Перилни препарати и омекотители - 25

• 53 091
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
Има  ли  разлика  в   съставките на  Течния  Корал Колор  и  новите  капсули Корал  Колор / освен  цвета на препарата/?
Разбира се че има. Само фактът, че гелът е в капсула, налага промяна на състава. Според мен е по-добре да се придържаш към течния.

Сега като погледнах състава в инф. лист, видях, че съдържа PVP-N-oxyde, за защита на цветовете и не съдържа оптични избелители. Не ми е силна страна химията, но тези съм ги запомнила  Grinning. А този за бяло и цветно съдържа ли някакви избелители? И има ли някакво подобрение във формулата на Ариел, или само опаковките са нови?
Гес, ако си наясно, внеси малко яснота, ще е полезно ако и TAED се включи с мнение, моля!
Новият за бяло и цветно съдържа оптични избелители и то само варианта mountain fresh или spring беше. newsm78 Другите варианти не съдържат. За избелващи вещества на кислородна основа е ясно, че в течен няма как да има поради нестабилност.
Подобрение има - по-концентриран е новият.

# 256
  • Стара Загора
И друго ми направи впечатление в новия Ариел. Дозировката на течния е 65мл. и 100 мл. в зависимост от замърсяването, за всякаква твърдост на водата. За това, горното кодче ли става въпрос, че показва датата на пр-во?:
Скрит текст:
т. е. е произведен август, тази година?

# 257
galeta,

да, това е кодът. Произведен е през лятото на тази година.

Капсулираните течни препарати не съдържат вода, като основен разтворител, поради факта, че самата капсула е водоразтворима. Това не означава, че са по-концентрирани или по-качествени. Вместо вода се използва например пропилен гликол, който няма отношение към изпирането.
Течните препарати за бяло обикновено съдържат оптични избелители. Само на това се дължи и привидно иьбелващото им действие. За съжаление, това е само оптична измама и не допринася за хигиената на изпиране.

ПП: ако публикувате съставите на два или повече препарата, бих могъл да ги коментирам
сравнително.

Нямам представа отговаря или не, това открих само.

Няма как да работи добре, при положение, че 60-75 % от състава му се състои от пълнители и слабоефективни builder-и. Колко остава за всички ПАВ, избелителя, полимерните омекотители... при концентрация в перилния разтвор от порядъка на 3 г/л. Както и да е, съгласен съм, че не е нужно да се отделя голямо внимание на марката. Освен в България, не съм ги виждал никъде другаде в Европа, не съм ги и търсил де.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 19:09 от TAED

# 258
Благодаря за отговора на  Guess и TAED .Ще   си ползвам течния Корал по   ваш  съвет . Просто  чисто   любопитство като  видя  нещо ново  в  ДЕ. Има и  едни   нови  био   прахове , но за  тях ще  питам по-късно  . Имам  само  снимки  и никакво  инфо повече, ще  потърся  повече  информация , както и  състав.

# 259
  • София
TAED, звучиш компетентно относно състава на праховете. В тази връзка какво е мнението ти за т.нар. бебешки прахове, или такива подходящи за хора с алергии - визирам Персил и Ариел сензитив, Тео бебе, Ултрасензитив Денк Мит (на DM) и др. подобни. Питам за мнението ти като формула и съответно наличието или не на алергизиращи и дразнещи кожата съставки. (Качеството на изпиране на изброените ми е известно.)
Повечето от нас се ръководят от надписа "за бебета", "сензитив", но дали това е търговски трик, или наистина са предвидени за чувствителни хора?

# 260
За да е подходящ за пране на детски дрехи, един перилен препарат трябва:

1. Да не съдържа парфюмни алергени. Като парфюмни алергени, IFRA e  идентифицирала 26 вещества, за които е известно, че могат да предизвикат контактен дерматит при хора с повишена чувствителност. Списъкът може да видите на: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/legislati … enic_subst_en.pdf

2. Да не съдържа голямо количество неразтворими вещества, главно зеолити. За щастие, новото поколение безфосватни прахове са с малко зеолити, често под 5 %.

3. Да осигурява много добра хигиена на изпиране. Бебетата и малките деца са със слаба имунна система и е важно прането да е с добри микробиологични показатели, т.е. цели се добра дезинфекция. За тази цел е необходимо препаратите да съдържат достатъчно количество персоли (перкарбонат) и активатор (TAED).

Не по-малко важно е и как се перат дрехите. Задължително трябва да се използва допълнително изплакване. Съвременните машини, в борбата за разни енергийни и еко класове, намалиха силно количеството на използваната вода, а оттам и качеството на изплакване.
Препоръчително е дрехите да се перат при 60 градуса и по-дълга програма за да се подобри хигиената на изпиране.

Ако трябва да се коментира конкретен препарат, моля публикувайте състава му.

# 261
  • Sredets/Burgas
Веднага...
Мен, ако ме гложди нещо в сенситив формулите, то това е sodium lauryl sulfate-а...
Защо, когато е доказано колко алергични реакции отключва,
все повече го виждам в състава на повечето добри прахове...
За пример Persil Sensitive Megaperls:
Скрит текст:
 ZEOLITHE
 SODIUM BICARBONATE
 SODIUM CARBONATE PEROXIDE
 BENZOLSULFONSÄURE, C10-13-ALKYLDERIVATE, NATRIUMSALZE
 AQUA
 TAED
 SODIUM SULFATE
SODIUM LAURYL SULFATE
 FETTALKOHOLETHOXYLAT C12-18 7EO
 SODIUM CARBONATE
 SODIUM CITRATE
 POLYCARBOXYLAT-NA
 CARBOXYMETHYLCELLULOSE, NA-SALZ
 POLYETHYLENGLYKOL MG 4000
 TETRASODIUM ETIDRONATE
 FETTSÄURE-NA
 FETTSÄUREN, C16-18-, NATRIUMSALZE
 STÄRKE
 SODIUM CHLORIDE
 FETTALKOHOLETHOXYLAT C13-15 7EO
 PARFUM
 POLYETHYLENTEREPHTHALAT, SULFONIERT
 NATRIUMGLYKOLAT

DINATRIUM-4,4'-BIS[(4-ANILINO-6-MORPHOLINO-1,3,5-TRIAZIN-2-YL)AMINO]STILBEN-2,2'-DISULFONA
T
 SODIUM HYDROXIDE
 DISODIUM DISTYRYLBIPHENYL DISULFONATE
 PROTEASE
 AMYLASE
 CELLULASE
 MANNANASE, ENDO-1,4-ß-

И Persil Sensitive Gel:
Скрит текст:
 AQUA
SODIUM LAURETH SULFATE
 BENZOLSULFONSÄURE, C10-13-ALKYLDERIVATE, NATRIUMSALZE
 FETTALKOHOLETHOXYLAT C12-18 7EO
 GLYCERIN
 FETTSÄUREN, C12-18-, NATRIUMSALZE
 SODIUM CITRATE
 ALCOHOL
 BORIC ACID
 PARFUM
 SODIUM CHLORIDE
 STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER
 SODIUM HYDROXIDE
 SODIUM DIETHYLENETRIAMINE PENTAMETHYLENE PHOSPHONATE
 DISODIUM DISTYRYLBIPHENYL DISULFONATE
 BENZISOTHIAZOLINONE
 METHYLISOTHIAZOLINONE

 AMYLASE

Обелязала съм и двата консерванта накрая,
защото също мисля не им е мястото в такъв тип продукт...

# 262
Натриев лаурил (додецил) сулфат и натриев лаурет сулфат са две различни химични съединения. Честно казано, не знаех, че додецил сулфата е  документиран алерген. Добре известно е, че е кожен дразнител. Използва се широко в пастите за зъби, тъй като, за разлика от повечето други ПАВ, не е с горчив вкус. Разтваря се много добре във вода и при добро изплакване не би трябвало да остава по тъканите в значими концентрации.
От консервантите няма как да се избяга при течните препарати, но аз не бих ползвал течни препарати за детски дрехи поради това, което написах по-горе.

# 263
  • Sredets/Burgas
Благодаря за отговора!  bouquet
Веднага се поправям, прекалено бързам като пиша...
Точно за кожните раздразнения става дума...
Ясно, че SLS и SLES не е едно и също хим. съединение, не го отбелязах,
защото реших, че не е необходимо...
Обаче съм чела точно обратното,
че правят филм върху кожата и косата,
вложени примерно в течни сапуни, душ-гелове, шампоани - съответно запушват порите...
Та затова и вечно са ме тревожели, когато ги видя И в праховете...
Но щом казвате, че се изплакват лесно...

# 264
  • София
Здравейте. Аз чета темата от доста време (около 1 година), не съм се включвала да пиша, но искам да кажа, че сте страхотни откъм съвети и препоръки  newsm10. За толкова много неща се заглеждам вече като ми се наложи да купувам перилни препарати...Иначе в момента пера с прахове, които лятото си купих от Турция - Ариел и течен Персил. Имам голямо желание да пробвам омекотителите на Сано, защото много обичам силните аромати, а в момента съм с Коколино-водна лилия и грейпфрут и не ми е достатъчно ароматен.

# 265
Обаче съм чела точно обратното,
че правят филм върху кожата и косата,
вложени примерно в течни сапуни, душ-гелове, шампоани - съответно запушват порите...
А, значи сега правят филм върху кожата! Понеже преди години проникваха през кожата и се натрупваха в бъбреците и черния дроб. Странно противоречиви твърдения. Laughing

Имам голямо желание да пробвам омекотителите на Сано, защото много обичам силните аромати, а в момента съм с Коколино-водна лилия и грейпфрут и не ми е достатъчно ароматен.
Ами харесай си аромат и го пробвай.

Разбрахме, че прахът не пере, а производителят лъже и по непонятни причини намалява дозировката (за разлика от всички останали, които я завишават, за да продават повече прах Laughing), та поне ще се ароматизираме.

# 266
  • София
TAED, благодаря за отговора - доста е ограмотяващ за боси в химията като мен.

Моля ти, погледни състава на тези по-долу

Persil expert sensitive
Скрит текст:

SODIUM SULFATE
 SODIUM CARBONATE
 SODIUM CARBONATE PEROXIDE
 BENZENESULFONIC ACID, C10-13-ALKYL DERIVS., SODIUM SALTS
 SILICIC ACID, SODIUM SALT
 TAED
 SODIUM POLYACRYLATE
 AQUA
 CARBOXYMETHYL CELLULOSE, NA-SALT
 FATTY ALCOHOL ETHOXYLATE C12-13 7EO
 CITRIC ACID
 ZEOLITES
 TETRASODIUM ETIDRONATE
 SODIUM BICARBONATE
 PARFUM
 CP ANIONIC MOD. ALKYLENE GLYCOLPHTHALATE
 STARCH
 DISODIUM 4,4'-BIS[(4-ANILINO-6-MORPHOLINO-1,3,5-TRIAZIN-2-YL)AMINO]STILBENE-2,2'-DISULPHONATE  PROTEASE
 COLORANT
 DIETHYLAMINOMETHYLCOUMARIN
 LIPASE, TRIACYLGLYCEROL
 AMYLASE
 CELLULASE
 MANNANASE, ENDO-1,4-#-
 ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT

Тео бебе:

My Forest fresh air

Denk mit Ultrasensitive
Скрит текст:
5 - 15 % anionische Tenside, Bleichmittel auf Sauerstoffbasis, Polycarboxylate, unter 5 % nichtionische Tenside, Phosphonate, Zeolithe, enthält Enzyme (Protease, Lipase, Glycosidasen), optische Aufheller

Кой от тях е най-щадящ като състав?

За Ариел сензитив не намерих, но не е чак толкова важно.

# 267
  • Sredets/Burgas
Ev_e, ето пълния състав на Denkmit ultrasensitive:
Скрит текст:
SODIUM SULFATE
. SODIUM C12-18 ALKYL SULFATE
. SODIUM SILICATE
. SODIUM CARBONATE PEROXIDE
. SODIUM CITRATE
. TAED
. SODIUM ACRYLIC ACID/MA COPOLYMER
. CELLULOSE GUM
. ALCOHOLS, C12-18, ETHOXYLATED
. POLYETHER / POLYESTER COPOLYMER
. TETRASODIUM ETIDRONATE
. SYNTHETIC WAX
. C.I. FLUORESCENT BRIGHTENER 260
. DISODIUM DISTYRYLBIPHENYL DISULFONATE
. DIMETHICONE
. SUBTILISIN
. ALPHA-AMYLASE
. LIPASE

# 268
Имайте предвид, че перилните препарати Denkmit имат два продукта - за немския пазар и за останалите пазари с различен състав.

# 269
  • Sredets/Burgas
Мда, чудех се кой е нашият... мисля, че точно този...
В сайта имат само номерца, иди се чуди кой-кое...

http://www.dm.de/de_homepage/denkmit_home/produkte/produkte_wasc … ra-sensitive.html

Общи условия

Активация на акаунт