Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
[
Да, имам копие от декларации 1 за всички месеци назад. Пращам ги в електронна форма. Какво трябва да пише за висок/нисък процент?-16.3% за ДОО е високия процент, ако е посочено 12.8 това е ниския. Във втората ситуация единственото, което можеш да направиш като самоосигуряващо се лице е да смениш процента за 2015г., в срок до 31.01.2015г. чрез подаване на декларация ОКД-5 в компетентната ти ТД на НАП. Разбира се ако не избягаш на някакви други резервни варианти... Simple Smile още от 2014г.

# 421
Здравейте. Първо да се извиня, ако някъде има отговор на въпроса ми, но тотално се обърках от всичко прочетено Crazy
Нещата стоят по следният начин. В краят на април преустановиха дейността на фирмата, в която работех и останах без работа. Все още не съм си намерила такава и уж щяхме да чакаме с бебето, но нещата не ни се получиха точно така. Живот и здраве около 10-ти юни трябва да изляза в майчински. Ще бъда назначена на граждански или трудов договор (зависи в коя фирма ми се получат нещата), за периода от края на борсата до началото на майчиския. Това, което не ми стана ясно е дали ми трябват някакви документи от предишният ми работодател - за стаж, осигурителен доход? Ако ми трябват имам само 5 дни да ги взема - днес разбрах, че фирмата окончателно прекратява дейност и се закрива и вече няма да има от къде да ги взема...
Благодаря предварително за отговора

# 422
Здравейте,
Преди бях писала. След няколко месеца ще раждам, живот и здраве, но тогава ще имам само 7 месеца трудов стаж. Фиктивно е. Просто до скоро бях студентка и не съм работила. 5месеца ще получавам социални помощи и след като направя 12месеца - ще получавам майчинство. Сега започнах неплатен отпуск (който като свърши, ще напусна), така или иначе се налага да си сменя работата. Ако я сменя сега по време на отпуска и едновременно "работя" на две места, това ще увеличи ли трудовия стаж. Т.е. в момента на раждането да имам 8 месеца трудов стаж...
Благодаря предварително  bouquet

# 423
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте отново!
Ще подавам документи с искане за получаване на детски надбавки. Имам документ за доходите, който обхваща периода от ноември 2014г. до октомври 2014г. Реално от юли месец 2014г. аз съм в болничен, поради което в документа за месеците касаещи доходите юли, август, септември и октомври липсват нанесени цифри. Въпроса ми е трябва ли да търся документ който да подава информация на каква сума възлиза дохода ми по време на болничния и откъде да го търся този документ?

# 424
  • София-Младост
Здравейте отново!
Ще подавам документи с искане за получаване на детски надбавки. Имам документ за доходите, който обхваща периода от ноември 2014г. до октомври 2014г. Реално от юли месец 2014г. аз съм в болничен, поради което в документа за месеците касаещи доходите юли, август, септември и октомври липсват нанесени цифри. Въпроса ми е трябва ли да търся документ който да подава информация на каква сума възлиза дохода ми по време на болничния и откъде да го търся този документ?
Не търсиш документ, нанасяш си само получените суми за месеците, те си проверяяват нещата по служебен пат.

Здравейте. Първо да се извиня, ако някъде има отговор на въпроса ми, но тотално се обърках от всичко прочетено Crazy
 Това, което не ми стана ясно е дали ми трябват някакви документи от предишният ми работодател - за стаж, осигурителен доход? Ако ми трябват имам само 5 дни да ги взема - днес разбрах, че фирмата окончателно прекратява дейност и се закрива и вече няма да има от къде да ги взема...
Във връзка с майчинството не трябват. Но е добре да имате УП-2, УП-3, сл.бележка за детските с дохода.

Последна редакция: вт, 25 ное 2014, 11:59 от AnMary

# 425
 Това, което не ми стана ясно е дали ми трябват някакви документи от предишният ми работодател - за стаж, осигурителен доход? Ако ми трябват имам само 5 дни да ги взема - днес разбрах, че фирмата окончателно прекратява дейност и се закрива и вече няма да има от къде да ги взема...
Във връзка с майчинството не трябват. Но е добре да имате УП-2, УП-3, сл.бележка за детските с дохода.
УП-тата ни ги направиха още когато ни освободиха, но за бележка за детските явно ще трябва да отида. Тя май трябваше да е за 1 година назад... Утре ще ги притесня. Благодаря за информацията! Simple Smile

# 426
Какви са последиците при изгубена трудова книжка и трудов договор?

# 427
  • София-Младост

За изгубена от вас трудова книжка, отивате в Инсп. по труда и там ви издават нова. За договора помолете работодателя да ви направи едно копие с печат "Вярно с оригинала"

# 428
  • В полите на Пирин планина

Сама ли си я изгубила или работодател я е загубил?

# 429
  • Plovdiv, Bulgaria
Ала- Бала, благодаря за бързия отговор!

# 430
Не е била при работодателя в момента на изгубването.
Трябва ли да се ходи навсякъде където си работил за нанасяне на предните данни?

# 431
До всички бъдещи мами,

От днес в сайта на НОИ има нова услуга с ПИК код, а именно прогнозен размер на обезщетението за бременност и раждане. При посочена текуща дата се зареждат реалните ви данни от декларация образец №1 с БТВ и нетно възнаграждение.

http://nssi.bg/newsbg/3321-e-izchisleniebolnichenrajdane

# 432
  • Благоевград
Добро утро! Аз пак с въпрос за болничния за октомври. Последната дата за представяне беше 17 ноември, но в сайта на НОИ, все още няма нищо отразено, а вече мина повече от седмица. Счетоводителката твърди, че го е подала на 17 ноември, аз звънях в Нои на 20 ноември и от там ми казаха, че нищо не е подадено. Лъже ли някой в случая и как мога да разбера със сигурност подаден ли е или не. Усмихнат ден и благодаря!

# 433
  • София-Младост
Добро утро! Аз пак с въпрос за болничния за октомври. Последната дата за представяне беше 17 ноември, но в сайта на НОИ, все още няма нищо отразено, а вече мина повече от седмица. Счетоводителката твърди, че го е подала на 17 ноември, аз звънях в Нои на 20 ноември и от там ми казаха, че нищо не е подадено. Лъже ли някой в случая и как мога да разбера със сигурност подаден ли е или не. Усмихнат ден и благодаря!
Счетоводителката трябва да има справка за приетите болнични, там има и дата и входящ №

Не е била при работодателя в момента на изгубването.
Трябва ли да се ходи навсякъде където си работил за нанасяне на предните данни?
Т.е. изгубена по ваша вина, отивате в Инспекцията по труда, там ще ви издадат нова.

Последна редакция: вт, 25 ное 2014, 12:00 от AnMary

# 434
До всички бъдещи мами,

От днес в сайта на НОИ има нова услуга с ПИК код, а именно прогнозен размер на обезщетението за бременност и раждане. При посочена текуща дата се зареждат реалните ви данни от декларация образец №1 с БТВ и нетно възнаграждение.

http://nssi.bg/newsbg/3321-e-izchisleniebolnichenrajdane

Здравейте,снощи тествах калкулатора на сайта на НОИ.
Направих и справка в сайта на НАП относно осигурителния ми доход.
Виждам разлика в осигурителния доход - в сайта на НОИ не са включени ежемесечните социални пари за храна, които фигурират в НАП. По този начин изчисленото майчинството е по-малко от очакваното. Thinking
Това грешка на сайта на НОИ ли е?
Благодаря предварително за отговорите,

Общи условия

Активация на акаунт