(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 416
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Да, Рорик, каква ли напаст ще е.... Помните ли моите охлюви  Mr. Green
Аз се сетих, тати ми прати лозови пръчки, набодох ги, обаче те имаха миналата година някаква болест по асмите, листата нарязани, тънки като нишки, вирусно заболяване, казахте тук. Какво мога да направя и трябва ли изобщо да се притеснявам, те не са тръгнали пръчките, може и така да си ги и изхвърля, без да се хванат.
Друго, на мястото на една стара череша, която изсъхна преди 2-3 години, или наблизо там какво дръвче мога да посадя, комшията казва да не е пак череша, пък аз сякаш още една череша искам да си посадя, да сложа ли, пречи ли нещо, че и преди е имало череша?
Доматките ми растат, пу пу. Много са ми хубави.
Правя планове на лехи, чертая схеми, цяла нощ съм сънувала, че садя арпаджик  hahaha
Слонче, внимавай с дърветата по границата, някои са голяма напаст, да не ти налазят градината. Ние в Кнежа имаме един празен двор до нашия, изоставен, пълен с акации, красота иначе, аз ги обичам, ама много се сеят. Едни други красоти се сещам, даже опитах да си завъдя, добре, че не стана, издънки покрай тях ужасно много, кошмар. ДИв рожков, цъфти много красиво напролет, ама в парка, по-далече от градината ми.
Не ми харесва така форума, откъде се взе тоя магазин...

# 616
Здравейте!
Някой имал ли се е работа с бивша нива - да я прави годно за живеене място - къща, био овошки и зеленчуци?
Мислим да засадим по границата неплододайни, а вътре овошки, да изкопаем микро езерце и да вдигнем земен насип по северната граница.
Моля да ме насочите къде да чета, а ако някой иска да се свърже с мен на лични, т.к с тези дадености и намерения май излизам от интересите на пишещите и четящите темата.

Дали да пусна нова тема?
Много съм боса, ама много...
Мисля, че ще намериш интересни отговори тук: https://www.facebook.com/events/1525341791087743/?ref_dashboard_filter=upcoming

Имам семена, имам луковици, имам почти всичко, а нямам все още оправена градина. Както винаги - не свърших каквото трябваше есента, та сега малко нанагорно.
Утре се надявам да успея да посея граха. Следва арпаджика, спанака. Всичко по реда си.
Планиране на лехите - кое къде да бъде тази година, пораснали растения в представите ми - работа и прекрасна умора вечер. Липсваше ми!

# 617
Граха е насят!Слава богу успях да изпреваря дъжда.Имам нова малка площ в съседната до нас градина и там направих лехичките.Ще има и малко картофки по късно и малко батати и пъщарнак и моркови.Пу-пу.Разсада ми е добре,но отново отрано си имам работа с акари.Тази година няма да изпадам в паника и да изгарям доматчетата с лудо пръскане.Ще изчакам още малко да закрепнат и тогава.http://reni7377.snimka.bg/experiment/fevruarski-razsad-2015.854920.34926257

# 618
Внимавайте със зелевата чорба - доста е солена...
Проблеми с лукова (и морковена) муха не съм имала и не мога да дам изпитан съвет, но нали казват, че морковите пазят от лукова муха, а лукът от морковена муха? Някой опитвал ли е да сее смесени лехи моркови и лук?

Всъщност излъгах ви... Ровнах в гугъл и се оказа, че тези повреди в морковите, които ми се появяват всяка година са точно от ларвите на морковената муха... Май аз ще опитам смесените лехи тази година...  Laughing

# 619
  • на брега на Дунава
Ами аз пробвах да ги сея заедно моркови и лук .Не видях разлика.Но при мен чесънът се напада от тази муха.Лукът по рядко и може да се каже ,че почти не го закача.
Препоръчайте ми грах за ран.Да го засея тази неделя и да стане до началото на май ,когато се засажда пипер и патладжан.
До сега съм намерила тези сортове :
Ран 1 е един от по-старите български ранни сортове. Предпочитан е заради добрите му добиви, дружното зреене и късия вегетационен период. За около 50 дни той е готов за беритба.
Тамиш - дължината на вегетационния период е средно 56 дни. Растенията са високи 82-92 см. Залага първата плодна чушка на 6-ти до 8-ми възел. Преобладават зърна с размер 9-10 мм и над 10 мм (36-58%).

# 620
На мен ми дадоха грах Чудото на Калведон и някакъв сладък грах сорт Амброзия,а третия е като твоя Ран 1.Ще видим какво ще излезе! Grinning Снощи си оставих разсада домати да пренощува в оранжерията покрит с найлон и едно одеало.Тази сутрин ходих да го видя и май е ОК.Досега само през деня е бил там.Ще ги правя войници тези домати! Joy

# 621
Моля помагайте с идея - начетох се и се обърках. С какво да се замажат дупките с мицел в пънчетата? В нета прочетох - със скоч, с пластелин, с дървени стърготини (а също и плюс отгоре овощарска замазка), с кал, с цимент, с кочани от царевица, с дървени или коркови тапи (самоделно направени), със стиропор, с мокър памук, с дървени стърготини плюс мокър памук.  newsm78
Доставиха ми годжи берито. Това гърчавкото не знам къде ще засадя. То е две вейки с миниатюрни зелени листенца и е около 30 см без корена. Кой имаше подобно нещо (Рени?)?

# 622
С говна от овце. Ако не друго, е без пари.

# 623
ВълкParty Grinning пробвал ли си? Искаш да кажеш, че няма особено значение?

# 624
Преди да измислят овощарската и градинарска замазки, това беше. Капанските къщи с пръстен под се подмазват всяка година с такова. Изчаква се да изсъхне, то не се напуква, защото има власинки целулоза. Отгоре се слагат рогозките от папур или царевична свила, отгоре - чергите.

# 625
Вълк, благодаря за обосновката! Simple Smile

# 626
  • София/Варна
Алис аз имах стърготини от рязането на дървата, попарих ги и ги смесих с мицела. Всичко това натъпках по дупчета и процепи. Всичко беше мокро и увих в готварско фолио/фреш фолио/. Така седя известно време и после го махнах. Една част от нещото изпада, но явно се е заразила дървесината.
Аз пробвах с изрязани улеи в дървото и с дупки. Това пънче с улеите роди гъби, а това с дупките не роди. Надявам се тази година да роди. На снимката са едно до друго двете и се виждат улеите. Ако не разбра какво изписах,питай. http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.34245508

# 627
Герундия, тъкмо се бях засилила да правим само дупки. От това, което четох и гледах, разбрах, че фолиото трябва да е с дупки тук-там - хем да задържа влагата, хем да има вентилация. Хубаво, ами тези улеи с мицел не ги ли позамаза с нещо? Половинката ще излезе прав, че гъбите отнякъде трябва да имат възможност да "излязат". Simple Smile Това, което е родило е височко. Нашите са по-къси. Мисля, че ми се изяснява - това с улеите е родило още първата година, защото сигурно е имало повече мек материал за хапване, а в дупките вероятно е попаднало доста по-малко. А нямаше ли бяла пеленка около второто пънче? Сигурно не, щом не е родило.

# 628
Герундия, какви са тези гигантски латинки  Shocked ?!

# 629
  • Варна
Здравейте, ентусиасти и ентусиастки! Липсваше ми контакта с вас. Grinning Тази година за втори път ще се пробвам да го раздавам балконска градинарка. Миналата година успяхме да похапнем чери домати, моркови, босилек, лук, магданоз и копър. Розмаринът не успях да го подкарам да расте - или изсъхваше, или изгниваше..., а маточината накрая я изсуших, но... успешно го раздавах "пчела" и черитата бяха много вкусни. Похапвахе от юли до октомври. Не сме изяли кой знае колко може би 2-3 килограма, защото бях боднала 10 коренчета и през отсъствието ни лятото на два пъти по 1 седмица дръпнаха доста назад. Нападнаха ги акари и не успях да се преборя с тях без препарати, а само с разтвор от цигара във вода и със сапунена вода. Първия път ги преместих в банята, а едно болно растение остана на терасата с обърната бутилка от 1.5л. с вода и дупка в капачката и засенчено от пряко слънце, но резултата върху вида на растенията беше почти еднакъв. Втория път всички си останаха на терасата с водичка в бутилка. Тази година 8 годишното ми синче реши, че трябва да засадим нормални домати, за да има повече за ядене. Гледах, гледах и накрая купих сорт "Миляна", който е детерминиран и е безколов. Не се колтучи и израстват растенията 50-60см. Притеснява ме, че пише, че вирее в богати почви, а вкъщи почвата никак не е богата. /Освен да шербетувам с..... Joy барабонките на нашия хамстер/, но... не зная дали няма да стане по-лошо. Малко е гнусничко, почти мишле е, но пък е чисто и яде само храна за хамстери: ядки, сушени плодове, зърнени култури, плодове и зеленчуци. Някой от вас садил ли е Миляна и дали бих могла да го отглеждам в саксия? Между другото в събота синът ми, както и миналата година засади 10-тина семенца домати, 2-3 семенца на черита, лук Шивас /за листа/ и марулки. Чакаме резултата, а през март ще посадим още зеленийки за чинийки. Приятен и спорен ден! Извинете ме за дългия пост.  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт