Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Интересува ме, ако бременна жена излезе в болничен от края на 2-я месец до раждането (180 дни право на болнични +45 преди термин) и е на постоянен трудов договор, може ли да бъде съкратена през това време?
Периода на болничния няма да намали полагаемото майчинство, нали? Ще се изчислява на база брутния доход последните 2 години?

Само да добавя към Lady Brinne...
Ако си на срочен договор или още ти тече срок на изпитване, могат да те съкратят дори в болничен. Peace

# 181
Здравейте  Simple Smile
На каква база трябва да се изчисли болничен (180 дни) и последвалото майчинство за второ дете, когато е започнал отпускът за гледане на малко дете до 2 години, ако:
1) терминът е  преди да изтече втората година майчинство за първо дете;
2) терминът е след края на втората година, но болничният (45 дни) започва преди изтичането й;
3) и болничният, и терминът са след края на втората година?
По време на болничен има ли право майката на 50% майчинство за първото дете?
Осигуровките последните 3 години преди раждането на първото дете са били постоянни и сравнително еднакви.
Благодаря!   bouquet

# 182
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  Simple Smile
На каква база - базата по принцип е 18 месеца за всички обезщетения по болест, бременност и раждане от НОИ трябва да се изчисли болничен (180 дни) и последвалото майчинство за второ дете, когато е започнал отпускът за гледане на малко дете до 2 години, ако:
1) терминът е  преди да изтече втората година майчинство за първо дете - можеш да се възползваш от застъпено майчинство;
2) терминът е след края на втората година, но болничният (45 дни) започва преди изтичането й - като т.1;
3) и болничният, и терминът са след края на втората година? - изчислява се нова база, като МРЗ е база за месеците в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст
По време на болничен има ли право майката на 50% майчинство за първото дете - да?
Осигуровките последните 3 години преди раждането на първото дете са били постоянни и сравнително еднакви.
Благодаря!   bouquet

# 183
Здравейте! Ще се върна на работа, когато малкия е на 1г5м (ще посещава ясла). Позната ми каза, че имам право да си тръгвам от работа 1ч по-рано. Можете ли да ми кажете дали е така и до кога мога да се възползвам от това? Благодаря!

# 184
Lady Brinne, pantera666 Благодаря ви!   bouquet  bouquet

# 185
Здравейте, сега съм в седми месец и вмомента съм в болнични, които ще продължат до самото майчинство, имам постоянен ТД.

Имам  да използвам  10-на дни отпуска - ако не ги ползвам тази година, те " изгарят"  ли, или се запават до годината, когато се върна на работа?

Възможно ли е ( ако  мога да се уговоря с лекаря си ) да наглася дните на болничните и платения отпуск така, че да са един след друг и без 1 работен ден  до края на тази година да си взема заплащането за почивните дни?

Благодаря много на консултантите!   bouquet

# 186
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Ще се върна на работа, когато малкия е на 1г5м (ще посещава ясла). Позната ми каза, че имам право да си тръгвам от работа 1ч по-рано. Можете ли да ми кажете дали е така и до кога мога да се възползвам от това? Благодаря!

КТ 2014
   Чл. 166. (1) Работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

Здравейте, сега съм в седми месец и вмомента съм в болнични, които ще продължат до самото майчинство, имам постоянен ТД.

Имам  да използвам  10-на дни отпуска - ако не ги ползвам тази година, те " изгарят"  ли, или се запават до годината, когато се върна на работа?

Възможно ли е ( ако  мога да се уговоря с лекаря си ) да наглася дните на болничните и платения отпуск така, че да са един след друг и без 1 работен ден  до края на тази година да си взема заплащането за почивните дни?

Благодаря много на консултантите!   bouquet

Не, на тези 10 дни няма да им изтече давност и няма да "изгорят"
Ако все пак искаш и се договориш с лекарят може да го нагласите така, че да ги ползваш.Не забравяй обаче да пуснеш молба за ползване на платен отпуск до работодателя предварително.

Последна редакция: пн, 03 ное 2014, 23:57 от AnMary

# 187

КТ 2014
   Чл. 166. (1) Работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

Благодаря pantera666   bouquet
Може ли само да доуточним текста "по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето"? Трябва да взема документ от ЛЛ или по друг начин се доказва? Работодателя може ли да откаже да ми даде този 1ч и  през деня ли трябва да си ползва, или може в началото или края на раб.ден?

# 188
Здравейте,
втората ми година майчинство изтича на 29.11, но го прекратих на 20.10, тъй като детето вече тръгва на ясла, а на работа им трябвам, а и искат да си изразходвам част от натрупаната отпуска, за да не ми я плащат. Подала съм молба за получаване на 50% обезщетение за остаъка от срока по чл. 54.
Проблемът е, че в сайта на НОИ имам предвидено плащане за октомври в размер на 73,91 лв. за тези 10 дни, в които съм била на работа. Обаче нямам плащане за останалите 13 работни дни преди да си прекъсна отпуската. В НОИ ли е грешката или просто тези пари не ми се полагат, след като съм си прекъснала отпуската преди да изтече месеца? Малко нелогично ми се струва...  

# 189
Започнах работа, вече 4ти месец карам, а от НОИ продължават да ми изпращат обезщетения за безработица. Договора ми е трудов, не е граждански и при това съм ги уведомила!!!
????

# 190
  • София-Младост
Здравейте,
втората ми година майчинство изтича на 29.11, но го прекратих на 20.10, тъй като детето вече тръгва на ясла, а на работа им трябвам, а и искат да си изразходвам част от натрупаната отпуска, за да не ми я плащат. Подала съм молба за получаване на 50% обезщетение за остаъка от срока по чл. 54.
Проблемът е, че в сайта на НОИ имам предвидено плащане за октомври в размер на 73,91 лв. за тези 10 дни, в които съм била на работа. Обаче нямам плащане за останалите 13 работни дни преди да си прекъсна отпуската. В НОИ ли е грешката или просто тези пари не ми се полагат, след като съм си прекъснала отпуската преди да изтече месеца? Малко нелогично ми се струва...  
Би трябвало и другата сума да ти платят, следи си ведомостта.

# 191
  • Пловдив
при това съм ги уведомила!!!
????

Как ги уведоми?Отиваш на място с трудовия договор.

# 192
Благодаря за бързия отговор!  bouquet И аз така предполагах. Има ли смисъл да се обаждам да проверя дали има проблем или да изчакам още? Датата на отразеното плащане е днес.

# 193
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор!  bouquet И аз така предполагах. Има ли смисъл да се обаждам да проверя дали има проблем или да изчакам още? Датата на отразеното плащане е днес.
Изчакай и виж дали двете суми няма да влязат.

# 194
при това съм ги уведомила!!!
????

Как ги уведоми?Отиваш на място с трудовия договор.

Именно, изпратих друг човек и той ги уведоми.
Той е договор за извършване на определена работа, тоест трудов, но не постоянен, незнам отва има ли значение. Има ли тел., където да се обадя и проверя?

Общи условия

Активация на акаунт