За спонтанните и мисед аборти- моята история и съвет към вас

• 328 371
  • 2 109
  •   1
Отговори
# 1 860
Здравейте, дами.
Тъй като съм в безисходица и с много въпросителни реших да пиша и тук.
Първата ми бременност беше успешна и безпроблемна преди 3г. Тази година април забременях, но в 6-7г.с направих мисед аборт със спиране на сърдечната дейност. Съответно изследвахме ембриона в Геника и излезе резултат-полиплоидия (хромозомна аномалия или  едновременно оплождане с 2 сперматозоида). По съвет на АГ си пуснах и тромбофилия пълен пакет - излезе отрицателен.
След 3 месеца направихме опит и съответно изчаках почти 2 седмици след закъснението да си направя тест (поради бледи черти и късно оплождане, което ми казаха предния път). Беше положителен с ясно изразени черти. В средата на септември посетих нов АГ,тъй като моя имаше часове за окт. и  се видя плоден сак, но без ембрион. Каза ми да отида след около 2 седмици отново. Днес се видя, че няма ембрион, а някаква свободно движеща се материя.. дори нз как да го опиша. Попита ме дали ми е прокървявало, а то не е. Съответно каза, че в тези седмици трябвало да има образувано “тяло”. В петък съм на абразио..Изчетох сумати групи и не видях такъв проблем като моя. Мога да прикача и снимката от прегледа. Sad
За инфо: последния ми МЦ е бил на 27.07.. предполагаме, че оплождането е около 10-20ти август (по наши сметки).
Объркана съм и не знам дали да искам второ мнение. Дали има смисъл и се е случвало нещо подобно на някои от вас? Sad

# 1 861
Не е точно същото, но при първият ми мисед имаха съмнения за моларна бременност (честно казано аз още мисля, че си беше такава, но както и да е). Та там видяхме ембрион със сърдечна дейност , а след 2 седмици в плодния сак се визуализираше само цитирам "нещо пихтиесто", имаше плаценарна тъкан, нямаше пулс нито ембрион... Потвърдено от двама лекари. Високо чхг и това ги наведе на диагноза мола. Уж изследването на материала след аборта я отхвърли и казаха мисед, но аз документи от това изследване не съм видяла и не знам със сигурност.
Споделям по повод това, че в сака не вижда ембрион, но все пак се вижда нещо...
Още нещо - непълна мола ако не бъркам беше също, когато два сперматозоида оплодят една яйцеклетка (но не съм 100 % сигурена, ще се пировя да проверя)

# 1 862
Здравейте,
Когато се сблъсках с някакви проблеми, рових доста по темите да търся случай като моя и затова реших да споделя как се развиха нещата при мен, в случай че на някоя дама и е полезно.

Последен цикъл беше на 01.09.2023.  Правим опити за бебе от март тази година с леки прекъсвания за лечение на стрептококи. Септември направо го бях отписала, защото бяхме болни, после имахме отделни пътувания и почти не сме се засичали със съпруга ми и предполагаемата овулация според тестовете беше изпусната. Да ама се оказа, че явно е закъсняла и оплождане се беше случило.
2 дни след закъснението имах положителен тест за бременност. После ходих на кръвен - 156 ЧХГ. Отидох на първия си преглед при един лекар на 5 ден от закъснението. Не видя сак, а само киста на яйчника 2 см. Учудих се, тъй като 3 седмици по-рано бях на преглед и никой нищо не каза за киста. Каза ми да си пусна още едно ЧХГ и да отида на преглед, ако е минало 1000.
Второто след 72 часа беше 546. След още 72 часа беше 1458. Всичко изглеждаше добре.
Отидох на преглед при друг лекар на 9 октомври. Видяхме плоден сак 18 мм, отговарящ на седмицата - 5 г.с. Имаше и жълтъчно мехурче. Киста нямаше. Тогава имах много леко бежово зацапване. Споделих на лекарката. Каза да пия Но Шпа, вит. Ц и фолиева и ако се засили, да и се обадя. Болки не съм имала.
2 дни по-късно станах до тоалетна и изтече кафяво от мен като начало на цикъл. Веднага отидох при нея, прегледа ме и установи, че плодният сак е деформиран и в него няма ембрион, жълтъчното мехурче също не се вижда вече. Препоръча да почивам, да продължа с Но Шпа и ако започна да кървя, да отида да ми бият Резонатив, защото съм отрицателна кръвна група. На този етап нищо не можеше да се направи, не препоръча да го задържаме, защото не се виждаше нищо в сака и е по-добре да се изчистя, а ако е здраво и се развие ембрион, би трябвало да се закрепи. Записахме следващ час и се прибрах вкъщи с надеждата че може и да се закрепят нещата.

Два дни ту ми цапаше, ту не.  Днес в ранната сутрин започнаха болки в корема като контракции през няколко минути. Станах до тоалетната и вече си тръгна кръв, гъста като при цикъл. Падна някой и друг съсирек. Реших да отида до дежурен кабинет в Шейново, за да ми сложат ваксината, а и да ме прегледа лекар. При прегледа се видя, че няма вече плоден сак и матката се е поизчистила и по всяка вероятност няма да се наложи кюртаж. Предполагат, че е станало в следствие на боледуването.

Попитах дали с хормони е можело да обърнем хода на събитията. Потвърдиха мнението на другата лекарка, че при невидима жизнена дейност и деформиран сак е по-добре да не се прави терапия за задържане, защото плодът вероятно е увреден и е добре организмът да се изчисти.
Лекарите бяха супер внимателни и мили.
За Резонатив казаха, че по принцип преди 8 г.с. не е нужно да се слага, но не вреди да се сложи и предпочетох да я сложим.

Лекарката, която преди това ме преглеждаше, каза че стигне ли се до аборт, ще ми пусне изследване за тромбофилия и щитовидна жлеза. Лекарят от Шейново каза, че при първи аборт не е нужно. Аз лично бих предпочела да си пусна, защото не ми се рискува да имам втори и трети, ако причината е в нещо предотвратимо, особено след като прочетох историята на авторката на темата.
Лекарите от Шейново казаха, че може след първия цикъл да подновим опитите. Ще видим какво ще каже и другата ми лекарка на следващия записан преглед.

В началото бях с резерви към болница Шейново и бях решила да се следя и раждам в частна болница, но останах много доволна от отношението и условията. При следващо щастливо развитие на нещата може и да се насоча натам.

Пожелавам да има по-малко пишещи и четящи тази тема и много щастливи майки на здрави бебета.
Ние продължаваме напред! Simple Smile

# 1 863
  • На изток от Ада
Мел пусни за тромбофията.
Пускай не слушай док...

Аз имам няколко аборта. Много изследвания имам.. последно излезе хроничен ендометрит от хистероскопията и биопсия. Пих Аб 7 дни според док който изписа Аб няма нужда от друга биопсия. И със един курс Аб само... Какво мислите?

# 1 864
LunaeLumen,
Аз въпреки всичко посетих и др лекар с по-хубава апаратура и се видя, че е кухо яйце и няма нищо плуващо в него…
Ние започваме с един куп изследвания, назначени от лекар и да видим до къде ще стигнем. 😮💨

Мел, според мен също си направи тромбофилията,  не разбирам защо казват, че до 2-3 аборта няма проблем и да не се правят изследвания 🤦🏻♀

# 1 865
Ами, колкото и лошо да звучи, това е по-добрия вариант. Правете нужните изследвания и търсете винаги причина, да има и случаи в които просто се случва, но повечето пъти не е така. И най-важното - намерете си добър лекар, който да ви вдъхва доверие! Успех и щастлив финал следващия път 🤗

# 1 866
Здравейте,
Когато се сблъсках с някакви проблеми, рових доста по темите да търся случай като моя и затова реших да споделя как се развиха нещата при мен, в случай че на някоя дама и е полезно.

Последен цикъл беше на 01.09.2023.  Правим опити за бебе от март тази година с леки прекъсвания за лечение на стрептококи. Септември направо го бях отписала, защото бяхме болни, после имахме отделни пътувания и почти не сме се засичали със съпруга ми и предполагаемата овулация според тестовете беше изпусната. Да ама се оказа, че явно е закъсняла и оплождане се беше случило.
2 дни след закъснението имах положителен тест за бременност. После ходих на кръвен - 156 ЧХГ. Отидох на първия си преглед при един лекар на 5 ден от закъснението. Не видя сак, а само киста на яйчника 2 см. Учудих се, тъй като 3 седмици по-рано бях на преглед и никой нищо не каза за киста. Каза ми да си пусна още едно ЧХГ и да отида на преглед, ако е минало 1000.
Второто след 72 часа беше 546. След още 72 часа беше 1458. Всичко изглеждаше добре.
Отидох на преглед при друг лекар на 9 октомври. Видяхме плоден сак 18 мм, отговарящ на седмицата - 5 г.с. Имаше и жълтъчно мехурче. Киста нямаше. Тогава имах много леко бежово зацапване. Споделих на лекарката. Каза да пия Но Шпа, вит. Ц и фолиева и ако се засили, да и се обадя. Болки не съм имала.
2 дни по-късно станах до тоалетна и изтече кафяво от мен като начало на цикъл. Веднага отидох при нея, прегледа ме и установи, че плодният сак е деформиран и в него няма ембрион, жълтъчното мехурче също не се вижда вече. Препоръча да почивам, да продължа с Но Шпа и ако започна да кървя, да отида да ми бият Резонатив, защото съм отрицателна кръвна група. На този етап нищо не можеше да се направи, не препоръча да го задържаме, защото не се виждаше нищо в сака и е по-добре да се изчистя, а ако е здраво и се развие ембрион, би трябвало да се закрепи. Записахме следващ час и се прибрах вкъщи с надеждата че може и да се закрепят нещата.

Два дни ту ми цапаше, ту не.  Днес в ранната сутрин започнаха болки в корема като контракции през няколко минути. Станах до тоалетната и вече си тръгна кръв, гъста като при цикъл. Падна някой и друг съсирек. Реших да отида до дежурен кабинет в Шейново, за да ми сложат ваксината, а и да ме прегледа лекар. При прегледа се видя, че няма вече плоден сак и матката се е поизчистила и по всяка вероятност няма да се наложи кюртаж. Предполагат, че е станало в следствие на боледуването.

Попитах дали с хормони е можело да обърнем хода на събитията. Потвърдиха мнението на другата лекарка, че при невидима жизнена дейност и деформиран сак е по-добре да не се прави терапия за задържане, защото плодът вероятно е увреден и е добре организмът да се изчисти.
Лекарите бяха супер внимателни и мили.
За Резонатив казаха, че по принцип преди 8 г.с. не е нужно да се слага, но не вреди да се сложи и предпочетох да я сложим.

Лекарката, която преди това ме преглеждаше, каза че стигне ли се до аборт, ще ми пусне изследване за тромбофилия и щитовидна жлеза. Лекарят от Шейново каза, че при първи аборт не е нужно. Аз лично бих предпочела да си пусна, защото не ми се рискува да имам втори и трети, ако причината е в нещо предотвратимо, особено след като прочетох историята на авторката на темата.
Лекарите от Шейново казаха, че може след първия цикъл да подновим опитите. Ще видим какво ще каже и другата ми лекарка на следващия записан преглед.

В началото бях с резерви към болница Шейново и бях решила да се следя и раждам в частна болница, но останах много доволна от отношението и условията. При следващо щастливо развитие на нещата може и да се насоча натам.

Пожелавам да има по-малко пишещи и четящи тази тема и много щастливи майки на здрави бебета.
Ние продължаваме напред! Simple Smile
За жалост емоциите и чувствата,през които минаваш са познати на много жени.
Имам два аборта,за щастие в ранни седмици и съжалявам,че не си пуснах изследвания още след първия аборт,вярно е,че се случва често случайно и без причина,но ако се окаже,че има проблем може да се спести доста мъка и стрес.
На мнение съм,че изследвания за тромбофилия трябва да се правят задължително при всички жени,които искат да имат деца.
Направи си нужните изследвания и ако реално някакъв проблем си намери нужните специалисти,на които ще имаш доверие.
Така ще си сигурна,че си направила това което зависи от теб.Успех❤

# 1 867
LunaeLumen,
Аз въпреки всичко посетих и др лекар с по-хубава апаратура и се видя, че е кухо яйце и няма нищо плуващо в него…
Ние започваме с един куп изследвания, назначени от лекар и да видим до къде ще стигнем. 😮💨

Мел, според мен също си направи тромбофилията,  не разбирам защо казват, че до 2-3 аборта няма проблем и да не се правят изследвания 🤦🏻♀
Хубаво е да изследвате ембриона в Геника или другаде. Аз имах тризомия.
Имах 3 аборта - 2 различни малоформации, един неизяснен, 2 биохимични - от ест. бременност и от инвитро. Имах куп издледвания и по 2 пъти и реален проблем не се откри ( освен щит. жлеза под контрол и се счита , че имам лоши яйцеклетки) Имам дете от 5-то инвитро в Турция ( тук 4 инвитро + 2 ЗЕТ неуспешни) И на 40 г забременях неочаквано без нищо да правя … Понякога трябва да се уцели добрият ембрион.
При тази бременност една лекарка щеше да ми направи  кюртаж ( уж кухо яйце) , добре че изчаках. После 2 пъти кървене - увеличавах прогестерона, бях на клексан и аспирин после. След това серклаж и гест. диабет и сега чакам успешен финал.

Пускайте изследвания, но не се стресирайте излишно. Лекарите преди 10 г ми говориха за донорски яйцеклетки … Иначе имаше тема - бременност след спонтанен аборт - там имаше описани доста изследвания..
Изследвания : щит. жлеза, витамини б12 , витД и др. ; ИР ; кариотип; тромбофилия ; спермограма; цветна снимка; микробиология за жената; да се уцели овулация , 3м преди бременност всичко влияе на яйцеклетката - лекарства , храна к тн При втора бременност може да се види за ембриотоксини. Изследване на имунология , биопсии и хистерескопия на матка ( след аборт) Последните правих тук и нищо нямаше, в Турция забременях и без тях.
Сега забременях без нищо да правя/ променя, даже с повече килограми, което би трябвало да е проблем.

# 1 868
Днес бях на преглед и имам един дълъг списък с изследвания - имунологични, ендокринни, вирусология, тромбофилия и т.н. Лекуващият лекар ме насочва към Геника. Направих бързо сравнение с цени в други две лаборатории - Рамус и Лина и разликата е голяма. Ако в Геника излизат 1150, в Лина са 890, в Рамус още по-малко. Недостатъкът, ако може да се нарече такъв, е че в София няма Лина, но често пътувам в Бургас и мога да си пусна изследванията там. Въпросът ми е при Рамус дали би имало компромис в качеството? На какво се дължи тази огромна разлика според вас? Вие кои лаборатории ползвахте?

# 1 869
Рамус са пълен боклук, не се подвеждайте! Бодимед, Цибалаб са предпочитани от лекарите, надали е само заради сключени договори. Геника е класика, заради статута на генетична лаборатория всичко е скъпо. За лина не мога да кажа, точно защото няма в София и съответно не съм коментирала с лекари.
Днес бях на преглед и имам един дълъг списък с изследвания - имунологични, ендокринни, вирусология, тромбофилия и т.н. Лекуващият лекар ме насочва към Геника. Направих бързо сравнение с цени в други две лаборатории - Рамус и Лина и разликата е голяма. Ако в Геника излизат 1150, в Лина са 890, в Рамус още по-малко. Недостатъкът, ако може да се нарече такъв, е че в София няма Лина, но често пътувам в Бургас и мога да си пусна изследванията там. Въпросът ми е при Рамус дали би имало компромис в качеството? На какво се дължи тази огромна разлика според вас? Вие кои лаборатории ползвахте?

# 1 870
Основните пускан в Бодимед, тромбофилии ( генетични) в Геника, за имунологични препоръчват Александровска в София. Някои имунологични и в Бодимед съм пускала.
Прочетете си кое кога се пуска.
За ендокринни - и поне една ехография на жлезата е добре да се направи.

# 1 871
Основните пускан в Бодимед, тромбофилии ( генетични) в Геника, за имунологични препоръчват Александровска в София. Някои имунологични и в Бодимед съм пускала.
Прочетете си кое кога се пуска.
За ендокринни - и поне една ехография на жлезата е добре да се направи.

Благодаря за отговорите! Писах и в една друга тема, както и на приятелки, минали по този път, и разбрах че в Майчин дом има добра генетична лаборатория и там ще пусна генетичните, а в Александровска имунологичните. Останалите май няма голямо значение къде. За ендокринните ще взема направление първо за ендокринолог и ще ми кажат кога и какво да пусна.

# 1 872
  • София
Момичета, в началото на август направих спонтанен аборт в 5 г.с.
От тогава не се чувствам особено добре - сънлива съм, имам световъртежи, липсва ми сила за каквото и да било.
Веднага си помислих, че е от кръвозагубата и ходих на хематолог, но според нея всичко е топ.
Пуснах си и основни изследвания за щитовидната жлеза, но и там изглежда всичко в норма.
Някоя от вас имала ли е такъв проблем и как се справихте? Обмислям да подновя опитите и не ми се иска да съм парцал още преди евентуална бременност..

# 1 873
Аз имах мисед януари, после биохимична юни и все си се чувствам тоталка...започвам да си мисля, че е на психологическа основа. Щом всичко е наред по изследванията, действайте, поне после ще знаем от какво е умората 🤣
И имайте едно наум, че в нормата не значи оптимални резултати.
Момичета, в началото на август направих спонтанен аборт в 5 г.с.
От тогава не се чувствам особено добре - сънлива съм, имам световъртежи, липсва ми сила за каквото и да било.
Веднага си помислих, че е от кръвозагубата и ходих на хематолог, но според нея всичко е топ.
Пуснах си и основни изследвания за щитовидната жлеза, но и там изглежда всичко в норма.
Някоя от вас имала ли е такъв проблем и как се справихте? Обмислям да подновя опитите и не ми се иска да съм парцал още преди евентуална бременност..

# 1 874
Здравейте момичета, не знам дали е точното място и тема за това, което искам да напиша, но имам нужда да си споделя и да получа някакъв съвет или мнение от тези от вас, които са го минали. Накратко, решихме да правим опити за второ бебе, вече имаме една кака. Две чертички имаше още след първите опити август месец. Съответно намерих доста хвален и добър гинеколог, който да следи бременността. За съжаление обаче в края на август получих зацапване и съответно изпаднах в панически ужас. Веднага отидох на преглед, установи се леко отлепване, беше ми изписан Дуфастон и с повече почивка и лекарствата нещата трябваше да се нормализират ... Да ама бе, три дни по късно изкървях, отидох пак на преглед и се оказа мисед аборт в 7ма седмица ... На следващия ден, 02.09. ме приеха в АГ за изчистване, процедурата беше направена с вакуум, по преценка на лекаря. Няколко часа след процедурата си тръгнах. Две седмици имах течение съответно, докато се изчисти всичко, след това ми дойде цикъла и от там идват въпросите ... След края на цикъла започна за два три дни някакво странно кафяво слузесто течение, според лекаря е нормално. Съгласих се, все пак той е лекаря. Този месец нещата се повтарят, пак същото течение след края на цикъла и болки ниско долу ... Въпросите ми са много, знам, че със сигурност ставам нахална и на лекаря му е писнало от такива, като мен, но смятам, че всяка жена се чувства така ... Не знам до колко е нормално всичко това, не знам какво да правя, на какви изследвания трябва да отида, понеже не ми бяха назначени никакви, не знам и как за бога да си намеря наистина добър лекар във Варна, защото очеизвадно колкото е по прехвален един лекар, толкова по малко му се занимава с пациентите. Тези от вас, които са минали през това, имахте ли подобни симптоми, как се чувствахте, как премина всичко и как се възстановихте 🤗

Общи условия

Активация на акаунт