преподаватели които работят с тях. Бях и сложила много храна в чантичката - всичко беше изяла за мое учудване  Shocked (излиза в 7:30 и се прибира около 17).

# 632
  • София
Замислихте ме - и моите пишат отдолу-нагоре.
И при нас е минал логопед днес; и двамата ще ходят; аз го очаквах, защото не казват хубаво "Р" в някои думи. Другата седмица ще разбера дали има и друг проблем.
В училище скука  Simple Smile - рисуват по цял ден, нещо са говорили за София, но не помнят какво  Confused и са яли торта с много оцветители, но пък била вкусна  Simple Smile

Споделили сте някои неприятни неща, още е стрес за всички - деца, родители, учители. Дано скоро всичко да влезе в релси и да няма проблеми. Аз на моите съм им забранила да ритат в училище - имат физическо, ще ходят на футбол, там да ритат. И да тичат и да се катерят също.

Жасмин, браво на малчо  Peace

# 633
Никога не съм се замисляла по въпроса за дислексията, а може и да е полезно да погледна този тест (той ни липсваше от рекламките онзи ден)...Има ли някъде линк към него?
Ние също имаме програма още от 15ти - четири дена са по 5 часа, а в петък - четири. Нямат ИТ на този етап, но не знам дали се дължи на това, че е в паралелка с изобразително изкуство (от останалите 3 са с профил ИТ). БЕЛ имат всеки ден, като общо са 7 часа, математика - 4, изобр. изк-во и физическо - 3, английски и музика - 2, домашен бит, роден край и час на класа по 1. Днес му е първи ден за цял ден и чакам с нетърпение да чуя как е минало.
Иначе сутринта забравихме да му дадем купоните за храна и добре че му бях сложила два сандвича, та да си ги яде тях...И на нас ни липсват навици още, а да не говорим, че като тръгна и аз на работа сигурно ще трябва да ставам в 6 без нещо, за да успяваме в тези задръствания да сме в у-щето в 7.45, най-късно...С една дума - гърч! ooooh! Той и днес стана с кеф и без проблем, макар и да легна в 21.30, но сестра му едва я изравяме от леглото и е кисела и мрънкаща... Confused Та, ще трябва с една идея по-рано да ги ориентираме по леглата...
Като се прибере ще споделя новостите и от днес...Wink
Дано всички неразбории и опасни ситуации да са само в тези първи дни и после всичко да си влезе в коловоза, макар да е ясно, че изненадите дебнат отвсякъде! Wink
Жасмин, трудното мина! Hug

# 634
  • на Мелмак
Привет!
Жасмин - радвам се , че е добре детенце!
Аз като цяло съм доволна , но като цяло  Grinning
Снощи моята писа домашни в 8 вечерта , защото имала домашни , ама не била сигурна  Laughing
Та днес резултата е веднага след у-ще си ги написа и сега си почива - не й се чува гласа .
Започват в 8.20 ч. закусва си сутрин , отделно и слагам сандвич + зеленчук за у-ще , и в 13ч. обядва в къщи.
Сега нямат занималня , а тя като свикне да си се прибира , чудя се после дали ще иска да остава на занималня  newsm78 .
Програма имат от преди 15.09.
Но тези цветни редчета - защо са  newsm78  Laughing
Ще трябва да заведа на очен лекар , че не виждала точките и някой ченгелчета , седи на 3- я чин .
Днес дано се вредя при личната.

Хубав ден , момичета !

# 635
  • София
Емоционални дни са имали нашите деца, като ви чета.
Ние програма нямаме още, за утре ни е написана в тефтерчето.
Вечер часът за лягане е 9,00 ч. Вчера искаше да заспи още в 6, но се разсъни. След това легна в 9,30 тъй като днес не е на училище, но сама стана сутринта в 7,10. Да я пита човек защо. Беше забравила да си напише домашното, благодари ми като я подсетих  Laughing.
Относно побоя вчера с момченце от класа, явно е имало разправия между нея, още едно момиче и въпросния младеж. Моята е с ожулена буза от удар с несесер, а момчето с цицина на главата и посинено ухо  Shocked, но не от моята госпожица, а от нейната приятелка. От четири деца чух четири версии, дано се кротнат. Чудех се къде е била госпожата през цялото това време, но и това ще се разбере. Принципно младежът си го знаем от градината - доста буен е.

# 636
  • В светлината на слънцето
Жаси, много, много се радвам, че при вас вече всичко е добре. Hug
Звъннах да проверя как е настроението у дома. По математика имал Браво. Така и не успя да каже нищо за домашното, но на баба си отговорил, че довечера ще го прави. Като се чуя по-късно с класната и ще разбера какво точно има да прави, и довечера вместо колело май ще пие в тетрадките. Mr. Green Снощи успяхме да дръпнем с още половин час лягането и вече е в 21,30 ч. Днес ще опитам още по-рано. По принцип преди 21 часа не виждам как ще му се получи, но и 21 е добре.
Сутрин няма проблем със закуската. Той си е ящен, нищо че не му личи. За училище му слагам кифличка, че е най-удобно за хапване, но тази сутрин ми заяви, че искал кутия с храна, понеже и другите деца носели.  

Иначе - си изпуснал телефона в тоалетната. Но си го "извадил" и разглобил за да изсъхне. Бил си измил ръцете след това, но без сапун, защото в момчешката тоалетна такъв липсвал. Ужас! Снощи му трих ръцете с четка и сапун, че..... само като си помисля за това и ми става супер гадно

Ох, не мога... hahaha Joy На теб хич не ти е било до смях, но така живо си представих картинката. Милият той. Hug

# 637
  • София
И ние ги имаме същите тетрадки...
Имат и още един подарък децата -" Лесен правопис" учебно помагало за малки и големи...

И при нас е същото. Макар че хич не се замислих, даже се зарадвах на тетрадките, понеже нямаме достатъчно и веднага ги пуснах в обращение.
Дано в "Лесния правопис" надничат и повече родители... (разбира се, присъстващите тук са изключение - това е темата с най-правилно пишещи потребители  Peace)

# 638
  • София
Моля за съвет - днес му пратих пликче със сушени плодове и ядки. Сутринта като отишъл и ги прибрал в раницата си. Следобяд се сетил да хапне и ги нямало. Не е казал на госпожата. Казах му отре като отиде д апровери отново в раница, вкл. и дали личната му карта е там и ако ги няма да каже на госпожата. Чудя се дали да й звънна сега или да изчакам до утре да видя какво ще се случи.

Вчера някакво дете го било пред шкафчетата за обувки, а уж трябва задължително да има дежурне учитле там. Днес някакво дете го гонило и плюло   ooooh! В резултат паднал в някаква кал и се окалял яко, поне е преобул панталона с анцуга от спортния екип. Маратонките са ужас, отивам да ги чистя.

Иначе се учили днес. По математика. Не можа да ми обясни какво точно  Rolling Eyes

# 639
Моля за съвет - днес му пратих пликче със сушени плодове и ядки. Сутринта като отишъл и ги прибрал в раницата си. Следобяд се сетил да хапне и ги нямало. Не е казал на госпожата. Казах му отре като отиде д апровери отново в раница, вкл. и дали личната му карта е там и ако ги няма да каже на госпожата. Чудя се дали да й звънна сега или да изчакам до утре да видя какво ще се случи.

Според мен утре разговаряй с г-жата. Тя г-жата не знае така или иначе за случая и сега да и кажеш какво може да направи. Поне аз така мисля.

Dive, а не са ли още малки за този тест? Питам, защото тепърва поне моята, ще се учи да чете,пиши ръкописни букви. Децата идват от ДГ и не са ги карали да пишат чертички и ченгелчета. Тя знае да пише само печатно, имаше период, в който ги пишеше огледално. Цифрите ги пише в правилната посока. За сричането и е трудно за големите думи, забравя първата-втора сричка, мисля си че това с времето ще се изглади.

Днес спокойно седна и ми обясни какво са правили. Започнали са с чертички по писане и математика. Освен домашната на занималнята, г-на им е дал по още една страница допълнително. По БЕЛ не съм доволна, но според г-на не трябва от сега да ги караме да пишат допълнително вкъщи, не трябва да натоварваме ръката. Ще разговарям и с г-жата вдругиден като видя как ще е и утре. Днес по физическо са останали в класната стая и са разговаряли с г-на, опознавали се. После видях че във физкултурния салон има разни маси.

Ние живеем в много малък град и децата се познават. Нямаме драми засега с по-големите.
Стефи още е неориентирана, но се надявам до другата седмица да вземе да свиква.

# 640
  • Sofia
Кати, аз предлагам да не звъниш сега, тя особенно ако не знае нищо, няма и какво да направи до утре. Обаче говори с нея утре сутринта и и' кажи, че си заръчала на детето да провери нещата си пак, та тя да е в течение и да очаква резултат от което и тогава да решават нещата.

# 641
  • София
Мерси, момичета. Проблемът е, че детето пътува с бусче и аз реално не мога да се видя с нея. Т.е. мога да й звънна по тел. сутринта примерно към 8.10 ч. преди да пристигнат децата. Не ми се иска да изглеждам дребнава за едни сушени плодове, но това реално си е кражба за мен, защото може и нещо друго да му изчезне така.

Марини, тестът за дислексията: http://dyslexia.vivacom.bg/bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0% … 1%81%D0%B8%D1%8F/

# 642
Привет!
Моя първокласник е спокоен, харесва ми. ще ходи на занималня, като ще го взимаме по- рано заради тренировките по футбол и английския.

Чета, че са минавали логопеди. Това е похвално. При нас не са минавали.
Ще ви дам координатите на нашата логопедка. Давах ги и на лични, но вече имам разрешение да ги публикувам Laughing
Само да уточня, че синът ми беше много зле, само аз му разбирах- доста звуци отработи. Жената се казва Боряна Сергеева и много ни помогна. Вече приключихме със заниманията. Телефона и е: 0895 637210

Като съм тръгнала с инфото ще ви кажа за още 2 организации, които мисля, че ще са ви полезни.
Първата е школа по английски. Големия ми син ходи 3 години там, а малкия първокласника миналата. И двамата продължават и занапред. Писала съм във форума доста за тях. Имат два офиса в София:
 кв. Гео Милев и на бул. Пенчо Славейков/ ние сме там/ и по  един във Варна и Търговище.
Учат по учебници на National Geographic, много интересни. Ако някой се интересува и не намери инфо в нета съм на разположение да разкажа. Много ги харесвам и ги хваля навсякъде, така че съм на линия.

http://englishclub.bg/

Третото , за което съм се сетила да ви кажа е една школа , за която разбрах миналата седмица. Оказа се много близо до нас и пратих децата на деня на отворени врати. Те посетиха йогата и креативността и останаха много доволни. Обещаха ни да направят и йога за възрастни, А дано!
Та от там нямам близки впечатления, но пък изглеждам надъхани и предлагат интересни неща, включително и занималня. Близо са до 139 ОУ, Лозенец. Моите деца са доста заети и освен на йога/ и то само през уикенда, ако има часове/  май няма да мога да ги водя на нищо друго.
http://www.brilliantmindsbg.com/

# 643
  • Sofia
Не ми се иска да изглеждам дребнава за едни сушени плодове, но това реално си е кражба за мен, защото може и нещо друго да му изчезне така.
Не си дребнава, въпросът е принципен просто. Сега едните ядки, а после...

# 644
catty m, дано да не е успял да ги открие и да са някъде в раницата.
Ако не са, да уведоми госпожата, както и ти разговаряй с нея.

Много ми е неприятно да чета за подобни ситуации още от първите дни. Бой, гонене, плюене, присвояване на вещи и др. подобни.
Неминуемо е в междучасията като излизат, учителите да нямат нон-стоп контрол и визуален контакт с децата, но и децата изглежда се притесняват все още да уведомяват за това учителя.

Калина както писах днес беше само с 2стр. домашно., 1 по български и 1 по математика.
Написахме ги за около 30мин.
Пише с обратен наклон като мен, надявам се да не и пречи това на госпожата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт