Сватбени "селски" номера и пинизи

• 493 937
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 870
Всякакви хора има, но се чудя какво правят такива селяндури по хорските сватби?
Ако младоженците не са такива, то как пък най - близките им приятели и роднини са нагли селяндури, които отиват на сватба, само за ядене и пиене, ядат и пият много, защото е на аванта и гледат да минат с тънък подарък, че да не се минат с някой лев..

Пък дори и да имат някой такъв вуйчо, който са поканили ей така, от няма и накъде, еми ще си го изтърпят, те си го знаят, че е такъв, не е някаква изненада за тях.

Темата за децата я разглеждах чисто хипотетично, аз самата ако имам малко дете и ме канят на сватба, най - вероятно ще го оставя на някой да го гледа и няма да го мъкна с мен по нощите.
На моята сватба имаше 2 деца само, които не бяха малки. Едното дете беше с куверт, по преценка на родителите, а другото на свободна консумация, пак по преценка на родителите.

При много деца, е най - добре да се направят детски менюта.

За мен е селско да се гледа на сватбата като на бизнес начинание и да се очаква гостите да покрият разходите чрез подаръците. Като искаш да почерпиш за радостния повод каниш толкова хора, колкото можеш да си позволиш без това да те разори. Всичко друго е изхвърляне.
По тази логика трябва ли да очаквам от гостите си на рождения ми ден да ме зарадват с достатъчно скъпи подаръци, че сумата им да "избие" разходите ми за ресторанта/клуба, в който съм ги поканила?
А обсъжданията на това кой гост колко пари бил дал, защо толкова малко и т.н. за мен лично са, меко казано, неподходящи. Нали уж близки хора се канят? Кое е по-важно - присъствието им или подаръците?

+1

И мен много ме дразни това "Еди си колко, че да си платим кувертите + още еди си колко за подарък".
В крайна сметка никой гост не е длъжен, да си покрива куверти и т.н. (които даже не е наясно колко струват).
Всеки дава, колкото има на сърце и възможност.
Имам приятел, който каза, че нямало да идва на сватбата, защото няма пари. Казах му да идва естествено, не искам никакви пари и подаръци. В крайна сметка дойде, беше отделил 50лв и ми ги даде. Това е без значение за мен!
Даже съм забелязала, че повечето хора дават повече от възможностите си, т.е лишават се от нещо, за да съберат пари за подарък, да си купят някакви дрехи, които да облекат на сватбата.

# 871
За мен си е гаф да правиш сватба, като гледаш да спестиш максимално по отношение на гостите. Бях на такава турска сватба. Менюто беше - две кюфтета и салата от зеле в пластмасова чинийка и пластмасова вилица забодена в кюфтето. Питието - малка, жълта лимонадка /мислих, че отдавна не съществуват/. Чаши-не. Става въпрос за хора в добро финансово състояние. Сватбата беше в ресторант, който съм посещавала и преди и си имат прибори и чинии. Другата глупост на турска сватба е, че се избира един чичка /не знам по какви критерии/, връчва му се микрофона и започва страшно викане - Асан, дава 100 левааааа, Драган дава 100 лева и комплект тенджериииии, бабата на булката дава 2 юрганаааааа и т.н.   Sick /Всичко това се показва от чичката, като размахва високо, за да се види от всички. Това продължава с часове. Няма пликове, картички и опаковани подаръци.

На циганска сватба не съм присъствала но скоро попаднах на клипчета в youtube със заглавия "Блага ракия". Stop Без коментар.

# 872
Ооо циганските сватби са си баш селянията. При нас си ги имаме доста често.
Младоженците-най-често около 15-16 годишни, роклите-ярко жълти, ярко сини, ярко розови, червено, пайети, много злато, много блестулки, прически-страшна работа, масури, корони, лъскави неща, обеми.
Събират се на центъра, пристигат с коли, от които изскачат по 10-тина човека, чалгата яко дере.
Стайлинга на родата-прическа много официална, букли, а иначе с рокличка от трико до под дупето и забележете-джапанки.
И най-върховното от всичко е като се хванат на българското хоро, с българските песни на сред централния площад  Laughing
Някои от тях с анцузи, други пък с абитуриентски рокли  Mr. Green
Това е много интересна гледка казвам ви  Simple Smile

# 873
Всички турски сватби са така. Минимум разходи, само приходи. Те все още следват тенденциите, че това са парите за старт в живота на младите. Но там има редици традиции, които все още се спазват. От страната на мъжа задължително се осигурява жилище. Това обикновено е голяма къща, която е построена от родителите, имат голямо уважение към по-възрастните и каквото кажат те, това става. Включително и на сватбата младите нямат думата. Но това е друга тема.

При съвременните български сватби вече не се търси възвращаемост на разходите. На практика и няма как да се получи. За това ми е смешно като каже някой, че щял да спазва традициите и обичаите на сватбата.

# 874
Не съм присъствала на такива сватби, но предполагам, че когато човек живее на село, например не е трудно да заколи 1 прасе и 5 кокошки, да извади домашната ракия и вино и да надуе тъпаните за сватба на двора..
Честно казано, нямам и желание да присъствам на такава сватба, представям си колко ще е шумно, направо ще ми се надуе главата.

Когато си търсих рокля, влизам аз в един магазин на центъра на Варна и се оказва, че роклите са си баш цигански, нямаше една бяла - розови, червени, зелени.. с пайети, камъни, цветя.. УЖААС!
Иначе цените им бяха над 1000лв. за рокля.  Shocked

# 875
Не съм присъствала и аз и добре, че не възнамерявам и да присъствам.
Но съм виждала многократно цигански сватби. Роклите им са много скъпи и това се демонстрира.
Те дават луди пари за сватбите си,но на фона на анцузите, чалгата и другата селяния не отива, де знам много е смешно и дори вулгарно  Simple Smile

# 876
Не съм присъствала на такива сватби, но предполагам, че когато човек живее на село, например не е трудно да заколи 1 прасе и 5 кокошки, да извади домашната ракия и вино и да надуе тъпаните за сватба на двора..
Честно казано, нямам и желание да присъствам на такава сватба, представям си колко ще е шумно, направо ще ми се надуе главата.

Naughty
Не живеят всички на село. Напротив, момичето на което аз бяха на сватба е с образование, живее в града и работи в реномирана фирма. Мъжът ми също е ходил на такава сватба на свой колега, който също също е образован и живее в града. Просто при тях няма такива волни програми какво искат младите. Всичко се прави както кажат старите. Не бих казала, че е по-шумно от нашите сватби.

# 877

Когато си търсих рокля, влизам аз в един магазин на центъра на Варна и се оказва, че роклите са си баш цигански, нямаше една бяла - розови, червени, зелени.. с пайети, камъни, цветя.. УЖААС!
Иначе цените им бяха над 1000лв. за рокля.  Shocked
: Май се сещам за кой магазин става въпрос  Mr. Green Живеех на нея улица известно време,тази витрина всяка вечер ми оправяше настроението ,то няма такъв смях  Joy

# 878
При съвременните български сватби вече не се търси възвращаемост на разходите. На практика и няма как да се получи. За това ми е смешно като каже някой, че щял да спазва традициите и обичаите на сватбата.

Търси се, търси се. Даже наскоро бях срещнала пост, как почти си били "избили" парите.

Впрочем, сравнено с България, във Великобритания, парите, които хората дават на сватбата не са никак много, спрямо заплатите им. Обидени няма  Flutter .

# 879
При съвременните български сватби вече не се търси възвращаемост на разходите. На практика и няма как да се получи.
Ами, не се търси... Следя темата от началото и на моменти имах чувството, че чета "Анализ на риска и възвръщаемостта на инвестицията при сватбено мероприятие".
Вярно, че сватбата не е евтино събитие, но чак пък такива сметки и пресмятания... Не оставят добро впечатление.

# 880
Някои даже правят големи сватби, за да имат повече "печалба".
Голяма част от разходите - рокли, диджей, фото, ритуална и т.н. са константни, независимо дали сватбата е с 20 или с 200 души. Колкото повече хора, толкова повече "приходи".

Има и младоженци, които оставят родителите им и кумовете да платят сватбата.
Това за мен е абсолютно селски номер и пиниз.

Като са решили двамата да се женят, най - редно е сами да си платят сватбата и всичко около нея, например нощувките на гости, които са от друг град.

# 881
По мои мнение се търси възвръщаемост. И принципно е хубаво сами да си платят младоженците, но това ще е малко трудно ако не взимат големи заплати, на квартира са и плащат заеми и прочие други неща, което не е оправдание, но все пак и тези неща са голям фактор. Една сватба си е сериозен разход все пак.
Масово родителите поемат по-голямата част от разходите.  Simple Smile

# 882

Може би голямо значение има и възрастта на "младоженците". За мен е горе долу приемливо родителите да платят сватбата на 19-23 годишните си отрочета, ноооо никога не бих си взела за съпруг 30-40 годишен мъж, на когото мама и тате плащат сватбата.

Аз не съм омъжена, преди бях много против сватбите. Сега не толкова (явно зависи от мъжа до мен), но би ме било срам на 30 години мама и татко да ми платят сватбата!  Crazy

# 883

Може би голямо значение има и възрастта на "младоженците". За мен е горе долу приемливо родителите да платят сватбата на 19-23 годишните си отрочета, ноооо никога не бих си взела за съпруг 30-40 годишен мъж, на когото мама и тате плащат сватбата.

Аз не съм омъжена, преди бях много против сватбите. Сега не толкова (явно зависи от мъжа до мен), но би ме било срам на 30 години мама и татко да ми платят сватбата!  Crazy

Принципно си права, имат значение много неща, но все пак каквото и да си говорим в голяма част от случаите родителите много помагат.
По повод на големия спор за храните, менютата и излагациите относно тях, знаете го лафа "2-ма луди и 200 гладни "
Аз лично като кумувах нямах кажи речи никакво време да хапна почти нищо, така ни юрнаха с разните му там ритуали, че почти не съм сядала. Изобщо не съм и обърнала внимание на храната.

# 884
Ако са на по 18-20 години и не работят, нямат пари и чакат на мама и тате, къде са тръгнали да се женят?

Като нямаш пари, събираш, докато имаш. Ние също нямаме, под наем сме, събирахме пари за да се оженим.
Разполагаш се според чергата и толкова.

Ако нямаш въобще, правиш подписване с лека почерпка, например само с родителите.
Или взимаш на заем.

Общи условия

Активация на акаунт