(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 834
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • на пъпа на Златията
Честита Коледа !!!

И пак може би за втори път ,нотези молитви които децата коледарчета са пратени да измолят за нас , са преживели векове.

Сурва, весела година,
златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща с деца,
пълни обори със стока,
пълна кесия с пари.
Пълна къща със коприна!
Живи, здрави догодина,
догодина, до амина!
текст: народен

Сурва, весела на баба,
че ни трябва като хляба.
Сурва, весела на дядо,
да му е сърцето младо.
Сурва, весела на мама,
баницата по-голяма.
Сурва, весела на татко,
да ме тупа по на рядко.
Сурва, весела на всички,
здрави, умнички, добрички!
текст: народен

Ето ви и врачанската молитва .

# 376
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
добре сме, Рорик.
батето няма да го коментирам  Tired Слава Богу, не всички в Резервата са такива.

вчера не тръгнахме никъде и по-добре. вечерта гледах репортажите за пътя Лом-Монтана Cry тъжно ми стана. 21 век, а сме като аборигени - с часове чакали да се изчисти 10 км отсечка.
за Мизия и Оряхово не са давали репортаж - до там и от телевизията не са стигнали явно  Confused

вие знаете ли, че коледуват само млади ергени и момчета? оказа се, че тук само аз знам  Crazy масово и момичетата са коледували. чудя се дали и момчетата са лазарували? Wink живот и здраве ще разбера на Лазарица.

# 377
( тъжно ми стана. 21 век, а сме като аборигени - с часове чакали да се изчисти 10 км отсечка.
Тук века няма значение! Я виж какво става и по света. Аз съм се нагледал на инциденти причинени от човешката немарливост и арогантност.
Природата е много по силна от нас. Освен това у нея има цикличност. Сега е време за покой и почивка.
Странно, само хората незнаят или пренебрегват тези правила и в края на крайщата често страдат от това.
Стойте си вкъщи до печката и бурето и няма да закъсате във виелицата!

Весели празници!

# 378

Дебел сняг - голям комат.

# 379
# 380
Цитат на: Вълкът с дълъг ник link=topic=801664.msg29796603#msg29796603 date=1419
Дебел сняг - голям комат.
[/quote

Дано!  Simple Smile

"Голям комат" ама ако си си прекопал градината, а аз не успях тази година...

# 381
  • Пазете Гор
Не е кой знае каква драма. И аз не успях с всичко през миналата есен, та копах основно през февруари, но тогава беше много сухо, ако си спомняте. Баща ми разправя, че някога дядо му чакал да позамръзне, да ръсне сняг, и тогава скопвал - хем не се каля, хем омесва със сняг за пръхкавост.

Имало е години, в които окопавам направо за профилирането - през април. Не е оптимално, особено ако сме намислили да торим, ама какво пък. После винаги може да се опита техниката с дебело мулчиране, без преобръщане на почвата.

По-хубаво от това време за посевите и изобщо за почва и растения няма. Ще се прекрати напълно сокодвижението в дръвчетата, та да можем да ги окастрим през февруари. Ще изпръхнат премръзналите буци. Ще умрат покълналите по-рано плевели. Ще заспят луковете и кокичетата. Защото, съгласете се, не бива да имаме кокичета преди Нова година, нали?

# 382
  • София
Не съм изрязала розите.............цъфтяха до последно и ми беше жал.
Сега замръзнаха.
Казвайте какво да правя?

Весели празници на всички!

# 383
   Като даде време, направи им по една купчина пръст на чуканите, без да ги режеш. Напролет това, което не е развило, него ще изрежеш и така. Тук имам една съседка по градина, остана без работа и стана пчеларка при баща си. Идва, поокопова, насява тикви и заминава. Идва наесен да ги обере. Тя има един розов храст, никога незаравян, напролет му играя едни ножици.
 Та не е задължително розите ти да са измръзнали.

# 384
За много години! Simple Smile

Моите рози пък ги пресадих, както и всички пролетни цветя, наложи се. Дано се хванат. Това беше преди месец. Имало е година, когато не съм рязала есента и всичко е било наред. Обаче как съсипах един страхотен трендафил,  ooooh! - мисля, че не се реже така трендафил, но откъде да знам и замръзна.

# 385
  • Пловдив
Здравето и благоденствието да бъдат ваши неотменни спътници през новата година! За много години!
absurt, натрупай в корените, ако имаш възможност угнила оборска тор и слама и мисля, че няма да имаш поражения. А напролет ще играят ножиците върху измръзналите пръчки. Важно е да запазиш корените. Peace

# 386
  • При розите и топлата вода ......!
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! ДА Е ЗДРАВА, ЩАСТЛИВА И БЛАГОСЛОВЕНА ЗА ВСИЧКИ! ДОБРИНА И ЛЮБОВ ДА ИМА В ДОМОВЕТЕ И СЪРЦАТА НИ?

# 387
  • забравих си мисълта...
Честита Нова година! Бъдете здрави, щастливи, имайте безброй прекрасни моменти, много радост и любов!  Heart

Въпреки снега, няколко карамфилчета все още са свежи и надничат под него. Simple Smile

# 388
  • Етрополе, България
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, СКЪПИ ГРАДИНАРИ!
Да е здрава, мирна, плодородна!

При нас новата година започва добре, сутринта беше -18 градуса, слънчево е и е снежно, здраво зимно време  Wink.
Новите планове са готови, кофичките за разсад грижливо събрани, компост домашен приготвен и тор съм намеркала откъде да взема. Сега в снега остава само да потривам ръце и да чакам първите пролетни лъчи за да вляза в градината. А междувременно плета дебели терлици, да се подмажа на децата и мъжо че и помощ ще чакам все пак  Laughing.
Бъдете живи и здрави, много късмет и ползотворен труд ви желая през настъпващата година  Hug.

# 389
     Честита Нова година на вас, градински творци! Вие посрещате най-сърдечно във вашата тема /за разлика от потребителите в други теми.../!  Затова ви желая много топло слънчево настроение през цялата година и плодородие! Да се радвате на труда си като Йовковия Сали Яшар!
     А на st. Dobri за отзивчивостта и помощта към съвсем непознат човек - специален поздрав и най-сърдечни благопожелания!

Общи условия

Активация на акаунт