Златна есен е на път, а АВГУСТинчета растат ли, растат!

• 36 100
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Леле, не съм влизала от много време.
Честита нова тема!

Някой купувал ли е ваксини от чужбина? Питах в Италия познати, но не може оттам. Други ми казаха,че може от Македония да се поръчат. Не издържам да съм в неведение за тия ваксини - я дойдат,я не.

# 61
Някой ползвал ли е лепенките кул пач(cool pach)за да изкаже мнение дали има ефект от тях?

# 62
Лично мнение нямам (опит нямам), но да питам - след ваксината, на убоденото място ли да я лепна?

# 63
yemamansi,  за моя косопад става въпрос. Нещо страшно е, навсякъде сея коса и изпадам в ужас вече.

Днес гледах бейбивак в аптеката за 20 и няколко лева. Препоръчаха ми го. Аз имам стеримар, но е един малък флакон за деца. Пръскала съм няколко пъти директно, но обикновено пръсвам в капачката и навлажнявам клечка за уши и с нея бъркам и вадя каквото хвана. Обаче с тези разтвори не бива да се прекалява, защото изсушават лигавицата и става още по-зле положението.

Стели, аз се облягам на нещо назад и даже придремвам, стига да са захапали добре.

Момичета, да не ви плаша, но за сополи ще говорите от сега та чак до първи клас. Не се шашкайте много-много.

gretalinka, на моите им виждам в нослетата. При тях до скоро бяха основно от повърнато мляко. Сега си имат нещо като хрема май, но не им текат носовете, нито са зачервени. Може пук и от сухия въздух да е  Thinking

# 64
  • София
tanq8:
Цитат
Благодаря ви за отговора!От самото си раждане иска да сучи много на често.Храни се само с кърма и не приема никакви други течности.Залъгалка ползва също рядко.Зърната ме болят,когато засуква и забелязвам,че едното е станало лилаво,а другото е по-бледо в сравнение с ареолата ми.Захапва в началото и ареолата ми и в един момент започва да дъвче само зърното ми и после пак засмуква и ареолата.Не чувам никакви цъкащи звуци.Тези 600гр. са за две седмици качени и е мерено на един и същ кантар при педиатъра.Той намира детето за здраво,но ми каза да го храня на 3-4 часа и че ако иска да яде по на често и реве си е негов проблем  ShockedКакто и че като съм го хранила толкова често кърмата ми не била толкова качествена.

Наддаване 600гр. за две седмици е чудесно и един от показателите, че бебето се храни достатъчно  Peace . По отношение качеството на кърмата, вероятно се има предвид хранителната стойност?  До момента всички изследвания, които са правени на кърма на жени от цял свят, показват, че всяка майка прави достатъчно хранителна кърма за бебето си (с изключително рядко срещани случаи при рядко заболяване или зле изпълнена веганска диета). Тя се мени с израстване на бебето, с промяна на климатичните условия, мени се дори в денонощието и това е голям плюс, защото се мени именно за да задоволи точно настоящите потребности на бебето.

Продължително кърмене което не отминава за няколко дни и бебето не е новородено, може да бъде сигнал за проблем. Ти забелязваш и други важни подробности. Възможно е прегръдката ти да не е достатъчно плътна и/или на бебето не му е удобно и се изхлузва от гърдата след като веднъж е засукало дълбоко. Възможно е също бебето умишлено да се изтегля само на зърното, ако млякото тече на много силни струи и го задавя. Забелязваш ли при теб да има силни струи (ако бебето започва в някой момент да суче така, че да не може да си поеме дух или да се задавя или ако пусне гърдата, млякото да пръска на струи далече от тялото ти)? ; Забелязваш ли бебето да задремва твърде скоро след началото на кърменето и да се нуждае от чести и продължителни почивки, за да се нахрани (като имаш предвид, че кърмачетата обичайно се хранят с кратки почивки, а не с постоянно сучене без спиране)?
 Предвид болката и в началото на засукването е възможно именно засукването да създава проблеми. Лилавия цвят на зърното също е сигнал, че бебето е прещипвало зърното в устата си (ако забелязваш лилавия цвят след кърмене). Когато кърменето приключи, забелязваш ли зърното да е сплескано, като се образува ръб отпред посредата или пък е "отсечено" като ново червило? Случвало ли се е веднага след като извадиш зърното от устата на бебето, да усетиш силна болка в зърното (особено в това с лилав цвят)? Забелязваш ли, когато бебето плаче или когато си движи езика в устата, дали може да го вдига хубаво нагоре или остава ниско в устната кухина; или да се придърпва от юздичката под езика, като го прави във формата на сърце? Можеш да направиш и един експеримент - да подадеш пръст да го посуче ( с нокътя към езика, а възглавничката към небцето) и да видиш дали езичето се изплезва хубаво под пръста, като покрива долния венец.

Независимо дали още от началото или по време на кърменето бебето се изхлузва и започва да суче само зърното, това му пречи лесно и бързо да изкара млякото от гърдата. Благодарение на отзивчивостта ти, той е успявал да компенсира с по-продължително и по-често кърмене, и така въпреки неудобствата ( и за теб) се е хранел достатъчно, за да е здрав и да наддава толкова добре   Heart Eyes

Ето на какво можеш да направиш ревизия и да опиташ да промениш нещо, ако мислиш, че е необходимо, за да успее бебето да засуче дълбоко гърдата без болка и да задържи така захапката, без да се изхлузва:
 - настаняваш се удобно, ако се налага подпряна с възглавници. Това не е само заради романтичната гледка  Simple Smile , а защото ако на теб не ти е удобно, тялото ти се опитва да се намести и дори с неуловими движения можеш да изместваш гърдата ( особено ако си наведена над бебето). И на него му става трудно да задуржи зърното дълбоко в устата си.
 - гушкаш бебето на нивото на гърдите си (или точно под тях). Ако се налага, подпъхваш възглавница в скута си, НО тя не е зада лежи бебето на нея, а за да си подпираш ръката, с която държиш бебето.
 - гушкаш бебето изцяло обърнато към теб ( а не само главичката) и плътно прилепено до тялото ти така, че коремчето и гърдите му не се виждат. Ето така(можеш да пробваш и точно тази прегръдка. Забележи, че майката кърми от лявата гърда, като държи бебето с дясната ръка. Подпира го с предмишницата си, а с дланта си го държи за тила):
Скрит текст:
- подаваш зърното към горната устна или към нослето на бебето. Ако гърдата сочи някъде по-ниско, тогава можеш да изтеглиш малко бебето в посока към крачетата, за да отиде устичката му при зърното, а не гърдата да се мести към устата.
 - когато го подсетиш да отвори уста, като го докоснеш под нослето или горната устна, за да засуче той трябва да отметне леко назад глава, за да стигне зърното. Така отваря пощироко уста.
 - закачваш бебето на гърда едва когато си видяла широко отворената уста, за да засуче максимално дълбоко, без да прищипва зърното ти. И за да го закачиш, Не натискаш главичката към гърдата, а плещите. главата остава свободна леко да се отметне назад в стремежа да достигне зърното.
 - експериментираш с пози, за да откриеш коя ти е най-удобна -Ако сте легнали например, отново се следи да сте плътно гушнати и бебето цялото обърнато залепено за теб, а не да лежи по гръб или на разстояние от теб. Има и една поза (т.н. биологична), при която ти си удобно полегнала назад, облегната на възглавници, а бебето лежи върху теб по корем и захлупено върху гърдата. Така то с цялата си тежест е върху теб, изпълнило правилото - обърнато към теб, плътно долепено. А като тежи с главата върху гърдата, трудно би изпуснало зърното. За допълнителна сигурност ти го подсигуряваш отстрани със своята ръка, подпряна на възглавници. Ето по-подробно описание на тази поза: http://lllbg.org/2013/07/biologichno-hranene/

Ако въпреки опитите да подобриш позата и засукването, бебето продължава да суче все така продължително време и начесто, пиши какво точно се случва, за да изключим и други по-рядко срещани причини за такова поведение.
[/color]

Последна редакция: сб, 04 окт 2014, 02:59 от skrech

# 65
  • София
Пипи2013
Цитат
ЛЛЛ, може ли да се включите- да потвърдите, че срокът н годност на прясна кърма отзад в хладилник е около 7 дни, а не 24 часа? мерси ПП питам, защото днес може да се наложи да дам оттам, най старото е от 26ти, доливано на 30ти

Когато кърмата е прясно изцедена и поставена в хладилника(на задната стена при охладителите и далеч от вратата) веднага след изцеждането, като е в плътно затворен чист съд, годността ѝ е над 8 дни.
 Ако кърмата е държана на стайна температура преди да бъде охладена, времето за съхранение може да бъде намалено.
 Кърма, която е била замразена, след размразяването ѝ ( но без да бъде затопляна на по-висока температура), може да се съхранява в хладилника до 24 часа.

Дългия срок на годност на прясната кърма идва от там, че тя е жива течност и има антибактериални свойства. Пречи на микроорганизмите да се развиват.

Както прясната така и замразената/размразената кърма могат да са годни и след посоченото време, както и да се вкисне по-рано. Това зависи от хигиената при изцеждане, хигиената на съдовете, плътността на затваряне на съдовете, температурата, колко време е стояла в стаята преди охлаждане, колко често се отваря хладилника, фризера пълен ли е с други продукти или е празна кутия... и т.н. Вкиснатата кърма има кисел вкус и мирис ( по-добре се усеща след затоплянето ѝ). Също така има различен от краве мляко вкус и ако човек не я е опитвал, може да му се стори странна, за някои е сладникава, а за други е просто неприятна. Ако е размразена, може да има метален вкус и мирис ( според някои е с мирис на домашен сапун или на веро), това са нормални и безопасни странични ефекти на замразяването. Киселите вкус и мирис показват, че кърмата е вкиснала.
 Сайтът kellymom е един чудесен източник на информация  Peace Ето статия, в която последни корекции са нанесени тази година http://www.llli.org/faq/milkstorage.html  (с отбелязване в таблицата на идеално и приемливо време за съхранение - прясно изцедена кърма в хладилник 72 часа (идеално) и 8 дни (приемливо - при спазване на добра хигиена и идеални условия за съхранение)

Последна редакция: сб, 04 окт 2014, 03:27 от skrech

# 66
Бейби Вак ползвам от 5 години, първо с дъщеря ми, сега с Теодор, за мен няма по-добър аспиратор за нос от този. Изсмуква всичко, особено като се разболеят е голяма мъка с тия сополи.

За Кул Пач лепенките - купих ги и сложих на крачето ,където беше убождането след хепатитната ваксина, не знам реално дали помогна или просто ваксината е лека, но е факт,че нямаше нито подуване, нито зачервяване.Ще видим на следващата ваксина, 4-валентната ще слагат, че тя е по-сериозна от към понасяне.
Друго за по-лесно понасяне на самата ваксина, аз писах и във фейсбук групата, нашият педиатър изписва Туя 9 CH - хомеопатично на Боарон, разтварям в малко вода и давам с лъжичка по 5 гранулки, ден преди ваксината 2 пъти на ден, в деня 2-3 пъти на ден по 5 гранулки и ден след ваксината 2 пъти . И с дъщеря ми съм давала ,лесно ги понасяше, мисля,че само веднъж за всички ваксини вдигна Т.
Относно ваксините - явно всеки педиатър си действа както сметне за добре - на първия месец ни сложиха хепатитната, сега казаха на втория ще сложим 4-валентна ...за по-натам не знам как ще е.
 Аз съм болна Sad Всяка година от смяната на сезоните лято-есен, октомври се разболявам, зверски ме боли гърлото и ходя от 3 дена с маска, за да не предам нещо на Тео....Днес мисля да звъня вече на ЛЛ да ми изпише антибиотик,че усещам как слиза надолу....И в този ред на мисли, аз съм голяма паника на тема болести на децата...Дъщеря ми успях да я запазя здрава през първата й година, първата й хрема беше на година и 1 месец, но сега Теодор не знам дали ще успея, отделно,че тя ходи на предучилищна и носи всякакви вируси вкъщи...
Пожелавам на всички ви хубав уикенд.

# 67
Относно ваксините - явно всеки педиатър си действа както сметне за добре - на първия месец ни сложиха хепатитната, сега казаха на втория ще сложим 4-валентна ...за по-натам не знам как ще е.
Така трябва според имунизационния календар
Аз да се похваля - на 47-мия ден падна пъпа. Ама как паднааа... закачи се в хавлията и малко прокърви  ooooh!

# 68
  • София
Пипи2013
Цитат
ЛЛЛ, може ли да се включите- да потвърдите, че срокът н годност на прясна кърма отзад в хладилник е около 7 дни, а не 24 часа? мерси ПП питам, защото днес може да се наложи да дам оттам, най старото е от 26ти, доливано на 30ти

Скрит текст:
Когато кърмата е прясно изцедена и поставена в хладилника(на задната стена при охладителите и далеч от вратата) веднага след изцеждането, като е в плътно затворен чист съд, годността ѝ е над 8 дни.
 Ако кърмата е държана на стайна температура преди да бъде охладена, времето за съхранение може да бъде намалено.
 Кърма, която е била замразена, след размразяването ѝ ( но без да бъде затопляна на по-висока температура), може да се съхранява в хладилника до 24 часа.

Дългия срок на годност на прясната кърма идва от там, че тя е жива течност и има антибактериални свойства. Пречи на микроорганизмите да се развиват.

Както прясната така и замразената/размразената кърма могат да са годни и след посоченото време, както и да се вкисне по-рано. Това зависи от хигиената при изцеждане, хигиената на съдовете, плътността на затваряне на съдовете, температурата, колко време е стояла в стаята преди охлаждане, колко често се отваря хладилника, фризера пълен ли е с други продукти или е празна кутия... и т.н. Вкиснатата кърма има кисел вкус и мирис ( по-добре се усеща след затоплянето ѝ). Също така има различен от краве мляко вкус и ако човек не я е опитвал, може да му се стори странна, за някои е сладникава, а за други е просто неприятна. Ако е размразена, може да има метален вкус и мирис ( според някои е с мирис на домашен сапун или на веро), това са нормални и безопасни странични ефекти на замразяването. Киселите вкус и мирис показват, че кърмата е вкиснала.
 Сайтът kellymom е един чудесен източник на информация  Peace Ето статия, в която последни корекции са нанесени тази година http://www.llli.org/faq/milkstorage.html  (с отбелязване в таблицата на идеално и приемливо време за съхранение - прясно изцедена кърма в хладилник 72 часа (идеално) и 8 дни (приемливо - при спазване на добра хигиена и идеални условия за съхранение)

Към ЛЛЛ:
ВЯРНО ИЛИ НЕ (или е необходимо допълнение/пояснение към препоръките): Ако кърмата се изцеди НАВЕДНЪЖ и се сложи отзад на хладилник има по-дълъг срок на годност (при определени условия може и да достигне няколко денонощия), отколкото, ако в това първоначално изцедено количество се долива от време на време нова-изцедена кърма, за да се получи доза от определени милилитри за 1 хранене.

# 69
Здравейте
Как сте момичета
Косопад нямаме нито аз нито беба,даже на нея и порасна косата и миглите и веждите Grinning Grinning Grinning
Дано да прилича на баща си с хубава коса и мигли-моите са ужасни-рядка коса и къси мигли.Ама тя цялата е негово копие така че дано и това да е взела.
Аз си поръчах аспиратор Носко и съм много доволна.Слага се към прахосмукачка-звучи плащещо но всъшност не е Grinning Grinning Grinning.То нямам и база за сравнение защото досега не бях ползвала с баткото Grinning-беше здраво бебе,започна да боледува късно за сметка на това още е кекав е не много но сме редовно с хрема
С тези ваксини се обърках вече -то сега сме хремави де така че ще отложим слагането
Вече започнах да се притеснявам с нащите пъпки по бузите и дупето-така че ще започвам да мажа с по агресивни мазила с кортикостероиди-лицето на малката е червено и почна да се лющи-определено има напредък но според мен е недостатъчен и док каза да не се колебая и да я мажа-не исках много но трябва
Сега съм сама ММ ги взе и отидоха на разходка а аз ще отида да забъркам един солен кекс
 Hug Hug Hug Hug

# 70

Вече започнах да се притеснявам с нащите пъпки по бузите и дупето-така че ще започвам да мажа с по агресивни мазила с кортикостероиди-лицето на малката е червено и почна да се лющи-определено има напредък но според мен е недостатъчен и док каза да не се колебая и да я мажа-не исках много но трябва
Сега съм сама ММ ги взе и отидоха на разходка а аз ще отида да забъркам един солен кекс
 Hug Hug Hug Hug

ние имахме проблем с Дария. Пъпките се превърнаха в нещо като келички стана като лента която обхвана челото и веждите...взех крем на Мустала стелакер и да ти кажа веднага имаше резултат 2 часа след първото мазане се махна зачервяването а след около седмица съвсем се изчисти. Ако искаш пробвай  Peace
Все още се боря с подсичането и нищо не помага Rolling Eyes
Дано бързо се оправите  Praynig  bouquet

# 71
  • София
Ох хайде  аз от снощи съм с яко сополи барабар с бебо, както и страшно ми дразни гърлото - онзи гаден етап когато вкуса на всичко ти е супер гаден. Ужас направо  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!А от както бебо е със сополи от 2-ри и аз пия по ампула витамин Ц, а вчера дори не сме излизали. Значи сме си лепнали вирус, а не е простуда. Аз го обличам добре. Взех днес друг аспиратор на Маример и съм по-доволна. Изкарах доста сополки, не че пак не рева ама то едва ли има аспиратор с който да става този номер.

# 72
Бейби Вак ползвам от 5 години, първо с дъщеря ми, сега с Теодор, за мен няма по-добър аспиратор за нос от този. Изсмуква всичко, особено като се разболеят е голяма мъка с тия сополи.

За Кул Пач лепенките - купих ги и сложих на крачето ,където беше убождането след хепатитната ваксина, не знам реално дали помогна или просто ваксината е лека, но е факт,че нямаше нито подуване, нито зачервяване.Ще видим на следващата ваксина, 4-валентната ще слагат, че тя е по-сериозна от към понасяне.
Друго за по-лесно понасяне на самата ваксина, аз писах и във фейсбук групата, нашият педиатър изписва Туя 9 CH - хомеопатично на Боарон, разтварям в малко вода и давам с лъжичка по 5 гранулки, ден преди ваксината 2 пъти на ден, в деня 2-3 пъти на ден по 5 гранулки и ден след ваксината 2 пъти . И с дъщеря ми съм давала ,лесно ги понасяше, мисля,че само веднъж за всички ваксини вдигна Т.
 Аз съм болна Sad Всяка година от смяната на сезоните лято-есен, октомври се разболявам, зверски ме боли гърлото и ходя от 3 дена с маска, за да не предам нещо на Тео....Днес мисля да звъня вече на ЛЛ да ми изпише антибиотик,че усещам как слиза надолу....И в този ред на мисли, аз съм голяма паника на тема болести на децата...Дъщеря ми успях да я запазя здрава през първата й година, първата й хрема беше на година и 1 месец, но сега Теодор не знам дали ще успея, отделно,че тя ходи на предучилищна и носи всякакви вируси вкъщи...
Пожелавам на всички ви хубав уикенд.

Според мен ваксината е лека, защото и на нас ни биха хепатитната и нямахме нито подуване ,нито Т, а не съм далава нищо за нея.
Аз за всеки случай съм взела кооl patch и панадол Simple Smile

Здравейте ЛЛЛ,
Аз имам отново въпрос свързан с акането на бебето. Знам че вие бяхте писали, че едно бебе , което е на изключително кърмене-не давам вода, нито нищо освен кърма,може да не се изхожда 7-10 дни,но вече 4-5 дни не е акал. Само се напъва и изкарва газове, които са с много неприятна миризма. Всеки памперс е напишкан , за момента качва на килограми, смятам , че кърмата трябва да му стига.След ядене е спокоен,но по време на ядене много плаче и се гърчи.
Притеснявам се, че и сополки има, които преглъща , а като не ака не може да ги изкара и задържа всичко в себе си.
Как да подходя?Да пробвам ли със сапун или термометър или нещо за да му помогна(макар, че ме е страх да не се пристрасти и да станат лениви червата му) или да чакам още няколко дни и ако не се изака после какво?[color]

# 73
mama hrisi, и ние имахме ужасни пъпки по лицето, започнаха от бузите, преминха към веждите и обхванаха цялото лице, слезе по гърдите и гърба.Червени, част от тях се възпаляваха с бяло връхче, а когато плачеше кожата около тях ставаше ужасно червена, започна да му загрубява и да се лющи. Педиатърката ми заключи,че сме с атопичен дерматит и веднга ми изписа кортикостероиден крем...Със съпруга ми го купихме, но така и не мазахме, искахме да опитаме нещо друго преди това. Отидохме на частно при друг педиатър, според който бяхме с детско акне и чистел хормоните ми от тялото си, а по тялото сме ги разнесли като сме го къпали, когато тези по лицето са били възпалени и се е пренесло надолу. Допълнително го бяхме и прегряли в колата и имаше пъпки по ръцете. Таааа, тя ни изписа мицеларна вода на Биодерма за бебета за тялото, а за лицето лосион за лицето Микстура алба - около 3лв., съдържа цинк, глицерин, талк, акохол и вода. Изписа ни и антибиотик за акне, който си е за възрастни и посъветва само възпалените да мажа с напоена клечка за уши, но аз така и не сложих и той ми се стори неуместен. Само с водата и лосиона за по-малко от седмица ни се успокоиха и постепенно отшумя всичко, мазах 10 дни.

# 74
Благодаря ви момичета за съветите
Определено за крема на Мустела ни заговори и док-малката е при него но не е педиатър -но винаги когато имаме нужда ни праща на специалист.То все пак е козметика така че ще пробвам.Мерси много Hug Hug Hug
Не ми пречи да ползвам и лосиона-няма да ни навреди.Сто пъти по добре отколкото с кортикостероиди.Не че разбирам много но знам че не са препоръчителни.Благодаря Hug Hug Hug
А ми е една такава беличка-розовка,и тия пъпки направо ми згрозяват хубавото детенце  Grinning Grinning Grinning
Лека вечер

Общи условия

Активация на акаунт