Златна есен е на път, а АВГУСТинчета растат ли, растат!

• 36 136
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте мами,честита ни нова темичка.Мойта буба вчера направи 40дена,а днес ще правим питката и ще се събираме та съм се развихрила от рано.Прочетох първите три странички на темата.Сърчице аз си преварявам вода за АМ на ел.кана.Педито нищо конкретно не ми е казвала само преварената вода да не седи повече от 12часа.А от както сме на NAN1 Бубка ака само по веднъж на ден,преди като приемаше повече кърма беше по няколко пъти на ден.Иначе за сополки имам аспиратор Jane който дърпам с уста,много ми е удобен,тези които са като помпичка нищо не правят.Хайде ставам да се оправям,че парти ни чака.Хубав ден от нас!

# 76
  • Пловдив/София
Момичета, добро утро и успешен изборен ден   bouquet

От няколко дена моят бебо много се плюнчи. Днес освен товач ревеше като от болка, свива крачета и излизат едни слюнки, на балони и и на лентички... чудя се от какво може да е? Успокои го гушкане с биберон и говорене (разказах му първата приказка и заспа  Wink ).

Дано само не са заъби, че четох, че продължава с месеци а той и сега е достатъно ревлив..ето спа 10 мин и се събужда пак кисел Sad

# 77
Благодаря за новата тема!   bouquet

Относно това, да не ви ползват като биберони, ето как процедирам- след ядене и оригане я слагам пак на гърдата за 1 мин, след което я махам и директно пъхам биберонката в устата и я притискам гушната към себе си. Така правя вечер и сутрин, след което си заспива отново до другото хранене. Иначе от както се е родила е с биберон в устата, неможе без него и й е най- любимото нещо на света  Mr. Green С такава наслада си го смуче, че не е истина, заспива си от кеф с него и падне ли й настава истерия, докато не й го бутнеш в устата. Но пък с нея нямах грам проблем при кърменето в началото, казаха, че й е много силно развит сукателния рефлекс и до ден днешен се кърмим без проблемно. А пък ми изглеждаше доста сложничко, но си зависи от детето до голяма степен.

Все още ваксини след болницата не са й бити, а е на 48 дни и идея си нямам кога ще й се слагат, звънях на педито преди дни и каза, че нямали известие от ХЕИ как ще се процедира, та чакат, а аз съм безкрайно изнервена от цялата ситуация.

Сега е много лош период с тия болести и само се ослушвам да не ме заболи нещо или пък тя да се разсополяви. Преди 2 дни усетих гърлото да ми драска и си похапнах няколко лъжици мед, след което утихна. Така ще процедирам за всеки случай, че съм адски кекава, а сега не е хич добре да ми се случва.

Иначе бебка има периоди на рев, основно между 19-21ч , но през другото време не спи толкова, а си гледка и дреме.

Последна редакция: нд, 05 окт 2014, 15:23 от Съни*

# 78
Май си направих лоша услуга през деня все приспивахме бебето с гушкане и сега и нощем иска така.Нощес е спал върху мен,той беше доста доволен,но аз си изкарах ужасно.Преди си заспиваше идеално слагам го в леглото и за минута е заспал сега почва да се сърди и после направо се дере докато го взема.Някаква идея как мога да го науча пак да си спи в леглото без ревове по нощите или няма такава вероятност?

# 79
ЛЛЛ да попитам нормално ли е в акото на бебо да има слуз. Винаги е така. Само на кърма е и е рядко като разтройство, с жълт цвят е. На 55 дена е, давам и от 2 дена Биогая. Четох че може да е незряла храносмилателна система.  Боли го коремчето и се свива много, колики са явно. Възможно ли е да е от кърмата, ако е много мазна? и има ли значение храната. Не ям промишлени количества от нищо, но то всичко пречи като чета ..Момичета при вашите бебета случвало ли се е ?

# 80
Мерси за темата.

Може би сте обсъждали, но кога започват да виждат бебетата? Започвам да се тревожа, че моето бебче не ме вижда. Опитах да движа пръст пред него, но той не следи. Усеща ме като влизам в стаята, но не е защото ме вижда, а защото му мириша на мляко Simple Smile
Не съм чистила сополки скоро, защото не съм усетила да има. Всеки ден ли промивате нослетата?
Silver,  и моето бебе има подобно ако, опитвам се да не психясвам, но пък ям от всичко, избягвам само фъстъци.
Напоследък имам кротко бебе и палава кака, кърмим се обаче пак на 2 часа, така че нямам много време за писане и четене, не знам кога ще наваксам. А и с хубавото време навън ..

Памперс 2 ни омаля Grinning Растем, но е все същия бебок, не виждам да му се е променила физиономийката, докато каката на тези дни беше оформена мацка Simple Smile

Заспиваме с това: https://www.youtube.com/watch?v=yi1C4UiEm0I или с истински сешоар Simple Smile

# 81
 Ana-Sofia хаха и на нас това ни е любимото клипче със сешоар Simple Smile и на нас памперс 2 зелен много ни стяга и се отбелязва на крачетата много странно уж е до 6 кг... а белите са по широки доста. Някой ползвал ли е Хелън Харпър, че ми ги похвалиха?

# 82
  • София
Към ЛЛЛ:
ВЯРНО ИЛИ НЕ (или е необходимо допълнение/пояснение към препоръките): Ако кърмата се изцеди НАВЕДНЪЖ и се сложи отзад на хладилник има по-дълъг срок на годност (при определени условия може и да достигне няколко денонощия), отколкото, ако в това първоначално изцедено количество се долива от време на време нова-изцедена кърма, за да се получи доза от определени милилитри за 1 хранене.

Да, има значение дали се изцежда наведнъж или се долива по малко от време на време, защото с всяко изцеждане и преливане се създават предпоставки за внасяне на бактерии в кърмата. Също така, ако следващите количества мляко са значителни, те затоплят първата доза, а при затопляне бактериите се развиват по-бързо.
 Когато се съхранява мляко с доливане, за срок на годност се взима предвид времето, от което се съхранява първата доза.
 Когато в таблиците се посочва срок на годност до 8 дни, се има предвид изцеждане с измити ръце в добре измити с гореща вода и подходящ препарат съдове, плътно затворени и съхранени на задната стена на хладилника, като кърмата е охладена веднага след изцеждането ѝ. Но дори тези условия да не са стриктно спазени, кърмата продължава да има дълга годност поради силните си антибактериални свойства (така, както ако са спазени, би могла да издържи и повече от 8 дни).
 Понеже цялата схема около съхранението на млякото не е математика и майката няма как да сметне точно в дни или часове годността в конкретни условия, просто има предвид общите препоръки за съхранение, а след затопляне млякото се проверява дали има мирис и вкус на вкиснало.

# 83
  • София
Здравейте ЛЛЛ,
Аз имам отново въпрос свързан с акането на бебето. Знам че вие бяхте писали, че едно бебе , което е на изключително кърмене-не давам вода, нито нищо освен кърма,може да не се изхожда 7-10 дни,но вече 4-5 дни не е акал. Само се напъва и изкарва газове, които са с много неприятна миризма. Всеки памперс е напишкан , за момента качва на килограми, смятам , че кърмата трябва да му стига.След ядене е спокоен,но по време на ядене много плаче и се гърчи.
Притеснявам се, че и сополки има, които преглъща , а като не ака не може да ги изкара и задържа всичко в себе си.
Как да подходя?Да пробвам ли със сапун или термометър или нещо за да му помогна(макар, че ме е страх да не се пристрасти и да станат лениви червата му) или да чакам още няколко дни и ако не се изака после какво?[color]

Ако продължава да суче редовно и да пишка редовно ( поне 5-6 пълни напишкани памперси), наддава добре и е спокойно ( освен в моментите на сучене с напъване, които описваш), по всяка вероятност всичко е наред с кличеството мляко, а бебето може да е от тези, за които е обичайно да пропускат дни без изхождане. Ако обаче това забавяне продължава повече от седмица, бебето видимо изпитва болка или дизкомфорт и такива забавяния се случват често, би било добре да се обсъди по-подробно какво се случва.

Понякога забавяне в изхожданията може да се получи при прием на капки против колики или при прием дори на еднократна доза АМ. Споменаваш, че бебето има сополи. Понякога при настинки (както и при други състояния) микрофлората на червата се променя и нарушенията, които биха могли да се появят в такива ситуации, са диария или запек ( или просто смущения в изхождането, дори да не е типичен запек) и от това не следва да се предприемат други мерки, освен кърменето да продължава.

Напъването и гърченето се случват по време на кърмене, защото при кърмене се предизвиква и рефлекса за изхождане. В началото коластрата, а след това и преходното мляко имат силно действие на лаксатив, като помагат на бебето безпроблемно да се изходи без големи усилия.  След това тези свойства постепенно отслабват, а бебето все повече трябва да разчита на мускулите си. Обаче това упражнение има нужда да се тренира, особено докато се научи къде точно се напъва ( не в лицето а в долната част  Wink ), за това често изглежда като голяма мъка с почервеняване на лицето и пъшкане, без реално това да е наистина тежко за бебето ( а гърченето помага за придвижване на чревното съдържимо).

Ползването на клизма, термометър, медикаменти срещу запек не са препоръчителни, защото дори при нежно боравене могат да наранят чувствителните тъкани, освен това съществува и рискът за предизвикване на лениви черва. Когато намираш, че за бебето е проблем изхождането, може да му се помогне с редовни масажи и гимнастика ( на всяка смяна на памперса) - масажи с кръгови движения на коремчето; гимнастика на крачетата сякаш кара колело във въздуха, както и със сгъване към тялото и в коленете, и отпускане. Понякога за изхождане помага и "издържането", като бебето се хваща както пишкащо момиченце клекнало със сгънати крачета към тялото.

Когато все пак изхожданията се появят, те трябва да са по-обилни от обичайното и да имат обичайната кашеста консистенция. Самото забавяне на изхождането не е запек. При запек акото е твърдо и топчесто. Може да има тъмен цвят и е с тежка неприятна миризма. Може да има и кръв от нараняване на ануса от грубата си структура.

# 84
  • София
ЛЛЛ да попитам нормално ли е в акото на бебо да има слуз. Винаги е така. Само на кърма е и е рядко като разтройство, с жълт цвят е. На 55 дена е, давам и от 2 дена Биогая. Четох че може да е незряла храносмилателна система.  Боли го коремчето и се свива много, колики са явно. Възможно ли е да е от кърмата, ако е много мазна? и има ли значение храната. Не ям промишлени количества от нищо, но то всичко пречи като чета ..Момичета при вашите бебета случвало ли се е ?

Под "винаги е така" имаш предвид, че от раждането си до сега винаги е имало слуз или е постоянно явление в последно време? Педиатъра виждал ли е наакан памперс? Ти имаше проблем със зърната, имаш ли диагноза от кожния  и ако не е проблем да я споделиш, каква беше? Наложи ли се лечение и с какво? (ако предпочиташ да не споделяш тук, може и на лични).

Изхожданията на кърмачето може да изглеждат редки, но това да не е диария. При диарията изхожданията са по много на ден, имат лоша миризма или отчетливо кисела. Попиват в памперса или преливат, като се откроява основно водна част в която има или не твърди частици.

Инцидентна поява на слуз в акото не е повод за притеснение. Ако това се случва редовно и щом е в комбинация със силни колики, може да става въпрос за нарушения в чревната флора. Причина може да е здравословното състояние на бебето ( ако е настинало например) или ако ти или то приемате някакви лекарства или ако на бебето му се предлага и друго, освен кърма или ако е имало ваксина наскоро и други.

Мазнината в кърмата едва ли би могла да предизвика слуз. Във връзка с кърменето може да се мисли в посока реакция от храна, която ти си яла, но това в случай, че някой в семейството има хранителни алергии ( и вероятност бебето да ги е наследило). За щастие доста рядко се налага кърмачката да се подлага на строги диети с много забранени храни. Обикновено, ако изобщо се пристъпва към диета, майките предпочитат да започнат с изключване на най-силния алерген - кравето мляко. В случай, че са изключени други вероятни причинители, бебето е здраво, но въпреки това слузта и силните колики продължават, би било добре да се чуе мнението на гастроентеролог, евентуално да се направят изследвания, за да си наясно има ли проблем.

# 85
  • София
Може би сте обсъждали, но кога започват да виждат бебетата? Започвам да се тревожа, че моето бебче не ме вижда. Опитах да движа пръст пред него, но той не следи. Усеща ме като влизам в стаята, но не е защото ме вижда, а защото му мириша на мляко Simple Smile

Ти пък - пръст! И сигурно ще очакваш на очен преглед на тази възраст да му сочат по таблото с Е и Ш за големи  Mr. Green Шегувам се! Трябва да е предмет в ярък цвят, голям и пак зависи на каква възраст е за да вижда ясно въобще- около 40 ден следд термина. Следене с поглед - по-скоро в 10та седмица след термин и пак имай предвид, че те бързо се уморяват.

Моята мома мога да я похваля за 2 неща тези дни:
1. като понапълни корема, става разговорлива и към края на кърменето "говори" с пълна (със зърно) уста, с интонации, усмивки и въобще има какво да каже
2. в петък срещу събота спа от 11 вечерта до 7 сутринта, после яде и спа до 10. Ама това не се повтори в следващите 2 нощи/сутрини.

# 86
Ana-Sofia, да, забравих на теб да отговоря. Съгласна съм с Coming to life.
Освен това имам наблюдение и върху цветовете. Момчетата имат над главите си едни висящи буболечки в различни цветове. Най-много се заглеждат в пеперудата, която е червена с бели кръгове в крилата. Забелязват контрста- сенки по бяла стена, светли петна на по-тъмно, но определено забелязах, че се вглеждат повече в червените на цвят предмети.

# 87
Здравейте ЛЛЛ,
Аз имам отново въпрос свързан с акането на бебето. Знам че вие бяхте писали, че едно бебе , което е на изключително кърмене-не давам вода, нито нищо освен кърма,може да не се изхожда 7-10 дни,но вече 4-5 дни не е акал. Само се напъва и изкарва газове, които са с много неприятна миризма. Всеки памперс е напишкан , за момента качва на килограми, смятам , че кърмата трябва да му стига.След ядене е спокоен,но по време на ядене много плаче и се гърчи.
Притеснявам се, че и сополки има, които преглъща , а като не ака не може да ги изкара и задържа всичко в себе си.
Как да подходя?Да пробвам ли със сапун или термометър или нещо за да му помогна(макар, че ме е страх да не се пристрасти и да станат лениви червата му) или да чакам още няколко дни и ако не се изака после какво?[color]

Ако продължава да суче редовно и да пишка редовно ( поне 5-6 пълни напишкани памперси), наддава добре и е спокойно ( освен в моментите на сучене с напъване, които описваш), по всяка вероятност всичко е наред с кличеството мляко, а бебето може да е от тези, за които е обичайно да пропускат дни без изхождане. Ако обаче това забавяне продължава повече от седмица, бебето видимо изпитва болка или дизкомфорт и такива забавяния се случват често, би било добре да се обсъди по-подробно какво се случва.

Понякога забавяне в изхожданията може да се получи при прием на капки против колики или при прием дори на еднократна доза АМ. Споменаваш, че бебето има сополи. Понякога при настинки (както и при други състояния) микрофлората на червата се променя и нарушенията, които биха могли да се появят в такива ситуации, са диария или запек ( или просто смущения в изхождането, дори да не е типичен запек) и от това не следва да се предприемат други мерки, освен кърменето да продължава.

Напъването и гърченето се случват по време на кърмене, защото при кърмене се предизвиква и рефлекса за изхождане. В началото коластрата, а след това и преходното мляко имат силно действие на лаксатив, като помагат на бебето безпроблемно да се изходи без големи усилия.  След това тези свойства постепенно отслабват, а бебето все повече трябва да разчита на мускулите си. Обаче това упражнение има нужда да се тренира, особено докато се научи къде точно се напъва ( не в лицето а в долната част  Wink ), за това често изглежда като голяма мъка с почервеняване на лицето и пъшкане, без реално това да е наистина тежко за бебето ( а гърченето помага за придвижване на чревното съдържимо).

Ползването на клизма, термометър, медикаменти срещу запек не са препоръчителни, защото дори при нежно боравене могат да наранят чувствителните тъкани, освен това съществува и рискът за предизвикване на лениви черва. Когато намираш, че за бебето е проблем изхождането, може да му се помогне с редовни масажи и гимнастика ( на всяка смяна на памперса) - масажи с кръгови движения на коремчето; гимнастика на крачетата сякаш кара колело във въздуха, както и със сгъване към тялото и в коленете, и отпускане. Понякога за изхождане помага и "издържането", като бебето се хваща както пишкащо момиченце клекнало със сгънати крачета към тялото.

Когато все пак изхожданията се появят, те трябва да са по-обилни от обичайното и да имат обичайната кашеста консистенция. Самото забавяне на изхождането не е запек. При запек акото е твърдо и топчесто. Може да има тъмен цвят и е с тежка неприятна миризма. Може да има и кръв от нараняване на ануса от грубата си структура.

Здравейте,
точно такова е акото на бебето. След  застоя от 4-5 дни,той спокойно се изака без да се напъва или да изглежда да му е трудно. Акото беше много обилно, целият памперс беше пълен, както винаги жълто ако като охра с кашеста консистенция. Ям много сливи,грозде,тиква,овесен ядки...и пак нищо. Капки за колики давам една от няколко дни-2-3 дни.
ДОкато се храним започва изведнъж да плаче истерично и да се избутва, изчервява се главичката само и тя се надува, не телцето. Съмнявам се да са колики, защото съм чела че по време на ядене кърмата облекчава коликите , а не обратното.
Съмненията ми са , че понеже той е много лаком и се дави чак, а когато струята намалее той започва да плаче,но това са само мои преположения.
Това акане на няколко дни е постоянно и всек път. Няма ден да се е изакал и на другия пак да се изака. Но със сигурност виждам,че не е запек. Последното излезна много лесно.
Не искам да ползвам каквото и да било за акането, защото не искам да създам лениви червана детето.
Упражненията , за които казвате ги правя преди всяко хранене.Но ефекта пак е след няколко дни.
Сега ще чакам отново кога ще е събитието.
Исках да ви питам според вас до кога е хубаво бебето да се храни нощем???Дани ядеше само веднъж нощем,но сега започна да хапва на 3 часа всяка нощ.[color]

# 88
И аз искам да си похваля с нещо бебо, ама няма с какво Simple Smile Коликите или каквото беше поотшумяха, обаче мъника си мрънка и без повод. Освен това иска винаги на шум и на ръце, дори сега ми е легнал отгоре и мрънкоти. Разходих го днес в мола, поспа човека, 3 часа без кърма даже изтърпя, обаче сега си наваксва с млякото.
Дясното му око постоянно тече и залепва, чистя го с мицеларна вода и след 5-10 мин. пак в гурли. Ужасно е. Писна ми да правя чай от лайка - той също не помага. Знам, че ще се оправи, но детенцето се дразни като му чистя окото.
Бебешкото акне как да го премахна до петък? Ще ходим да ни снимат и искам да е хубав, а той целия пъпчаса. Вероятно го претоплям нощем, но все ме е страх да не изстине милото. Поне сополи няма. Ползвам мицеларната вода и крем на Биодерма. Принципно не забелязвам разлика.
Ние сме с белите памперси на Памперс. Ако намерите хубава марка, попиваща добре - споделяйте Simple Smile От зелените се обрива бебо, също като кака си. Либеро са ми номер едно, но смятам да ги ползвам след годинката като стане страшно Simple Smile
Само аз ли кърмя на 2 часа? Моя мъж започна и той много да разбира и ме кара да оставя детето 3 часа, като 1 час да съм изтърпяла бебо да плаче.. А той все от едната гърда се наяжда, засега не съм забелязала да си е увеличил нуждата от мляко, нито времетраенето на сученето да се е увеличило.
Чакаме пак гости и се подготвям. ММ почива и утре така че няма да мога да се вредя за МГ с други мами Simple SmileНо в сряда мога, само да е пак хубаво времето Simple Smile
Откъде да купя лигавници за повръщане, дето са като мини забрадка? В един-два магазина питах и ме гледаха втрещено и питаха какво е това?!? Ами и аз не знаех, че има Simple Smile)
Светнете ме за новите неща дето са удобство за мама Simple Smile Rolling Eyes

# 89
Само аз ли кърмя на 2 часа?

и аз, и аз!  Wink Понякога и по- начесто  Mr. Green "Кърменето" продължава максимум 5 мин. Изобщо не знам колко е нормално всичко това. Гледам да не се притеснявам. Ще видим и този месец как наддава. С тази хрема не и е осбено комфортно.
И аз съм леко хремава. И с ентеровирус бях. Баткото след мен и той  Confused Заради вируса спях чая от копър за 2-3 дни. Е, съдра се от рев горкото. Единия ден от 16 до 23ч. нон стоп  Sad
И времето днес е неприятно за разходка  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт