Майчинството счетоводно-62

• 39 729
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Здравейте, искам да питам -  бременна съм ( съвсем в началото - броени седмици ) от юли месец съм безработна ( в последната фирма ни осигуряваха на 410-420 лв. ), ползвах  борса 4 месеца до 23.11, имам общо 4-5 години стаж.
Студентка съм редовно обучение ( облекчен режим ) 3-та година.
Има фирма в която могат да ме назначат фиктивно.
Въпроса ми е как е по-добре да се самоосигурявам или да ме назначат? да те назначат  Колко осигуровки трябва да плащам долу-горе в/у 400-500 лв ? на 400 лв ще плащаш месечно 157 лв
Мога ли да се осигурявам на две места? да Има ли значение после при изчисляването на майчинството?да,ще не вземат предвид всички осигуровки с фонд ОЗМ
Благодаря предварително!

Но да си блъскаш сама осигуровки никак не ти е изгодно.Затова нека да те назначат на работа,отработи няколко дни и излез в болничен.За месеците в болничен и двете години майчнство ще плащаш на фирмата месечно само здравната вноска 20.16 лв

# 616
  • Sofia
Здравейте,
Искам да попитам за следното, като се надявам да успея да обясня правилно въпроса си Simple Smile
Бременна съм с второ дете (съвсем в началото), като по калкулатор термина ми се пада месец и малко след втория рожден ден на 1то ми дете. Ако правилно съм разбрала ако термина на второто дете е до 45 дни след 2я рожден ден на 1то дете се взима същото майчинство като при първата бременност. Така ли е?
1то ми дете е записано на ясла, като ще го пускам да посещава от януари. Тогава ще си прекратя и майчинството (първо ще си ползвам отпуската, после ще работя / болнични). В такъв случай касае ли ме въпроса от първото изречение или не?

# 617
  • София-Младост
Ако, по времето когато трябва да ви започне 45 дневният болничен за бременост и раждане сте в отпуск за отглеждане на първото, тогава имате право на оезщетение в размера като за първото дете.
КСО чл.49
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 618
  • Sofia
Ясно, значи няма да важи за мен. Благодаря Simple Smile

# 619
Здравейте, искам да питам -  бременна съм ( съвсем в началото - броени седмици ) от юли месец съм безработна ( в последната фирма ни осигуряваха на 410-420 лв. ), ползвах  борса 4 месеца до 23.11, имам общо 4-5 години стаж.
Въпроса ми е как е по-добре да се самоосигурявам или да ме назначат? да те назначат  Колко осигуровки трябва да плащам долу-горе в/у 400-500 лв ? на 400 лв ще плащаш месечно 157 лв
Мога ли да се осигурявам на две места? да Има ли значение после при изчисляването на майчинството?да,ще не вземат предвид всички осигуровки с фонд ОЗМ
Благодаря предварително!

Но да си блъскаш сама осигуровки никак не ти е изгодно.Затова нека да те назначат на работа,отработи няколко дни и излез в болничен.За месеците в болничен и двете години майчнство ще плащаш на фирмата месечно само здравната вноска 20.16 лв

Мога ли да изляза веднага в болничен? В толкова начална бременност? Ако го направя какво майчинство ще взимам ?
Ако се осигурявам пъвите месеци на 400 лв и после изляза болничен не е ли по-добре?

# 620
  • В полите на Пирин планина
Благодаря предварително!

Мога ли да изляза веднага в болничен? В толкова начална бременност? Ако го направя какво майчинство ще взимам ?
Ако се осигурявам пъвите месеци на 400 лв и после изляза болничен не е ли по-добре?

При осигурителен доход 400 лева нетния/чистия доход ще е под 340 лева / 313 лева е /, т.е. под минималното обезщетение за майчинство. Няма смисъл от такива осигуровки. Може малко да почакаш с излизането в болничен / да кажем от средата на 3-тия месец, ако не искаш да ходиш на ТЕЛК / и ако гинекологът ти е склонен да ти дава продължителен болничен.

# 621
Здравейте, моят случай е следният: бременна съм във втория месец, фирмата, в която работя започна да бави много заплатите и не се знае дали следващите месеци няма да остана без работа. На всичкото отгоре през август ме преназначиха на нов договор и до 10 февруари съм в изпитателен срок. Тъй като съм на 33 и имам придружаващи заболявания, доктора ми предложи да изляза в болничен до раждането. Осигурявана съм на сравнително висока заплата и нямам прекъсване последните 7,5 години.
Та, според вас има ли смисъл да изляза в болничен чисто финансово, другото е ясно?
Ако съм в болничен, как ще се отрази на майчинството впоследствие?
Какво се случва, ако фирмата обяви фалит?(в този случай предпочитем да съм в болничен, поне няма да вися с неизплатени заплати)
Предварително благодаря!

# 622
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако последните 18 месеца си осигурявана на една и съща заплата, няма да има разлики в болничния и това няма да се отрази на дохода ти.
Да не те плаша, но докато си в изпитателен срок могат да ти прекратят договора дори в болничен.

# 623
  • София
Детето ми средата на януари трябва да посети ДГ за няколко часа.
Кога трябва да уведомя работодателя? След като детето е било вече на Дг за няколко часа или преди датата на тръгване на ДГ?

# 624
Благодаря предварително!

При осигурителен доход 400 лева нетния/чистия доход ще е под 340 лева / 313 лева е /, т.е. под минималното обезщетение за майчинство. Няма смисъл от такива осигуровки. Може малко да почакаш с излизането в болничен / да кажем от средата на 3-тия месец, ако не искаш да ходиш на ТЕЛК / и ако гинекологът ти е склонен да ти дава продължителен болничен.

Благодаря ; ) Не знаех, че са вдигнали майчинството, с първата ми бременност беше 240 мисля.
Сега ли да се назнача или да изчакам, защото при гинеколог ще ходя към края на месеца или началото на януари.

# 625
Здравейте
Април месец 2014 родих моята дъщеричка . Нямах стаж в България. Септември 2013 започнах да си плащам осигуровките. Направих 1 година стаж тук в България септември 2014, и този октомври ноември ми дават майчинство от НОИ . Октомври 2013 г си пуснах документите за одобрение на английския стаж и сега декември 2014 ми дойде писмо , че вече съм с одобрен английски стаж, който е 1 Год и 7 месеца. Та въпроса ми е ... ще получа ли някакво увеличение на майчинството след новия стаж и трябва ли да подавам някъде документи ?
Благодаря

# 626
  • В полите на Пирин планина
Sm1le , най-добре, когато се уговориш с гинеколога да ти издава болнични - нужен ти е 1 отработен ден и може да излезеш в болничен.

# 627
Здравейте, моят случай е следният, надявам се до имам отговори но въпросите ми.А те са:Може ли да взимам майчинство от НОЙ през 2та год, сега съм със соц.майчинство от 06.14? Могат ли да ме назначат в момента на работа до навършване на 12м стаж? След назначение на работа, кога мога да излеза болничен?

Завърших училище 2013г. Имам само 3 месеца стаж, Родих 05.14 и съм със соц.майчинство. Има фирма която може да ме назначи на работа.

# 628
  • София
Здравейте, надявам се да не досаждам с въпроса си   bouquet
Майчинството ми изтече, предварително бях направила договорка с работодателя да ползвам полагаемият ми се платен год. отпуск за едната година, т.е 20 р.дни и да започна работа. Другите 20 дни да прехвърля и при нужда да ползвам следващата календарна година. Това е уточнено преди три месеца.

Сега ми се обаждат и ми казват, че не можело да се прехвърля, да си ползвам всичката отпуска. А аз съм си направила организация и подготовка, че на 15.12 започвам работа!

Може ли да се прехвърля отпуската или ако искам да се върна на работа сега, я губя?

# 629
Здравейте
Април месец 2014 родих моята дъщеричка . Нямах стаж в България. Септември 2013 започнах да си плащам осигуровките. Направих 1 година стаж тук в България септември 2014, и този октомври ноември ми дават майчинство от НОИ . Октомври 2013 г си пуснах документите за одобрение на английския стаж и сега декември 2014 ми дойде писмо , че вече съм с одобрен английски стаж, който е 1 Год и 7 месеца. Та въпроса ми е ... ще получа ли някакво увеличение на майчинството след новия стаж и трябва ли да подавам някъде документи ?-Отиваш в ТП на НОИ по седалище на работодателя и представяш заявление от твое име за преразглеждане на отказите по документите ти/болнични листове и/или заявление-декларация по чл.50-51 от КСО/ във връзка с нови доказателства, като прилагаш оригиналите на документите за стаж. Ако се договориш на място, може да приложиш копия, като служебното лице ти ги завери.
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт