СЕДМИ КЛАС

• 42 264
  • 725
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ако дете получи 2 на НВО по МАТ или БЕЛ няма право да участва в класирането за всички паралелки, които са по наредба номер 11. Тогава трябва да се запише в обикновена паралелка. Не във всички училища обаче има такива.

# 151
  • София
Цитат
(7) Приемни изпити за постъпване в VIII клас на ученици, които не са завършили VII клас на учебния комплекс, се провеждат при наличие на свободни места след записването на учениците по ал. 4. Броят на свободните места се обявява в училището в срок до 14 юни.

Това пише в наредбата за прием в училището на моя син. Учениците по ал.4 са тези, които са завършили 7. клас в комплекса и са подали заявление за продължаване в 8. клас.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2014, 09:11 от змия

# 152
  • Пловдив
В училището на моя син се кандидатства с резултатите от НВО, но само ако има незаети места от учениците, които са завършили 7 клас в това училище.

Но не са с прием по наредба 11. Т.е. паралелките в 8 клас не са с интензивно изучаване на език, а са обикновени. И там самото училище си определя правилата за прием. Тогава е логично първо да си класират техните си ученици. Те в крайна сметка не са се "отписвали" от него.
Иначе паралелките по въпросната наредба са с общо класиране по бал.

# 153
  • София
В училището на моя син се кандидатства с резултатите от НВО, но само ако има незаети места от учениците, които са завършили 7 клас в това училище.

Но не са с прием по наредба 11. Т.е. паралелките в 8 клас не са с интензивно изучаване на език, а са обикновени. И там самото училище си определя правилата за прием. Тогава е логично първо да си класират техните си ученици. Те в крайна сметка не са се "отписвали" от него.
Иначе паралелките по въпросната наредба са с общо класиране по бал.

Напротив, изучава се много интензивно италиански с преподаватели от Италия. Излизат с италианска диплома. Разликата е, че училището е към министерството на културата, а не към образованието.

# 154
  • София
Каквото и да си говорим, основните усилия тази година ще се хвърлят по БЕЛ и МАТ. Не че другите предмети не са важни /при равен бал с друго дете и те може да вземат участие в класирането/, но дано не се стига до там.
Аз поразгледах учебниците. Ами тази година материалът по всички предмети е много сериозен и най-вече много различен от това, което са учили до сега.

По физика се учат неща, за които досега децата не са чували (всички раздели от физиката без този, от който си имат някакво понятие - класическа механика), по физика има и доста задачи.
По химия - цялата неорганична химия - химични елементи, валентности, реакции, закони, задачи и там. Химичните закони много трудно се осъзнават от децата.
Биологията - същата работа, доста нови неща за учене.
Историята ще е много е интересна, но материала е абсолютно нов. Слава Богу свърши се с това учене на една и съща история толкова години.

Тази учебна година е моментът да получат по-широка обща култура и мироглед Simple Smile  Ще падне доста учене по всичко, не само по български и математика.

В тази връзка да питам - НВО по предметите различни от БЕЛ и математика върху кой материал е - само върху седмокласния или върху всичко което са учили по съответния предмет до сега.

# 155
  • Пловдив
Елл, на теория си права, но на практика на децата ще им е много трудно да смогнат с целия този материал по всички предмети. Ще видите, че учителите още на първата родителска среща ще започнат да се оплакват, че деца и родители пренебрегват техните предмети за сметка на МАТ и БЕЛ.

За някои неща не съм съгласна с теб. По физика учат звук и светлина, за мен това са най-приятните уроци по физика. Няма задачи за движение, няма сили.
По химия не е цялата неорганична химия, навлизат в нея, но пък се поставят основите и има неща, които наистина трябва да се овладеят сега, за да им е лесно по-нататък /като валентностите например, периодичната таблица/.
Географията - като миналата година. Историята и за моята ще е по-интересна.

НВО е на материал от 7 клас, то и по МАТ и БЕЛ е така, ама няма как да се справяш със седми клас, ако не си овладял материала от 1 ви до 5 ти.

# 156
  • София
...
За някои неща не съм съгласна с теб. По физика учат звук и светлина, за мен това са най-приятните уроци по физика. Няма задачи за движение, няма сили.
По химия не е цялата неорганична химия, навлизат в нея, но пък се поставят основите и има неща, които наистина трябва да се овладеят сега, за да им е лесно по-нататък /като валентностите например, периодичната таблица/.
....
Тя може да е приятна физиката, но е съвсем нов материал, съвсем различна от всичко, което са учили, затова ще изисква време и мозъчни усилия Simple Smile Същото важи и за химията. Трябва си учене и разбиране, и упражнения. Иначе - да, и аз харесвам физиката, всичките й части Simple Smile Не ми се иска да го оставя да пренебрегне тези предмети, дано и учителите да са на това мнение.

# 157
  • нейде там, където ....
При нас ще се отделя доста внимание и на другите предмети. За повечето от споменаваните от младежа училища се вземат оценки от дипломата, различни от математика и БЕЛ. Спираме английския извън училище, остава спорт + още 1 нещо (ако си хареса и има време).

# 158
  • Пловдив
НВО е на материал от 7 клас, то и по МАТ и БЕЛ е така, ама няма как да се справяш със седми клас, ако не си овладял материала от 1 ви до 5 ти.

Сигурни ли сте за това твърдение?Материалът в/у ,който се полага изпитът не е ли от 5-7клас?

# 159
  • Пловдив
Е то не може да се учи само едно и също. Пък и досега пак са полагали мозъчни усилия, никой не им е наливал материала с фуния. Пък и аз не помня да съм се изтормозила едно време с този материал, който при нас също започваше да се учи в 7 клас. Всичко е въпрос на предварителна нагласа.

Аз на моята съм й казала, че физиката и химията тази година са супер интересни, биологията за мен винаги е била гадна /тя пък се кефи, защото на нея й харесва и за да ми се противопостави, чете по този предмет/.

Скрит текст:
Ние у нас сме в постоянна война, неизвестно защо

GerganaSt, изтегли си едно НВО от сайта на МОН и виж сама. Но не виждам как ще решиш параметрично уравнение /7 клас/, ако не знаеш как се решава обикновено уравнение с едно неизвестно. И как ще се справиш с разлагане на многочлен, ако си нямаш понятие от умножение и степенуване. И да, има задачи, които се решават с материал от 5 и 6 клас.
А за по-висок брой точки на преразказа например, трябва да се пише правилно, а правописните правила се учат още в първи клас.

И да не забравяме, че изпитите са 5.  Peace 

Последна редакция: чт, 18 сеп 2014, 10:16 от dundi73

# 160
  • Пловдив
  dundi73,не съм си и помислила ,че знанията не трябва да са надградени за да се получи добър резултат.Попитах съвсем добронамерено и най-вече Вас,която се изказвате компетентно и по всеки въпрос и колкото и наивно да звучи очаквах и отговор в този дух.Аз за първи път имам седмокласник и всяко разяснение от доайени би ми бил от полза,но явно трябва да пиша макар и да няма какво съществено да кажа,за да приемете ,че и аз съм майка ,която тази година ще мине през това изпитание също като Вас и да не ме "шляпвате  през ръцете" за всеки глупав за Вас въпрос. А сега лек и весел ден
от мен,защото съм на работа.

# 161
  • Пловдив
GerganaSt, ако всеки път приемаш отговор на въпросите си като шляпване през ръцете ... Както и да е.
Да, знам доста неща, понеже трета година следя седмокласната тема, но за първи път имам седмокласничка.
И аз също съм на работа, между другото, но се опитвам да бъда полезна на всички.  Peace

# 162
  • Sofia
dundi,
защо 5? Аз пак нещо не съм разбрала...

БЕЛ, математика, език.. и какво друго?

# 163
  • Пловдив
dundi,
защо 5? Аз пак нещо не съм разбрала...

БЕЛ, математика, език.. и какво друго?

БЕЛ
МАТ
Език
История + география /не помня как точно се казваше и сега не ми се рови/
Химия + физика + биология

та общо 5 по всички предмети, като първите две са от по два модула и с тях се кандидатства в профилираните паралелки след 7 клас.

# 164
  • София
Дънди73, не мога съвсем да ти разбера идеята. Мислиш че няма какво да ги жалим ли - ще разберат и ще научат всичко по тези предмети с лекота или с повечко труд, точно така както и миналите години са го научавали?
Моята идея беше друга - ще им е трудно заради кандидатстването, ще им е още по-трудно, защото сега и по другите предмети ще имат доста сложен и нов материал.

Общи условия

Активация на акаунт