(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 247
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Честита Баба Марта.Да сте бели и червени,румени засмени.Grinning

# 661
  • Пловдив
Честита Баба Марта, любители на чистата градинска салата! LaughingДа са пълни градините ви със сочни и витаминозни зеленчуци!
Ние днес садихме репички и пръснахме разсад за салата с името Лоло Бионда. Изобщо не зная какво ще излезе, но като си поръчвах семената , ми хареса и името, и фасона й. Ако успея да я отгледам, ще дам отзиви. Wink
Та въпросът ми е мога ли вече да пръсна семето на магданоза. Спомням си, че миналата година го садих рано, но точно кога... Права беше баба ми, като си пишеше в тефтера, май ще почна и аз. Peace

# 662

За магданоза никога не е рано. Той има дълъг вегетационен период.

# 663
Привет и от нас,  засега градинарстваме предимно с подготовка на почва и разчистване на градината.
Ох , толкова съм ентусиазирана за тези гъбки, но просто засега не стига време и с тях да се занимая.
Интересно имаме един пън в градината , не знам от каква овошка е , но е отрязано дървото и пъна си стои дали ще стане на него за гъбки ?  newsm78
Днес заложихме компост, за пръв път ни е , голямо трупане беше, има доста плевелски материал  Grinning
И аз съм поръчала семенца от салата Лоло Бионда , ще я видим сладурката дали ще завихри къдрици.
Някой да препоръча идеи, материали, четиво за направа на полутопъл парник, а също и за алеопатията при различните растенийца Simple Smile Къде си държите разсадите?
поздрави!

# 664
Преди месец засадих лук. Днес ходих да нагледам градинката и забелязах, че лукът е изкарал, но перата сякаш за откъснати, а на някои места земята или е разровена или дъждът я е отмил и главите на лука са отгоре. Докато се занимавах с разкопаването на почвата днес (градинката е пустееща от повече от 7-8г), забелязах, че мястото се навестява от съседски кокошки. Извинявам се, ако въпросът е твърде тъп, но възможно ли е кокошките да вършат такива поразии? Градинката не е оградена и допускам, че може да влизат и други животни. Ако виновниците са кокошки - как мога да ги спра?

# 665
И аз днес действах в градината. Сях грах, моркови, пащърнак, марули, репички, магданоз, копър, манголд, рукола.

# 666
  • Пловдив
И аз днес действах в градината. Сях грах, моркови, пащърнак, марули, репички, магданоз, копър, манголд, рукола.
Ей, alys, ти ми скри шапката с толкоз много зеленчук, а пък аз с едни репички съм тръгнала да се хваля. Embarassed Ама защо ми се струва, че е рано за манголда и копъра. Ако покарат и падне една слана, няма ли да загинат?
За магданоза реших вече-ще го сея, пък каквото сабя покаже. Peace

# 667
И аз открих сезона в градината - леха с марули, моркови, лук, картофи и грах. И две латинки. И няколко забравени семена от червено цвекло, дори не знам дали не са престарели.

# 668
daskal77, ако нещо не поникне или го попари, ще сея още веднъж. Семената за копър са си мои, а манголд сея за пръв път. За магданоза знам, че му трябва доста време, за да поникне, а май и копърът не е много бърз. Докато поникнат, се надявам времето да е подходящо. Гледах прогнозите за времето и след 20-ти март се очаква да се позатопли. Сея винаги по малко, но разнообразно. Е, малко, малко, ама едната градинка си я позапълних вече. Оставих си място само за експериментални домати. Миналата година за пръв път сях разни зеленчуци през юни-юли и съм много доволна от резултатите. Добре, че сте всички в тази тема и споделяте опита си, много е ценно това!   bouquet
Сега сме на тема оранжерия. Решихме да я правим с поликарбонат и метални профили. Няма да е огромна, но се надявам, че 21 кв. м ще е добре. Първо мислех да има прозорци, но като че ли се спряхме на вариант с две врати.   newsm78

# 669
online, кокошките могат и повече пакости да правят. Моите до вчера ходеха свободно из градината и почти успяха да изкоренят дюлата.  Laughing Трябва ти ограда, иначе няма да видиш жив зеленчук.

Магданоз и копър сея наесен. В смисъл, като узреят семената им, хващам стръковете и ги изтръсквам там, където смятам да ми бъдат през следващата година. Напролет тръгват, а копърът се и самозасява и цяла пролет изниква отвсякъде.

Честит празник на всички!  bg

# 670
  • Варна
Да се отчета и аз със сеитбите. Посяхме репички - които обаче покрих с найлон като за начало, че хем по-бързо да изникнат, грах, моркови, магданоз и копър, бакла. А в оранжерията, която си е обикновена, с найлон, пръснах семенца за салатки и рукола. Освен това, вътре направихме мини-оранжерийка, в която настанихме поникналия ни разсад за различни видове доматки, а също и кутии, в които сложихме семенца за тиквички, краставици, чушки, пипер и патладжан. Надявам се искрено, че няма да им е студено. Опитът с мини-оранжерийката го правим за първи път, та се надявам да е успешен...

# 671
  • Китна Тракия
момичета, четох, четох за магданоза и така не намерих инфо дали е претенциозен към слънце или не - в смисъл, чудя се къде да го засея - на място, огрято от пряка слънчева светлина или на по-сенчесто (под дърво, конкретно под един дрян съм си харесала място. Там няма да е постоянно на сянка, но няма да е съвсем и на открито№  newsm78

# 672
То и аз насях есента и копър, и магданоз, ама забравих къде и реших да насея още. За магданоза пише, че обича слънце или шарена сянка. Обичат и повечко поливане. Марулките и салатките, които насях есента и които успяха да пораснат тогава, почти са оцелели. Има няколко измръзнали или изядени, не съм разследвала, но общо взето са добре. Имах поникнали репички есента, но почти загинаха и върху тях насях други. Домързя ме да слагам семенцата на разстояние едно от друго и сигурно ще прореждам после. Миналата година бях завила едни репички (ама това през юни или края на май, не помня) и поникнаха много бързо (има няма три или четири дни), дори се бяха издължили, но все пак станаха на репички. Преди това ги рътих във влажна кърпа и найлон на слънце, докато покълнат.

# 673
Време е и аз да се включа в темата, че открих градинарския сезон. Сях магданоз, манголд, репички и моркови. Орязах къпините и малините. А с ММ си делихме по 2 дръвчета с ябълки и круши и всеки си ги ряза по неговия начин , за да сравним кой е крив и кой е прав  Joy, че и двамата не разбираме нищо.
 Всичките кайсии и сини сливи са покрити с нещо много особено , приличащо на гъба. Бихте ли ми казали, ако знаете това някакво заболяване ли е и има ли начин да се справим. Дърветата са огромни и трудно се пръскат .
Скрит текст:
Скрит текст:

# 674
Дани, и нашите имат такива лишеи, ако правилно съм разгадала какво е това при нас, а и на твоите снимки. Скоро не съм ги заглеждала, но със сигурност имат от бялата разновидност и като се рових в нета за инфо, се оказа, че лишеите са приятели на дръвчетата.

Общи условия

Активация на акаунт