(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 809
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • Пазете Гор
О, да, -за породите съм съгласен и именно в това е силата на този начин за снабдяване с носачки.

Не съм запознат в детайли, но мисля, че влагането на месо-костно брашно във фуражи не се допуска от някое време насам. По-скоро съм склонен да смятам, че сте взели просто доста "износени" хибриди тогава, изстискани до последно, но кой знае.

Има различни практики. Вие отглеждате кокошките 3 години - а моята практика е 2. Вземат се пиленца на пролетта, почват да снасят наесен (тогава прочистваме и петлетата) и така до следващата есен, когато ги заменят новите пиленца.

Има още една причина да се вземат носачки - чудесно усещане е да видиш как доскоро отглежданите в клетки на закрито животинки буквално се разхубавяват на въздух, слънце и тревичка.

Комшията на бахчата има много млади бели пуйки и изключително  красив бронзов пуяк. Гледайки го се убеждавам, че няма по-точна характеристика от "разхожда се като пуяк" за определени типове мъжко поведение. Прехвърлям им опадалите ябълки, та още щом чуят колата ми - струпват се на оградата воглаве с красавеца си - фелдфебел.

От многото троскот покрай дръвчетата падналите ябълки почти не се нараняват - меко като памук е, но все пак не смея да ги взимам - ще се случи да ги объркам с тия за клиенти и ще бъде голяма излагация.

# 211
Като сте заговорили за кокошки да се включа и аз Simple Smile
Ние отглеждаме светъл съсекс  и сме доволни от носливостта на яйца ,а и от месото,стават и за двете.Преди 2 години имахме и виандоти ,но те не дават толкова яйца,иначе са много красиви.
Но и светлия съсекс не е никак лош на външен вид,красавец отвсякъде.А и работлив Mr. Green

# 212
  • София/Варна
Аз като се зарибих пролетта от Ани да гледам гъби и четох доста. Установих, че се продава мицел само за печурки и всякакви видове дървесни гъби - кладница, шийтаке, майтаке и не си спомням още какви, но всичките дървесни. Печурките се отглеждат обаче при много спешъл условия.

# 213
Герундик,имам мазе с почти постоянна температура.Дали там мога да сложа кладница през зимата.Не,че в банята не мога да сложа ако правилно съм разбрала.А пънчета -обезателно ще заразя с мицел за на есен.  Ако не искате охлюви и плужеци да ви изяждат младите спанак и салати и прочие-направете си импровизирана висока леха с няколко дъски и докато пораснат може и едно стъкло да сложите отгоре,а за по сигурно-около лехата и пепел от дърва.                                                                           п.с.възхищавам ви се,че успявате и кокошки да гледате!кога и за тях време имате?!!!

# 214
При нас мазето има прозорче, но от две години го затрупахме със стиропор, за да не замръзва вътре през зимата. С други думи, там гъбите няма да виреят, защото е тъмно, пък да им пускам лампа...  newsm78. А пък и температурата в най-студените дни пада до към плюс 1-2 градуса, което също мисля, че не е подходящо. Ще оставя за пролетта. Обаче имам и още един въпрос - след като мине есента, имало е гъби, обрани са, какво се прави с пънчетата? Прибират ли се или така се оставят? Уж четох, но явно още ще трябва. Ориентирах се и аз да си купя мицел от Троян. Малко се оплетох, но като че ли те продават и течен, и зърнест. Какъв да си поискам или те ще предложат най-подходящото? Има една фирма, които продават дюбелчета с мицел, които се слагат в пънчета, но ми се струва, че по-трудно ще се прихванат гъбите. Не, че разбирам, де. Simple Smile

# 215
Като си заразиш пънчетата пролетта и те си остават навън.
Избираш им най-сенчесто и влажно място което можеш
и докато изгният все там.
Поне 2-3 години.Много подходящи са върбови трупчета.
Това с гаци, чували и опилки ще го пробвам догодина.
Интересно ми е, че в гората растът на изсъхнали,паднали дървета и на отрязани дънери.
А на върби и орехи ги намирам на място където е отрязан клон, а дървото си е живо.

Последна редакция: пт, 21 ное 2014, 17:45 от popo13

# 216
  • София/Варна
От всичко, което бях чела и си спомням де, трябва относително висока температура примерно 20 и над 20 градуса за да се зарази материала-може без светлина. За да плододава трябва умерена температура/в природата есен и пролет/ и вече трябва светлина.
Аз като в началото всичко наврях в котелното, което е най-топло, но има съвсем малък прозорец. След това преместих на светло. Шишетата от минерална бързо се заразиха и ги преместих в банята, защото навън беше още студено. Леко като се затопли бяха метнати навън под една дървена стълба,където ми беше удобно да ги поливам направо с маркуча. Плододаваха още няколко пъти. Недостатъка на гледането в затворено помещение е че тези гъби пускат много спори, бял прашец и той покрива всичко, а си е алерген.
 Пънчетата си седяха в котелното сигурно 3 месеца и после бяха старателно зарити в градината. Мъжете изкопаха трап, сложихме ти прави в трапа и зарихме с пясък, отгоре сложих стърготини, че ме дразнеше пясъка,стърготините са вече изгнили.
Мицела, който аз си поръчах беше реално заразено жито,т.е. зърнест.

# 217
Попо, Герундия, благодаря ви! А в началото увивате ли пънчетата в найлон? И друго - четох за няколко начина за заразяване и сигурно трябва да избера този, при който после като се заровят пънчетата, пясъкът или почвата не покрива местата с мицела? Трябва да си потърся снимки или видео. Ако цялото пънче е надупчено и в дупките се сложи мицел, после при заравяне не пречи ли на гъбите? Или нещо не съм разбрала за заравянето.  newsm78 А с температурите ще е най-трудно. През март навън си е студено. Ние тази пролет сякохме върби и дънери има достатъчно. Мисля тях да ползвам.

# 218
 alys, първоначално бях обвила със стреч-фолио всички чувалчета - така се запазва влажността в тях, без да се налага да се пулверизира или полива постоянно.
Натрупват се въпроси, които са от компетенцията на господина, който произвежда и продава мицела. Момичета и момчета, познавам човека, искате ли да го помоля да се включи в темата, за да получаваме информация, достоверна и изпробвана? И дали е по правилата на форума? newsm78

# 219
  • Пазете Гор
Ако е е консултации - не би било проблем. Модераторите ще преценят, но не вярвам да се занимават с това. На фона на толкова простотия, пропаганда, дезинформация, паникьорщина и агресия, която се лее на талази от повечето общи теми, това че някой ще обясни за домашното отглеждане на гъби не ми се струва беда. Едни мошеници повече от година влачат тема за кремчета за по 2000 лева. Аз знам, че ние не сме като тях и всичко ще бъде почтено.

Как бяха картофите тая година, Ани, не си споделяла или аз съм пропуснал?

# 220
  • забравих си мисълта...
alys, първоначално бях обвила със стреч-фолио всички чувалчета - така се запазва влажността в тях, без да се налага да се пулверизира или полива постоянно.
Натрупват се въпроси, които са от компетенцията на господина, който произвежда и продава мицела. Момичета и момчета, познавам човека, искате ли да го помоля да се включи в темата, за да получаваме информация, достоверна и изпробвана? И дали е по правилата на форума? newsm78

Защо да не е по правилата? Той нали ще ни обясни как да отгледаме гъбките. А който иска да си купи, да си го уговори на лични. Все пак това, което той тук ще сподели, обогатява и форумната информация. Ние така или иначе вече имаме телефона му. Simple Smile
Нека пише, пък каквото стане, иначе все ще намерим начин да се свържем с него. Wink

Последна редакция: пт, 21 ное 2014, 22:26 от Venetta

# 221
Ани, ако човекът се съгласи да отговаря на въпросите ни, ще се радвам да се включи. И за него ще е по-лесно да отговори веднъж, вместо повече пъти. Simple Smile Ако случайно възникне проблем с форумните правила, на лични да ни даде връзка към друг форум или коментари под обява.

# 222

Ани, и на мен ми стана много интересна темата и имам много въпроси, както и всички останали. Дано се съгласи да се включи.

# 223
  • на пъпа на Златията
   Като дете  хранехме кокошчиците с  трици и кукурУзно брАшно, по-едро смляно.Кокошчиците недолюбваха триците. За да носят , баба попарваше  с вряла вода ярмата. Вряла вода им сипваше и да пият. Счукваше и един аспирин и го разтваряше в 1 литър вода. Разпределяше  500 мл  в 4 поилки и доливаше с врялата вода. Вечер пак така.Така 1 път в месеца със аспиринчето. , когато е по-студено.  Сутрин като пуснеше кокошчиците ,първо бягаха към полозите.
   Отрязах пролетта един клон от черешата. Бях го забравила в тревата в черния двор. Мислех да си правя стоящ лампион от него.Сега като сланата попари тревата го намерих целия в гъбички. Ама едни такива хилавки, сухички. Как да ги съхраня през зимата ?
   Някой питаше за рязането на дръвчетата . Прочетох че трябва по рано да се реже основния клон за да се оформи ниска корона,или да се подмладят дръвчетата,  особено за черешата и вишната. Иначе дърветата изсъхват. Моя си е бая дебеличък , колкото мъжка китка. На всичкото отгоре и забравих да замажа отрязаното с боя. Дали няма дами изсъхне черешката?     

# 224
Правилата на форума позволяват да се дават всякакви съвети, стига да не се рекламира.
В никакъв случай да не се дава линк към сайтове, на които се виждат цени.
Преди много години някоя кокошка се е насаждала сама из сеното или сламата по плевника, и като са се излюпели пиленца, са ги захранвали с просо. Никой нищо не е млял. По жътва са ги натиряли на хармана, да обират зрънца, на самоизхранване.
На майка ми всяка есен купувам носачките от една клетка, от която още никой не е избирал. Долу-горе са осем. И след като си сменят перушината със зимна, мама започва да заколва от тия от миналата година, познават се по краката. Храни ги с жито от рентата, снасят. Мисля, че са от порода Червен родайланд.

Общи условия

Активация на акаунт