Как да припозная детето си?

• 2 158
  • 5
  •   1
Отговори
Когато се роди нашето дете, мъжа ми отиде в кметството за да припознае детето си, но издадоха акта за раждане въпреки заявлението на мое име, вместо както трябва.Доколкото разбрах след като 1-я път припознаването не е станало сега трябва чрез съд, адвокат и т.н.Не знам какво точно трябва да направя и как да постъпя за да му оправим името, а и не знам точно къде да попитам.Моля ви да ми помогнете!Благодаря!

# 1
Ами отивате при адвокат и проблема ще се разреши. След като сте пропуснали момента да го запишете на името на таткото в болницата - единствения начин е да го направите чрез съда.

# 2
Таткото отива при нотариус и припознава детето. След това отнася декларацията в общината и след три месеца (толкова е срокът за оспорване от майката или някой друг) издават ново удостоверение за раждане. В нашата община обаче пренебрегват Семейния кодекс и карат майката да подпише декларация, каквато се попълва в родилно, т.е. че това е бащата и няма да оспори припознаването. И въпреки всичко изчакват тримесечния срок за оспорване. Но пък във вашата община може да не са кокошки като в нашата.
Трябва само да отидете при нотариус, не е нужно в съда.

# 3
С нашия татко също не сме женени и много преди да родя попитах моята докторка какво трябва да направя за да се припознае детето. Посъветваха ме да отидем на нотариус. За 5 минути срещу 5 лева ни издадаха документа. Ако се припознае след раждането, ставало чрез съда, съответно се наема адвокат.

# 4
Когато се припознае още в родилното, т.е. на място попълните декларации и двамата, не ви е нужен дори и нотариус. Ако сте изпуснали моментът в родилното, тогава става чрез нотариус. Чрез нотариус става и когато мъж реши да припознае нероденото си още дете. Работя в Закрила на детето и често даваме подобни консултации. Peace

# 5
Пресли Маринова, ако не са минали три месеца от подписване на декларацията, трябва да изчакаш. Като минат, от кметството ще съставят нов акт за раждане и ще впишат таткото. Ти получи ли съобщение, че той е подписал декларация? Присъства ли когато таткото я подписа?

Общи условия

Активация на акаунт