(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 410
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Добри, да ти е живо и здраво порасналото голямо момче!
Преди много години си имахме куче и то роди три кученца (в апартамента  Simple Smile) и синът като каза, че иска негово си куче, щял да се грижи за него и т.н. Така 5 години имахме две кучета (другите подарихме). Но нямаше как да се получи само той да се грижи, та и при вас сигурно ще имаш две градини, за което дори малко завиждам (не, че си нямам, де, ама така е думата).
Galanthus, виж линка към старите коментари за кладницата. Няколко мнения назад Герундия го е дала.

# 601
Добри, да ти е живо и здраво момчето и да е голям късметлия!!!

# 602
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Обичам ви  Hug май ви заблудих неволно
"голямото" момче е на 8  Blush чу ни като обсъждахме плановете за засаждане и реши, че иска негова градинка. даже и мястото е определил: на гладкото!  Laughing намерил си е колчета (4 бамбукови шиша), заплюл си е зелената лейка, че е по-голяма (нищо, че у нас се полива с пръскалки) остава само да реши какво иска. екзотиките вече са отхвърлени  Hug

# 603
  • Пазете Гор
Аз си помислих за бащата, но нищо - пожелание ми пак важи. Отлични насаждения за деца са лукът и бобът - садят се лесно, растат бързо и видимо.

# 604
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
миналата година сади боб и краставици - одобри краставиците, искал нещо, дето се яде  Rolling Eyes
сяхме заедно репичките и морковите, репичките лютяха, морковите бяха малко.

Mr. Green не е лесно да си земеделец!
с тази фраза завърши вчерашния разбор.

Простете и прощавам, момчета и момичета  Hug

# 605
Прощавайте и на вас да ви е простено!
И много успешна година!!!:-)

# 606
Добри, да е живо и здраво момчето. Моето оскуба мащерката и я посади в пясъчника, това било неговата градинка. Че се и хвана даже, пораснала  Laughing

# 607
Добри, сладко разказваш, на човек му става мило..Simple Smile
Да расте здраво момчето ти и все така да знае какво иска  Hug

# 608
  • София
Добри  newsm67
Прощавайте и да Ви е простено! От утре строг пост! Няма cook
Розамунда здравей, искам и аз кладница , пусни на лични доставчика.

# 609
  • София
Здравейте!
Някой имал ли се е работа с бивша нива - да я прави годно за живеене място - къща, био овошки и зеленчуци?
Мислим да засадим по границата неплододайни, а вътре овошки, да изкопаем микро езерце и да вдигнем земен насип по северната граница.
Моля да ме насочите къде да чета, а ако някой иска да се свърже с мен на лични, т.к с тези дадености и намерения май излизам от интересите на пишещите и четящите темата.

Дали да пусна нова тема?
Много съм боса, ама много...

# 610
 ЗаСлон ние от лозе направихме градина и в момента още строим.Правилно си написала дръвчета и овошки по северната граница.Какво друго точно те интересува?

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 08:20 от skela

# 611
  • на пъпа на Златията
Привет.
Хм.Една калинка ми лази по клавиатурата. Събудиха се. Една такава бежова на черни точки.Избеляла от силното слънце в Златията. 
Вчера цял ден горих дърва , да си събера дървесна пепел за чесъна. Тая година не слагах зеле. Та нямам зелева чорба. Старите баби обаче казаха че  става и с пепел. Едва събрах половин пепелник.
Някой питаше за други средства , не само за чорбата. Та има нещо вярно.
Баба едно време си миеше нагорелите тави и тенджери с дървесна пепел.А пък казват че лугата за миене на масла всъщност била дървесна пепел.
Така че от стрък на стрък , в средата поръсих. Нали не съм си баш оправница , та късно садих чесъна , че още няма 3 листа. Но колкото има ръснах в средата .Влажно беше , та се залепи. Дано дъждът го придвижи в луковицата и да прогони мухата. Ще трябва пак , като попорасте явно,ще се събира още пепел.
А излезе и една червена калинка. Ама дребнички едни такива/Какво ли са яли през зимата в пукнатините на прозореца?
Явно като позасъхне, трябва  да се белосат дръвчетата. Много въшки имаше миналата година , от тия дъждове. 

# 612
  • на пъпа на Златията
А и на патерица .
Простете ми и простено да ви е!

Защо си мисля че къщата трябва да е на северната граница. Необходимите 3 . може и повече метра.
Каква прохлада е задкъщата , като напече в Златията. Отпред цялата градина да ви радва окото. Пипера , лозето , лукът, ... пък и всичко  искат проветриво място като на полето.
Е нашата  е  на южната граница , защото се пада пътя , а и тогава  когато е строена е имало "соц.мода ", да не ти се виждат кошарите. Входа на къщата от юг , а и задължително големи тераси остъклени от юг да са въздушни слънчеви колектори за пестене на отопление.
Зависи разбира се и от къде духа северния вятър? А пък и терасите  са рай за разсадите.
Та споделяй!Може да се сетим и за още нещо. .

# 613
  • на брега на Дунава
Рорик, аз питах за чесъна.Миналага година го полях със зелева чорба ,но нямаше резултат и половината чесън за зелено беше съсипан от мухата.Сега реших да не рискувам.Миналата седмица го напръсках  с Вазтак нов.Знам ,че не е био ,но видях да лети мухата.Докато пръсках две умряха.Пъстри едни нашарени .Доколкото четох тя снася яйцата си в почвата до луковицата и ларвите се вгризват в средния лист.Зимува и при първото затопляне на времето лети.Чесънът ми е около 20 см. и изглежда много свеж.Синът ми много обича зелен чесън.Та затова изневерих и използвах химия.Мисля следващото напръскване да направя с пепел и дано го опазя.
Ако някой има друг известен начин за борба с чесновата муха ще моля да го сподели .

# 614
  • на пъпа на Златията
Нещо става със сайта.
Мнениетоми изпратено а не се връщам във форума.

МХ ,
Вазтака е за 3 дни само. А мисля че мухата снася яйцата на листа  и после пролазва в скилидката надолу. Отдавна четох , та не помня точно.Та май трябва и прилепител , че чесновите листи едни такива гладки.
А вазтака си е био. За това е вазтак нов. Т.е да се консумира като се следи за забранените срокове. А и пръскането изисква и внимателно следене.Аз все закъснявам за разлика от комшиите и гадинките се насочват първо при комшиите.   Трябвало е с нещо по силно. Например разтвора от цигарените фасове. Много от препаратите вече са направени с  отслабено действие по изискване на ЕС. Както и скипера.  .
Какво беше био, еко, ...
И тая година ще берем ядове с гадинките защото миналата година много се нароиха и ще изпълзят.   

Общи условия

Активация на акаунт