страх от майчинство

• 14 028
  • 146
  •   1
Отговори
# 105
  Ами то не реве е така, да се прави на интересно. Реве защото иска нещо, и няма друг начин по който да го покаже. Като го оставиш да реве 15 минути на него му става ясно, че така или иначе няма да дойде никой, уморява се и ще не ще млъква. Вероятно с няколко последователни случая така се научава, че хич няма смисъл да се пъне, щото няма да му се обърне внимание и не се и опитва.

Но на мен не ми харесваше тая работа и щом реве винаги съм го вземала, най малкото да видя за какво е тоя зор. И то има право да иска да го гушнеш Laughing

# 106
Много е гот да гледам  как  се дават акъли от мами които си имат отмяна (дори да е от време на време ) на мами които сами се оправят гледат детето/децата.

Моята "отмяна" в момента е от типа на тази, за която може да си платиш. Тоест- за по час-два веднъж на месец. Никой не е дошъл да ми прислугва 40 дни или да се е нанесъл у нас.

Първото съм го гледала до около 2г. без "отмяна" в друг град.

Никой никога не е ставал вместо мен нощем.

# 107
При изпълнени други условия разбира се, нахранено, подсушено и т.н. Пишеше, че дава голям ефект, когато плаче от каприз, просто само се отказва. Не можах да го пробвам със синът ми, сърце не ми даде, но на второто може и да пробвам)
Бебе на 4-5м НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЧЕ ОТ КАПРИЗ!!!!
Естествено,че ако го оставяш да плаче и не го взимаш,в крайна сметка ще спре. Но замисляли ли сте се какво послание му даваш,какво става с психиката му?!
Който се интересува ,да прочете някоя друга книга по детска психология и да си прави изводите.
Аз не бих оставила детето си да плаче 15 мин, без да го гушна и да го успокоя, независимо дали е през нощта или през деня.
Сама си гледам децата,но за щастие случих на сравнително кротки деца. Не че не са плакали....

# 108
Чела съм не само книги по детска психология, но и по когнитивна наука, че и разни книги за мозъка.

В крайна сметка няма как да знаеш дали детето има нужда от гушкане. Може да го дразни етикет по дрешките, или да му се пишка. Има бебета, които си изискват ЕБХ. Гушкайки ги, не знам какво ще постигнеш, освен да ги свикнеш. И не ми казвайте, че "бебе не може да се разглези" и да свикне, след като се смята за достатъчно зряло, че и с "психика", за да получава "послания".

Бебето според възраст и способности може и трябва да се научи да си успокоява нервната система.

Умореният, мрънкалив, инатлив плач едва ли ще му навреди. Съмнява ме и реално да има изследвания, които да показват пряка и без съмнение връзка между ранните преживявания и психиката на възрастния човек. По-скоро е поп психология с елементи на фантазия.

Точно тази вечер на малката й хареса да я гушкам и да я нося на ръце. Но истинската й нужда е да легне да спи, а с носенето не й помагам. Затова просто я оставих легнала на спалнята, порева си, изкара си нервичките и заспа.

# 109
Е щом си чела,явно знаеш за пирамидата на Маслоу . Щом бебето реве,явно има някаква незадоволена потребност и майката трябва да я открие и отстрани без значение дали става въпрос за дразнещ етикет,глад или нужда от гушкане. Само да не ме разбереш погрешно-нямам намерение да се заяждам. тук е свободен форум и всеки има право да изкаже мнението си. Аз изказах своето мнение и съответно не очаквам всички да се съгласят с него. Както вече казах,всяко дете е индивидуално.Ако едно дете се успокоява само, не значи,че и при друго ще стане така. Всяка майка трябва да си познава детето и да търси метода ,който е най -подходящ за него.

# 110
  • Tам през Атлантическия океан
Mamacita Bandida

как хубаво се припозна в пост който не визирам никой конкретно  Whistling

# 111
Гладът е лесен: истински гладното дете реве сериозно. Но ако бебето има "потребност" да е носено и гушкано с часове...еми ще се научи да няма такава потребност. Мозъкът на бебето е много пластичен, придобива нови навици за дни.

Изобщо не мисля, че пирамидата на Маслоу е валидна за бебета.

Тя и за доста хора не е валидна, но това е друг въпрос (понякога, ако имаш висша цел, може да пренебрегнеш доста от базовите си потребности, да караш без храна, да се изложиш на опасност, да обърнеш наопаки тази пирамида.)

Припознах се, нормално е. От една страна имам "помощ", но все пак мога да си легитимирам съветите.

# 112

Умореният, мрънкалив, инатлив плач едва ли ще му навреди.
Големият ми син получи херния от реване. Дали не му е навредил плача?!
Хем не съм го оставяла да се дере, винаги го взимах, но веднъж като се разстроеше и му отнемаше доста време , докато се успокои , сгушен в мама.
Не искам да си представям какво щеше да му се случи, ако го приучвах на самостоятелност от бебе.
За свикването- до сега не съм видяла ученик да го люшкат на ръце, примерно.
Така, че да свикне- да свикне, до кога?! До 2 -2 и половина години и това е.

# 113
4 и половина как ти се струва?

Може би ако се беше научил да се самоуспокоява, нямаше да реве толкова.

Но с големия просто не ми позволиха- ако не аз, друг го взимаше на ръце. Сега не давам, щото знам какво е.

# 114
Бебе на 4-5м НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЧЕ ОТ КАПРИЗ!!!!

Напротив. Може, даже и на по-ранна възраст. Поне аз съм виждала 3-месечно бебе да блъска ядно играчка, защото майка му глади и не му обръща внимание. Не плачеше, а блъскаше с ядосана физиономия.  Laughing (Не беше моето, страничен и напълно неутрален свидетел бях.)
Аз не разбирам защо автоматично приемате, че щом бебето плаче, трябва да бъде гушнато, за да спре? Ако е гладно, напикано, нещо го боли - колко ще помогне гушкането? Временно облекчение - да, но само с гушкане не може да се отстрани причината за дискомфорта.
А ако просто му е скучно?
Невземането на бебето на ръце не означава автоматично, че се оставя да плаче дълго и безнадеждно. Напротив. Майката (или който и да е възрастен, но да приемем, че е майката, заради емоционалната връзка) спокойно може да му обръща внимание, докато върши нещо друго. Достатъчно е да има контакт очи в очи, детето да осъзнава, че с него контактуват активно.
Майката глади и говори, пее, прави смешни физиономии на бебето.
Бебето лежи в леглото си, майката го забавлява с играчки. Разиграва му нещо като "куклен театър".
Майката чисти и същевременно играе на "Дзак" с бебето.
Варианти има милиони. Само желание да има. И малко повече вслушване в истинските нужди на детето.
Щото да го гушне майката, но да се захласне по сериала или се отплесне в клюки с приятелка... Ами ще реве, горкото, как няма да реве. И тя ще реве, ако по време на секс мъжът ѝ зяпа мача, нали?

# 115
Бебе на три месеца може да плаче от каприз, децата са във възраст в която изследват какъв отговор предизвиква тяхното поведение-плача, обръщат ми внимание,нека поплача отново и видя дали ще има ефект - този път не ми обърнаха внимание , продължавам - отново не обръщат, по-добре да не се хабя , а да плача когато имам нужда. Моите опитаха този номер , не се получи , разбраха че няма да получат моментално гушкане и да ме превърнат в роб.

# 116
Гладът е лесен: истински гладното дете реве сериозно. Но ако бебето има "потребност" да е носено и гушкано с часове...еми ще се научи да няма такава потребност. Мозъкът на бебето е много пластичен, придобива нови навици за дни.

Не можах да се сдържа. Имаш ли идея, каква травма можеш да нанесеш на детето?

# 117
  • София
Каква травма, че и на мен ми стана интересно  Laughing От не-носене на ръце 24/7 ли това  Laughing

# 118
Когато плаче, не е казано че непременно трябва да го вземеш на ръце, но да му обърнеш внимание да. Може просто да си там до него, да го успокоиш, да знае , че не само. А относно травмата, четете книги.

# 119
  • Tам през Атлантическия океан
Добре де , ако не се гушка когато бебе кога ?  Laughing

За всяко нещо си има време  Wink ..... всичко минава , заминава , променя се .......

Общи условия

Активация на акаунт