Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 83 243
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, момичета,

аз от години съм с Хашимото, храня се предимно ВМ-НВ, поддържам ниски нива на антитела и пия малки дози Еутирокс - 25 мкг/ден.

Вчера след леко закъснение на цикъла си направих кръвен тест за бременност и е положителен -188 IU/l.
Утре съм при АГ и ендокринолог.
От вас знам, че ТСХ в началните месеци трябва да е поддържа ниско   bouquet, така че най-вероятно ще сменяме дозата, но има ли и друго, което се сещате да ме посъветвате, поне засега?

Все още не смея да се зарадвам и съм доста притеснена (за всичко), но бебето е повече от желано и ще е добре дошло, и наистина ще се радвам на вашата помощ  bouquet

Започвай фолиева киселина 400 мкг на ден.

# 586
Виждам, че за хранене си говорите. Аз по принцип се храня високо-мазнинно ниско-въглехидратно, но вече не съм толкова стриктна с някои храни.

Поводът да пиша е една книжка, на която попаднах днес. Беше споделена в група за Хашимото във фейсбук. Става въпрос за Ензимния фактор - диетата на бъдещото, и изследванията и лечението на хора с различни заболявания (включително и автоимунни) от доктор Хриоми Шиния.
Книжката не е кратка, над 100 страници е, но се чете много бързо и я препоръчвам. Независимо какъв режим на хранене спазвате, просто има много полезни и ценни съвети според мен и си заслужава четенето.
Ако някой се интересува: http://stignime.com/books/26%5CEnz_faktor.pdf

Изчетох я! Наистина върви бързо, но някак ми подейства депресиращо. До към една трета от нея ми стана много скапано, после си починах малко и я довърших. За мен такъв хранителен режим е трудна работа. При всички случай ме обогати. Благодаря, че я сподели.

# 587
Здравейте. Радвам се че прочетох препоръките на д-р Шиния. Има много верни неща.

Лично на мен ми казаха, че нямам доказано Хашимото въпреки че имам симптоми като ставни болки и подуване на глезенните стави, колена, умора.  
За храненето ще споделя какво ми каза моя ендокринолог. когато паднат хормоните ти се дояжда много сладко. Тогава убивам да изям един шоколад. Него не мога да го спра каквото и да става.
Другото което забелязвам е понижената памет.
Кажат ми нещо и след 5 минути не помня.

Също така пълнея лятото и намалям килата зимата което е необичайно и трябва да е обратното. Laughing
Заобравих да ви кажа че се консултирах с д-р Лазаров от Токуда болница и го слагам на първо място, дори пред д-р Каменов. Защото д-р Хаус, както наричам Каменов нито ми обясняваше нещата както трябва, а само бях като опитно зайче.
Слагаше ме на магарето и ето ви студенти един необичаен пациент. Прави ми видеоцон на жлезата и всички не могат да се начудят дали да е Хашимото или не. Макар че го похвалих явно има доста неща които не ги може както д-р Лазаров.

# 588
За мен такъв хранителен режим е трудна работа. При всички случай ме обогати. Благодаря, че я сподели.
За мен също е трудна работа, но книжката наистина си струва четенето, макар почти всеки режим на хранене, а и диетолог, лекар, или какъвто и да е там специалист по диетика и хранене, да си имат повечето по една такава книга, която да те кара да се замислиш над всеки един вид хранене и диета.

# 589
  • София
Здравейте, момичета!
Днес си пуснах изследване и резултатите много ме учудиха... Преди 2 месеца, когато ми откриха Хашимото с данни за хипотиреоидизъм и много хетерогенна стуктура на жлезата иследванията ми бяха TSH   S 14.74 (0.27-4.20), fT4 S 8.58 (9.30 - 17.00), ТАТ S 524.5 (0 - 115) и МАТ S стойност >600 IU/ml (над обхвата на измерване) (0 - 34). Почнах Еутирокс по схема 10 дни 12,5 мгр, 10 дни 25 мгр, 10 дни 50 мгр и 1 месец 75 мгр.

Днешните резултати са:
TSH S 0.866 (0.27-4.20)    
Free Т4 (fT4) S 13.96 (9.30 - 17.00)    
ТАТ (Tg Ат) S 458.5     (0 - 115)    
МАТ (TPO Ат) S стойност >600 IU/ml (над обхвата на измерване) (0 - 34)    

След  първоначалното въодушевление, започна да ме яде подозрение. Според вас реално ли е толкова да се смъкне TSH за 2 месеца? Аз с който съм говорила с Хашимото все ми обясняваха колко бавно ставало свалянето на хормона и да не се надявам да започваме пак да работим за бебе поне година. Антителата си ги пуснах на своя глава, лекарката иска само TSH i fT4, но там не съм и очаквала да има промяна.
Чудя се, дали да не отида да си пусна пак в понеделник... Часът ми за лекар е чак четвъртък, та има кога. Вие какво мислите?

# 590
Здравей Поли. На мен доктора ендокринолог ми обясни че когато тсх е голямо, има недостиг на другите хрмони, когато е ниско са ти хормоните над горна граница както е при теб. съветвамте да направиш още веднъж хормоните в частна лаборатория като Биомед.
Възможно е обаче да падат или се качват хормоните и от стрес.
На мен Тат и  Мат в Александровска ми бяха към няколко хиляди и Каменов се беше побъркал и не откри причината. А когато си ги правя в Смолян на спокойствие в 2 лаборатории се оказва че са в нормата-12.
Значи винаги като ида там ме е страх какво ще ми правят, колко човека ще ме гледат и разпъват на кръст, как ще ми ровят из тялото...и хормоните се дигат:) и стойностите. hahaha

# 591
Момичета, искам да ви питам дали някой взима вместо левотироксин лекарство от сушена животинска щитовидна жлеза. Имам спомен, че преди време се споменаваше за такъв препарат в темата, но не мога да открия информацията сега. В България не се продава, мисля, че една потребителка казваше, че от Гърция е купувала. newsm78

# 592
poli732, ако правилно съм разбрала: за 2 месеца ТСХ спада от стойност 14.74 на 0.866, според мен е възможно и резултатът е реален  Peace
Преди време имах ТСХ под долна граница и за 1 месец го вкарахме в норми със съответните лекарства. Всеки организъм различно се повлиява от лекарствата, явно при теб бързо е реагирал хормона на приеманите лекарства. Това е толкова хубаво, че вече хормонът е в норма и можеш да си действаш по другите неща, но явно покрай толкова проблеми, не можеш да се зарадваш на резултата, а мислиш че е грешен  Thinking  Не искам да те анализирам, не те познавам, но не винаги всичко става трудно и бавно  Hug Успех!
кия, да някой беше споменавал, но и аз не помня  newsm78

# 593
Мисля,  че се казваше Nature Throid. В България го няма.

# 594
Благодаря ви, девойки!   bouquet
Ако някой е на такова лечние и сподели резултати, ще съм благодарна!

# 595
  • София
Благодаря за отговорите!
Jelezni_krile , изследванията са си от частна лаборатория и мен не ме притесни нивото на антителата, колкото ме учуди бързото сваляне на TSH хормона. Той стреса си оказва влияние наистина, но при мен има видими изменения в структурата на жлезата, та за многото антитела спор няма, за съжаление  no
Seti Beti и без да ме познаваш май си уцелила в десятката Simple Smile Думите на приятеля ми бяха същите.  Laughing
Все пак мисля да пусна още едни изследвания, но след прегледа. Ще видя какво ще каже и ендокриноложката.

И извън темата - много ми помагате, дори и само като чета. Поне знам, че дечица все пак се получават и с такава диагноза Hug

# 596
Кия, за гръцкото лекарство Т3 (екстракт от сушена жлеза) беше писала Сесил, ако се включи ще каже. Но в Турция има кобиниран Т4+Т3 и се казва Bitiron. Съотношението е 4:1 в полза на Т4. Никак не е лошо. А и не е скъпо. Дано съм била полезна.

# 597
"СПИРУЛИНАТА е богата на минерали и аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като например йод и тирозин, които участват в синтеза на тиреоидни хормони."

Това го копирах от първа страница и и скам да попитам, значи ли че може да приемаме Спирулина.
Интересувам се, защото загледах едни витамини Алайв с доста богат състав на витамини и минирали но видях, че има и спирулина и това ме отказа от покупка.
Какво ви е мнението за тези витамини, стават ли за нашето заболяване?

# 598
Тук има информация за несинтетични хормони: http://www.stopthethyroidmadness.com/armour-vs-other-brands/

И пускам цитати от групата "Хашимото" във фб, където потребителка споделя за Nature Throid:

Скрит текст:
Щитовиден хормон извлечен от животни. Освен Т4, който всички в бг взимат под формата на синтетичните елтироксин и еутирокс, съдържа Т3 и следи от Т1 и Т2. На български няма инфо, просто защото го няма в Бг. Който се оправя с английския, гугъл natural desiccated thyroid hormone или четете по форумите, като Hashimoto's 411

Зная, все забравям да си изключа скапания predictive text на български, a поста не може да се редактира. Взех го от internationalpharmacy.com. Парите зависят от дозата. Аз бях на 125 елтироксин, което е 1.25 зърно НТ (има conversion tables в нета) и 100 такива хапчета струваха 50 долара.

Не съм правила още кръвни изследвания, но от първия ден забелязах, че лицето ми не е подуто сутрин. Другата голяма разлика е, че не ми се спи толкова през деня и нямам проблем със ставането сутрин. Аз вземам хапчето вечер преди да заспя. Свалих и около 2 кг, но не зная дали от това, защото в последните дни спортувам много. Очаквах заради т3 да ми е по-лесно със свалянето, но уви. Това е засега. Ще пусна кръвни в началото на септември и ще ви кажа как е.

Пролет, според мен всичко е много индивидуално с това Хаши, така че дали си въобразяваш или не няма значение, важното е да се чувстваш по-добре. Аз пия хапчето вечер преди да заспя. Чела съм, че е добре да са минали 3-4 часа от последното хранене, т.е. Явно пак на гладно. Иначе за умората, на всички препоръчвам да си проверят нивото на феритина и на вит Д (ОН-25). Почти всички с Хаши имат много ниски нива. Аз всеки ден вземам 100 мг желязо и с това и с нейчъртроида нещата вървят към подобрение

Здравейте! Преди 10тина дни направих изследванията, но все не ми остава време да споделя. TSH e паднал от 3.48 на 2.28, fT4 и fT3 са в горния край-на нормата, а rT3, който се наложи да направя в чужбина, защото не намерих къде в Бг, е в долния край на нормата. ТPO са ми 280, все още високи, но и аз все още не съм успяла да спра да ям глутен. Другите ми завоевания са феретин от 11 на 20 (ама трябва да е 80) и витамин Д от 17 на 27 - още малко и ще е в норма. Като цяло, чувствам се по-бодра и като че ли по-лесно се концентрирам. Ноктите ми, които не спираха да се цепят, също са значително по-добре. Не съм забелязала нищо отрицателно засега.

Дали е лицензиран в Бг ли? Идея си нямам. Аз отдавна спрях да ходя по Бг ендокринолози - в момента в който, една професорка в Сф ми каза, че това е болест без болест. Аз не съм чула лекар в Бг да предписва нещо различно от Т4. Даже синтетичен Т3 не съм чула някой да предписва. Аз дори медицинска лаборатория която да изследва общ Т3 или обратен Т3 не намерих. Ама, то сигурно няма, за да не затруднява лекарите в обяснение на високото ниво на тези, които вземат само Т4 Simple Smile)). Аз го открих след доста четене. Американско е, но се изписва и в Европа, но и тук (живея в Лондон в момента) се изписва от по-четящите специалисти ендокринолози. Има организация Thyroid UK, която предоставя списъци с докторите - thyroiduk.org.uk. В американската фейсбук група Hashimoto's 404 повечето са на естествен хормон (има и други видове освен този горе). Горещо я препоръчвам за тези, които се оправят с английския.

# 599
  • София
poli732 всеки  различно сваля ТСХ,кой по-бързо,кой по-бавно. Забелязала съм,че колкото е по-високо ТСХ толкова по-бързо пада.
Например- аз, никога не съм имала ТСХ над 6, когато започнах с 3.63 го свалях 6 месеца под 2,докато хора с ТСХ над 20,50,100 го смъкват за нула време.

Общи условия

Активация на акаунт