(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 232
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Имате ли снимани оранжериите в разгара на сезона? Искам да се ориентирам как е удобно да се садят зеленчуците вътре. В правоъгълно място 3х7 м колко реда надълго садите? Или пък по друг начин се разполагат? На колко см от стените е удобно да са насажденията? Желанието ми е да имам домати, краставици и пипер в бъдещата оранжерия. Експериментално имам 15 кофички с развиващ се разсад вътре на топло до прозорците. Хибридните краставици Тести Грийн поникнаха много бързо, белите по-бавно, а Герганата ще я сея по-нататък. От доматите имам поникнали Лабрадор и Ямал (реших само с ранните да опитам сега). От пипера - за сушене от Вили са най-бързи, но и в другите кофички надигат главички. Засях всичко на 25 февруари. Обикновено сея месец по-късно за навън. Обаче такъв сняг и вятър е навън, че ако не е прогнозата за затопляне през третата десетдневка на март, спокойно може да се мисли, че сме декември месец. Simple Smile
  Алис,моят лабрадор е вече с цвят!Наистина е ултра-ранен сорт.Сят е с други три сорта,но само той има цветни пъпки.Много съжалявам,че времето тази пролет няма да ми позволи да ги засадя вече в земята. Ако се представи добре и като вкус ще се радвам.  А що се отнася до оранжерията-само гледай колкото може доматите да са по далеч от краставиците-не се обичат много.Моите растения са във високи лехи и затова на малко място имам доста растения.Остави си и пътечки за пръскане и колтучене.

# 706
  • на пъпа на Златията
Привет!

Тая зима в Златията едва ли е имало 5 дни със слънце.
Зимата беше мека. Според старите притчи и лятото ще е хладно.
Друг път по това време пикирахме ранните с по 3 разклонения  и правехме лехите с разсада за средните . Опитах се миналата седмица да обърна няколко лехи останали за праз , зелен боб. Ами кално е. Дори в Златията.
Прогнозите са че март ще  е студен. Няма да се учудя ако на 31 вали сняг тая година. Така че първите завръзи  ще са кът и ще са болни.

Не знам как ще е с посадените в парник.   

# 707
Рени, записа ли кога си насяла Лабрадора? ММ предлага да насадим половината оранжерия с домати, другата половина с краставици, а за да ги разделя, между тях може да е пиперът. Ако цялата площ е 3х7, примерно 3х3 домати, после 3х1 пипер и накрая 3х3 краставици. В ето такава схема:
–––––––––––––
ддддд пп ккккк
ддддд пп ккккк
–––––––––––––                                                                                                 
На място ще преценявам колко реда ще се съберат. Може би 3 или 4  newsm78.
Другият вариант е да са така:
–––––––––––––
ддддддддддддд
ппппппппппппп
ккккккккккккккк
–––––––––––––

# 708
Честит празник на дамите от темата!
Весело изкарване и плодородна година!

# 709
alys  Вили беше ми казала  ,че не е хубаво да се гледат и трите вида зеленчук в една оранжерия.Беше ме посъветвала да гледам само краставица и домат в една оранжерия.Беше ми дала и обяснение,но е записано в една тетрадка на село.А Вили отдавна не ни е навестявала,загуби се.

Хайде ще споделите за вкуса на Лабрадор.Аз тази година няма да купувам семе,каквото ми е останало това съм посяла.

# 710
Рени, записа ли кога си насяла Лабрадора? ММ предлага да насадим половината оранжерия с домати, другата половина с краставици, а за да ги разделя, между тях може да е пиперът. Ако цялата площ е 3х7, примерно 3х3 домати, после 3х1 пипер и накрая 3х3 краставици. В ето такава схема:
–––––––––––––
ддддд пп ккккк
ддддд пп ккккк
–––––––––––––                                                                                                 
На място ще преценявам колко реда ще се съберат. Може би 3 или 4  newsm78.
Другият вариант е да са така:
–––––––––––––                                                                                                                                                         
ддддддддддддд
ппппппппппппп
ккккккккккккккк
–––––––––––––
Алис,на мен първия вариант ми допада повече.Доколкото разбрах доматите са ти само ниски сортове така,че няма да имаш проблем със засенчване.Моята практика при пипера е да го садя доста близо корен до корен-по два.Важно е да прецениш колко място да оставяш между лехите,защото после става джунгла.Наистина и аз знам за несъвместителството между краставици и домати,но нямам две оранжерии...!!!Имам съседка,която така сади 10години.Проблема е евентуално в болестите,които могат да си разменят.Лабрадора е сят на 9януари.                                                                                             
 Скела,аз сложих четири кофички с краставици,а другите ще сея другата седмица.   Peace                                                         
Рорик,и при нас почти нямаше слънчеви дни.През януари-малко повече и затова най ранния ми разсад изглежда по добре от по късно сложения.А каква хамалогия е само при мен!Всеки слънчев ден-дори когато бяха отрицателни температурите на вън аз хващах щайгите и носех разсада в оранжерията.Там ставаше към 15-17 градуса,а в по топли дни и над 20.Ходя през половин час и проверявам темп. отваря,затварям вратата...!!!Като го оставях после да нощува в оранжерията и виждах че полилавяват листата пръскам с органична тор,която улеснява усвояването на фосфора и спомага за правилното движение на хранителните вещества.Това упражнение се прави с един миниатюрен пулверизатор,който пръска като мъгла.Абе трудна работа като е лошо времето- особено трудно.И това става щото сега не ходя на работа-иначе не става.Дано поне лятото да е хубаво!Успех на всички.                                                   А сега да не забравя-ЧЕСТИТ 8ми МАРТ!Момичета ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!                                                                                                                                                                                                                     

# 711
Честит празник, момичета! Simple Smile

Рени, Скела, благодаря! Рени, значи полилавяването е от студа, така ли да го разбирам? Имам роднини с оранжерия и те споделиха, че садят трите вида зеленчук в една оранжерия. Надявам се че няма да си пречат така, както тиквичките задушават всичко живо около себе си. Simple Smile Садили сме тиквички и краставици навън едно до друго. Краставиците, в близост до тиквичките, бяха доста зле, горките.
Рени, ами ти си готова да садиш вече Лабрадора. Герой си направо! А при градушка, каквито имаше последното лято, пробива ли се найлонът на оранжериите? Ние го решихме с поликарбонат, но от най-тънкия (структурен 4 мм), та не знам колко ще издържи на градушка.

# 712
  • При розите и топлата вода ......!
Привет!
Честит празник на всички дами! Бъдете живи и здрави, щастливи и усмихнати, прелестни и истински!   bouquet

При нас е истинска зима. Трети ден вали сняг и не спира.
alys, домати и краставици трудно се гледат в една оранжерия. Не че не е възможно. Изискват различна влажност, поливка, проветряване, третиране. Но аз съм гледала, даже и с няколко корена пипер. Доколкото разбирам оранжерията ти е широка три метра. Можеш да посееш три реда, като отстрани от найлона можеш да остави по  50 см. Можеш например редовете да са ти дълги 5 м., а о станалите 2 м. да засееш пипера, но той се сее на по малко разстояние едно от друго. Аз така бих направила, естествено избора е твой. Hug
dani1712 , само по едно растение, иначе ще се засенчат. Иначе при нас в градините ги сеят 2 едно до друго, за да ги привързват на едно колче. Ти пробвала ли си я тази вигна?
reni7377 , краставиците са готови за за засаждане на постоянно място след 35 дни. Когато ги сееш по една семчица в кофичка и пръст 1/3 в кофичката, че бързо прорастват. Като излезнат листенцата над кофичката досипваш. Wink Поздравления за разсада.  HugМайсторска работа.
skela , да за оранжерия са моите. Тази година е голяма мъка с лошото време, но дано се справим. Нали и ти имаш оранжерия. Ако сега сложиш семчиците, към края на април можеш да ги засадиш в оранжерията.
hipi , в началото ги държах в стая, после в оранжерията, но сега ги върнах пак и са на лампа.
margoto77, на много топло ги държиш. След поникване трябва да са на светло и хладно.
Вили и Анитата и на мен ми липсват.

# 713
Гелика,   bouquet
А краставиците, след като са поникнали, засипани с още пръст, на по-хладно ли ги държиш? И още един въпрос - кога са на лампа? Допълнително ли имат лампа в стая или е тъмно помещението?

# 714
Гелика,стана ми ясно за краставичките!Благодаря за похвалата.От твоята уста си е постижение. Grinning Уча се и все греша,а грешката се поправя чак на следващата година.                                                                                      Алис,има различен вид потъмняване,полилавяване.Когато е калено и здраво растение потъмнява само стебълцето,а когато долната страна на домата стане буквално лилава,означава или прекалено засушаване или блокаж на усвояването на орг. вещесва и особено на фосфор,който в този момент е много важен за правилното развитие на домата.И в двата случая всъщност едно и също.Няма фосфор! Дългото  засушаване после се отразява на плододаването и т.н. Краставиците са топлолюбиви и им харесва поне 20 градуса темп.Важна е и светлината.Веднъж бях забравила една кофичка с поникнала краставичка встрани от прозореца.За ден и половина така се беше издължило стеблото в стремежа си да стигне до светлината,че приличаше на въженце! 

# 715
Здравейте всички!
Отскоро имаме вила и много искам да засадя зеленчуци, но нищо не разбирам. Изчетох последните двайсетина страници. Даже и термините са ми непознати ooooh!
Не знам каква е почвата и не знам как да разбера. До вилата минава рекичка.

В момента градината е покрита с трева. Не е сято там от много години. Има овощни дръвчета, но не знам какви са все още. Трябва да разорем мястото и да наторим предполагам. С оборски тор, компост ли е най-добре и откъде да го/ги взема?

Ще трябва да си купим някаква система, която да се включва и да полива. Разбрах, че имало такива, защото няма да сме там по цяла седмица. Може ли да ми препоръчате? И изобщо като не сме там утопично ли изглежда това със зеленчуците?

Иска ми се да засадим и череша. Може ли да ми препоръчате сорт?

# 716
Не е утопично, ако ходите всяка седмица, а и с наличие на поливна система. Обаче ще иска доста работа в началото. От торене може би няма нужда - в нашата изоставена градина всичко растеше като лудо. Обаче незнанието кое как се прави може да е проблем. Ако можете да намерите някой наоколо, който да ви посъветва и да ви покаже ще е най-добре. Аз сега също се боря с ново тревясало място и честно казано ми е много трудно чисто физически да се справям с работата. Един ден копая, пет съм схваната, а резултатът е  не особено впечатляващ. За щастие, ми доставя удоволствие, иначе просто не бих се занимавала. Обаче си давам сметка, че ако искам да посадя всичко в срок и да положа поливна система, няма да мога да се справя сама, особено както ходя само за ден през уикенда. Ще го карам полека - първо около оградата невени, после леха с билки, вече имам лук, но не е много успешен, ще сложа и чесън, имам и няколко реда с моркови, грах, пащърнак за експеримент, но не съм подготвила добре лехите и нямам големи очаквания. Догодина постепенно ще увеличавам обработваното.

# 717
  • На Дунава
В събота съвсем ненадейно се сдобихме с градинчица! Аз живея в Дунавската равнина, само че във виенската, и тук почвите са прекрасни. Уви, до няколко години всичко ще бъде бетонирано и напаркирано. Едно такова зелено петънце, което до преди няколко години е било индустриална оранжерия, а сега в очакване на булдозерите не се използва, беше предоставено на желаещите да го поразкопаят и да му се порадват земеделски до края на календарната година. Получихме 12 квадрата под скелето на бившата оранжерия. Вече е непокрита, но не е безобразно тревясала. Лошото е само, че на длъж и на шир поливна вода няма. Ще разчитаме на тази от Горе... и няколко кофи за събирането на дъждовната вода сме сложили, пък дали ще уловят нещо....
За един следобед я разкопахме, а 5-годишният ми син беше неудържим – с една мотичка разби всички буци и още на следващия ден насадихме няколко лехички със спанак, репички, няколко вида салати и тук-таме по невенче. Почвата беше влажна и от нея се точеха червеи от по педя и половина! Мулчирахме всичко, насято и още ненасято, със сламата, която намерихме наоколо, и частично покрихме с кашони – да пробваме дали ще свърши някаква работа срещу плевелите. Удовлствието да съм там със сина ми, да се радваме на топлото време, слънцето  (тук от десетина дни дневните температури са над 10 градуса, а нощем не падат под -1, -2) и дъхавата почва, беше незаменимо. Радвам се, че за разлика от официално наетата ни градина, която ще получим чак края на май, и трябва да предадем обратно в края на октомври, тази ще имаме до края на 2015. Мисля да изпробвам чудото кейл (къдраво зеле, което прилича на еднометрова марула), пък дано охлювите нямат други планове.
Не знам дали въобще си заслужава да слагам домати, чушки и тикви/тиквички, щом реално няма да мога да поливам?
Но пък градинката се намира на вело-път, на няма 10 велосипедни минути от дома. Не мога да пренебрегна този лукс!

Последна редакция: пн, 09 мар 2015, 13:57 от Bibiana_

# 718
Бибияна,развълнува ни с твоя пост!Как се радвам на такива хора като теб!А и виждам,че не съм сама в любовта си към пръстта и земята-нещо с което учудвам близките си! Grinning Ще онагледя нещата с това- Hug     Засей си специалната салата-ще чакаме и да я снимаш.Ще помоля МХ да качи един линк ,където има страхотни и безопасни препарати против охлюви летящи и пълзящи твари.Мисля,че ще бъдат полезни на доста хора тук.

# 719
Бибиана, засади си от всичко по малко. Не се знае каква ще е годината. Наши съседи садят/сеят тиквички в нивата си. Там няма вода за поливане, но им се раждат тиквичките. Така, както валя миналата година, почти не беше нужно поливане.

Гелика, Рени, може ли да обясните малко по-детайлно засипването на разсада за краставици. В колко големи кофички сеете, по колко семенца, колко почва има в кофичката и кога и докъде се засипват.

Пролетен дъждец,  всяко начало е трудно и има хиляди въпроси. Ние сме с капково напояване. С едни и същи тръби се предполага, че ще напояваме в близките 10 години. Има различни фирми. Доволни сме от продуктите на AZUD. Продават се и регулатори за налягането на водата, има и датчици за капковото, но не сме ги ползвали, защото градината е до къщата. Цяла седмица отсъствие за засадена градина не е фатална като срок, но често се случва така, че когато си свободен, вали дъжд и не можеш да влезнеш в градината и да я обработваш (било то копаене, сеене, садене, плевене и други грижи за растенията). Когато идвахме само събота и неделя, си беше доста трудно, но пък свекър ми поливаше в средата на седмицата (тогава нямахме капково). Но изоставахме със сроковете за сеитба и другите обработки. Въпреки това, се раждаха зеленчуци. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт