Майчинството счетоводно-62

• 38 193
  • 761
  •   1
Отговори
# 30
здравейте, въпрос и от мен - на 7.10 детето ми навърши 2 години и от 8.10 съм си пуснала платената отпуска. какво би трябвало да ми е възнаграждението по време на отпуската, защото последния ми работен месец е юли 2012 и тогава съм осигурявана на 1200лв като мин.осиг.доход за длъжността ми е бил по това време 750лв
сега мин.осиг.доход за длъжността ми е 900лв, но тя иска да ми пуснела споразумение да сменим кода на длъжността, че да си спести осигуровките. аз нищо няма да подписвам, но ако може със сигурност да ми кажете за коя заплата трябва да претендирам. благодаря предварително

# 31
Здравейте  Hug
Бих искала да попитам нещо, надявам се да ми обясните  Hug
Детето ми е на 4г. и 8 месеца.След като ми свърши майчинството на втората година, бях на борсата три месеца и от тогава не съм работила.
В момента съм бременна в 4-ти месец и въпросът ми е - В този случай, след като не работя, няма да излезна в майчинство, нали? И ако сега ме назначат на трудов договор ще мога ли да излезна в майчинство и какъв е размера на обезщетението, което ще взимам?Просто се чудя има ли смисъл сега да си плащам осигуровките, за да взимам след като родя майчинство.
Благодаря!

# 32
Аз  не мога да се ориентирам в следното:
цитирам от заглавната страница  от -"как се изчисляват болничните "
Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на осемнадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични с обезщетеие от НОИ за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели.
Тук е съществената разлика, както видяхте и по-горе.

Моля за разяснение - сега искам да сметна прогнозното майчинство  , ако ползвам болнични през цялата бременност - какъв осигурителен доход да нанеса в калкулатора  ? Не ми е ясно  каква сума да нанеса в калкулатора  , ако през бременността ползвам болнични  и  по-добре ли е  те да бъдат непрекъснати  до 45 дневния?
Как  да изчисля болничните , които бих получавала  през бременността ?  
Благодаря

Карамел` , от всичко , което четох :
-няма смисъл  от сега да  да плащаш осигуровки-  нека да те   назначат на трудов договор малко  преди 45 дневния  болничен  -  периода без осигуряване ще  влезе на МРЗ,а  за оставащите месеци няма смисъл да плащаш осигуровки
-другият вариант е -да те назначат сега  - и да ползващ болнични до края на бременността , стига да можеш - така  се дължи само здравна  осиг. и ще получаваш   преводи.
Ако греша  -ще ме поправят .

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 12:21 от sladka_torat_vkusna

# 33
  • Пловдив
здравейте, въпрос и от мен - на 7.10 детето ми навърши 2 години и от 8.10 съм си пуснала платената отпуска. какво би трябвало да ми е възнаграждението по време на отпуската, защото последния ми работен месец е юли 2012 и тогава съм осигурявана на 1200лв като мин.осиг.доход за длъжността ми е бил по това време 750лв
сега мин.осиг.доход за длъжността ми е 900лв, но тя иска да ми пуснела споразумение да сменим кода на длъжността, че да си спести осигуровките. аз нищо няма да подписвам, но ако може със сигурност да ми кажете за коя заплата трябва да претендирам. благодаря предварително

Пл отпуск ще ти го изплащат въз основа на осигуровките от месец юли 2012 г

Здравейте  Hug
Бих искала да попитам нещо, надявам се да ми обясните  Hug
Детето ми е на 4г. и 8 месеца.След като ми свърши майчинството на втората година, бях на борсата три месеца и от тогава не съм работила.
В момента съм бременна в 4-ти месец и въпросът ми е - В този случай, след като не работя, няма да излезна в майчинство, нали? И ако сега ме назначат на трудов договор ще мога ли да излезна в майчинство и какъв е размера на обезщетението, което ще взимам?Просто се чудя има ли смисъл сега да си плащам осигуровките, за да взимам след като родя майчинство.
Благодаря!

Започни работа малко преди 45 дневния ти болничен и ще взимаш 2 г по 340 лв.Може и сега да започнеш работа,отработваш няколко дни и излизаш в болничен до 45 дневния.На фирмата ще плащаш месечно за месеците в болничен и двете години майчинство 20.16 лв.Друг разход за теб в този период нямат

# 34
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте  Hug
Бих искала да попитам нещо, надявам се да ми обясните  Hug
Благодаря!

При всички положения ще си на минимално майчинство.
Според мен имаш 2 варианта.
1.Назначават те няколко дни преди 45-дневния и така ще ви вземаш майчинство 2 години и ще плащаш само по 20.16лв на месец здравни към фиктивния р-л.
2.Назначават те сега и излизаш в постоянен болничен (стига лекарят да ти дава) и получаваш обезщетение, после майчинство и плащаш само здравното пак.

# 35
Здравейте!Доста съм объркана!Тази сутрин получих SMS от НОЙ че са ми превели болничния само за дните от септември при условие че болничния ми е непрекъснат до 16.10 .Досега винаги са ми превеждали цялата сума за целия болничен.Някой може ли да ми обясни какво става ?

# 36
  • Пловдив
Здравейте!Доста съм объркана!Тази сутрин получих SMS от НОЙ че са ми превели болничния само за дните от септември при условие че болничния ми е непрекъснат до 16.10 .Досега винаги са ми превеждали цялата сума за целия болничен.Някой може ли да ми обясни какво става ?

Нищо специално не става.Парите от 1 ви до 16 ти октомври чакаш след 16 ти октомври.Не е ненормално да ти ги пускат така

# 37
  • София
Аз  се извинявам, че пак повтарям питането си, но останах на задната страница някъде незабелязана Embarassed ...

..дали може да попитам последно нещо.. болничният ми изтече на 24.09 (предаден е на 15.08)  сега на сайта виждам,че има заведен документ на 02.09 , но в таблицата нищо не излиза, предполагам ,че иде реч за въпросната декларация. Ако действително тогава е предадена,кога да очаквам 1то плащане? не би ли трябвало остатъка от 24 до 30 септември вече да е изплатен и да фигурира някъде..или на куп в началото на ноември? Задавам всички тези въпроси,за да знам,даи трябва да звъня на работодателя и да искам входящ номер на документа, понеже ми е неудобно вече да ги тормозя

P.S. иде реч за последен болничен след раждане и декларация за гледане на дете до 135 ден

# 38
  • Пловдив
Ако действително тогава е предадена,кога да очаквам 1то плащане?

До 15 работни дни от входирането на декларацията в НОИ.Октомври ще ти изплатят дните от септември.До 5 ти ноември, целия октомври и така докрая на 410 те дни
Трябва да виждаш декларацията на сайта на НОИ

# 39
  • София
Благодаря, Elfita!  не я виждам, за съжаление, но от кол центъра им ми казаха,че щом виждам нова дадта на входиран документ,значи е това. Звъннах все пак в офиса да си искам входящия номер и утре ще ми го изпратят, че днес нямало кой. Благодаря за помощта и информацията

# 40
Сърдечно ви благодаря!
  bouquet

# 41

Нищо специално не става.Парите от 1 ви до 16 ти октомври чакаш след 16 ти октомври.Не е ненормално да ти ги пускат така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Дано да е така  защото досега винаги съм имала  застъпване и от двата месеца  и съм получавала парите накуп.

# 42
  • София-Младост
  bouquet
Как съм пропуснала новата тема  newsm78

# 43
  • София
попитах по-рано в темата за разлика в болничен, сумата за изчислен и изплатен е различна.
в същото време подадох и запитване в нои, днес получих отговор, на някой друг може да е полезно.
оказа се че понеже се върнах от майчинство 2 дни по-рано, за да използвам тогава болничен са ми изплатили 2 дни в повече тогава, сега си прибират надплатената сума и ми изплащат разликата.

# 44
Здравейте!Искам да попитам дали все още изплащат 50% до навършване на 2 години ,ако се върна на работа и малкия ходи на държавна ясла.

Общи условия

Активация на акаунт