(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 818
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
  • Етрополе, България
St. Dobri,  и аз се възползвах от препоръката. Току що направих поръчка за почти всичко което мисля да отглеждам - салата, моркови, краставици, цвекло, грах, фасул, зеле и т.н. Само едно не можах да намеря - царевица бяла за варене, не захарна, а старата бяла с твърдо зърно обикновена  селска царевица. Онази дето я варим за Андреев ден с пепел и тя се разпуква. А моят мъж много си държи точно на нея. Но и на село бабите вече нямат такава. Подскажете откъде да намеря  Thinking ?!...
Доматите тази година ще ги сея само от домашно семе, от комшийките събрано. Поколения наред домашно гледани. Установих, че се развиват по-добре. Дали са ми розов гигант и биволско сърце. Но ще изчакам началото на март. И пипер мисля да сложа няколко корена, но и той от домашния. Мойта свекърва е много убедена: "Сложи му тор и вода и не може да не стане". Та така съм решила да пробвам. Много хубави камби и пипер за пълнене беше отгледала.
Хайде стига съм спамила, улях се в мечти  Hug Stop.

# 406
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
http://hobi-semena.com/carevica.html тук има интересни предложения Simple Smile някой похвали човека миналата година и си го отбелязах Simple Smile

# 407
Аз не разбирам много от царевица и сортовете й, но тази, която описваш, прилича на отгледаната от мен тази година - една баба от село ми я даде. Ако може нещо да се познае по снимка - ето:
Мога да ти изпратя, ако мислиш, че е тази.
Кочаните не са големи  -15 см са.
Аз не можах да я сваря - май я оставих да узрее повече. Как се вари с пепел? Тази остава твърдичка, по-скоро сипкава. Сладка и мека е само, когато е съвсем малка и млада.

# 408
  • Етрополе, България
St. Dobri, благодаря!
Buskata, да такава.
За варенето да обясня:
Изронваш зърната от кочаните и ги слагаш в тенджера със студена вода. В мъжка носна кърпа връзваш като шепа пепел от печката и я слагаш при царевицата. Вари се на бавен огън (върху печката на дърва я вареше баба ми) мнооооого дълго време. Сигурно половин ден. От пепелта обвивката на зърното се разпуква и пада, а то набъбва и се цъфва много хубаво, подобно на пуканка. След това със студена вода обилно промиваш зърната. Обелките ги махаш, където са паднали от само себе си, солиш и хапваш. Може и топла и студена. Много хубава става.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 11:53 от d_penkova

# 409
Много благдоаря за обянението.
Ще опитам да я сваря така. Тамън ще знам - ако ми се получи, догодина ще посея повече.

# 410
Добри,това е човекът с разсада на батати.Пазарувам от него втора година и всякасви сортове домати-ако сте любители и обичате нови сортове и вкусове -давайте смело.Много коректен човек пък и всички семена са директи и можеш да си събираш за следващата година и да си разменяш с приятели! Grinning

# 411
Честита ви нова година!
Здрава и плодородна!

# 412
  • София
Честита , здрава и плодородна Нова Година !
Стягайте редиците за разсади. Семена купих от "Стрелиция" , имате ли впечатления?
За първа година отгледах тикви с купени семена от магазин на "Сортови семена " на Красно село, много съм доволна.

# 413
За много години! Отдавна не съм влизала тук.

# 414
  • София
Днес получих е майл от newsletter@strelitzia-bg.com. Пускам го за информация.
Гледала съм многократно сайта hobi-semena, но се колебая...... Някой садил ли е семена от там? И има ли интересни сортове?

# 415
Не съм купувала от там,но давай смело може пък да останеш доволна и догодина да те последваме. Grinning

# 416
  • Етрополе, България
Момичета, днес вали дъжд и бързо бързо топи снега. Започва да се вижда земята тук таме в градината. Аз получих пакета от сортови семена, на този етап съм много доволна  newsm44. Дано да имам късмет да упея да отгледам нещо от тях. Знам че още е рано за разсади, но казвайте като почнете да ги правите.
Доста четох за парниците напоследък и имам един въпрос  Thinking. Под биотопливо, което да се сложи в основата на парника мога ли да разбирам пресен животински тор или се има нещо друго предвид. Тази година съм решила разсадите да ги правя навън. Миналата година установих, че условията в къщи с отоплението на парно не са особено подходящи. На няколко пъти доматите едва не умряха, то сечене беше, то жълтеене. Или ще правя разсада по-късно за да може да го гледам навън, или трябва да оформя нещо като малък парник в двора, като за две корита примерно.
Ох като беше бяло навън беше по-добре. Сега постоянно ме ръчка нещо. Хайде приятна ви почивка  Flowers Sunflower!!!

# 417
  • Пазете Гор
Не е съвсем рано за разсад. Имашер една градинарка от Русенско - мисля, че засяваше доматите през януари. Гелика същи сееше рано. Всичко зависи от това къде си, какви сортове имаш, какви условия заотгл;еджането, имаш ли парник. За мен е много рано. Още поне 40 дена за доматките.

Сега е моментът да се приготви почвената смес. Аз ще внеса моята на сухо, за да изпръхне. Не я искам разпрашена, нито кална.

# 418
Разсадите за оранжерията вече ги почнахме. Simple SmileПървите семена сложих на 7 януари,а имам два нови сорта ултра ранни и не български, за проба трябваше да сложа и по рано даже,но късно пристигнаха семената.За дворната градина също слагам семената по рано от другите,но това е лично мой опит придобит с годините.Споделяла съм,че при мен доматите в градината трябва да са засети доста преди май месец-някъде към 15 април.Целта е колкото се може по рано да цъфнат и вържат.За съжаление  юни месец е много лош -винаги има ужасни мани,дъждове и слабо вързване.След това следват горещините и чак август отново се съживяват доматите,така,че -надпреварвам се с времето Mr. Green Дано съм обяснила разбираемо!Рорик,пък май беше писала,че при тях е добре по късно да садят разсадите?!!

# 419
Миналата година и аз почнах разсадите през януари. Тези, които правих през март, се развиха по-добре от януарските. За доматите става дума.
Търся си две-три кокошки, ама да са мътени от кокошка, не от инкубатор. Някой има ли?

Общи условия

Активация на акаунт